Alege bona potrivitaSituatia sta cam asa: esti o mama devotata, o sotie iubitoare, o femeie de cariera si totusi... simti ca nu mai faci fata! Situatiile disperate cer masuri disperate!
Ai doua variante: astepti sa se legifereze clonarea umana sau... incepi sa cauti un baby sitter pentru copilul tau.
Doica pe care o alegi trebuie sa faca echipa buna cu tine pentru a castiga trofeul suprem: educatia micutului tau.
Din ratiuni morale si practice, iti sugeram sa optezi pentru a doua varianta.
De cand a aparut micutul pe lume, nimic nu este la fel de important ca el. Acest lucru e minunat, dar, sincer, te copleseste. Pentru ca, pe langa grija pe care i-o porti copilului, trebuie "sa jonglezi" cu multe alte probleme, acasa si la serviciu. Nu-ti fie teama sa recunosti ca, pe langa dragostea si sustinerea sotului tau, mai ai nevoie de inca un ajutor. Daca apelezi la o bona, nu inseamna, automat, ca esti incapabila sa duci la bun sfarsit toate sarcinile, ci ca, pur si simplu, vrei sa fii linistita si relaxata si sa ai mai multa disponibilitate sufleteasca pentru familia ta. Esti o tipa inteligenta care stie sa-si foloseasca timpul pretios pentru lucrul cel mai important: sa oferi dragostea ta. Si, de ce nu, te vei afla si in alt rol decat cel de mama, vei reveni la cariera pe care ai parasit-o in timpul sarcinii sau vei avea timp sa-ti construiesti una. Ei bine, te-ai hotarat, ai nevoie de cineva care sa aiba grija de copilul tau. Dar cum sa faci?
Incepe cercetarea de piata
Persoana careia ii vei incredinta copilul trebuie sa fie de incredere. Cel mai adesea, mamicile recruteaza baby sitteri dintre cunostinte, rude sau prieteni. Recomandarea este mult mai sigura, iar motivatia persoanei alese pentru ingrijirea copilului este mai mare pentru ca nu este straina de familie. Singurul dezavantaj ar fi ca autoritatea ta asupra persoanei alese va fi mult diminuata. Acelasi lucru se intampla si cu mamicile care lasa copilul in ingrijirea propriilor mame, bunici sau a soacrelor. Lipsa autoritatii asupra celei care ingrijeste copilul poate face ca stilul de crestere si, mai tarziu, educatia, sa fie altfel.
Cel mai mare impediment in aceste cazuri este disensiunea intre tipurile de ingrijire. Daca tu ai hotarat un anume program de somn pentru copilul tau, iar persoana care il ingrijeste in lipsa ta nu-l respecta, copilul va fi dezorientat, iar autoritatea ta, precum si a celorlalti asupra lui, se va diminua.
O alta optiune de luat in seama ar fi agentiile de baby sitting. Acestea iti pot intermedia serviciile unei bone. Partea buna, in acest caz, este ca autoritatea ta asupra persoanei alese este foarte mare. E nevoie, insa, de o documentare foarte amanuntita inainte, pentru ca e riscant sa aduci o persoana total straina la tine in casa. Afla daca prietenele sau cunostintele tale au apelat la asemenea agentii, daca este o firma de incredere si daca personalul este bine instruit. In cazul in care te-ai decis pentru o bona de firma, singurul dezavantaj ar fi ca alegerea ta va fi costisitoare din punct de vedere financiar, in comparatie cu bunica - bona.
Ai ales-o! E minunata, dar ce trebuie sa stie?Odata decizia luata, aveti nevoie de o perioada de acomodare cu ea, atat tu, cat si copilul tau. Ai grija sa o initiezi in programul copilului. Cel mai bine ar fi, pentru inceput, sa faceti o parte din lucruri impreuna, cum ar fi baia, hranirea copilului, chiar si joaca.
Treptat, o vei lasa pe ea sa isi intre in atributii. Ea trebuie sa afle tot ceea ce este important pentru tine, incepand cu prepararea meselor (ce ii place, cum ii place copilului) si terminand cu felul in care sa il puna in patut, sa doarma.
Este esential ca noua ta partenera in cresterea copilului sa se familiarizeze cu casa in care creste copilul tau. Tu trebuie sa-i prezinti caminul, incepand cu locul in care tii medicamentele si terminand cu rafturile cu detergenti. Spune-i de la inceput ce sarcini are de indeplinit si care sunt cerintele tale. Vei evita, astfel, situatiile neplacute si raspunsurile de genul "dar n-am stiut!"
Apreciaz-o pentru lucrurile pe care le face pe gustul tau si incearca sa nu o critici in permanenta. Se va obisnui, incetul cu incetul cu locurile si cu familia ta si veti ajunge sa va intelegeti de minune!
Ai reusit? Acum ai timp si pentru tine... Succes!
Cea mai potrivita doica...Hotararea pe care o iei este importanta, pentru ca ingrijirea copilului tau nu este un simplu job, iar baby sitter-ul nu e un angajat oarecare. De profesionalismul lui depinde dezvoltarea ulterioara a micutului, atat din punct de vedere fizic cat si psihic, intelectual, afectiv si social.
Daca la interviu asista si bunica si bunicul si soacra si cumnata, e putin probabil ca macar o persoana dintr-o suta sa treaca de aceasta comisie. Asa ca te sfatuiesc sa decizi impreuna cu puiul si cu sotul tau.
Copilul trebuie sa se simta bine cu ea de la inceput si sa o placa. Daca racneste de indata ce o vede sa nu iti imaginezi ca ii va trece cu timpul...
In alegerea unui baby sitter, cel care decide, in cele din urma, este copilul.
Trucuri de recrutare * Cauta o persoana care sa nu concureze cu tine la rolul de mama si sa stie sa cultive dragostea copilului tau pentru tine si familia ta.
* Persoana pe care o alegi sa semene cu tine in stilul de crestere si ingrijire a copilului.
* Doica sa fie apta de joaca si sa nu aiba atitudini de "educatoare". Micutul va avea parte de tratament pedagogic la gradinita, acasa el trebuie sa se simta relaxat si in siguranta.
* Daca ai indoieli, nu-ti justifica respingerea, ci continua cautarile.
* Ai grija ca bona sa fie echilibrata, sa aiba o mina si un tonus bun. Daca se plange tot timpul de dureri de spate si de cap, precis e mai preocupata de ea decat de copilul tau.
* Incearca sa gasesti o persoana responsabila, mai degraba decat una draguta si simpatica.
* Trebuie sa stie sa puna limite copilului fara a fi autoritara sau violenta.
* Sa urmaresti daca il place pe copilul tau. Daca nu e prea entuziasta in ceea ce-l priveste, mai cauta.
AdreseCa sa te poti orienta pe piata, iata si cateva adrese ale unor firme care te ajuta sa gasesti baby sitter-ul potrivit.
In ceea ce priveste preturile, nu te putem ajuta. Remuneratia pentru doica o stabilesti impreuna cu acesta, in functie de indatoriri, timp de lucru, varsta copilului, etc. Firmele doar intermediaza serviciile unei bone, nu impun si o cota de "salarizare".
Agentia Mary Poppins (Bucuresti)
Tel/Fax: 021/411.44.86; 021/781.44.27, 0726.256.070 site:
http://www.marypoppins.roHarry Kids Club (Bucuresti)
Tel: 021/210.62.45
Iti poti lasa copilul pentru cateva ore.
Family Care (Constanta)
Tel: 0241/
buzna genioara nicoleta:foarte adevarat,intr adevar aceste calitati trebuie sa le aibe bona
Sursa:www.e-sana.ro