Noul cod rutier
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, March 20, 2006 10:18 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Se pare ca din septembrie va intra in vigoare noul cod rutier.

Conform acestuia, soferii vor primi suspendare pentru 30 de zile in cazul in care nu respecta indicatiile agentului de circulatie, depaseste neregulamentar, nu se prezinta la politie in cazul unui accident chiar si usor, trece pe rosu, nu acorda prioritate pietonilor aflati pe trecere, depasesc coloana de autovehicule oprite la stop.

In cazul in care circula pe contrasens, nu respecta intedictia de circulatie pe un anumit segment de drum, nu acorda prioritate pietonilor si se produc accidente soldate cu pagube materiale, vor primi o suspendare de 60 de zile.

Daca vor conduce sub influenta bauturilor alcoolice, sau nu vor opri la trecerea la nivel cu calea ferata cand bariera e coborata, sau vor depasi cu mai mult de 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv, sau vor conduce vehicule cu defectiuni grave la sistemul de franare sau directie, atunci vor primi o suspendare de 90 de zile.
Kiki
Scris: Thursday, March 23, 2006 12:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Principalele modificari ale Codului Rutier vizeaza, printre altele, raspunderea integrala a pietonilor pentru accidentarea lor, daca nu au respectat prevederile legale referitoare la traversarea si circulatia pe drumurile publice, si legalizeaza utilizarea de catre conducatorii de vehicule a aparatelor de detectie a sistemelor de supraveghere/monitorizare a traficului.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. El va intra in vigoare la 6 luni de la data de 08.03.2006.

Principalele modificari:

- Se introduce obligatia pentru toti conducatorii de vehicule, de a circula pe banda intai a drumului public, atat in localitati, cat si in afara acestora, pentru a se asigura o buna fluenta a traficului;

- Se introduce obligatia utilizarii luminilor de intalnire si pe timp de zi, la deplasarea in afara localitatilor;

- Se legalizeaza utilizarea de catre conducatorii de vehicule a aparatelor de detectie a sistemelor de supraveghere/monitorizare a traficului ; utilizarea aparatelor de bruiere a sistemelor de supraveghere/monitorizare a traficului ramane interzisa;

- Se interzice expres organizarea de concursuri de autovehicule fara autorizare;

- Pentru fluidizarea traficului, se interzice patrunderea in intersectie a vehiculelor, chiar pe culoarea verde a semaforului, daca prin aceasta se creeaza blocaje;

- Se instituie raspunderea integrala a pietonilor pentru accidentarea lor, daca nu au respectat prevederile legale referitoare la traversarea si circulatia pe drumurile publice;

- Consumul de alcool rezultand in o concentratie de cel putin 8g/l de sange constituie infractiune ( in vechea reglementare pentru existenta infractiunii era necesara o concentratie de 10g/l de sange);

- Introducerea sistemului de puncte-amenda, impartit in 5 clase in functie de gravitatea abaterii; potrivit acestui sistem, cuantumul amenzii va fi stabilit in functie de salariul minim brut pe economie (un punct amenda reprezentand 10% din salariul minim brut pe economie).
oana_nicole
Scris: Monday, July 10, 2006 6:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Ultimele stiri referitoare la noul cod rutier ce va intra in vigoare la 21 septembrie 2006...


In cea de-a doua jumatate a lunii septembrie 2006 vor intra in vigoare noua Lege a Circulatiei pe Drumurile Publice si regulamentul de aplicare. Multe, chiar foarte multe noutati ii asteapta pe soferi, pietoni si chiar proprietari de atelaje (carutasi). Se va aplica si sistemul de punctare, permisul de conducere se va retine mai usor, iar pentru redobandirea acestuia - atentie! - cel in cauza trebuie sa sustina un examen de legislatie rutiera (chestionare), la Politie. Tot mai multe sanctiuni vor fi transmise prin posta, cu termen fix de prezentare la Politie. Ignorarea invitatiilor va atrage de la sine amenzi usturatoare pentru proprietarii autovehiculelor.

