Dragi burtici, a nascut vreuna din voi recent la Filantropia? Imi puteti impartasi din experienta voastra?
|
Dragi burtici, a nascut vreuna din voi recent la Filantropia? Imi puteti impartasi din experienta voastra?
|
Eu o sa intru la 1 martie. Eu sunt micuta rau si bebe e mare si deja simt cum ma preseaza si ma dor coastele :( am racit si am fost o saptamana in medical si a fost aaaatat de bine (mai putin raceala in sine). Dupa ce am facut un milion de calcule am decis sa intru de la 1 martie (32 sapt). Exista vreuna care sa fi pierdut la salariu?
|
Mamicilor, ma primiti si pe mine printre voi? Eu am 26 de saptamani si voiam sa va intreb: voi cum intrati/ati intrat in concediu prenatal?
|
cu vreo 2 ore inainte de spargerea folicului (pe care am simtit-o pana-n maduva oaselor) - baietel.
|
MaryPoppins wrote:
Vezi ca am pus un LE lung, ar trebui sa fie clar acum :D Baby bonus daca il primesti in luna in care se naste, cum a fost cazul meu, nu iti va influenta concediul medical, ci indemnizatia de crestere copil, pt simplul motiv ca in luna aia iei bani mai multi: concediu medical+baby bonus :D, care amandoua intra in calcul la indemnizatie.
Eu tot in aprilie am nascut, pe 10. In concediu de maternitate/medical/sarcina si lauzie sau cum l-om numi, am intrat cu 1 martie 2018. Concediul asta mi s-a calculat pe lunile feb 2018,ian 2018, dec 2017, noi 2017, oct 2017, sep 2017. In aprilie am luat concediul medical+baby bonus. Apoi in continuare medical pana am epuizat cele 126 zile, adica pana pe 4 iulie 2018 in cazul meu. Din 5 iulie am putut sa depun dosarul pt indemnizatie. Adeverinta de la angajator pt dosarul de indemnizatie a cuprins veniturile nete din aprilie 2018 in urma. Sper ca e si mai clar acum :D
Multumesc! Exact cum imi imaginam, bonusul nu imi mareste indemnizatia de medical (care oricum e mai mica decat a fost la tine - acu se impoziteaza cu 25%, dar totusi mai mare decat salariu). Si ma intereaseaza sa fie cat mai mare venitul anterior nasterii. :) Nu stiu de ce de la HR mi-a zis ca imi influenteaza.
PS: nu eu fac confuzie, gagica de la HR ma confuzeaza.
|
MaryPoppins wrote:
Conteaza si cate zile lucratoare au lunile in care vei fi in concediu de sarcina si lauzie. Cu cat sunt mai multe zile lucratoare in luna respectiva, cu atat mai multi bani vei lua. Din formula de calcul (media veniturilor brute in ultimele 6 luni x 25% CAS) rezulta o indemnizatie zilnica, cu care vei merge pe intreg parcursul concediului. Sa zicem ca la intrarea in concediu in prenatal indemnizatia ta zilnica e 300 lei/zi. Daca ne uitam la cum arata zilele lucratoare din urmatoarele 5 luni, avem asa: Februarie 20 zile: 300 leix20=6000 lei Martie 21 zile: 300 leix21=6300 Aprilie 20 zile: 300 leix20=6000 lei Mai 22 zile: 300 leix22=6600 Iunie 19 zile: 300x19=5700
Variaza deci suma de bani, de asta in unele luni cu mai putine zile lucratoarea indemnizatia de maternitate poate fi mai mica decat salariul net, sau invers. Iti poti face o simulare in calculatorul de pe spooker. In functie de asta vezi cat bani ai lua daca intrii mai devreme sau mai tarziu, ca sa-ti faci o idee de cum arata sumele de dinainte de nastere, care iti vor intra in calcul la indemnizatia de crestere copil. Baby bonus am luat si eu un salariu intreg, mi l-au bagat pe luna in care am nascut si a intrat in calcul la indemnizatie. Am nascut in 10 aprilie iar data salariului era 15 aprilie, de la HR au anuntat la firma de conta sa puna bonusul pe statul de plata din aprilie iar certificatul de nastere l-am trimis pe mail mai tarziu, dupa ce a fost eliberat de la primarie. Luna aprilie mi-a intrat in calcul la indenizatie de crestere copil.
Pai daca Baby bonus influenteaza concediu medical, inseamna ca se schimba baza de la luna la luna, sau cum?
Eu nasc in aprilie, asta inseamna ca primesc baby bonus in aprilie. cum influneteaza la calcul indemnizatia de medical? ca si in calculatorul de pe spooker te pune sa bagi veniturile din lunile ANTERIOR lunilor intrarii in concediu. Eu asta nu prea pricep...
|
Florentinna wrote: Eu zic sa mai intrebi la hr. Mie mi-au spus sa vin cat pot eu de mult pentru ca o sa pierd mult din salar daca intru in prenatal. Eu la servici am anuntat de la 6 saptamani in ideea sa aiba timp sa gaseasca pe cineva in locul meu si cand se apropia sa ies in prenatal si nu venise nimeni tot imi spuneau sa mai stau ca o sa ma afecteze la indemnizatie si in final nu a fost cum au spus ele. Concediul prenatal si de lauzie e pe acelasi cod, 08, cum a spus si mary si se plateste cu 85% din brutul realizat in ultimele 6 luni lucrate inainte sa iesi in concediu.
Apoi se impoziteaza cu 25%. Eu nu am bonusuri la munca, am salariu fix. Chiar si in aceste conditii imi iese indemnizatia de concediu maternal mai mare decat salariu. La HR ma aburesc cu un baby bonus pe care il luam in luna nasterii, dar medicalul se calculeaza pe ultimele 6 luni (excluzand luna nasterii). Mentionez ca HR-ul nostru nu face salarii. Eu sunt foart confuza.
|
Am senzatia ca am fost sfatuita eronat de HR si nu prea inteleg de ce...
|
Si stie veuna din voi daca a doua parte din concediu, cel de lauzie,se da "in continuare"? sau se emite ca un concediu nou, asadar folosind o alta baza de calcul?
Multumesc!
|