NLP -Programare Neoro-Lingvistica
Subiectul anterior · Subiectul urmator
shirel
Scris: Sunday, February 24, 2019 12:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
NLP sau Programare Neuro-Lingvistica este o metoda destinata imbunatatirii comunicarii cu cei din jurul nostru. Precum o modalitate "autentica" de folosire a creierului, NLP-ul de asemenea ajuta la cresterea increderii in sine, la dezvoltarea personala si la invatarea modurilor de rezolvare a conflictelor.

Ce este NLP-ul?

NLP-ul sau Programarea Neuro-Lingvistica a fost inventata acum aproape 30 de ani de catre doi californieni. Este un mod de psihologie aplicata care are in program dezvoltarea personala, ofera solutii practice pentru o comunicare eficienta, ofera dezvoltarea increderii in sine si managementul conflictelor.

NLP-ulse bazeaza pe urmatoarea ipoteza: fiecare comportament poate fi schimbat ori invatat. Obiectivul NLP-ului este cel de a reprograma creierul adaugandu-i noi potentialuri, si la fel cum numele lui indica, NLP-ul se sprijina pe capacitatea de comunicare. Este vorba de fapt despre identificarea comportamentului nostru si a reflectiilor noastre pentru a incepe sa le inlocuim cu unele pozitive. NLP-ul permite imbunatatirea capacitatii noastre de negociere, de a invata, de a indruma, de a comunica, de a evolua, de a alege, de a conduce, de a ne cunoaste. Nu uitati ca NLP-ul este o functie autentica a creierului.

Cui se adreseaza?

NLP-ul este foarte mult folosit in companii pentru a ajuta personalul sa se adapteze la noile schimbari. De asemenea, ea ajuta angajatii sa aiba relatii mai bune intre ei, ca agentii de vanzari sa isi vanda mai repede produsele, ca cei cu responsabilitati sa conduca mai bine. Chiar si sportivii se pot folosi de NLP, chiar si profesorii pentru a-si imbunatatii modalitatile de predare, de explicare si de a-si imbunatatii relatiile cu elevii.

Ce este NLP-ul si cu ce ne ajuta?

NLP-ul nu se refera numai la lumea profesionala, ci propune o schimbare si in plan personal si familial, el imbunatatind relatiile intre partenerii de viata. NLP-ul ajuta la imbunatatirea situatiilor unde exista probleme, fobii sau comportamente inadaptate. NLP-ul ajuta la infruntarea unor situatii precise, a unor probleme concrete.

Cum putem obtine fomarea in NLP?

Exista mai multe carti care au fost scrise pe acest subiect. Ele contin numeroase exercitii si de explicatii, insa ele nu pot oferi o modalitate excelenta de formare.

Iti recomandam sa apelezi la un specialist in NLP. Iti poti propune un tel pe care sa il atingi in 10 sesiuni de sedinta. De asemenea exista cursuri de formare in NLP, cursuri propuse si sustinute de diferite organizatii care au recunoastere la nivel mondial.

Cateva "unelte" ale NLP-ului

Miscarile ochilor. Ochii se vor uita in sus cand te vei gandi la o imagine, la dreapta sau la stanga cand te vei gandi la un sunet, si jos cand te vei gandi la un sentiment, la o emotie.

Pentru un dreptaci: ochii interlocutorului se vor duce in dreapta cand va vorbi despre un fapt trecut adrevarat, la stanga cand isi va imagina lucrul respectiv, cand il va inventa sau cand il va reconstrui.

Aveti grija insa ca aceste miscari pot fi controlate de actori sau de oamenii politici.

Canalele de comunicare. Comunicare noastra cu ceilalti se face prin cele cinci simturi, insa fiecare avem o modalitate specifica. De exmplu, putem considera despre cineva ca are o comunicare vizuala atunci cand aceste acorda o mare importanta imaginilor atunci cand comunica. Aceasta persoana se exprima cu un vocabular specifi: "vad ca...", "este clar ca..".
Persoanele auditive sunt cele care au in registrul vocabularului termeni precum "inteleg ca..", "aud ca...".

Persoanele kinestezice sunt cele care simt mereu nevoia de a palpa, care pun mana pe produse.
Daca veti identifica unul din aceste comportamente la interlocutorul vostru, atunci veti putea adopta acelasi comportament iar comunicarea vostra se va imbunatatii.

Trebuie sa tineti cont si de:
• NLP-ul nu inlocuieste terapia clasica insa se poate folosi ca o tehinica complementara.
• In NLP, terapia nu trebuie sa dureze mai mult de sase luni, timp in care persoana specializata in NLP il indruma pe pacientul sau catre telul stabilit.


