Plecatul de acasa

Options Plecatul de acasa
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Postat: Sunday, August 12, 2007 9:37 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36610
Locatia: In casuta cu pitici
O sa plec de acasa

Asta e amenintarea la care recurg cel mai adesea adolescentii care vor sa-si santajeze emotional parintii. Nu e o gluma.

Din nefericire, de la gândul rostit si pâna la fapta nu e decât un pas. Peste pragul usii. Pentru ei e o aventura. Pentru parinti – o drama. Plecarile voluntare reprezinta principala cauza a disparitiilor de minori. Cele mai expuse sunt fetele aflate în pragul adolescentei, iar categoria de vârsta cea mai vulnerabila e între 13 si 17 ani.

De ce fug de-acasa copiii? Pentru ca au luat o nota mica sau absente, pentru ca acasa sunt pedepsiti cu bataia. Nimeni nu fuge de bine. Fugarii dau semne de tulburari emotionale si psihice, si primul semn ca randamentul lor e în prabusire e catalogul de la scoala.

Baietii fug de-acasa din dorinta de a deveni, prea timpuriu, independenti. Cauta slujbe sezoniere si ajung, cel mai adesea, sa fie exploatati prin munca. Fetele pleaca de acasa, pentru ca parintii le interzic relatia de prietenie cu “marea iubire” a vietii lor. Si ajung, uneori, sa fie exploatate sexual.

În toate aceste situatii, de vina e lipsa de comunicare între parinti si copii. De câte ori nu i-ati spus copilul dumneavoastra, interzicându-i ceva, “pentru ca asa vreau eu. Punct!”? În lipsa unor argumente, copilul se va simti prizonierul unor reguli impuse. Din care, evident, va încerca sa evadeze.


SOLUTIA ESTE COMUNICAREA

Oricât de greu vi s-ar parea, puteti sa ajungeti la un dialog cu copilul dumneavoastra. Cu conditia sa-l tratati ca pe un partener de discutie, cu drepturi depline. Inclusiv cu dreptul de a va contrazice, daca are argumente. E o arta a negocierii, în care fiecare trebuie sa lase de la el, pentru a se ajunge la un consens.

Atunci când copilul va ameninta cu fuga de acasa, nu-i raspundeti niciodata “pleaca”. Va simti ca nu puneti nici un pret pe el. Nu-i spuneti nici “te snopesc cu bataia”. Violenta este arma celor lipsiti de rationament. Încercati sa-i oferiti o perspectiva a acestei aventuri, descurajându-l. Spuneti-i cât de mult ati suferi daca n-ati mai stii nimic de el o zi întreaga, spuneti-i cât de mult înseamna el pentru dumneavostra. Daca inevitabilul s-a produs si copilul a plecat de-acasa, atunci când e gasit, mergeti împreuna la un psiholog care sa va ajute sa gasiti o cale de comunicare. E un pas necesar, pentru ca, daca a plecat de-acasa o data, el poate repeta gestul oricând!


DE CE PLEACA?

Copiii care fug de-acasa au probleme. Cel mai adesea, în comunicarea cu parintii care nu mai au timp sau chef sa stea de vorba cu ei. Copiii se simt nedreptatiti si neglijati. Fuga de-acasa e cea mai buna metoda de a evita problemele sau de a atrage atentia asupra lor. Pleaca, apoi se întorc, în speranta ca situatia s-a schimbat. Daca lucrurile nu stau asa, fug din nou. Sunt de obicei recidivisti. Pentru cei care fug prima oara, riscurile cresc pe masura ce se prelungeste timpul petrecut pe strada. Aici devin victime ale delincventei, drogurilor, prostitutiei si se expun unei “victimizari în paralel”.

SURSA
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed