Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/16/2010 Mesaje: 534
| Am deschis acest topic pentru a va aminti ca,este vremea sa ne facem "provizii " pt iarna
astazi am cules cateva plante medicinale

Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant pentru indepartarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. Modul de preparare: Se adauga 3 lingurite cu flori de soc uscate si maruntite la 200 ml de apa fiarta , apoi se acopera cana timp de zece minute, lasandu-se la infuzat. Ceaiul se bea fierbinte, neindulcit, de trei ori pe zi. Ceaiul de soc poate fi folosit ca laxativ, fiind indicat persoanelor care sufera de constipatie cronica de origine nervoasa (ceaiul de soc este un laxativ usor care nu creeaza dependenta).

Ceaiul de musetel este folosit in medicina pentru: • tratarea stomacului sensibil, • sindromul intestinelor sensibile • si ca ajutor pentru un somn mai lin. De asemenea, ceaiul de musetel este folosit pe post de laxativ usor si este antiinflamator si antibacterian. Pentru a prepara infuzia de musetel, sunt necesare cam doua lingurite de flori de musetel la o ceasca de ceai, iar vasul sa fie acoperit pentru ca uleiurile sa nu se evapore. Pentru tratarea stomacului este recomandat consumul unei cesti in fiecare dimineata inainte de micul dejun pentru o perioada de doua sau trei luni. De asemenea, ceaiul de musetel este folosit la clatire pentru mucoasa bucala. Studiile au aratat urmatoarele efecte: • antispasmodic, • anxiolitic, • antiinflamator, • antimutagenic, • si de scadere a colesterolului. Este posibila folosirea pentru vindecarea ranilor si ameliorarea diabetului, sau prevenirea cancerului. Daca este consumat constant, se poate observa aparitia rezistentei la efectul sedativ. Musetelul ajuta in lupta febrelor, nevralgiilor, colicilor, spasmelor gastro-intestinale, nervozitate, insomnii. Daca este consumat inainte de mese, are efect tonic pentru apetit. Printre problemele de stomac tratate se numara: • ulcere, • aciditate, • greata si varsaturi, • gastroenterita, • colici la sugari. Ceaiul de musetel se foloseste si in tratarea racelilor, deranjamente ale somnului, nervozitate, crampe menstruale (spalaturi vaginale cu musetel), rinita alergica (febra de fan), alte alergii. Pentru uz extern, se prepara ceaiul de musetel pentru a trata tenul si pielea, mai exact zonele uscate de piele, psoriazis, spalarea si dezinfectarea gurii si a ranilor, ochii rosii, anumite tipuri de conjunctivite, tratarea anumitor plagi (favorizeaza cicatrizarea), hemoroizi, cure de fata, pentru decolorarea parului, hernie hiatala. • Efecte colaterale: risc de reactie alergica. • Contraindicatii: alergie la musetel. • interactiuni: nici una cunoscuta. Ceaiul de musetel este cunoscut pentru rolul in relaxarea tesutului muschiului neted. De asemenea, poate ajuta in ameliorarea durerilor dentare. Posibile actiuni de imbunatatire a sanatatii pentru: • rinichi, • splina, • insolatii, • eruptii cutanate, • bronsita, • probleme ale vezicii urinare, • eliminarea parazitilor, • poate imbunatati functiile ficatului si elimina icterul, • poate fi folosit drept cataplasma pentru umflare si dureri, • poate ajuta in prevenirea cangrenelor, poate trata durerile de spate. Totusi, musetelul nu ar trebui folosit in timpul sarcinii. In combinatie cu ceaiul de menta, ceaiul de musetel are rolul de a potoli mirosul picioarelor. In baile relaxante, poate fi utilizat si pentru a accentua
FLORILE DE SALCAM Proprietatile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm dau posibilitatea interventiilor în tratarea multor boli, mai ales în afectiunile sistemului nervos si în boli digestive si pulmonare. Sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice ale tractului respirator, emoliente ale secretiilor bronsice, antiseptice, antinevralgice, calmante, usor sedative etc. Efectele vindecatoare ale florilor de salcâm se exercita la toate persoanele, indiferent de vârsta. Actiunile asupra sistemului nervos se manifesta prin capacitatea de a linisti, de a calma si de a tonifia organismul aflat în diferite stari nevrotice. Bune pentru depresivi Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afectiuni psihosomatice care apar drept consecinte directe ale unor tensiuni sufletesti: - stari conflictuale frecvente, cu tendinte de agresivitate si criticism exagerat; - accese de mânie si iritabilitate psihica; - crampe musculare de natura nervoasa; - epuizare nervoasa si a fortei fizice si intelectuale, degr Ceaiul de musetel este folosit in medicina pentru: • tratarea stomacului sensibil, • sindromul intestinelor sensibile • si ca ajutor pentru un somn mai lin.
|
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/16/2010 Mesaje: 534
| 
Infuzia de iasomie stimuleaza metabolismul, regleaza tensiunea arteriala, creste aciditatea gastrica, provoaca transpiratia datorita continutului ridicat de acid salicilic. Se recomanda ca adjuvant în curele de slabire, în surmenaj, febra, convalescenta, precum si în hipoaciditatea gastrica. Datorita gustului placut, intra în componenta unor formule de ceaiuri alimentare. Nu se administreaza seara si nici persoanelor care sufera de insomnie sau ulcer gastric. Nu se recomanda administrarea ceaiului de iasomie pe stomacul gol. Ajuta la combaterea cefaleei si migrenei, scade febra, regleaza fluxul menstrual, combate leucorea si accelereaza metabolismul.
Infuzia de iasomie se prepara din 2 lingurite de planta (frunze si flori sau numai flori) la o cana de apa clocotita. Se beau doua astfel de preparate pe zi.
Petalele uscate de iasomie pot fi folosite la aromatizarea diferitelor ceaiuri sau ca si condiment în mîncaruri.
Uleiul volatil de iasomie este folosit în cosmetica si în aromoterapie, avînd actiune trofica asupra pielii. În utilizare interna are proprietati afrodisiace.
|
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Harnicutzo . Eu n-am de unde sa adun plante medicinale uzuale...doar daca le cultiv eu. Am pus musetel acum cativa ani si n-a iesit...am cateva fire de menta, dar pe-aia o mai folosesc la mancaruri, marinate, nu o usuc ca n-am suficienta. Curios, anul asta mi-a iesit o galbenica pusa din semintele din tara acum 3 ani si a facut 2 flori . O las sa faca seminte si le plantez tot in zona ei, poate reusesc sa o inmultesc. Am noroc ca mama si soacra-mea imi trimit in fiecare an pungi cu o gramada de plante medicinale...mama cel putin e pasionata de ele si se duce la tara cu surorile ei la cules de plante de care n-am auzit in viata mea...mie nu-mi trimite de toate, ca nu folosesc, ci doar de-astea uzuale . |
|

Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Dragele mele, am mare nevoie de flori de arnica pentru completarea unei retete de ceai medicinal si nu gasesc nicidecum in Plafar de mai mult de un an. Daca stie cineva de unde le-as putea procura, contra-cost, desigur, as fi tare recunoscatoare! |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| cum arata floarea de arnica? |
|

| Este o floare galbena, putin mai mare decat musetelul. aurishta attached the following image(s):

|
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| ok, ma uit dupa ea |
|

| Multumesc mult! |
|

Inregistrat: 1/11/2009 Mesaje: 5442
| Eu am strans urzici si le am uscat
Beneficii multiple
Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume: -Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului. -Elimina starea de anemie. - Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. -Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. - Combate tusea. - Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. -Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia. -Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Actioneaza impotriva viermilor intestinali. -Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele. -Scade glucoza in sange. -Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile. -Influenteaza favorabil reumatismul si guta. -Este tonic capilar si combate matreata.
Ceaiul de urzici
Avand o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Avand in acelasi timp un efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara!
Folositi 2 lingurite de urzici uscate la o ceasca de apa fierbinte si beti infuzia de 4 ori pe zi. Ceaiul se bea fara zahar. Puteti insa adauga musetel sau menta pentru imbunatatirea gustului. In medicina populara, cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamani in afectiunile hepatice, biliare si splenice (chiar in cazul tumorii la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept. Pentru a mentine substantele active, ceaiul se prepara doar prin oparire. Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului.
|
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Am plantat seminte de sunatoare, musetel, galbenele si menta, musetelul si sunatoarea le-am inceput in casa in ghivecele mici si le-am transplantat afara acum cateva zile. Galbenelele si menta le-am pus direct in pamant. Sper sa-mi traiasca si sa iasa toate, revin cu foto daca am ce arata |
|
|
|