Obisnuieste-l sa manance singur
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Scris: Wednesday, February 6, 2008 7:52 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Obisnuieste-l sa pape singur

Varsta la care bebelusii incep sa se hraneasca singuri depinde in mare parte de atitudinea parintilor.

Unii copii se hranesc bine cu lingurita inaintea varstei de 1 an. La o alta extrema sunt copiii parintilor excesiv de protectori, care sunt gata sa jure ca prichindeii lor de 2 ani nu se pot hrani singuri. Insa acesti parinti uita sa le ofere copiilor sansa sa invete sa pape singuri.

Majoritatea bebelusilor dovedesc ca au ambitia de a reusi sa manevreze lingurita pana la 9 sau 12 luni, iar daca au ocazia sa exerseze, multi dintre ei se pot descurca destul de bine fara niciun ajutor atunci cand ajung la varsta de 15 luni.

Bebelusii se pregatesc pentru mancatul cu lingurita inca de la varsta de 6 luni., cand isi tin singuri felia de paine si mananca cu degetele anumite alimente. In jurul varstei de 9 luni, cand primesc alimente sub forma unor bucatele mici, ei doresc sa ia fiecare bucatica in mana si sa o bage in gura.

Bebelusii carora nu li s-a permis niciodata sa se hraneasca singuri cu degetele, ar putea sa inceapa sa se hraneasca singuri cu lingurita ceva mai tarziu decat in mod normal.

Majoritatea bebelusilor, atunci cand simt nevoia, incearca sa ia lingurita din mana parintelui. Sa nu considerati ca acest gest este o dorinta a copilului de a se juca; dati-i lingurita si dupa aceea luati-va alta. Bebelusul va descoperi in curand ca a se hrani singur este mult mai complicat decat obtinerea linguritei.

Ar putea sa treaca saptamani inainte ca el sa invete cum sa ia mancarea cu lingurita si alte cateva saptamani inainte de a invata sa nu o rasuceasca (pierzand astfel mancarea din ea) in timp ce o duce de la farfurie la gura.

Mizerie multa

Atunci cand bebelusii se plictisesc de incercarile de a manca si in loc de aceasta incep sa amestece sau sa arunce mancarea, este momentul sa luati mancarica d ela masa, lasand poate doar cateva bucatele de paine si carne cu care sa experimenteze.

Ciar si atunci cand incearca sa se hraneasca serios, micutii fac multa mizerie din greseala. Insa cu aceasta situatie va trebui sa va impacati. Daca va faceti griji din cauza covorului, puneti o folie de plastic sub scaunul copilului. Lingurile mai largi si putin adanci, insa scurte si curbate, sunt cele mai bune.

Trucuri ca sa manace singur

Cand copilul de un an se poate hrani singur, lasati-l sa preia complet controlul. Nu este suficient sa lasati bebelusul sa ia lingurita si sa aiba posibilitatea sa o foloseasca; trebuie sa-i oferiti treptat din ce in ce mai multe motive pentru a o folosi. La inceput incearca deoarece doreste sa faca lucrurile singur. Insa dupa ce observa cat de complicat este, ar putea sa renunte la aceasta activitate cand continuati sa ii dati imediat mancare.
De aceea, atunci cand incepe sa fie capabil sa puna lingura in gura ar trebui sa il lasati singur timp de cateva minute la inceputul mesei (cand ii este cel mai foame), numai el si cu mancarea. In aceasta situatie foamea in va face sa treaca la actiune. Cu cat reuseste mai bine sa se hraneasca singur, cu atat mai mult timp ar trebui lasat sa faca acest lucru.
Cand copilul poate sa manance toata mancarea din farfurie in 10 minute este momentul sa il lasati singur. Acesta este momentul cand majoritatea parintilor gresesc. Ei spun: "Acum poate sa manance singur cereale si fructe, insa tot trebuie sa ii dau de mancare legume si cartofi".Aceasta atitudine este riscanta.
Cand copilul se poate descurca cu un aliment, atunci are suficienta indemanare pentru a se descurca si cu altele. Daca incepetti sa-i dati de mancare alimentele fata de care nu manifesta interesul de a le manca singur, veti crea o diferenta din ce in ce mai mare intre alimentele pe care el le doreste si alimentele pe care dumneavoastra doriti ca el sa le manance. Pe termen lung, acest lucru va conduce la scaderea apetitului sau fata de alimentele pe care le preferati dumneavoastra.

