Pepenele
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Tuesday, August 15, 2006 8:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Istoric

Pepenele este originar din Persia (Iran) si ariile adiacente din est si vest.
Ce mai veche inregistrare a pepenelui dateaza din jurul anului 2400 i.H. si este de fapt o pictura egipteana care reprezinta darurile funerare, printre acestea fiind gasit si pepenele.

Grecii par sa stie depre pepene inca din secolul al III-lea, iar in secolul I acesta este descris de catre filosoful roman pe nume Plinius, care vorbea despre o noua aparitie in Campania. Doctorul grec Galen a scris in secolul al II-lea despre calitatile medicinale ale pepenelui iar scriitorii romani ai secolului III ofereau indicatii despre cultivarea si prepararea sa cu diferite condimente. Chinezii, aparent, nu stiau de pepene pana in jurul erei crestine, cand a fost adus in China din regiunile himalaiene.

Cultivarea pepenelui s-a raspandit spre vest, in zona mediteraneana, abia in evul mediu, in secolul al XV-lea fiind destul de cunoscut in Spania. In 1494 in cea de-a doua sa calatorie, Cristofor Columb a adus seminte de pepene si le-a pantat pe insula Isabela. Fara indoiala, aceasta a fost prima cultura de pepene din Lumea Noua. Cam in aceeasi perioada, Charles al VIII-lea al Frantei a introdus pepenele in Europa Centrala si de Nord.

Un scriitor spaniol din 1513, a recunoscut calitatea diferita care poate fi gasita la pepeni. Aroma slaba intalnita adesea in cadrul speciilor explica fara indoiala de ce cultura sa nu s-a raspandit atat de rapid.

Inaintea finelui de secol al XVI-lea, pepenele a fost adus de catre soldatii spanioli in multe locuri din America de Nord. Primele colonii engleze in care a fost cultivat au fost Virginia si Massachusetts, iar in secolul al XVII-lea, pepenele era deja cultivat de indienii din partea de nord a Americii si de indienii din Florida si Noua Anglie.

Principalele tipuri de pepene, cu diversele sale marimi, formele si culori - asa cum le cunoastem acum - erau cultivate si in secolul al XVI-lea. Cu timpul au fost aduse imbunatatiri la cultivarea sa pentru a-i intari calitatea aromei.


Tipuri de pepeni


Exista doua specii principale de pepeni: pepenii galbeni si pepenii rosii, iar in fiecare specie exista o multime de sub-specii. Cand majoritatea oamenilor aud de „pepene rosu” ei se gandesc imediat la pepenele urias, cu coaja verde, miezul rosu si seminte negre. Insa acesta este numai un soi de pepene rosu. Pepenii rosii variaza foarte mult in privinta aspectului. Miezul poate fi alb, rosu , galben ca aurul sau portocaliu. Cateva varietati de pepene rosu au seminte diferit colorate, inclusiv seminte verzi si rosii. Exista si specii de pepene „fara seminte” (cu seminte mici si albe). Semintele de pepene rosu sunt foarte apreciate in unele tari, fiind gatite si incluse in diferite feluri de mancare, iar coaja este si ea folosita ca ingredient la mai multe tipuri de prajituri.

Cand alegem un pepene rosu, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte. Trebuie sa fie intreg, fara gauri, fara zone moi, crapaturi sau pete mari. Singura pata admisa este cea cauzata de sederea pepenelui pe pamant si nu este o pata alba, ci galben pal. Exteriorul pepenelui trebuie sa fie mai degraba mat decat lucios. Pentru a a verifica daca un pepene este copt trebuie „ciocanit”. Daca suna „a gol” atunci este copt. Pepenii trebuie depozitati in cea mai rece zona a frigiderului.

Pepenele taiat nu mentine aroma la fel de bine precum cel intreg. Jumatatile de pepene rezista in frigider, pastrandu-si calitatea, doar cateva zile, iar atunci cand este taiat in bucati si felii rezista maximum 2 zile.

Miezul pepenelui rosu este un amestec de apa (aproape 95%) si zaharuri naturale cu un gust extrem de agreabil, “condimentat” cu fel si fel de substante miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina, o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar. De aici rezulta si proprietatile sale terapeutice: continutul mare de apa il recomanda ca prieten al rinichilor si al aparatului urinar. O cura (de minimum zece zile) in care se consuma numai pepene rosu are efecte de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara cu totul deosebite.