Amenda minima, un punct, 35 lei

Politia Rutiera afirma ca este pregatita pentru aplicarea noului regulament rutier, care prevede penalizarea cu puncte a contraventiilor in fisa fiecarui detinator de permis de conducere. Cea mai usoara contraventie va fi penalizata cu doua sau trei puncte. Fiecare punct de penalizare reprezinta o amenda de minim 35 lei (zece la suta din salariul minim brut pe economie). Cu minimum de puncte, doua sau trei, vor fi sanctionate opririle si stationarile nejustificate ori circulatia pe benzile de urgenta si patrunderea intr-o intersectie atunci cand aceasta este blocata.
Folosirea telefonului, depasirea vitezei legal admise cu 10-20 km/h ori nefolosirea centurii de siguranta se sanctioneaza cu patru sau cinci puncte amenda. Mai aspru sunt penalizate depasirea vitezei legal admise cu 41-50 km/h, stationarea ori parcarea pe autostrada si schimbarea directiei de mers cu viraj la stanga atunci cand este incalcat marcajul continuu de pe axul drumului. Pentru aceste contraventii se aplica sase puncte de penalizare. Daca lipseste una dintre placutele cu numarul de inmatriculare de pe autovehicul, amenda poate fi de 20 de puncte.

Actele se vor retine mai usor

Dupa o "relaxare" de patru ani, timp in care o parte dintre soferi ignorau culoarea rosie a semaforului electric, pietonii angajati regulamentar in traversarea strazi ori nu acordau prioritate, noul regulament sanctioneaza iar aceste abateri cu suspendarea dreptului de a conduce. Pentru savarsirea uneia dintre abaterile mentionate, Politia Rutiera va suspenda permisul de conducere al contravenientului pe o perioada de 30 de zile. Perioada de suspendare se dubleaza in situatia in care a rezultat accident cu avarii. Se mai retine permisul de conducere pentru consum de alcool sau depasirea vitezei legal admise cu peste 50 km/h.

Redobandirea, numai dupa examinare

O noutate importanta in Legea Circulatiei este examenul obligatoriu in vederea recastigarii dreptului de a conduce pe drumurile publice un autovehicul.
Oricare dintre posesorii de permis de conducere impotriva carora s-a dispus masura suspendarii documentului pentru o perioada cuprinsa intre 30 si 90 de zile va trebui sa sustina, dar sa si promoveze un examen de legislatie rutiera la Serviciul de Circulatie care a eliberat permisul. Examinarea consta in completarea unui chestionar de Legislatie Rutiera cu 15 intrebari, din care pentru minim zece raspunsuri corecte i se va aproba restituirea permisului de conducere. Daca candidatul nu promoveaza o data sau de mai multe ori examenul de legislatie, perioada de suspendare se prelungeste pana la trecerea probei.

Penalizarea prin puncte, o noutate

Penalizarea contraventiilor prin puncte de penalizare reprezinta, de asemenea, o noutate. Fiecare abatere constatata inseamna si puncte de penalizare consemnate in fisa detinatorului de permis. La acumularea a 15 puncte, in sase luni, Politia Rutiera va solicita in scris celui in cauza sa predea permisul de conducere.
Punctele care implinesc sase luni sunt sterse automat. Contorizarea punctelor din fisele detinatorilor de permise de conducere se face automat cu ajutorul programului instalat in reteaua de calculatoare, care anunta de fiecare data cand cineva "a implinit 15 puncte". Pentru asemenea sanctiuni se suspenda permisul pentru o perioada de 30 de zile.

Pietonii si carutasii, aspru amendati

Nu sunt trecuti cu vederea nici pietonii sau carutasii care circula noaptea pe acostament ori pe drumuri publice. Cei in cauza sunt obligati sa poarte pe vestimentatie elemente reflectorizante. Carutasii sunt, de asemenea, obligati sa monteze pe hamurile cailor elemente reflectorizante. Pentru incalcarea acestor reguli, contravenientii sunt sanctionati cu amenda echivalenta a minimum doua puncte.
Cele mai usturatoare amenzi le vor suporta cei care nu dau curs invitatiilor primite de la Politia Rutiera. Cand o persoana fizica ori juridica este invitata la Politie pentru lamuriri in vederea stabilirii autorului contraventiei, iar aceasta nu da curs solicitarii, amenzile sunt foarte mari. In cazul unei persoane fizice, amenda poate ajunge pana la contravaloarea a 20 de puncte, iar pentru persoanele juridice, sanctiunea se ridica pana la 100 de puncte si fara posibilitatea de a achita jumatate din minimul sanctiunii.