sursa
danamaria
Scris: Wednesday, February 6, 2008 10:24 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/4/2007
buna treaba MNiko!
andreea refuza categoric sa ii mai dam noi sa manince. vrea sa se descurce singurica. si maninca. evident nu cit ar minca daca i-am da noi, dar maninca.mizeria care o face este ceva de nedescris, insa sunt fericita si ma felicit ca si in living unde mincam am gresie. si mai apoi, am o fata tare harnica. dupa ce maninca, merge ia mopul si sterge murdaria.cum o sterge va imaginati caci practic "o lungeste" in tot livingul. dar mami, ce sa faca? sa stea? s-ar plictisi. deci... andreea mea a gasit solutii pentru toate aspectele.
concluzia? lasati si incurajati piticii sa manince singurei, e foarte bine pentru ei dar si foarte distractiv pentru voi. si luati sa aveti la indemina si o camera foto. merita!
Rody
Scris: Wednesday, February 6, 2008 10:33 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/10/2006
Elo de la 10 luni a avut tentita de a papa singura.Pur si simplu imi lua lingurita di mana.Vroia sa pape singura.Normal ca se mozolea toata dar o lasam sa isi faca dambalua.Bineinteles ca ma asiguram sa fie bine hranita.
S.ELENA
Scris: Wednesday, February 6, 2008 10:40 AM
Nivel

Inregistrat: 6/20/2007
Denis inca nu este tentat de lingurita, dar, cand mananca sandwich-uri sau sunculita sau crumwusti, fructe, atunci le tai in bucatele cat ptr a baga o data in gurita si i le pun pe masuta de la scaunel ptr a se servi singur!!!

Este foarte incantat!!!!!yes yes yes
MNiko
Scris: Wednesday, February 6, 2008 10:41 AM

Si eu am lasat-o de la inceput sa incerce sa manance singura. Mi-am luat al doilea tacam si ii dadeam si eu in timp ce manca ea, iar uneori o lasam sa manance ea singura intai apoi interveneam eu.
MNiko
Scris: Wednesday, February 6, 2008 10:43 AM

S.ELENA wrote:
Denis inca nu este tentat de lingurita, dar, cand mananca sandwich-uri sau sunculita sau crumwusti, fructe, atunci le tai in bucatele cat ptr a baga o data in gurita si i le pun pe masuta de la scaunel ptr a se servi singur!!!

Este foarte incantat!!!!!yes yes yes

Sa incerci sa ii lasi si un tacam la indemana si tu sa mananci langa el acelasi lucru cu acelasi fel de tacam. Sa vezi daca incearca sa te imite. Cristina era foarte interesata de acest lucru inca inainte de a implini un an.
oanalaurisa
Scris: Wednesday, August 13, 2008 10:54 PM
Nivel

Inregistrat: 1/10/2007

Mira vrea sa se serveasca singurica de fiecare data cand are ceva de papat din bolul ei,apuca bolul cu manuta,am lasat-o sa bage mana in mancare chiar daca s-a murdarit,apoi a bagat manuta in gurita si niam-niam ce bun a fost,iar dupa am sters-o si la sfarsitul mesei ne-am dus la baie si am spalat manutele,fata si uneori si piciorusele,daca era in body...vad ca vrea sa experimenteze,mi-a luat si lingurita din mana,i-am lasat-o si cred ca incurajand-o va manca singurica cat de repede. Deja tine singurica biberonul de ceai si canuta ei.
Kiki
Scris: Thursday, August 14, 2008 1:28 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
oanalaurisa wrote:

... Deja tine singurica biberonul de ceai si canuta ei.

Si Dav si l-a tinut singur...dar de mancat singur numai dupa ce a inceput gradinita, deci la 1 an si 10 luni... Pana atunci, domnul meu era tare comod sic
dya
Scris: Thursday, August 14, 2008 5:54 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Cezara mea cred ca va papa mincarica singura inainte de a papa singura bibele cu lapte. Eu si acuma il tin eu ca ea are treaba cu "crosetatul"sic hohot in timp ce papa.
raly
Scris: Thursday, August 14, 2008 6:51 AM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Stai linistita se invata ea,si Raul avea treaba cu crosetatul!hohot hohot
dya
Scris: Thursday, August 14, 2008 6:59 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Aaa de stresat nu ma stresez atita timp cit papa. Indiferent de cum papa important este sa pape si mai ales lactatele.dance
raly
Scris: Thursday, August 14, 2008 7:16 AM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Ai dreptate Dya,cel mai important pentru noi este sa ne vedem micutii satui si sanatosi!computerlove computerlove
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.