Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Quote: Suntem in statia de metrou a Washington DC din SUA, intr-o dimineata de ianuarie 2007. Un om cu o vioara a cantat 6 piese de Bach in decurs de circa 45 minute. In acest rastimp, circa 2000 oameni au trecut prin metrou, probabil majoritatea in drum spre serviciu. Dupa circa 3 minute, un barbat de varsta mijlocie si-a dat seama ca cineva canta la vioara. A incetinit, a ascultat cateva secunde, apoi a grabit pasul, urmandu-si programul zilnic. Dupa inca 4 minute, violonistul a primit primul dolar, daruit de o doamna, care i-a aruncat banii fara a se opri din mers. Au trecut inca 6 minute si un tanar s-a sprijinit de un perete din apropiere si l-a ascultat pret de cateva minute, apoi s-a uitat la ceas si si-a reluat drumul. La distanta de 10 minute, un baiat de circa 3 ani s-a oprit in fata violonistului, dar mama sa l-a grabit. Cum copilul nu voia sa plece, mama l-a “luat pe sus” si si-au continuat drumul, in timp ce copilul a intors de cateva ori capul dupa violonist. Alti cativa copii s-au comportat similar, dar toti parintii, fara nicio exceptie, i-au “luat pe sus” si au plecat. In cele 45 de minute, doar 6 oameni s-au oprit sa-l asculte pe muzician si circa 20 i-au dat bani, fara sa se opreasca. In total a strans 32 de dolari. Dupa 1 ora, violonistul s-a oprit si lucrurile au reintrat in normal in metrou. Nimeni n-a stiut, dar « anonimul » era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii. El a cantat unele dintre cele mai grele si frumoase piese compuse vreodata, folosindu-se de o vioara valorand circa 3,5 milioane de dolari.. Cu 2 zile inainte, la un concert sustinut de Joshua Bell la Boston, biletele se vandusera cu –in medie- 100 dolari bucata. Acesta e un fapt real. « Evenimentul » cu Joshua Bell cantand incognito intr-o statie de metrou a fost organizat la initiativa ziarului Washington Post, ca parte a unui experiment social despre perceptie, gusturi si prioritatile oamenilor. Intrebarile la care incerca sa raspunda experimentul sunt: intr-un loc obisnuit, la o ora nepotrivita, reusim sa percepem frumusetea? Ne oprim sa o apreciem? Recunoastem talentul in ciuda unui context nefavorabil? Una din concluziile la care au ajuns initiatorii experimentului ar fi: daca nu gasim un moment sa ne oprim din graba noastra zilnica, pentru a asculta pe unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii, cantand unele dintre cele mai frumoase piese compuse vreodata, cu unul din cele mai frumoase instrumente fabricate …oare cate alte lucruri pierdem?
As face o remarca putin "carcotasa" si, oarecum, off-topic! Un adevarat artist ar trebui sa poata sa capteze atentia publicului larg....asta ar fi un test bun pentru fiecare celebritate! Poate ridica in picioare cunoscatorii de muzica, pe cei instruiti, criticii de arta etc, dar daca nu il poate opri din drum pe nea Gheorghe... Mai este o posibilitate ....oamenii sa fi invatat ceva din intamplarea de mai sus si sa fi devenit mai atenti : Estas Tonne este un chitarist de prim-rang , dar concerteaza des in strada, spre deliciul publicului care nu ajunge in salile de concert! Daca veti urmari videoclipul, veti vedea cum si copiii il asculta cu atentie!
|
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Absolut superb Aura!!!! Se cunoaste ca pune pasiune in ce face, imposibil sa nu fii atras!! |
|

