Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Deschid acest nou subiect, sper ca cineva imi poate raspunde.
As vrea sa stiu daca e posibil ca mama mea sa obtina pensie din Romania, avind in vedere urmatoarele:
-si-a dat demisia din postul de asistenta medicala, dupa 25 de ani de munca, pentru faptul ca a lucrat in ultimele timpuri la psihiatrie, i-au fost acordati 2 ani de munca in plus, pentru contitii deosebite( cred ca se spune asa), deci ar avea 27 ani vechime.
-e plecata definitiv din Ro din 1992 -are cetatenie dubla, adica nu a mai renuntat la cetatenia romana
-are rezidenta in It si are pensie aici de pe urma sotului
-are 62 de ani
- carnetul de munca i-a ramas la ultimul post unde a lucrat.
Stie cineva daca e posibil sa obtina pensie si ce demersuri trebuie facute?
Chiar daca se trateaza de o suma mica, dar nu e drept sa arunce ani de lucru.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Ema, eu nu stiu ce demersuri trebuie facute dar stiu ca cu siguranta poate primi pensia.am auzit asta la o emisiune pe Romania International unde multi romani plecati din tara isi puneau aceeasi intrebare.Este dreptul omului care a platit atatia ani taxe de pensie sa-si ia banii inapoi.bafta ! |
|
| Mihaela, multumesc, am trimis si niste email-uri la multi avocati in Ro, sa vedem ce o sa iasa. Deocamdata mi-a raspuns numai unul, spunind ca are multe cazuri si nu se poate ocupa! Dar eu cerusem numai informatii, adica daca e posibil sa obtina pensia tinind cont de conditiile mai sus scrise (virsta, ani de munca...) As vrea sa pot sa fac totul de aici, nu as vrea sa ma intorc in Ro pentru asta.
Daca stie cineva ce demersuri trebuiesc facute, imi dati de stire?
Sper sa se merite, dar nu stiu, mi ca intre: transfer, taxat si aici in It (pentru ca s-ar calcula in plus la pensia pe care o are deja) cine stie ce o sa mai ramina...
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Soacra mea a iesit in noiembrie la pensie si are 55 de ani deci cred ca mama ta iese sigur la varsta care o are. Mi se pare tare complicat sa va ajute un avocat, mi se pare mai usor sa depuna un imputernicit dosarul la casa de pensii cu cont de card atasat. Avocat a angajat o alta doamna care vroia sa iasa la pensie si nu-i erau recunoscute conditiile speciale de munca. Pe site-ul ministerului muncii nu ai incercat sa vezi ce info ofera? |
|
| G Nicoleta, multumesc, o sa ma interesez la ministerul muncii.
|
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/17/2006 Mesaje: 698
| Ema wrote:Deschid acest nou subiect, sper ca cineva imi poate raspunde.
As vrea sa stiu daca e posibil ca mama mea sa obtina pensie din Romania, avind in vedere urmatoarele:
-si-a dat demisia din postul de asistenta medicala, dupa 25 de ani de munca, pentru faptul ca a lucrat in ultimele timpuri la psihiatrie, i-au fost acordati 2 ani de munca in plus, pentru contitii deosebite( cred ca se spune asa), deci ar avea 27 ani vechime.
-e plecata definitiv din Ro din 1992 -are cetatenie dubla, adica nu a mai renuntat la cetatenia romana
-are rezidenta in It si are pensie aici de pe urma sotului
-are 62 de ani
- carnetul de munca i-a ramas la ultimul post unde a lucrat.
Stie cineva daca e posibil sa obtina pensie si ce demersuri trebuie facute?
Chiar daca se trateaza de o suma mica, dar nu e drept sa arunce ani de lucru.
Ema cel mai bine este sa te interesezi la casa de pensii de care apartinea mam ta cu domiciliu...oras/judet multe hartii nu stunt, eu lucrez la somaj... si nu stiu continutul dosarului de pensii... important este sa ai cartea de munca si cu ea sa mergi la casa de pensii... Cred ca trebuie sa imputernicesti pe cineva sa ridice catea de munca...nu cred ca da CM oricui... daca vrei pot sa intreb colegele de la pensii si-ti spun si continutul dosarului... pupici
|
|
| Mari Paun multumesc pentru raspuns, daca ai putea sa intrebi la colegele tale de la pensii, ar fi super. Macar sa stiu daca e posibil sa o obtina si ce demersuri ar fi de facut. Problema e cartea asta de munca care i-a ramas la spital la Galati.
