Paternitatea
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Saturday, December 23, 2006 5:05 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Cum se stabileste paternitatea?

Codul familiei stabileste 2 cai de stabilire a paternitatii: recunoasterea de catre tata a paternitatii sau stabilirea ei prin hotarare judecatoreasca.

Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei (Art 53 din codul familiei). Daca totusi nu este posibil ca sotul sa fie tatal copilului, acesta poate cere in instanta "cererea de tagaduire a paternitatii" in termen de 6 luni de la data cand a cunoscut nasterea copilului.

Copilul nascut in afara casatoriei. In acest caz fie tatal recunoaste paternitatea, fie aceasta se va stabili prin hotarare judecatoreasca.

Recunoasterea se face prin declaratie la serviciul de stare civila si nu se poate revoca.

Cererea de chemare in judecata, in cazul in care se apeleaza la instanta pentru stabilirea paternitatii, se va face in numele copilului, in termen de 1 an de la nasterea copilului.

Cine mai stie si alte amanunte care considera ca ar putea fi utile cuiva este rugat sa le adauge. pupici
ira_tgr
Scris: Saturday, December 23, 2006 6:49 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
am o intrebare....

daca copilul este nascut in afara casatorie, tatal poate cere recunoasterea paternitatii?
si daca aceasta i se acorda, sa zicem in cazul in care mama nu vrea sa-l lase sa faca testul
Miri
Scris: Saturday, December 23, 2006 10:47 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Ira, asta am gasit eu ca raspuns la intrebarea ta:

" Paternitatea din afara casatoriei se poate stabili prin:

- recunoasterea voluntara din partea pretinsului tata,
- recunoasterea fortata, adica prin apelarea la justitie privind stabilirea paternitatii copilului."

AdrianaC
Scris: Saturday, December 23, 2006 11:15 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
ira_tgr wrote:
am o intrebare....

daca copilul este nascut in afara casatorie, tatal poate cere recunoasterea paternitatii?
si daca aceasta i se acorda, sa zicem in cazul in care mama nu vrea sa-l lase sa faca testul

Ira, din cate stiu eu, poate sa ceara acest lucru. Chiar si daca e copilul nascut in timpul casatoriei, dar tatal suspecteaza ca nu ar fi el autorul, poate sa ceara stabilirea paternitatii.

Oricum, o sa ma interesez in surse sigure si o sa iti spun.
kali
Scris: Sunday, December 24, 2006 10:37 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
ira_tgr wrote:
am o intrebare....

Da, dar doar daca nu l-a recunoscut la nastere. Adica daca pe certificatul de nastere al copilului este deja trecut numele lui ca tata, nu i-ar mai fi acceptata o cerere in tagada paternitatii decat daca are motive foarte serioase sa o conteste (ceea ce e ca greu de gasit, daca nu chiar imposibil.

Daca pe certificatul de nastere al copilului in dreptul numelui tatalui este liniuta, atunci are dreptul sa ceara recunoasterea paternitatii in termen de 1 an de la nasterea copilului (dupa cum zicea si Adriana) fara consimtamantul mamei. Instanta dinpune efectuarea de dferite teste, si tot ea va stabili daca respectivul este sau nu tatal natural, chiar daca mama nu e de acord.
ira_tgr
Scris: Sunday, December 24, 2006 7:31 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/2/2007
kali wrote:

Da, dar doar daca nu l-a recunoscut la nastere. Adica daca pe certificatul de nastere al copilului este deja trecut numele lui ca tata, nu i-ar mai fi acceptata o cerere in tagada paternitatii decat daca are motive foarte serioase sa o conteste (ceea ce e ca greu de gasit, daca nu chiar imposibil.

Daca pe certificatul de nastere al copilului in dreptul numelui tatalui este liniuta, atunci are dreptul sa ceara recunoasterea paternitatii in termen de 1 an de la nasterea copilului (dupa cum zicea si Adriana) fara consimtamantul mamei. Instanta dinpune efectuarea de dferite teste, si tot ea va stabili daca respectivul este sau nu tatal natural, chiar daca mama nu e de acord.

multumesc mult de tot Adriana si Miri...

kali - sar'na... adica, daca pana la un an tatal nu cere recunoasterea paternitatii, dupa un an, sa zicem k nu o mai poate "obliga" pe mama sa faca testul pt. recunoasterea paternitatii?
adik' dau un exemplu concret, iubitul meu, eu nu l-am lasat s-o recunoasca pe fata noastra, si nici nu vreau s-o recunoasca... vreau ca copilul sa fie trecut doar pe numele meu ca sa pot parasi oricand tara fara acordul lui, si vreau sa stiu daca el ma poate obliga prin instanta sa fac acest test copilului?
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.