
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 2034
| Pompe de caldura
Ce sunt sistemele de climatizare Geotermale?
Sistemele geotermale de climatizare va pun la dispozitie energie la costuri scazute si un nivel ridicat de confort pentru ca se bazeaza pe energia termala naturala a Pamântului. Aceste sisteme au nevoie de o cantitate scazuta de energie electrica pentru a concentra ceea ce natura ne pune la dispozitie si apoi încalzesc sau racesc interiorul cladirilor.
Sistemele geotermale se adapteaza practic oricarui tip de cladire, mare sau mica.
Aplicatii tipice ale acestor sisteme sunt locuinte mono sau multifamiliale, hoteluri si moteluri, magazine, centre comerciale, benzinarii, cladiri pentru birouri, spitale, banci si scoli, cladiri militare.
Alt avantaj este costul minim al întretinerii, iar circuitul geotermal se gaseste în pamânt, la adapost de conditii climatice si vandalism.
Principiul de functionare
Principiul de functionare este diferit de cel al sistemelor conventionale, care ard un combustibil, gaz metan, propan sau combustibil lichid, pentru a produce energie.
În cazul sistemelor geotermale nu este necesar sa se produca energie, deci nu este necesara combustia chimica.
Caldura naturala a pamântului este captata de un sistem de tevi de plastic îngropate , prin care circula un fluid, de obicei un amestec de apa cu antigel.
În timpul iernii, fluidul absoarbe energia pamântului si o transporta în cladire. În interior, pompele de caldura concentreaza caldura si o distribuie la o temperatura mai mare.
Vara, procesul este inversat, excesul de caldura din cladire este extras de pompa de caldura si dispersat în pamânt.
Pentru a mari eficienta sistemului, excesul de caldura din cladire, în loc sa fie trimis în pamânt, este folosit la producerea apei calde menajere absolut gratis.
Sistemele geotermale racesc cladirea în acelasi mod în care functioneaza un frigider, adica extragând caldura din cladire, nu introducând frig.
Având în vedere ca solul la o adâncime de 180 cm are o temperatura între 8 si 12 gradeC pe tot parcursul anului, consumul de energie este redus deoarece sistemele geotermale extrag energia dintr-o sursa cu temperatura moderata.
Tipuri de instalatii
Circuite Deschise
Circuite Inchise - Verticale, orizontale, de imersie (in lacuri, iazuri, sau cursuri de apa)
Un sistem geotermal se compune dintr-un circuit geotermal folosit pentru schimbul de caldura cu solul, cu apa de suprafata sau freatica, si una sau mai multe pompe de caldura.
Datorita faptului ca pot încalzi si/sau raci, se obtine o climatizare foarte precisa, pe zone, cu costuri foarte mici.
Pentru aplicatii mari, se folosesc mai multe pompe integrate, care opereaza zone diferite, cu necesitati de încalzire si/sau racire diferita, situatie în care se foloseste energie dintr-o zona care trebuie racita, la alta care trebuie încalzita.
Circuitul Geotermal
Circuitul geotermal are functia de schimbator de caldura cu pamântul.
Se foloseste o teava de polietilena de înalta densitate care are in general o garantie din partea producatorului de 50 ani, si o durata de viata estimata la 100 de ani.
Acest circuit odata instalat, nu necesita întretinere, nu face decât schimb de caldura cu solul, neavând nici o alta influenta asupra mediului.
Exista o varietate de configuratii ale circuitului geotermal, în functie de climat, suprafata disponibila si de puterea sistemului.
Eficienta
Sistemele geotermale au cele mai mici costuri de operare existente în climatizarea rezidentiala sau comerciala. Fata de un sistem de climatizare electric, costurile sunt scazute cu 70%, cu 50% fata de pompele de caldura cu sursa de aer.
În cazul centralelor utilizatoare de combustibili fosili, costurile se reduc cu 70%, iar în procesul de racire al cladirilor, economiile sunt de 90%.
Coeficientul de performanta al pompelor de caldura geotermale este 3,5-6, ceea ce reprezinta faptul ca la fiecare unitate de energie electrica introdusa în sistem obtinem 3,5-6 unitati de energie în cladire, deoarece 3,5-4 unitati de energie provin din Pamânt, Gratis.
Avantajele sistemelor geotermale
Economiile realizate fata de orice alt sistem clasic
Protectia si economia resurselor naturale limitate
Protectia mediului, deoarece nu ard combustibili fosili, nu produc gaze, fum sau cenusa
Nu folosesc flacara deschisa si nu exista nici un pericol de explozie
Sunt silentioase si nu necesita întretinere costisitoare
Fiabilitate
|