Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Crestinii ortodocsi intra incepand de la 1 august intr-o perioada de post ce tine pana in ziua de 15 august cand se praznuieste Adormirea Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului, ca vechime, este cel mai nou dintre cele patru posturi de durata ( Postul Nasterii Domnului, Postul Pastilor, Postul Sfintilor Apostoli si Postul Adormirii Maicii Domnului). Originea lui trebuie pusa prin sec. V, cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului si cand sarbatoarea Adormirii ei a inceput sa primeasca o mai mare importanta. La inceput insa, nici timpul din an, nici durata si nici felul postirii nu erau la fel peste tot ; unii (in partile Antiohiei) posteau o singura zi (6 august), altii mai multe zile (4 la Constantinopol, 8 la Ierusalim) ; unii (in rasarit) posteau in luna august si de aceea postul era numit si postul lui August, altii in septembrie (apusenii, cum fac si astazi), iar altii nu posteau deloc, socotind ca sarbatoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la viata pamanteasca la cea cereasca, unde sta in nemijlocita apropiere de Fiul ei iubit. Data si durata postului au fost uniformizate in toata Ortodoxia abia in sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, tinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotarat ca postul sa inceapa la 1 august si sa dureze 14 sau 15 zile, pana la sarbatoarea Adormirii (15 august).
Curatire la trup si suflet
Postul Sfintei Marii sau Postul Sîntamariei a fost rînduit sa fie tinut în cinstea Nascatoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormirea sa, a petrecut în neîncetata rugaciune si post. Timp de doua saptamîni, pîna pe 14 august inclusiv, ne înfrînam trebuintele biologice, purificîndu-ne la trup si spirit. Ne aducem aminte de virtutile Fecioarei încercînd sa ne apropiem de ele prin propriul comportament. Postul Adormirii Maicii Domnului preceda praznicul Adormirii Preacuratei Fecioare Maria si este mai usor decît cel al Pastelui, dar mai aspru decît al Nasterii Domnului si cel al Sfintilor Apostoli. La finalul postului, vom sarbatori Sfînta Maria Mare, pe 15 august. De fapt, postul Sfintei Marii este penultimul din acest an bisericesc.
Rugaciune catre Preasfînta Nascatoare de Dumnezeu
„Împarateasa mea cea preabuna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor mîhniti, acoperirea celor necajiti, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu îl stii, dezleaga-l precum vrei, ca nu am alt ajutor afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi în vecii vecilor. Amin!“
|