Pastrarea mierii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Friday, August 29, 2008 12:33 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Cum pastrati voi mierea? Nu vi se zahariseste?

Daca s-a zaharisit deja, ce ii faceti?
dya
Scris: Friday, August 29, 2008 12:57 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
O miere curata in mod normal nu se zahariseste , eu folosesc doar de salcim . I-am dat si Cezarei...i-am dat este impropriu spus , i-am facut masaj la gingiute cit am avut treaba cu eruptiile.in mod obisnuit o pastrez la o temperatura constanta dar in loc mai intunecat. Acum cit a fost canicula am tinut-o la frigider si nu am avut probleme in sensul ca nu sa zaharisit. Eu cred ca depinde foarte mult de calitatea mierii nu de modul de depozitare.
dya
Scris: Friday, August 29, 2008 12:58 PM
Nivel

Inregistrat: 5/12/2006
Aaa am uitat daca se zahariseste stiam ca s-ar pune la incalzit dar pe urma nu mai stiu exact ce se mai face.angel
Cristy
Scris: Friday, August 29, 2008 1:18 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Eu depozitez mierea in borcan de sticla, mierea de calitate nu se zahariseste.
Ca si la duceata folosesc ligurite de unica folosinta, pe cat posibil nu reintroduc in borcan lugurita venita in contact cu alimente, saliva.

Mierea zaharisita de poate introduce in apa fierbinte cu tot cu borcan.
emanuelaan
Scris: Friday, August 29, 2008 1:22 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 5/28/2006
Cum testam daca mierea este curata?

Fiecare dintre noi doreste sa consume miere curata, de calitate si nu contrafacuta. Cei mai multi apicultori ne-au recomandat urmatorul procedeu drept un test sigur in acest sens.
Se incalzesc doua linguri de miere intr-un vas de sticla; apoi, adaugam sase linguri de alcool, amestecand bine totul.

Daca la fundul vasului apare o substanta alba, mierea este cu siguranta falsificata. In cazul in care mierea se dizolva complet in alcool, fara sa se depuna o substanta tulbure pe fundul vasului, avem certitudinea ca mierea este curata. Daca ne referim la calitate, sa optam pentru mierea de culoare aurie sau alba, cu aroma, de consistenta smantanii si cat mai transparenta la culoare.

Mai exista si o alta metoda de testare a mierii curate, destul de simpla: introducem o lingurita in borcanul cu miere si apoi o ridicam, lasand sa curga mierea. Daca aceasta curge continuu, mierea este naturala; cand curge sub forma de picaturi, mierea este contrafacuta.

Atentie! Zaharisirea nu este un semn ca mierea este falsificata decat in cazul mierii de salcam pura, care nu se zahariseste. In rest, la diferite temperaturi, orice tip de miere se poate zaharisi. Ea nu trebuie incalzita pe foc pentru a deveni fluida, deoarece se transforma chimic si isi pierde multe dintre calitati. Din acelasi motiv, mierea nu se pune in ceaiul fierbinte. Mierea zaharisita insa e la fel de bogata in substante hranitoare ca cea originala si poate fi folosita cu incredere.

Rody
Scris: Friday, August 29, 2008 2:01 PM
Nivel

Inregistrat: 6/10/2006
emanuelaan wrote:
Cum testam daca mierea este curata?

Fiecare dintre noi doreste sa consume miere curata, de calitate si nu contrafacuta. Cei mai multi apicultori ne-au recomandat urmatorul procedeu drept un test sigur in acest sens.
Se incalzesc doua linguri de miere intr-un vas de sticla; apoi, adaugam sase linguri de alcool, amestecand bine totul.

Daca la fundul vasului apare o substanta alba, mierea este cu siguranta falsificata. In cazul in care mierea se dizolva complet in alcool, fara sa se depuna o substanta tulbure pe fundul vasului, avem certitudinea ca mierea este curata. Daca ne referim la calitate, sa optam pentru mierea de culoare aurie sau alba, cu aroma, de consistenta smantanii si cat mai transparenta la culoare.

Mai exista si o alta metoda de testare a mierii curate, destul de simpla: introducem o lingurita in borcanul cu miere si apoi o ridicam, lasand sa curga mierea. Daca aceasta curge continuu, mierea este naturala; cand curge sub forma de picaturi, mierea este contrafacuta.

Atentie! Zaharisirea nu este un semn ca mierea este falsificata decat in cazul mierii de salcam pura, care nu se zahariseste. In rest, la diferite temperaturi, orice tip de miere se poate zaharisi. Ea nu trebuie incalzita pe foc pentru a deveni fluida, deoarece se transforma chimic si isi pierde multe dintre calitati. Din acelasi motiv, mierea nu se pune in ceaiul fierbinte. Mierea zaharisita insa e la fel de bogata in substante hranitoare ca cea originala si poate fi folosita cu incredere.

newclap newclap Uite ca acum stiu si eu cum sa testez miereapupici pupici pupici
Mela
Scris: Friday, August 29, 2008 2:13 PM
Nivel

Inregistrat: 11/19/2006
Emanuelaan,interesante informatiinewclap
sousourel
Scris: Friday, August 29, 2008 7:22 PM
Nivel

