nasi catolici....fini ortodoxi
Subiectul anterior · Subiectul urmator
annaiuliaharry
Scris: Thursday, January 27, 2011 4:04 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Avem un bolovan in suflet...Suntem catolici si vom avea onoarea sa fim nasii unui cuplu de ortodoxi care se vor casatori in iulie.Dar am intampinat probleme la Biserica:adik parintele nu a fost de acord k mirii sa aiba nasi catoliciplans adik a zis k ar fi mai bine sa fie si un cuplu de ortodoxi langa ei,fapt care ne-a deranjat pe toti.(pana la urma.....cine vor fi nasii???oare
Suntem de-a dreptul revoltati pt k tocmai Biserica marginalizeaza persoanele care nu au aceeiasi religie.Suntem totusi crestini credem in Dumnezeu ...nu e posibil sa se faca asemenea greseli!!!!!!Preotii ar trebui sa ne uneasca si sa ne invete despre pace si unitate caci avem un singur TATA.La fel se intampla si la catolici.Noi refuzam sa credem ca exista asa o nedreptate!!! Nu vrem sa ne oprim aici...v-om insista si vom fii alaturi de acesti tineri chiar daca preotii sunt nedrepti si vor sa ne tina separati!!

thankyou
isabella
Scris: Thursday, January 27, 2011 6:41 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 12/11/2010
Eu as trece peste asta , preotii si-au spus doar parerea ( de fapt indoctrinarea ) dar nu pot trece peste dorinta voastra . Daca voi hotarati ca vreti sa-i cununati nu cred ca au dreptul sa se opuna .
t-mihaela
Scris: Thursday, January 27, 2011 7:50 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Biserica mereu mai mult a dezbinat decat a imbinat ,faceti cum va spune inima thumright
Katrina
Scris: Thursday, January 27, 2011 10:01 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/9/2010
annaiuliaharry wrote:
Avem un bolovan in suflet...Suntem catolici si vom avea onoarea sa fim nasii unui cuplu de ortodoxi care se vor casatori in iulie.Dar am intampinat probleme la Biserica:adik parintele nu a fost de acord k mirii sa aiba nasi catoliciplans adik a zis k ar fi mai bine sa fie si un cuplu de ortodoxi langa ei,fapt care ne-a deranjat pe toti.(pana la urma.....cine vor fi nasii???oare
Suntem de-a dreptul revoltati pt k tocmai Biserica marginalizeaza persoanele care nu au aceeiasi religie.Suntem totusi crestini credem in Dumnezeu ...nu e posibil sa se faca asemenea greseli!!!!!!Preotii ar trebui sa ne uneasca si sa ne invete despre pace si unitate caci avem un singur TATA.La fel se intampla si la catolici.Noi refuzam sa credem ca exista asa o nedreptate!!! Nu vrem sa ne oprim aici...v-om insista si vom fii alaturi de acesti tineri chiar daca preotii sunt nedrepti si vor sa ne tina separati!!

thankyou

Eu zic sa vorbesti si cu un alt preot.
Eu stiu ca religiile catolica si ortodoxa recunosc reciproc botezul.Practic de la botez pleaca toate divergentele intre religii,in cazul casatoriilor.
Cunosc o familie in care sotul este ortodox si sotia catolica si au fost cununati fara nici un fel de problema din cate stiu eu in biserica catolica cu nasi ortodocsi.
misha
Scris: Friday, January 28, 2011 9:41 PM
Nivel

Inregistrat: 3/12/2006
Nu vad de ce aruncati imediat cu cuvinte si 'reprosuri' la adresa preotilor ortodocsi si implicit a religiei ortodoxe. Preotul a procedat foarte bine refuzand sa accepte nasi catolici(sau de oricare alta religie, ca sa nu se inteleaga ca am ceva cu religia catolica) pentru fini ortodocsi. Este juramantul lui in fata lui Dumnezeu si va raspunde daca va face altfel decat ce-i cer Sfintele canoane si religia ortodoxa.
Daca era vorba despre o casatorie doar in fata ofiterului starii civile si nu implica nimic religios, atunci da, se poate respecta dreptul fiecaruia la religie.Dar in cazul de fata, e vorba de mai mult de atat!
Sa nu amestecam iubirea de aproape (care poate fi de orice religie) si acceptarea lui ca atare cu lucruri de foarte mare importanta, cel putin in religia ortodoxa. Cununia este una din cele 7 Taine (la fel ca si Preotia sau Botezul)si nu ar trebui nesocotita sau considerata ca mai putin importanta!