| mikaela wrote:Absolut superb Aura!!!! Se cunoaste ca pune pasiune in ce face, imposibil sa nu fii atras!! Asa zic si eu! Are in el un foc care ii cucereste pe toti, ii atrage ca un magnet .....nu ma pot satura sa il ascult! (Si sunt sigura ca schimba corzile dupa fiecare concert ) |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22793
| aurishta wrote:As face o remarca putin "carcotasa" si, oarecum, off-topic! Un adevarat artist ar trebui sa poata sa capteze atentia publicului larg....asta ar fi un test bun pentru fiecare celebritate! Poate ridica in picioare cunoscatorii de muzica, pe cei instruiti, criticii de arta etc, dar daca nu il poate opri din drum pe nea Gheorghe...
Eu cred ca nu toata lumea stie sa aprecieze muzica clasica, fiecare percepe dupa gusturile sale.Sunt atatea persoane pentru care muzica inseamna manele, in nici un caz nu vor aprecia "zdranganelile" unei viori ...sau a unei chitari
Mi-a placut foarte mult chitaristul, e bravissimo Ceva de genul acesta am ascultat pe strazile Vienei...n-o fi fost chiar el?Ne-am oprit si nu ne mai dadeam plecati atat de fermecatoare era muzica. |
|

| bereea wrote:Eu cred ca nu toata lumea stie sa aprecieze muzica clasica, fiecare percepe dupa gusturile sale.Sunt atatea persoane pentru care muzica inseamna manele, in nici un caz nu vor aprecia "zdranganelile" unei viori ...sau a unei chitari Total de acord.....poate ca doar in Germania sau Austria lucrurile stau altfel, din cauza educatiei muzicale precoce! (asta apropo si de intamplarea din Viena mentionata de tine ) |
|

| Cautand astazi sa ascult ceva interpretat dl. Alexandru Tomescu, am gasit si o replica romaneasca a experimentului mentionat de tine, Bereea . Va pun si voua link-ul, este interesant! [youtube] http://www.youtube.com/watch?v=XLCTvA4kq5s [/youtube] |
|

Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/12/2015 Mesaje: 144
| aurishta wrote: Total de acord.....poate ca doar in Germania sau Austria lucrurile stau altfel, din cauza educatiei muzicale precoce! (asta apropo si de intamplarea din Viena mentionata de tine) Ce spui dumneata,Aurishta? Romanii au in sange muzica,doar ca s-au intoxicat dupa revolutie.Inainte de intoxicare nu aveau romanii cultura muzicala,nu erau romanii receptivi la valoarea culturala,nu erau romanii mici artisti,fiecare pe locul lui?!?
Pardon,cred ca cine spune ca nu are romanul sensibilitate artistica,nu e roman in sufletul lui.
Dar,ma rog,numai Dumnezeu ne mai stie,acum si natia asta trebuie ca va vibra la ceva ce rau intentionatii(non-cultura) nu vor putea opri si ne vom trezi. |
|

| Imi permit sa te contrazic...experienta dovedeste ca pentru aprecierea muzicii culte este necesara educatie muzicala adecvata, drept dovada stand chiar argumentul pe care l-ai invocat : asa-zisa "intoxicare" post-decembrista! Daca ar fi avut "in sange" (ceea ce nu este posibil, nu tine de ADN ), n-ar fi agreat aceste genuri moderne carora cu greu li se poate spune "muzica". Dar au "facut priza" , cum se spune, datorita preferintelor personale. Eu nu cred in abilitatile nationale, ci in cele individuale! Este adevarat ca grupul din care facem parte ne influenteaza preferintele, de aceea am si mentionat educatia muzicala precoce si cu traditie care se face in alte tari! Nationalismul fara argumente nu este ceva care eu sustin. Fiindca nu este asa! Aaaa, si sa mai adaug ceva off-topic : am fost deosebit de placut impresionata de felul modest de-a fi al dlui Alexandru Tomescu...am fost de cateva ori la evenimente culturale la care dansul a participat (unul dintre ele chiar zilele trecute) si este complet lipsit de vedetism, cu toate ca este o somitate ...imi place mult sa fiu in prezenta unor astfel de persoane, fie chiar si ca simplu spectator! |
|

Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/12/2015 Mesaje: 144
| Te cred ca iti place sa fii in preajma unui om bun!Si mie!
Fiinta romanului e ceva ce ori o simti,ori n-o simti. El poate scapa de toxine,dar toxina nu poate scapa de ea insasi!
Toate bune!
|
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14389
| |
|
|