Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| aveti asa ceva in casa? gatiti in oala sub presiune?
eu am o prietena care numai in asa ceva gateste si povestile ei despre cat de repede si de buna iese mancarea, m-au convins de mi-am luat si eu una.
problema este ca am facut-o de "oaie" la prima "gateala"...nu stiam exact ce si cum cu supapa de presiune si am umblat la ea in timp ce continutul ei fierbea si... am avut noroc ca nu mi-am ars fatza si mainile! intre timp am aflat eu ce si cum cu oala asta si ma declar multumita de rezultate: mancarea iese f buna, se face in timp considerabil mai redus decat in oala "clasica", nu se pierd toate vitaminele prin fierbere excesiva si...nu se face abur in casa!
partea proasta este ca nu am primit nici o instructiune de utilizare cand am cumparat "scula" si as avea nevoie de sfaturi de la voi, daca aveti asa ceva si daca utilizati. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Eu folosesc des oala asta. Mancarea se face mult mai repede decat intr-o cratita obisnuita. Nu renunt la ea. Numai ca trebuie mare grija cu supapa. Aburul ala poate lasa sechele serioase ... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| Trebuie neaparat sa faci rost de instructiuni.Eu am avut acasa de la mama, toata copilaria noastra am auzit sfar sfar de la oala asta.Intr-adevar e buna, fierbe repede si nu face abur .Cand vezi ca incepe sa joace capacelul ala mic ( cred ca de supapa e vorba)tre sa dai focul la mic.La oala asta nu se gateste cu foc mare.O sa faca supapa "fas fas" tot timpul fierberii si la sfarsit cand crezi ca e gata pui oala sub jet de apa rece ,nu desfaci doamne fereste capacul .Sau poti ridica supapa cu o furculita sa iasa aburul dar la incepatori nu recomand .Iti trebuie instructiunile cu timpii de gatitre sa stii cand sa iei oala de pe foc sau poti sa observi din experienta a mai multor gatiri .Nu stiu ce sa mai zic...ai grija la garnitura capacului sa fie mereu in stare buna si pusa la locul ei .Spor la gatit!Maica-mea numai in asta gatea dar mie mi-e frica si sa ma uit la ea , aveam trei acasa si n-am folosit nici una ,zestrea mamei zace in dulap si acum. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Anca, pentru inceput, daca vrei, poti folosi oala fara capac. Pana te obisnuiesti sau pana capeti ceva instructiuni. Timpul de fierbere e tot mic chiar si fara capac. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| o singura data am gatit si eu intr-o astfel de oala,si...nu ca nu sunt multumita,dar nu am mai avut curaj.nu prea stiu cum se foloseste si pana sa invat a "rezolvat" darius capacul.sotul meu gateste,si inainte sa ne casatorim foloseau mult,noi nu foloseam si el a fost cu ideea sa ne cumparam.acum folosesc doar oala,fara capac |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| mihaela75 wrote:Trebuie neaparat sa faci rost de instructiuni.Eu am avut acasa de la mama, toata copilaria noastra am auzit sfar sfar de la oala asta.Intr-adevar e buna, fierbe repede si nu face abur .Cand vezi ca incepe sa joace capacelul ala mic ( cred ca de supapa e vorba)tre sa dai focul la mic.La oala asta nu se gateste cu foc mare.O sa faca supapa "fas fas" tot timpul fierberii si la sfarsit cand crezi ca e gata pui oala sub jet de apa rece ,nu desfaci doamne fereste capacul .Sau poti ridica supapa cu o furculita sa iasa aburul dar la incepatori nu recomand .Iti trebuie instructiunile cu timpii de gatitre sa stii cand sa iei oala de pe foc sau poti sa observi din experienta a mai multor gatiri .Nu stiu ce sa mai zic...ai grija la garnitura capacului sa fie mereu in stare buna si pusa la locul ei .Spor la gatit!Maica-mea numai in asta gatea dar mie mi-e frica si sa ma uit la ea , aveam trei acasa si n-am folosit nici una ,zestrea mamei zace in dulap si acum.
mami, multumesc tare mult pt sfaturi! asa m-a sfatuit si prietena mea de care va ziceam ca m-a convins sa imi iau.
acum de exemplu, fac supa de vita in ea si in timp ce eu va povestesc ce si cum cu oala mea minune, ea sfaraie incet-incet pe foc, am dat flacara f mica si nu face nici zgomot mare.
faza naspa este ca in cutia in care am cumparat-o nu erau instructiuni, ceea ce e nasol si soacra-mea imi zicea chiar aseara ca nu e ok sa fie asa pt ca nu au voie sa le vanda fara instructiuni! basca fraierul de la raionul de unde am cumparat-o mi-a explicat bazaconii de am ridicat eu la prima ciorba supapa aia de la siguranta si era sa ma "infrumusetez" pe loc!