Anna, imi pare rau pentru situatia voastra caci probabil tinerii carora vreti sa le fiti nasi va sunt buni prieteni si tineti mult la ei. Dar nici nu puteti amesteca cele doua religii, doar pentru ca seamana.Mai bine cautati sa va informati asupra implicatiilor pe care le presupune ceea ce vreti sa faceti si acceptati fiecare religie asa cum este(fara sa se traga concluzia ca refuzul preotului este din rautate sau ca marginalizeaza oamenii pentru ca apartin altei religii).

Daca am suparat pe cineva,imi cer iertare!Va asigur ca nu aceasta mi-a fost intentia cand am postat.
Katrina
Scris: Friday, January 28, 2011 10:20 PM
Nivel

Inregistrat: 3/9/2010
Misha,nu e vorba de nici o rautate si nu am aruncat cu nimic in nimeni,eu am expus doar o situatie reala.

Cand am intrebat la randul meu cum e posibil sa se faca o cununie intre un ortodox si o catolica fara nici un fel de problema,mi s-a explicat ca botezul ortodox e recunoscut la catolici si invers si ca se face ceva in plus la slujba.
Mi s-a parut firesc ca daca se accepta sotii ortodocsi-catolici ,sa se accepte si nasii la fel.

Eu am sugerat sa vorbeasca cu un alt preot pentru ca este posibil ca primul sa nu mai fi facut astfel de slujba si decat sa greseasca cu ceve mai bine refuza.
Daca mi s-a explicat gresit si la randul meu am spus ceva rau,imi cer scuze,sincer am incercat sa ajut nu sa fac rau.
misha
Scris: Friday, January 28, 2011 10:39 PM
Nivel

Katrina, cunosc si eu un caz exact ca cel pe care il descrii. Dar asa cum ai spus si tu, casatoria a avut loc la catolici si nu ortodocsi. Religia catolica se pare ca e mai permisiva, spre deosebire de cea ortodoxa. In mod normal, aceasta situatie nu ar fi acceptata in religia ortodoxa. Sunt diferente de dogma si altele ce tin de modul in care sunt oficiate slujbele intre cele 2 religii (sunt multe de spus si numai o persoana competenta, cu studii aferente poate explica ce si cum). In momentul de fata sunt diverse conferinte, congrese sau adunari ce se tin intre cele doua Biserici tocmai pentru a ajunge la un numitor comun, desi tocmai pentru acele diferente s-au despartit de la bun inceput si sincer nu prea vad sa se impace. Dar asta o stie Dumnezeu mai bine si sunt deja off topic.

Eu doar am incercat sa subliniez ca nu se poate amesteca sarea si piperul si sa se spuna ca sunt acelasi lucru ( ca sa vorbesc mai metaforic) desi amandoua dau gust bun mancarii. Si fara sa fie cu suparare nimanui, oricat de implicat sufleteste ar fi.
bereea
Scris: Friday, January 28, 2011 10:48 PM
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Eu cunosc o pereche , ea catolica, el ortodox, care s-au casatorit mai intai catolic in Italia , apoi in biserica ortodoxa in tara si n-au intampinat nici un fel de problema.
Eu n-as zice ca religia catolica este mai permisiva tinand cont ca nu accepta divortul (asa si cum este corect), pe cand ortodocsii il accepta fara probleme si la nesfarsit.
mamiemi
Scris: Saturday, January 29, 2011 1:36 PM
Nivel

Inregistrat: 2/3/2008
Misha are dreptate. Botezul, cununia, preotia sunt Taine, sacramente, si in aceleasi timp initieri. Doar un initiat poate initia pe altul. Cerinta pentru nasi la botez este sa fie crestini ortodocsi. Pentru nasii de la cununie sa fie crestini ortodocsi cununati religios, asa cum si la taina Hirotoniei, cel care urmeaza a fi diacon este condus la altar de doi diaconi, cel care va fi hirotonit preot de doi preoti si cel care va fi arhiereu de doi arhierei.
Relatia nas-fin nu este una de prietenie, pur sociala, ci una spirituala, consifintita prin participarea la Tainele respective.
Nu vad de ce trebuie sa existe suparare pentru aceste motive. Lucrurile sunt foarte simple, ori apartii prin crez, botez, etc unei confesiuni si accepti toate invataturile, prescriptiile acesteia, ori nu. Nimic nu este obligatoriu, ideea este insa ca nici ortodoxia, nici catolicismul nu reprezinta (iertati-mi expresia) un ghiveci, in care fiecare pune ce vrea si din care ia ceea ce ii convine.
Lilly of the valley
Scris: Monday, January 31, 2011 3:27 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Leea e botezata de nasa catolica, nas ortodox.
annaiuliaharry
Scris: Sunday, May 1, 2011 12:21 PM