Este indicat sa se manance pepenele ca atare, minimum doua kilograme pe zi. Se recomanda sa fie bine copt, dulce si sa nu se evite consumarea partii de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentata de coaja, de aceea un pepene pentru o zi de cura trebuie sa aiba in jur de 3 kilograme. Iar in zilele calduroase, cantitatea se poate dubla.

A doua grupa de pepeni este reprezentata de pepenii galbeni. Pepenele galben (Cucumis Melo) are si el o mare varietate de forme, marimi si arome, fiind – la randul lui - impartit pe grupe. Cele mai cunoscute soiuri de pepene galben sunt Cantalupul, Honey Dew, Casaba si Pepenele Persan.

Pepenii galbeni sunt impartiti in doua sub-grupe: pepeni cu coaja neteda si pepeni cu coaja aspra. Culorile lor variaza atat in interior, cat si in exterior. Coaja poate varia de la un gri-alb pana la verde inchis iar miezul poate fi galben pal, verde sau portocaliu. Toti pepenii galbeni au in interior un orificiu in care stau semintele - spre deosebire de pepenii rosii ale caror seminte sunt imprastiate prin miez.

Pentru a alege un pepene galben delicios, trebuie sa retinem mai ales doua lucruri: pepenii copti sunt intotdeauna puternic parfumati; un pepene bun trebuie sa fie greoi pentru marimea lor, iar pentru a verifica acest lucru, trebuie sa-i comparati greutatea cu cea a altor pepeni.

Pepenele galben, este considerat in multe privinte mai puternic ca actiune terapeutica decat pepenele rosu. In plus fata de acesta, are un efect racoritor foarte puternic, o actiune reglatoare asupra apetitului (datorita substantelor sale aromate), precum si efecte vitalizante puternice.

Cura cu pepene galben se tine intocmai ca si cea cu pepene rosu, doar ca, pentru a nu produce perturbari digestive, nu se va depasi cantitatea de 2 kilograme pe zi.

Indiferent de tipul de pepene ales - rosu sau galben, ei pot fi utilizati si in scopuri decorative. De exemplu, cojile jumatatilor de pepene, pot deveni vase perfecte pentru salatele de fructe.
Kiki
Scris: Tuesday, August 15, 2006 8:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Supa de pepene

Timp de preparare:
10min. (complexitate medie)

Ingrediente

2pepeni, 1dl. vin alb sec,80gr. salam de iarna,1lingura de fistic zdrobit;

Mod de preparare

Continutul unui pepene se turmixeaza cu 1dl. vin alb sec. Compozitia rezultata se aseaza in 4 farfurii si peste se pune continutul celui de al doilea pepene , pe care l-am modelat cu ajutorul unei linguri speciale cu care se serveste inghetata.In fiecare farfurie repartizam felii subtiri de salam si presaram fisticul zdrobit. In loc de salam si fistic , se pot pune fructe de padure si mere taiate in felii foarte subtiri.

"Frigarui " de pepene


Timp de preparare:

15min. (complexitate redusa)

Ingrediente
2pepeni, 2 bucati Mozzarela, 1 castravete de sera,2-3linguri de ulei de masline,sucul de la o jumatate de lamaie si piper colorat.

Mod de preparare

Continutul celor doi pepeni se va scoate cu ajutorul unei linguri cu care se serveste inghetata. Se taie Mozzarela in cubulete. Se curata castravetele de coaja si se taie cubulete la fel de mari ca si branza.Se aseaza pe frigarui de lemn intercalate, se stropesc cu ulei de masline, cu sucul de lamaie si se presara piper colorat zdrobit. Daca dorim sa folosim frigaruile drept desert, atunci punem pepene, kiwi si capsuni.

Mix de portocale cu banane si pepene galben

Ingrediente
5 portocale, 3 banane si un pepene galben

Mod de preparare
se curata portocalele, se stoarce sucul cu ajutorul unui storcator manual, la mixer se amesteca bucati de banane si de pepene galben. Daca este necesar, se adauga mai mult suc de portocale sau de grapefruit.