Inregistrat: 2/18/2006
Eu stiuscratch ... mierea se zahariseste oricum dupa un timp si mai ales daca folosesti (eventual din greseala) o lingura care nu a fost curata (adica ai bagat-o si in gurasic ). Altfel, mierea se poate pastra destul de mult, in borcan de sticla si ferita de lumina directa a soarelui, eventual la racoare (in camara). Incalzita, isi pierde din proprietati.
delfinasa
Scris: Tuesday, March 30, 2010 5:47 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Eu cumpar miere de trifoi -clover- la bidonas de 1-2 kg din plastic care se pastreaza extrem de bine la rece in basement. Recipientul in care torn pentru uzul zilnic e o butelcuta squizzable ca aia de ketchup si tot mi se zahariseste chiar daca nu intra in contact decat cu aerul. Ca s-o readuc la starea lichida, folosesc metoda pe care-am invatat-o de la mama: fierb un ibric cu apa, scufund butelcuta in ea si o las acolo pana se raceste apa. Chiar daca isi mai pierde din calitatile nutritive, prefer s-o incalzesc, altfel pot s-o arunc ca nu ne mai atingem de ea.
danab
Scris: Wednesday, March 31, 2010 8:48 AM
Nivel

Inregistrat: 3/13/2006
Noi folosim miere de la cineva din familie, asa ca stiu ca e curata, si, are mereu mai multe sortimente - lichida, vascoasa, groasa de o tai cu cutitul, si asta datorita sursei mierii (florile de unde e culeasa) si tehnicii de prelucrare.

Mierea contrafacuta face crisatale de zahar, clare, pe cand cea curata devine vascoasa, groasa.
iasmina_ioana
Scris: Monday, May 7, 2012 3:38 PM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/1/2011
Vin si eu cu cateva explicatii in calitate de apicultor(oare) orice miere se zahariseste, dar perioada e mai mare sau mai mica de exemplu mierea de rapita zahariseste la cateva luni 2 - 3 pe cand cea de salcam la 2-3 ani poate chiar 4, asta in conditii optime de depozitare.
Tzepii
Scris: Tuesday, March 5, 2013 9:05 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Un articol interesant, care ne invata cateva metode prin sa recunostem mierea contrafacuta:

-Amestecati mierea în apa. Mierea naturala are densitatea de 1,4 ori mai mare decât apa si nu se dizolva. Mierea ar trebui sa cada la fund si sa nu se împrastie rapid în apa. Cea contrafacuta are o densitate mai mica si ar trebui sa se dizolve.
-Mierea ar trebui sa aiba aroma plantelor din care este culeasa. De obicei, mierea falsificata este doar dulce, fara nici o aroma.
-Introduceti o lingura în borcan, apoi ridicati-o si lasati sa curga mierea. Daca mierea curge continuu, fara sa se desprinda în picaturi, atunci cel mai probabil mierea este naturala. Mierea de salcâm este putin mai fluida decât cea de floarea soarelui sau poliflora. Cea de mana (muguri de brad) este cea mai densa.
-Tineti un chibrit aprins deasupra unei lingurite de miere. Daca e naturala, mierea se va topi si nu va începe sa sfârâie imediat.
-Încalziti o bucata de sârma inoxidabila si introduceti-o în miere. Un produs de calitate se va lipi de metal si nu se va prelinge înapoi în borcan când sârma e scoasa din miere.
-Puneti o bucata de pâine veche în miere. Dupa 10 minute ar trebui ca pâinea sa fie în stare solida, ci nu sa se înmoaie.
-Puneti putina miere pe o foaie de hârtie. Daca pata umeda se raspândeste pe suprafata hârtiei, atunci mierea este contrafacuta.
-Mierea de floarea soarelui si cea poliflora cristalizeaza. Daca ati cumparat miere si dupa 2-3 luni nu are deloc mici cristale, e posibil ca aceasta sa fi fost contrafacuta. Mierea poate redeveni fluida daca este pusa în apa calda, maximum 40 de grade. Daca temperature apei este mai mare îsi pierde din proprietati (de aceea nu este indicat sa puneti miere în ceaiul fierbinte). De mentionat ca mierea de salcâm si cea de mana cristalizeaza foarte greu, dupa aproximativ un an.
-Puneti miere într-o lingura apoi amestecati cu un creion chimic aproximativ un minut. Daca mierea se coloreaza este posibil sa nu fie naturala. În cazul în care culoarea nu i se modifica, este naturala.

Articolul complet aici : http://verticalnews.ro/mierea-contrafacuta-a-invadat-romania-cum-recunosti-falsurile/
kali
Scris: Tuesday, March 5, 2013 9:29 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Chiar nu-mi fac probleme; il avem pe tata coeur - furnizor principal de miere buna si sanatoasa...
mikaela
Scris: Tuesday, March 19, 2013 7:45 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
A incercat cineva miere cu lamaie? Cum se face, este vreo reteta pt asta? Noi cumparam niste betisoare/pungulite lungi cu miere cu gust de lamaie, fii-mea le adora dar as face in cantitati mai mari, pastrate in borcan.

mikaela attached the following image(s):
imagescafv6n7b.jpg

endy
Scris: Wednesday, March 20, 2013 5:20 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/8/2010
Si pe mine ma intereseaza ! Vitamina C e foarte buna si cu miere ar fi super...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.