Sursa: Romania Libera, editia 10.07.2006
Kiki
Scris: Tuesday, September 19, 2006 7:50 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Noul Cod rutier va intra in vigoare abia la 1 decembrie.

Autoritatile s-au trezit cu doua zile inainte de data stabilita initial ca nu au terminat Regulamentul de aplicare.


"Ministerul de Interne va propune Guvernului aminarea, pina la 1 decembrie, a intrarii in vigoare a noului Cod rutier, in vederea introducerii procedurii de constatare amiabila, in cazul tamponarilor usoare", se arata intr-un comunicat de presa al MAI.
La mica intelegere
Potrivit acestei proceduri, soferii nu vor mai fi obligati sa se prezinte la politie in urma unui accident, daca acesta nu s-a soldat cu victime, iar soferii implicati au convenit in ceea ce priveste conditiile si responsabilitatea producerii accidentului. Dupa ce se pun de acord asupra accidentului, soferii merg impreuna la societatea de asigurari care a incheiat polita RCA, unde vor fi constatate daunele si reparatiile de care au nevoie autovehiculele implicate. Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor spune ca are nevoie de mai mult timp pentru a introduce noi reglementari in Cod.
Intr-o astfel de situatie, soferii ar urma sa se prezinte direct la societatea care a incheiat polita de asigurare. Potrivit statisticilor oficiale, in primul trimestru al acestui an au avut loc peste 42.000 de tamponari usoare. Din acestea, aproximativ 60% au avut loc in circumstante care ar intra sub incidenta noii reglementari propuse de Ministerul Administratiei si Internelor. De asemenea, prorogarea termenului de intrare in vigoare va face posibila popularizarea modificarilor aduse de noul Cod rutier si de Regulamentul de aplicare a acestuia, mai sustine ministerul.
Cod fara regulament
Dincolo de motivatia oficiala a aminarii noului Cod rutier, mai exista o cauza: Regulamentul de aplicare nu este finalizat, ceea ce face imposibila punerea lui in practica. Initial, intrarea in vigoare a noului Cod rutier era programata pentru 21 septembrie, peste doua zile, insa ministerul cere un ragaz de mai mult de doua luni. Potrivit unor surse din politie, Regulamentul, fara care nu se pot pune in practica noile reglementari ale Codului rutier, va fi adus pe masa Guvernului intr-o sedinta urmatoare.

Sursa: Cotidianul
taki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 9:11 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Offff....cel mai greu este partea cu centura si cu telefonul, in rest...nervi closedtopic sofer
Kiki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 9:14 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
taki wrote:
Offff....cel mai greu este partea cu centura si cu telefonul, in rest...nervi closedtopic sofer


O fi mai greu, dar e si mai sigur...thumright
taki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 10:14 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Kiki wrote:


O fi mai greu, dar e si mai sigur...thumright

Crezi??? oare La ce nebunie e la noi pe strazi...

De 3 ani s-au schimbat multe in codul rutier si sincer nici nu stiu toate regulile noi, dar sofatul este viata mea si sper sa ma descurc si de acum in colo.

Barbatii vostri folosesc anti radar?uff oare
Kiki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 10:39 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
taki wrote:

Crezi??? oare La ce nebunie e la noi pe strazi...

De 3 ani s-au schimbat multe in codul rutier si sincer nici nu stiu toate regulile noi, dar sofatul este viata mea si sper sa ma descurc si de acum in colo.

Barbatii vostri folosesc anti radar?uff oare


O sa te descurci, Taki!

Noi nu folosim antiradar, din simplul motiv ca am cam invatat pe unde sunt pozitionate radarele prin Bucuresti, in plus mai exista si semnalizarile intre soferii participanti la trafic (flash-uri cu farurile).
taki
Scris: Wednesday, September 20, 2006 10:44 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Kiki wrote:


O sa te descurci, Taki!