Dulceata de pepene galben


Timp de preparare:
2 h (complexitate redusa)

Ingrediente
1 kg de pepene galben (dupa ce a fost curatat), 1 kg zahar, 500 ml apa, zeama e la o lamaie, 2-3 plicuri zahar vanilat, 250 ml otet de 9 grade

Mod de preparare

Pentru prepararea dulcetii este nevoie de pepene galben care nu este fainos si care este copt pe jumatate. Se curata pepenele de coaja si de partea de miez prea moale, apoi se taie in bucatele potrivit de mari. Se fierbe in 2 l de apa cu 250 ml otet de 9 grade. Se lasa pana cand se inmoaie putin, apoi se pun in strecuratoare. Se spala cu apa rece, se lasa la scurs si se introduc in siropul gata legat, obtinut din 2 cani de apa si 1 kg de zahar fierte pe foc mic, in care s-a pus zaharul vanilat si zeama de lamaie. Se fierbe putin pepenele cu siropul, se inlatura spuma si se lasa dulceata la racit. Se pune in borcane si se leaga cu celofan.
Este ideala pentru creme si prajituri
Kiki
Scris: Tuesday, August 15, 2006 8:38 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Compot de pepene galben

Timp de preparare:
40 min (complexitate redusa)

Ingrediente
5 felii de pepene galben, 2 ¾ pahar apa, 250g zahar, zeama de la o lamiie

Mod de preparare
Se pune la fiert apa cu zaharul, lasind sa dea citeva clocote. Feliile de pepene curatate de coaja galbena se taie cuburi mici, se asaza in vasul de servit(compotiera) si se stropesc cu zeama de lamiie. Deasupra se toarna siropul rece, se acopera vasul si se lasa asa la rece pina cind se serveste.

Bautura racoritoare din pepene galben

Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)

Ingrediente
½ kg miez de pepene galben, ½ lamiie, sirop dintr-un pahar zahar si 2 pahare apa, putina esenta aromata, putin lichior, 2 pahare sifon

Mod de preparare
Se prepara siropul putin legat din zahar si apa. Miezul de pepene taiat bucatele se lasa 30 minute sa macereze in zeama de lamiie si sirop, apoi se adauga sifonul. Se strecoara printr-un tifon si se adauga esenta aromata si lichiorul.
Se serveste de la gheata

Pepene galben umplut

Timp de preparare:
20 min (complexitate redusa)

Ingrediente
1 pepene galben mare, 1 para mare, 1 mar mare, 2-3 piersici, 2-3 prune, 1 pahar boabe de struguri, amestecati albi si negri, de preferinta tamiiosi, 1 pahar vin, 2 paharele rom, ½ pahar zahar, 3 foi gelatina, 1 praf vanilie

Mod de preparare
Marul si para se curata de coaja, de casuta de simburi si se taie cuburi mici. Prunele si piersicile se curata de pielita, de simburi si se taie bucati mai mici. Se aleg boabe de struguri, de preferinta tamiiosi. Toate aceste fructe se pun intr-un castron si se amesteca cu o lingura de zahar. Se alege un pepene galben mare, copt si bine parfumat. Se taie un capacel si se scot cu lingura toate semintele; apoi se umple cu fructele taiate, scuturind bine pepenele ca sa se aseza fructele. Vinul si zaharul se pun la foc sa dea un clocot, se adauga gelatina si se amesteca cu lingura ca sa se dizolve bine. Se strecoara prin sita si se adauga romul si praful de vanilie. Cind amestecul este aproape rece, se toarna in pepene cit sa acopere fructele si se asaza direct pe gheata Cind se serveste, se taie in jumatate pe lung si fiecare jumatate in felii.
emanuelaan
Scris: Wednesday, August 16, 2006 2:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 5/28/2006
Mesaje: 493
interesant nu stiam ca se poate prepara atatea din pepene
felicitaripupici flowers
Maria & Mario
Scris: Wednesday, August 16, 2006 3:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Mie imi ploua in gura. lesin de poftaaaaaaaaa ! plans
Vesna
Scris: Wednesday, August 16, 2006 4:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/27/2006
Mesaje: 1307
Si mie mi-e pofta!!! Diseara cred ca stiti ce-mi cumpar...sic
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.