acum nu imi mai e frica sa o folosesc desi dupa prostia pe care am facut-o cu supapa aia...va jur ca stateam langa usa din bucatarie si asteptam sa sara capacul in capul meu si eu eram pe picior de fuga asta pt ca am pus-o din nou pe foc dupa ce s-a linistit aburul si am lasat-o sub jet de apa ca sa se racoreasca... acum mi-am invatat lectia-zic eu- si nu mai umblu la supapa, fie ce o fi! cand e gata, o pun sub apa rece si cam asta e.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 9/13/2006 Mesaje: 1653
| Eu folosesc doar oale sub presiune, am 3 modele si toate functioneaza sub acelasi principiu. *oala se umple pe 3 sferturi, un sfert se lasa liber sa aiba loc mancarea sa se ridice. *se pune la foc mijlociu pana incepe sa fiarba, iar apoi se reduce focul *nu se manipuleaza sub nici o forma supapa adica: nu se ridica si nu se invarte supapa si mai ales nu se incearca deschiderea oalei De ex: eu fac sarmale sau ardei umpluti. Umplu oala pe trei sfreturi, (daca mai raman sarmale le fierb separat), pun o jumatate de pahar de apa, cateva rosii curatate de pielita si 2 foi de dafin si o inchid. O pun la fiert la foc mijlociu si cand incepe sa fiarba( supapa lasa aburul sa iasa)reduc focul.O mai las sa fiarba 15-20 minute si apoi inchid.Cam dupa o ora o pot deschide...si gata am mancarea calda... Adevarul este ca mancarea iese foarte gustoasa, nu faci abur, nu pierzi timp si bineinteles datorita faptului ca ea mai fierbe si dupa ce o inchizi faci economie de curent sau gaz. Daca te grabesti totusi , se pune oala in apa rece, asa se injumatateste timpul de asteptare. Kmy attached the following image(s):
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Anca, merci pt topic. De vreo 2-3 saptamani m-am tot uitat si eu prin magazine la astfel de vase. Sincera sa fiu in nici-o cutie din cate am deschis nu am vazut instructiuni. Eu ma uitam doar la cate de usor se manevreaza capacul, daca il pot pune usor, daca il pot inchide bine si fara sa chem sotul cu forta lui, etc. De acum o sa ma uit si dupa intructiuni pana ma voi hotari ce sa iau.
Anca, tu ce capacitate si ce marca ai luat? |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Sa va spun ceva care poate nu o sa va vina sa credeti;eu gatesc de 21 de ani de ani,de cand m-am casatorit numai la oala sub presiune.Mancarea este foarte buna,gustoasa,raman90%din vitamine in legume,nu consum f.mult gaz caci in loc sa fierb la o gaina 4-5ore, fierb 1 ora.Ce sa va mai spun,zarzavatul il fierb in 5minute la presiune de cand incepe sa fasaie.Am avut mult timp doua oale sub presiune(timp de 20 de ani)iar acum de curand am cumparat alta de inox din Careffour de care sunt super multumita.Trebuie s-o umplii 3/4cu apa,sa nu umblii la supapa,cand incepe sa fasaie ii dai focul mic la ochi,si trebuie sa stii cat sa lasi ingredientele.De exemplu:zarzavaturile=5-10minute de cand incepe sa fasaie,carnea de pui cumparata de la supermarket=5minute,carnea de pui de curte=15-20minute,carnea de gaina de curte=3/4ora sau 1ora,carne de vita=50minute,BURTA(EU FAC DES CIORBA DE BURTA)=1 1/2ORA.Nu stiu ce sa va mai spun?Eu sunt foarte multumita de ea;fara ea as MURIIII,CREDETI-MA!!!!!ESTE INDISPENSABILA! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/8/2007 Mesaje: 6843
| Si eu am oala sub presione in casa, primita cadou la nunta in Romania si a ramas intacta de 10 ani!!!! Nou-nouta...habar nu am ce sa fac cu ea...poate prind si eu curaj...poate peste inca 10 ani
Anca esti o curajoasa |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu am primit o oala sub presiune cand ne-am casatorit!Fierb in ea supa, fasolea uscata, am facut si friptura.... O folosesc cum zicea si Kmy: las la foc mediu pana incepe sa fiarba, apoi inca 20-30 minute la foc redus, fara sa manipulez supapa.Niciodata nu am rabdare sa o las sa se raceasca singura, asa ca o pun in chiuveta, inchisa, si dau drumul la apa rece.Dupa 2 minute pot deschide capacul, fara probleme. Succes, Anca! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Nici eu nu am folosit oala minune pana acum. Intradevar este periculoasa, dar doar daca nu stii sa o folosesti. Un prieten de-al meu a patit-o incercand (si reusind) sa deschida capacul fara sa o raceasca. A ajuns la spital cu arsuri nasoale pe fata, dar a avut noroc si s-a vindecat fara semne. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Ocazional gatesc si eu la oala sub presiune, dar inainte caut pe net timpii de fierbere la legumele/carnea pe care vreau sa le fac si de fiecare data a fost ok. Instructiuni are/ar trebui sa aiba fiecare oala, cred ca e regula generala sa fie umpluta 3/4 (oala mea chiar are gradat pe interior maximul de lichid permis), sa reduci focul cand incepe sa fasaie si sa nu fie deranjata pana la final. Eu o depresurizez dupa ce-o iau de pe foc, pun usor o furculita sa ridice putin supapa si in cateva minute pot desface capacul in siguranta. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2006 Mesaje: 3674
| Hai sa va spun una tipic romaneasca. Cumpar de la hipermarket o oala minune. Nu am studiat-o eu prea bine la magazin, ca ma grabeam si m-am gandit ca ce poate deosebit la ea. Ajung acasa si o scot sa o studiez. Dar nu semana cu cea veche si nu ma dumiream nicicum cum se desface capacul. Caut instructiunile de folosire prin cutie, nu le gasesc. Caut sa citesc pe cutie... nimic. Mai vine si barbata-miu cu solutia deschiderii cu forta... ... eu nu si nu ca imi strica oala. Dupa vreun sfert de ora de transpiratii, renuntam, in ideea de a cauta apoi pe net solutii sau instructiuni. Si in timp ce despachetam restul cumparaturilor se aude un trancanit. Oala noastra s-a deschis singura... iar inauntrul ei am gasit si instructiunile de folosire... ... inclusiv instructiunile de inchidere/deschidere. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/10/2006 Mesaje: 6198
| E o minune la casa omului |
|
|