Noi nu folosim antiradar, din simplul motiv ca am cam invatat pe unde sunt pozitionate radarele prin Bucuresti, in plus mai exista si semnalizarile intre soferii participanti la trafic (flash-uri cu farurile).


pupici
delfinasa
Scris: Friday, September 22, 2006 2:39 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Nu stiu de ce folosirea centurii de siguranta este vazuta inca precum ceva naspa la noi in tara, cand in fond este vorba de viata ta...pai eu si inainte sa vin aici imi puneam mereu centura cand mergeam in fata in masina, desi eram privita chioras, iar aici nici nu concep sa conduc cu cineva langa mine sa n-aiba centura pusa, iar daca am copii in spate, si ei isi vor pune centurile obligatoriu...cu celularele nu sunt nici eu de acord, ca s-au intamplat atatea tragedii din cauza lor...americanii folosesc foarte mult atat la volan cat si oriunde in alta parte aceste hands free "bluetooth" ca te si miri cum auzi pe cineva vorbind langa tine si fara nici un telefon la ureche si ai impresia ca vorbeste cu tinescratchclown...antiradarele sunt ilegale in Virginia, iar politistii nu te opresc decat daca ai cu mult peste viteza legala si daca conduci unsafe, ca daca ai viteza mare si esti in trafic ordonat, nu te opreste nimeni ca esti peste viteza legala, ca doar vad si ei cum se merge pe autostrazi...si la ce trafic si autostrazi sunt pe-aici, ai incurca circulatia dac-ai merge cu viteza legala, care si-asa e mica (cca. 105km/h).
Maria & Mario
Scris: Friday, September 22, 2006 1:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Si aici se respecta intocmai toate regulile impuse de sistemul rutier. Mi se pare normal sa port centura de siguranta. Daca intra in mine un " grabit " ? sau un neatent? Sau cineva care vorbeste la telefon? Aici este interzisa folosirea telefonului mobil. Dar in schimb se foloseste bluetooth-ul. Sunt speed camera mai peste tot, inclusiv autostrazi , si iti vine " cadoul " acasa, direct. hohot Si locurile de parcare sunt cu stricteze respectate. Ce e pentru copii, e pentru mama si copilul, ce e pentru persoane cu handicap, idem. Amenda si gata. Si parcarile sunt inguste rau, dar respectate la linie.

E regulamentar sa ai antiradar , dar la ce folos? unde sa ggonesti , in afara de autostrada ? acolo doar daca depasesti 100mph ( 160 km / h ) ai sanse sa te opreasca, dar si alea ffff mici. Lumea respecta regulamentu si pace.
mihaela75
Scris: Friday, September 22, 2006 5:47 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
dar de sarmele alea care treaverseaza strada sa masoare viteza ce ziceti?Treci peste ele si te masoara.Cum masoara, nu stiu.Intr-o fractiune de secunda cat ai trecut peste cablu te-a si masuratwhat
Kiki
Scris: Friday, September 22, 2006 6:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
mihaela75 wrote:
dar de sarmele alea care treaverseaza strada sa masoare viteza ce ziceti?Treci peste ele si te masoara.Cum masoara, nu stiu.Intr-o fractiune de secunda cat ai trecut peste cablu te-a si masuratwhat


Nu am auzit sa existe la noi asa ceva....

Dar camere video care te surprind in "flagrant" avem, asa ca te trezesti cu amenda acasa.
delfinasa
Scris: Friday, September 22, 2006 8:53 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Da, Miha, si pe-aici mai sunt cabluri subtiri de-a latul strazilor, mai ales pe cele din zone rezidentiale unde limita e de 25mph...si in zona unde stam acum sunt camere la fiecare semafor, deci sa te puna cel cu coarne sa faci vreo manevra pe rosu ca ai incurcat-o...amenzile vin si aici in mail acasa, din fericire ne-au ocolit pana acum, iar pe autostrazi am vazut de multe ori ca politistii stau ascunsi in unele intranduri dintre sensuri cu radarele cu infrarosii puse pe unul sau ambele sensuri de mers si cand ajungi in dreptul lor te tii cu mainile de cap ca daca goneai, te-a luat de la distanta mare si degeaba ai franat cand i-ai vazut...nu mai zic ca au radare si in elicopterele care survoleaza autostrazile si filmeaza pentru posturile tv...anyway, se stie deja ca e permis sa conduci la 10mph peste viteza legala, dar daca esti mult peste, nu te iarta daca te prind singur si nu intr-un sir de masini.
taki
Scris: Monday, September 25, 2006 11:42 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Centura de siguranta o pun doar cand ies din Bucuresti, adica la drum lung.

Nu am nimic impotriva ei, dar...asa m-am obisnuit.

Aveti dreptate, este viata mea in joc, trebuie sa o pun.


Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.