Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22793
| Suntem in statia de metrou a Washington DC din SUA, intr-o dimineata de ianuarie 2007. Un om cu o vioara a cantat 6 piese de Bach in decurs de circa 45 minute. In acest rastimp, circa 2000 oameni au trecut prin metrou, probabil majoritatea in drum spre serviciu. Dupa circa 3 minute, un barbat de varsta mijlocie si-a dat seama ca cineva canta la vioara. A incetinit, a ascultat cateva secunde, apoi a grabit pasul, urmandu-si programul zilnic. Dupa inca 4 minute, violonistul a primit primul dolar, daruit de o doamna, care i-a aruncat banii fara a se opri din mers. Au trecut inca 6 minute si un tanar s-a sprijinit de un perete din apropiere si l-a ascultat pret de cateva minute, apoi s-a uitat la ceas si si-a reluat drumul. La distanta de 10 minute, un baiat de circa 3 ani s-a oprit in fata violonistului, dar mama sa l-a grabit. Cum copilul nu voia sa plece, mama l-a “luat pe sus” si si-au continuat drumul, in timp ce copilul a intors de cateva ori capul dupa violonist. Alti cativa copii s-au comportat similar, dar toti parintii, fara nicio exceptie, i-au “luat pe sus” si au plecat. In cele 45 de minute, doar 6 oameni s-au oprit sa-l asculte pe muzician si circa 20 i-au dat bani, fara sa se opreasca. In total a strans 32 de dolari. Dupa 1 ora, violonistul s-a oprit si lucrurile au reintrat in normal in metrou. Nimeni n-a stiut, dar « anonimul » era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii. El a cantat unele dintre cele mai grele si frumoase piese compuse vreodata, folosindu-se de o vioara valorand circa 3,5 milioane de dolari.. Cu 2 zile inainte, la un concert sustinut de Joshua Bell la Boston, biletele se vandusera cu –in medie- 100 dolari bucata. Acesta e un fapt real. « Evenimentul » cu Joshua Bell cantand incognito intr-o statie de metrou a fost organizat la initiativa ziarului Washington Post, ca parte a unui experiment social despre perceptie, gusturi si prioritatile oamenilor. Intrebarile la care incerca sa raspunda experimentul sunt: intr-un loc obisnuit, la o ora nepotrivita, reusim sa percepem frumusetea? Ne oprim sa o apreciem? Recunoastem talentul in ciuda unui context nefavorabil? Una din concluziile la care au ajuns initiatorii experimentului ar fi: daca nu gasim un moment sa ne oprim din graba noastra zilnica, pentru a asculta pe unul dintre cei mai buni violonisti ai lumii, cantand unele dintre cele mai frumoase piese compuse vreodata, cu unul din cele mai frumoase instrumente fabricate …oare cate alte lucruri pierdem?
http://www.youtube.com/watch?v=DvlTuBnpKpc |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11813
| Frumos !!Uite asta incerc sa explic eu tuturor din jurul meu ca fiecare este intr-o asa alergatura prin viatza asta si nu mai vede si nici nu mai aude nimic in jurul lui.Nu-si vede copilul facand primul pas ,spunand primul cuvant ,nu se uita in jur la inflorirea copacilor primavara si binenteles pierd si pe acest artist care a cantat ceva extraordinar dar le statea cumva in drum si nu a fost observat. Mi-am placut mult ,Bereea!Multumesc. Eu incerc sa traiesc orice clipa la maxim ....sa ma bucur si sa fiu atenta si implicata in tot ce ma atrage si este frumos.Acesta este secretul viatii mele. |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Nu tot muritorul poate asculta o vioara sau privi un tablou.Astea sunt daruri date celor alesi. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Pai cine e in fuga spre serviciu nu sta sa asculte si sa piarda metroul/serviciul pt nici o arta, cine pleaca cu juma' de ora mai devreme la munca in caz ca pe drum intalneste un renumit violonist??Nimeni... Asta pe langa faptul ca o statie de metrou e destul de zgomotoasa si nu cred ca violonistul a avut microfon sau cine stie ce chestii ca sa atraga destul atentia. Mai e si conceptia ca cine canta pe strada sau in statii e de regula cersetor, un amator si nu un profesionist si fiecare popor are un anumit fel de a trata cersetorii. Acum daca experimentul ar fi avut loc intr-un parc unde omul nu se grabeste in jurul unui program prestabilit ci se duce sa se relaxeze sau intr-un magazin sau intr-un aeroport unde de regula stai si astepti cel putin 30 min pt imbarcare, situatia ar fi cu totul diferita, sunt multe inimi out there care ar asculta cu multa placere o muzica frumoasa, sunt destui care apreciaza frumosul indiferent de forma in care este prezentat. Aahh, sa mai zic ca sunt persoane care dimineata sunt pe jumatate adormite, asa ca mine?? Mi se pare total nepractic si prost gandit experimentul asta, nu e ca si cum nimeni nu apreciaza arta ...Daca as fi pierdut metroul, implicit jobul, ar fi venit ziarul sau Bell sa ma salveze si sa-mi plateasca datoriile si sa-mi hraneasca copiii? Cand te duci la muzeu, la opera, la cinema, la restaurant, ai de regula un plan, stii ca iti poti "pierde" timpul, ca nu trebuie sa dai socoteala nimanui pt gusturile tale, pt timpul tau, etc... |
|

