Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Postul se tine de mii de ani. Pentru curatirea spiritului si a trupului. Si de milenii, in fiecare an, omul incearca o apropiere de Dumnezeu. Iar si iar in speranta, si nu in ideea unui targ, ca va reusi sa rascumpere macar unele dintre greselile sale.
Postul Craciunului, dupa cum ne spun parintii, este un post al bucuriei, caci rasplata noastra, la capatul celor 40 de zile, va fi aceea a renasterii intru Nasterea Domnului. Vom invata sa crestem, de data aceasta, sa fim cat mai neprihaniti. Si in speranta ca nu vom ajunge intr-un moment in care orice regret am avea nu ne va mai fi de folos. Asa cum ne avertizeaza, in intelepciunea sa, marele duhovnic, parintele Arsenie Papacioc: "Cei mai mari teologi devin atunci oamenii vezi pacatele pe care nu le mai poti repara decat daca ai mai fi in lume, dar atunci nimic nu se mai poate. Toti doreau sa mai traiasca macar o zi, sa mai rasufle, sa-si puna viata in ordine, dar nu se mai putea. (...) Aceasta e toata teologia, gandind ca ai sa mori si ca ai sa raspunzi de tot ce ai facut". Sa raspunzi si pentru neiubire, si pentru manie, si pentru vorbe rele, si pentru tot ceea ce ai facut dincolo de legile unui suflet curat. |
|
| Postul Nasterii Domnului tine 40 de zile : de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lasam sec în seara sfântului Filip , la 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 13 Noiembrie.
Postim de carne , oua si brânza . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,pâna la 20 decembrie exclusiv , se dezleaga la untdelemn , vin si peste.
Daca în zilele de Luni , Miercuri si Vineri praznuim vre-un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagra (+) , mâncam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare însemnata în calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mâncam peste , untdelemn si bem vin , când cade în aceste zile : vreun sfânt mare, hramul sau sarbatori cu rosu.
În ziua de Ajun se manânca tocmai seara si anume : grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte - Nasterea lui Hristos. La Craciun, în orice zi ar cadea mâncam de dulce.
MÂNCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN la 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 7, 9 , 12 , 13 , 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - caci în aceste zile se praznuiesc sfinti mai însemnati .
MÂNCAM PESTE : Intrarea în Biserica a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea. De asemenea mâncam peste în Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra. În sfârsit dezlegam la peste în zilele cu sfinti însemnati, precum 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, 4,5,6,7,9,12,13,17 Decembrie , daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atât mai mult, când Martea sau joia se întâmpla hramul bisericii. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Daca va spun ca eu nu tin post de nici o sarbatoare ma dati afara de pe forum? cred ca-s cea mai pacatoasa dintre voi toate. Nu pot tine post de nici o culoare. Daca 2-3 zile nu papa carnitza ma usuc ca floare in glastra. |
|
| g_nicoleta2000 wrote:Daca va spun ca eu nu tin post de nici o sarbatoare ma dati afara de pe forum? cred ca-s cea mai pacatoasa dintre voi toate. Nu pot tine post de nici o culoare. Daca 2-3 zile nu papa carnitza ma usuc ca floare in glastra.
Nu cred ca esti singura...cand trebuie sa tin post, parca atunci mi-e pofta de toate .... bineinteles de tot ce e interzis |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| g_nicoleta2000 wrote:Daca va spun ca eu nu tin post de nici o sarbatoare ma dati afara de pe forum? cred ca-s cea mai pacatoasa dintre voi toate. Nu pot tine post de nici o culoare. Daca 2-3 zile nu papa carnitza ma usuc ca floare in glastra.
Subscriu, pacatoasa no 2! |
|
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| taki wrote:Subscriu, pacatoasa no 2!
Ce bine-i sa fim impreuna! o friptura va rugam! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| g_nicoleta2000 wrote: Ce bine-i sa fim impreuna! o friptura va rugam!
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Nici eu nu tin nici un fel de post, nici sarbatori sa nu lucrez...etc...dar eu sint catolica dupa casatorie si am vazut ca aici lumea nu se omoara cu obiceiurile astea! Important e sa crezi tu in suflet, nu sa postesti, dar asta e ideea mea! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 10/4/2006 Mesaje: 6849
| taki wrote:Subscriu, pacatoasa no 2!
Pacatoasa nr. 3 - nu tin nici un fel de post, nu pot si gata .... o ciocolata va rog |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Ema wrote: Important e sa crezi tu in suflet, nu sa postesti, dar asta e ideea mea!
Si a mea ...
Eu de obicei nu tin post, de nici un fel.Insa cat d ecurand voi intra intr-un post mai special, terapeutic.De tinut il voi tine ca la carte, pt.ca este periculos.
In skimb postul religios nu il tin, pt.ca nu cred in el.Eu nu consum oricum carne, oua...si nu prea ar avea sens sa il tin.Cu alimentatia mea, sunt intr-un post continuu.
Deci, pacatoasa nr....4?O ciorabade burta va rog (ca d'asta mananc)! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Io-s no.5 |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Daca tot ne numaram, eu sunt nr. 6, nu stiu daca's chiar tare pacatoasa, ma numaram la fetele ce nu tin post. |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 971
| Ma primiti si pe mine la nr.7(o fripturica ceva,un cozonac) |
|
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 1855
| Deci topicul s-a transformat in ceva de genul "clubul pacatoaselor"...ma primiti si pe mine? (nr8 pe tricou) |
|
|