Ma credeti ca nu am pe nimeni pe care sa imputernicesc sa se duca sa o ia? Nici neamuri nici prieteni ma mai interesez intre timp. Poate ca intr-adevar avocatii sint inutili, si bine ar fi sa pot rezolva totul de aici , poate prin ambasada |
|
| Ema, nu pot sa-ti dau multe detalii despre depunerea dosarului dar cunosc pe cineva care e oarecum in situatia mamei tale. Doamna respectiva locuieste in Rep Moldova si si-a facut dosr de pensie aici. A primit pensie destul de frumusica la vremea respectiva dar nu stiu ce a lucrat. Doamna e proprietara apartamentului in care am stat pana sa ne luam noi apartamentul nostru. Ea ma rugase sa ii ridic eu pensia ca nu putea veni lunar in tara pantru asta. Pentru ca cei de la posta nu au vrut decat personal si-a facut un cont in care ii este virata pensia. Singura problema e ca trebuie ca din trei in trei luni sa merga la casa de pensii sa semneze nu stiu ce acte care sa dovedeasca ca este inca in viata, ca altfel ii suspenda pensia. |
|
| Mniko, asta chiar ca ar fi o problema, sa vina in Romania la 3 luni!
Daca e asa mai bine renunta, ca mare e deranjul si nu se merita. Ar fi vrut sa o obtina ca "revansa" pentru toti ani de munca, dar daca e asa...
Mi-a venit si ideea sa o dea la o casa de copii..ceva...dar daca trebuie sa vii la 3 luni... ar insemna sa fie legata permanent de Romania..
multumesc de informatii Mniko |
|
| Ema wrote:Mniko, asta chiar ca ar fi o problema, sa vina in Romania la 3 luni! Daca e asa mai bine renunta, ca mare e deranjul si nu se merita. Ar fi vrut sa o obtina ca "revansa" pentru toti ani de munca, dar daca e asa... Mi-a venit si ideea sa o dea la o casa de copii..ceva...dar daca trebuie sa vii la 3 luni... ar insemna sa fie legata permanent de Romania.. multumesc de informatii Mniko Cu placere. Mi-am adus aminte ca era nevoie de deplasarea asta tot la trei luni si mi-am zis ca ar fi bine sa stiti de ea. Poate ca s-a mai schimbat. Eu nu am mai vorbit cu doamna respectiva de aproape 2 ani. Si poate cu intrarea asta in UE s-a mai schimbat ceva. |
|
| Mniko mersi mult , o sa ma mai interesez daca intre timp s-a schimbat ceva. Mama mea n-a mai fost in Ro, de 12 ani, si nici nu ar mai veni asa des, la citeva luni.
Eu am citit pe situl ministerului muncii, ca o data facute actele trebuie sa te intorci pentru aceasta semnatura la 18 luni ( daca am inteles bine) si tot mi se parea ....de alta parte si cei din Ro au nevoie de o garantie ca mai esti in viata!
inca o data multumesc |
|
| Ema, in primul rand trebuie ca mama ta sa ridice CM de la unitate, apoi sa-si depuna personal dosarul de pensionare...
poate reusesti sa vb cu cineva de la CASA DE PENSII din localitatea de care apartinea mama ta cu domiciliu...
numai bine si sper sa rezolvi acesta problema
pupici
|
|
| Mari Paun multumesc mult ca te-ai interesat!
O sa incerc sa aflu mai multe direct de la casa de pensii. |
|
| Azi am telefonat direct la Casa de pensii din Galati si am vorbit cu doamnele de acolo. Cred ca momentan nu o sa facem nimic. Pensia ar fi in jur de 100 -120 euro si ar trebui sa te prezinti la 18 luni sa semnezi personal.
Inafara ca intre transferul banilor aici in It, schimbul valutar... suma s-ar micsora.... Dar nu merita deranjul sa vina in Ro asa de des. Si s-ar duce toti banii pe avion, taxiuri, hotel....si mai ales spaga...
Daca o sa devina pensia in jur de 600-800 euro pe luna , vom vedea... |
|
| Ema, ma amuzi...zau...eu am un salariu de ...aproape 200 euro/luna si 11 ani vechime ...lucrez cu publicul...
tu vrei pensie de 600-800 euro?
Ema ...ai uitat cum este in RO?
aici muncesti si abia reusesti sa traiesti...
pupici
|
|
|