| Eu cred ca experimentul a vrut sa sublinieze ca societatea in care traim nu ne mai lasa sa avem timp pentru altceva decat pentru alergat incoace si incolo.Nu e vorba doar de apreciat o muzica de buna calitate(ma intreb daca canta Lady Gaga aveau timp sa se opreasca? ), ci de mirosit o floare sau de urmarit un nor cu o formas ciudata pe cer...nu mai avem timp pentru admirat frumusetea din jurul nostru.Stim doar sa alergam, sa alergam si pierdem poate ceea ce este cel mai important. Din pacate, am ajuns sa fim prea practici ca s aavem timp sa fim si sensibili. |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Ce pacat ....margaritare risipite. |
|

| bereea wrote:Eu cred ca experimentul a vrut sa sublinieze ca societatea in care traim nu ne mai lasa sa avem timp pentru altceva decat pentru alergat incoace si incolo.Nu e vorba doar de apreciat o muzica de buna calitate(ma intreb daca canta Lady Gaga aveau timp sa se opreasca?  ), ci de mirosit o floare sau de urmarit un nor cu o formas ciudata pe cer...nu mai avem timp pentru admirat frumusetea din jurul nostru.Stim doar sa alergam, sa alergam si pierdem poate ceea ce este cel mai important. Din pacate, am ajuns sa fim prea practici ca s aavem timp sa fim si sensibili.
Da, asa e, suntem robotei ai societatii, totusi nu mi se pare deloc logic experiemtnul asta. E ca si cum ai da o bomboana cuiva care are gura plina cu friptura, apoi tragi concluzia ca nimeni nu apreciaza bomboana. Cand faci un experiment se mai dau si niste sanse de succes insa mi se pare fortata situatia, nu stiu, poate sunt doar eu care bat campii si nu inteleg...Suntem invatati de mici ca fiecare lucru/activitate isi are timpul ei, fiecare are responsabilitatile lui, nu inseamna ca nu mai apreciaza nimeni frumosul sau arta sau mai stiu eu ce prin ochii proprii.
Sunt multe persoane care admira norii, care iubesc florile/natura, care se duc la muzee, la concerte etc cand au timp sau isi fac timp pt asa ceva, insa unele sunt prioritati, uneori zilnice, altele nu. Apropo de Lady Gaga, daca mi-ar canta in usa imbraca in rochia ei de carne cruda si tot nu m-as opri daramite sa-i mai dau bani sau sa-mi pierd metroul
|
|

| Mikaela,din contra experimentele trebuie facute in altfel de conditii si la timpuri diferite fatza de ceea ce cunoasteam si o facem noi ca de altfel nu s-ar numi experimente intelegi.Ceeea ce este normal cu toti cunoastem trebuie sa experimentam si dinferite timpuri cand suntem surprinsi nepregatiti cat apreciem frumosul din jurul nostru aici este esentialul vietii.Experimentul mi-a placut enorm ,bravo lor! Cand despre lady Gaga mie chiar imi place tare vocea ei si cum canta sigur as fi recunoscut-o si m-as fi oprit ascultand-o. |
|

| Pe mine ma duce gandul la viata aia de mosieri, eventual care au sclavi sa faca toata munca, in timp ce doamnele si distinsii mosieri se plimba cu umbreluta prin parcuri si castele si stau tolaniti la soare citind nu stiu ce mare scriitor declarat de unii... Asta ca sa aiba ei timp de admirat "frumosul" si sa poata fi numiti "culti". Sclavul poate e si el cult, poate apreciaza si el frumosul dar pt ca are munca data de mosier nu e declarat cult ci sclav. Nu inteleg
Apoi, frumosul asta e si el relativ... Eu as fi observat daca dansau Chippendales Pfiuu, mi-as fi luat si liber de la munca Aia sigur ar fi atras atentia, asa o vioara dis-de-dimineata ma adoarme mai bine |
|

|
Apoi, frumosul asta e si el relativ... Eu as fi observat daca dansau Chippendales Pfiuu, mi-as fi luat si liber de la munca Aia sigur ar fi atras atentia, asa o vioara dis-de-dimineata ma adoarme mai bine [/quote]
Nici nu m-a gandeam altfel! Fiecare cu cel intereseaza si cu ceea ce considera personal frumos! |
|

| Shirel, mersi! Fuse o gluma totusi |
|

| mikaela wrote: Shirel, mersi!  Fuse o gluma totusi
Si eu am glumit,iubita! |
|

Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Eu dimineata incep sa observ lucruri abia pe la ora 11 jumate.... Interesant experiment, ne spune ca nu avem timp sa urmarim ce se intampla in jurul nostru, ca suntem din ce in ce mai robotizati. Nietzsche spunea ca daca nu ai timpul impartit in 3 reprize de 8 ore, din care 8 muncesti, 8 dormi, 8 te distrezi, esti un sclav, indiferent in ce parte se inclina balanta. |
|

| Un clip motivational. Despre cum percepem fricile si esecul si cum putem schimba totul indraznind, schimband. Simplu si frumos.
Dare. Change.
http://www.youtube.com/watch?v=sb2YOg_dkQM&feature=player_embedded
|
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Lucrurile nu sunt chiar asa cum le percepem noi.Sau mai bine zis,noi percepem doar anumite lucruri. |
|
|