Sursa:https://www.ele.ro/cariera/abilitati/ce-este-nlp-ul-si-cu-ce-ne-ajuta--7553
shirel
Scris: Sunday, February 24, 2019 12:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Am vrut demult sa deschid un topic despre NLP.Eu practic aceasta technica de2 de zile si pot sa va spun din experientza mea cu cei care mi-au cerut ajutorul ca functioneaza perfect....eu o numesc farmec ,fiindca se potriveste la fiecare dintre noi cand vrem sa luam unele decizii in viatza si parca ceva nu ne lasa sa o facem.Este o tehnica minunata pentru a slabi,ptr a nu mai fuma ,ptr a schimba invatza ceva despre noi din subcostiient.Eu am incercat-o si la copii dar prin diferite jocuri si desene fiindca ei nu prea pot sa ne explice ce anume exista in subcostientul lor.
shirel
Scris: Sunday, February 24, 2019 1:05 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Sistemul NLP mai este explicat asa:
Programare - in timpul vietii ne structuram manifestarea, emotiile, gandirea, si raporturile dintre constient-inconstient (constiinta-corp), prin diverse programe (instincte, reflexe, obisnuinte, tehnici, metode, strategii, complexe in sensul jungian etc.)
Neuro - capacitatea de programare se bazeaza pe hardware-ul biologic: sistemul nostru nervos. Numarul de neuroni ramane aprox. acelasi de-a lungul vietii, iar ceea ce se schimba sunt conexiunile (sinapsele) dintre ei = programele de care dispunem pentru a-l utiliza.
Lingvistica - limbajul verbal (dar si non-verbal) structureaza modul in care functionam, atunci cand relationam cu celelalte fiinte, adica mereu. Modul in care folosim limbajul determina felul in care ne construim experientele si felul in care se contureaza comportamentul si starile interioare.

sursa: https://cunoasteredesine.weebly.com/ce-este-nlp.html
AriaM
Scris: Sunday, February 24, 2019 3:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/1/2017
Mesaje: 1155
Fascinant NLP-ul, din pacate nu reusesc sa aplic mereu in viata de zi cu zi. Pe mine m-a ajutat mult cu comunicarea, mai ales la lucru - am invatat si vazut ce mare e diferenta intre 'daca ai timp sa faci...' si 'cand ai timp sa faci...'
Am si o recomandare de carte pe aceasta tema: inteligenta emotionala, de Daniel Goleman. Ai citit-o, Shirel?
shirel
Scris: Monday, February 25, 2019 1:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
AriaM wrote:
Fascinant NLP-ul, din pacate nu reusesc sa aplic mereu in viata de zi cu zi. Pe mine m-a ajutat mult cu comunicarea, mai ales la lucru - am invatat si vazut ce mare e diferenta intre 'daca ai timp sa faci...' si 'cand ai timp sa faci...'
Am si o recomandare de carte pe aceasta tema: inteligenta emotionala, de Daniel Goleman. Ai citit-o, Shirel?


Nu am citit cartea 'dar am sa o caut.Ma bucur ca NLP te-a ajut sa comunici mai usor si sa inveti cum sa iti programezi timpul in diferite situatii.

shirel
Scris: Monday, February 25, 2019 1:39 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Un terapist bun in Nlp este ca un om de arta ..stie exact ce intrebari sa iti puna ca sa scoata din tine tot ce este mai bun.
Incercati sa va imaginati cateva minute o situatie in care intalniti o persoana apropiata voua si voi incepeti sa-i povestiti ca ati avea un proiect dar inca nu v-ati hotarat daca sa il puneti in aplicare.Imaginati-va cum persoana asta este foarte calma si va asculta fara sa va opreasca de la tot ceea ce-i povestiti,si in momentul in care ati terminat el va priveste cu admiratie si incepe sa va intrebe intrebari de genul:
-Poti sa imi explici ce intelegi prin faptul ca inca nu ai hotarat?
-Poate ai luat deja hotararea dar inca nu ti-ai dat seama?
-Poate ai vreau sa schimbi hotararea ta cu altceva mult mai profund in legatura cu proiectul?
In tot acest timp cand aceasta persoana va intreaba voi descoperiti ca totul vi se pare foarte clar si ca voi stiti deja ce sa faceti cu acest proiect si va emotionati simtind asta.Totul a fost sa intalniti pe cineva care sa va puna intrebarile ajutatoare.

De obicei trebuie sa stim sa intrebam corect ca sa si primim raspunsuri pe care ni le dorim .Este ca o arta,ca o magie in NLP.
Pute-ati sa fiti intrebati si asa:
-De ce anume nu esti hotarat?Cine este vinovat de asta?O asemenea intrebare automat va face sa va simtiti ca nu sunteti in stare,ca voi sunteti vinovati ca nu luati o hotarare..etc
Cand cineva ne spune ce trebuie sa facem directdupa harta si gandurile lui, sa ne simtim necapabili,slabi dar daca cineva stie cum sa ne intrebe ne poate ajuta sa ne simtim ca putem sa luam orice hotarare,ca sunt capabili si stim ce vrem de la noi.

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.