"Nu stau cu nimeni"
Subiectul anterior · Subiectul urmator
danyelle
Scris: Tuesday, December 3, 2013 1:23 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 12/3/2013
Buna ziua,

am o fetita de 3 ani, si de o luna - inca o fetita.
De cand a venit cea de-a doua fetita, am facut tot posibilul ca cea mare sa nu simta prea mari schimbari.
Din cate putem observa, o iubeste pe sora ei, o pupa mereu, daca plange - se duce repede la ea, sau striga la noi...sa mergem la ea.Cand vine de la gradinita, se duce la sora ei, sa o vada, sa o pupe.
Ea stie ca mami merge la servici, si ca sora ei merge la cresa...ca altfel vrea si ea sa stea acasa, sa nu mai mearga la gradinita.Asta se intampla de vreo saptamana jumatate.

Acum o luna, cand am ajuns acasa cu cea mica...cand ajungea cea mare de la gradinita, statea lipita vreo 15-20 min, doar de cel ce-o aducea de la gradi (de tati, sau mami), si nu voia deloc sa vorbeasca sau sa faca orice cu cine era in casa. Dupa ce treceau 15-20 min, incepea sa interactioneze si cu bunica, sau cu cine mai era in casa...dar cu prima ocazie cand i se spunea ceva de genul: "las-o pe sora ta sa doarma", sau "putin mai incet, ca ma doare capul"...sau orice altceva de genul "observatie", se supara si incepea sa spuna "Nu mai stau cu tine!", ...si apoi se transforma in "Nu mai stau cu nimeni!"....iar in functie de cat de suparata era, se termina cu plans.

am incercat sa ignoram, sa ne facem ca nu auzim....striga si mai tare...pana cand cineva zicea ceva.
Am incercat sa o intrebam de ce nu vrea sa mai stea cu noi...ori nu raspunde...ori repeta intr-una acelasi lucru: "nu stau cu nimeni!"

Am observat ca acelasi lucru il spune cateodata si fara sa-i spuna nimeni nimic.
Sta si se joaca...si dintr-odata o auzim ca zice "nu stau cu tine!"...dar pare ca nu vorbeste cu cineva anume...

La fel, daca se joaca cu copii cu care se juca de obicei. daca unul din ei face ceva ce nu-i place ei, striga la el: "Nu mai stau cu tine!", sau "Nu mai vin la tine niciodata!".

Nu-mi pot da seama daca comportamentul asta e legat de aparitia surorii ei, pentru ca pe ea pare ca o iubeste. E ceva trecator? Sa ignoram? Sau ar trebui luate ceva masuri?

Daca da, ce anume putem face, sa o ajutam?

Multumesc.
t-mihaela
Scris: Tuesday, December 3, 2013 10:46 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Chiar daca arata ca o iubeste pe cea mica nu va lasati pacaliti,e doar un copil de 3 ani, vrea aceeasi atentie.Daca vreti sa faca liniste gasiti alt motiv,nu ca cea mica doarme ,asa cum cea mica vrea sa doarma la fel cea mare vrea sa cante de exemplu.
Cu siguranta comportamentul ei arata frustrare ,avem un topic despre" fratele mai mare "poate te ajuta.
Apropo,cine ii spune "mai incet ca ma doare capu'?".Asa ceva nu se spue mai ales in situatia data.Nu cea mare va da dureri de cap ci cea mica daca te gandesti bine.
aurishta
Scris: Wednesday, December 4, 2013 10:19 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2011
Subscriu la cele spuse de Mihaela. Este evident ca se simte data la o parte. Poate ar fi bine sa iti faci zilnic un timp, sa zicem o ora ...sau mai putin, pe care sa o petreci doar cu ea, ignorand-o explicit pe cea mica. Daca plange, ii poti spune: :"las-o sa planga, acum avem noi doua treaba!", chiar daca este doar pentru cateva minute....Daca ai cu cine sa lasi bebelusul, iesi doar cu cea mare la mici cumparaturi, astfel incat sa se poata bucura de compania ta exclusiva! Stiu ca, in general, un copil mic tinde sa monopolizeze atentia intregii familii , dar daca monitorizezi atitudinea fata de cea mare, nu va dura mult pana ce se va ameliora situatia. Stiu ca este greu, mai cu seama ca ai si servici si banuiesc ca nu stii unde sa te mai imparti cand ajungi acasa...dar tu esti persoana de care are ea nevoie....nu stii? ca mama nu e nimeni!Cheek Kiss
copiidepoveste
Scris: Tuesday, March 18, 2014 3:39 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 11/13/2013
Si cumnata mea se afla in situatia in care cea mare are 3 ani si cea mica are 1 an. Nu s-a concfruntat cu asa ceva, tot o intrebam cum se descurca, cujm stie ce si cum sa faca ca sa nu apara divergente si gelozie din partea celei mari si, adevarul e ca ea sta acasa de cand a nascut-o pe cea mare. E in maternitate de mai bine de 2 ani si sta in Italia. Nu ii e usor, mi-a spus, insa mai ales ca sunt singuri ei patru acolo, ea e impacata si linisitita. Cea mare sigur ca mai vorbeste urat cu cea mica sau o cearta cand o trage cea mica de par, dar nu manifesta gelozie pentru ca o implica in tot ce se poate in casa, vorbeste mult cu ea si atunci cand se poate, imediat isi rezerva putin timp sa stea numai ele 2. Se straduieste foarte mult sa nu creeze diferente intre cele doua, iar daca face galagie cand cea mica doarme parintii o duc in alta parte, vorbesc cu ea sau ii spun ca cea mica doarme si ca trebuie sa fie liniste, asa cum e si cea mica cand ea doarme, adica toate lucrurile se intampla in mod egal. Faptul ca dai vina chiar si cu ceva mic pe ea, o ia foarte trist si tragic, si ei mereu spun ca vorbesc cu ele in asa fel incat sa nu iasa urat pentru una sau pentru alta. Nu e usor, si cred ca trebuie multa rabdare. Ea oricum e un om cu multa rabdare. Tu esti si mult mai stresata pentru ca muncesti, vi incarcata psihic si emotional de acolo si se aduna toate. E bine sa ai grija sa nu izbucnesti, sa nu blamezi, mai ales ca nici nu-ti dai seama.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.