 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Venind in America si neplacandu-ne sortimentele de paine de aici, de nevoie am invatat sa fac paine de casa si dupa multe incercari cu praf de copt in loc de drojdie, apoi cu drojdie nedizolvata, incercari la masina de paine si alte peripetii , am ajuns sa fac o paine excelenta, framantata de mana si coapta in cuptorul de aragaz . Reteta cu poze, cu toate explicatiile ca pentru incepatori le gasiti mai jos. Va urez pofta buna la paine made by your wonderful hands !
-2 tavi de cozonac (eu am unele cam 3/4 lungime fata de cele din tara); - 1 kg de faina simpla, alba; - 2 linguri de drojdie granule; - 2 pahare cu apa calda; - 4 linguri ulei; - sare-cca. 2 lingurite, susan, chimen, 1 ou pt uns; Se prepara maiaua astfel: intr-un castronel, drojdia se dizolva bine in apa calda cu o furculita, apoi se adauga faina si se amesteca bine cat sa se faca ca o smantana (pont: dupa caz, se poate pune si putin otet sa-i ia mirosul -la mine nu e cazul, ca nu miroase deloc). Se lasa maiaua la crescut, sa se dubleze. Faina se amesteca cu sarea, se pune intr-un castron mare, de preferat de plastic si se face o gaura in centru, unde se pune maiaua crescuta, care se amesteca cu furculita cu uleiul si se incepe incorporarea fainei usor, usor, turnand si apa calda putin cate putin, pana se face o coca. Se tapeteaza cu faina masa, se ia coca din castron si se framanta cu mainile cateva minute, sa fie de consistenta potrivita, nici tare, nici moale (daca e prea moale, se mai adauga faina, daca e prea tare, putina apa). Se ung tavile cu unt sau ulei si apoi se pregateste painea astfel: coca se imparte in 6 bucati egale, care se fac snururi cam de 30-40cm intre palme. Se pun impreuna capetele a 3 snururi si se impletesc uniform, apoi se pun in tavi. Se ung cu ou, se presara susan si chimen si se lasa la crescut o ora-o ora si ceva. Se baga la cuptor la foc mediu-mare (375F, adica 190C) si se tin cca. 30 min sau pana se coc. Se mai pot unde cu oul ramas pe parcurs si prind o crusta foarte frumoasa. Imdeiat dupa coacere, se scot din tavi si se acopera cu un servet. Se pastreaza in punga, pot fi refrigerate cu succes pentru o ulterioara consumare.
delfinasa attached the following image(s):
 
|
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| Bravo, Definasa! |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| !!!!!
Vreau si eu o bucatica! Arata super...mama! te pricepi, nu gluma! |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Felicitari!!! Arata super bine si cred ca e super delicioasa. Imi ploua in gura! |
|

 Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
| Imi pare rau ca nu am tavi... Oare gasesc in Kaufland??? |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Mihaela, te iubesc! esti o bombonica dulce -dulce! daca ai sti de cand caut eu o reteta buna de paine de casa.. m-am saturat de toate mizeriile de paine "de calitate" din comert! toate eu E-uri si conservanti si nu mai stiu ce sa ii dau copilului sa manance si sa fie sanatos!
o sa incerc si eu curand reteta si te anunt cum a iesit si daca domnii au servit cu placere! am o intrebare insa: e musai ca tavile sa fie de teflon sau de care? |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| Norocul meu este ca nu putem transmite si mirosul prin internet ca altfel m-as fii topit sub masa la lucru.....
Daca imi place ceva cu adevarat este ... painea si mirosul din patiserii.....
Oricum... o mananc si cu ochii.... am sa incerc si eu poate vineri dupa-amiaza... ca sa le fac o surpriza la ai mei.... tavi nu am dar am sa fac cu cele de unica folosinta....
|
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Delfinasa ce bine arata painea si eu vreau o bucatica ,cred ca am sa fac si eu |
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Arata super!!! HMMMMMM ce bunutza cred ca este! Eu nu am curaj sa incerc sa o fac la mana dar m-as baga sa o fac la masina de copt, ce zici, oare iese la fel de buna? Eu nu le am cu framantataul, numai ideea ca aluatul mi se lipeset de degete si-mi intra sub unghii |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Eu cred ca nu-i nici o problema daca tavile-s din alt material, ca si eu le ung pe-astea chiar daca-s de teflon, ca se mai lipeste aluatul cand creste...eu doar de-astea am gasit aici, alea de unica folosinta nu rezista la utilizare indelungata...la masina de paine n-am incercat reteta asta, o fac de mana ca sa fiu sigura ca iese...si framant cateva minute, sa nu credeti ca transpir framantand ...eu fac painea asta saptamanal, de regula o tin in punga si se taie foarte bine...dac-o las afara, coaja se intareste...daca faceti mai multa, se mentine excelent la congelator. |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Felicitari Delfinaso! Chiar imi aduc aminte de bunica, Dumnezeu sa o odihneasca! |
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| De nevoie, ce nu invatam!? Mi-e chiar imi place s-o fac si toti care-au mancat la noi au fost foarte multumiti...Dan mai face misto de mine zicand ca-mi deschide brutarie sa le vindem paine ca lumea americanilor si sa ne imbogatim   . |
|

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| De ce nu! Si sotul meu a mancat mancare de pe la ei, chiar nu-i place deloc. Mi-a spus ca nu e de mirare ca sunt o natie de obezi si sufera de alte boli asociate metabolismului. Off topic ... macar ei invata ceva din asta, in timp ce noi ii copiem mai in tot ce fac ei. Noi bagam in noi sucuri cu zahar si chips-uri si alte soiri de gustari in timp ce ei bat toba mare pe fructe si apa plata. Inca o data felicitari! |
|

 Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Delfinasa, felicitari! Arata grozav painea ta! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Felicitari Miha Arata nemaipomenit painea...cine stie poate incerc si eu vreodata sa fac dupa reteta ta. |
|
|