misha wrote:
Nu vad de ce aruncati imediat cu cuvinte si 'reprosuri' la adresa preotilor ortodocsi si implicit a religiei ortodoxe. Preotul a procedat foarte bine refuzand sa accepte nasi catolici(sau de oricare alta religie, ca sa nu se inteleaga ca am ceva cu religia catolica) pentru fini ortodocsi. Este juramantul lui in fata lui Dumnezeu si va raspunde daca va face altfel decat ce-i cer Sfintele canoane si religia ortodoxa.
Daca era vorba despre o casatorie doar in fata ofiterului starii civile si nu implica nimic religios, atunci da, se poate respecta dreptul fiecaruia la religie.Dar in cazul de fata, e vorba de mai mult de atat!
Sa nu amestecam iubirea de aproape (care poate fi de orice religie) si acceptarea lui ca atare cu lucruri de foarte mare importanta, cel putin in religia ortodoxa. Cununia este una din cele 7 Taine (la fel ca si Preotia sau Botezul)si nu ar trebui nesocotita sau considerata ca mai putin importanta!

Anna, imi pare rau pentru situatia voastra caci probabil tinerii carora vreti sa le fiti nasi va sunt buni prieteni si tineti mult la ei. Dar nici nu puteti amesteca cele doua religii, doar pentru ca seamana.Mai bine cautati sa va informati asupra implicatiilor pe care le presupune ceea ce vreti sa faceti si acceptati fiecare religie asa cum este(fara sa se traga concluzia ca refuzul preotului este din rautate sau ca marginalizeaza oamenii pentru ca apartin altei religii).

Daca am suparat pe cineva,imi cer iertare!Va asigur ca nu aceasta mi-a fost intentia cand am postat.

DRAGA MISHA....ai inteles gresit mesajul meu :( .Pt noi nu e nici o diferenta intre cele doua religii.E un singur Dumnezeu participam la ambele slujbe si respectam atat una cat si cealalta.Eu cred k nu ar trebui sa se faca discriminare in nici un fel de cult (parere personala).NOI VREM DOAR PACE INTRE OAMENI!!!!! SI NU AM NIMIC CU RELIGIA ORTODOXA.numai bine.......
misha
Scris: Sunday, May 1, 2011 5:24 PM
Nivel

annaiuliaharry wrote:

DRAGA MISHA....ai inteles gresit mesajul meu :( . - Anna, nu l-am inteles gresit, doar incercam sa te fac sa intelegi ca preotul ortodox nu a gresit cu nimic si nu v-a refuzat pe motive neintemeiate.

Pt noi nu e nici o diferenta intre cele doua religii. - Tocmai aici e problema, ca este diferenta intre cele doua religii, altfel nu s-ar mai numi ortodoxa si catolica ci ar fi numai una.

E un singur Dumnezeu participam la ambele slujbe si respectam atat una cat si cealalta. -Asta e alegerea voastra, dar cu riscul de a ma repeta, nu-i puteti cere unui ortodox sa fie catolic sau invers, sau unui musulman sa fie crestin, sau unui evreu sa fie musulman sau crestin si lista poate continua. Pur si simplu nu poti amesteca religiile, ori apartii uneia ori alteia.

Eu cred k nu ar trebui sa se faca discriminare in nici un fel de cult (parere personala). -Doamne fereste, nu spune nimeni nimic de discriminare. E dreptul fiecaruia de a alege!

NOI VREM DOAR PACE INTRE OAMENI!!!!! SI NU AM NIMIC CU RELIGIA ORTODOXA.numai bine....... - Toti ne dorim pace si asa cum spuneam, una e sa il iubesti pe seamanul tau si sa il accepti indiferent de religie si alta e sa amesteci religiile si sa spui ca toate sunt la fel.

Asa ca Anna, eu te rog inca o data sa ma ierti daca ti-am gresit cu ceva si te asigur ca n-am comentat spre a discrimina pe cineva sau a spune ca unul e mai bun decat altul. Ci doar ca sunt lucruri diferite si preotul in cauza n-a gresit refuzand, ci a urmat canoanele si regulile Bisericii Ortodoxe.
bulinutza
Scris: Monday, May 2, 2011 8:01 AM
Nivel

Inregistrat: 10/14/2007
Total de acord cu misha...

La Botez, de exemplu nu poate cineva boteza pe altcineva intr-o alta religie...Practic nu poate un catolic sa increstineze un ortodox...e absurd!!! Cred ca acelasi lucru se aplica si in cazul casatoriei.

Apropo de ce scria Lacramioara: daca Leea a avut nas ortodox si nasa catolica, e ok, fiindca probabil nasul a fost cel care a citit rugaciunile din Cartea Sfanta si practic nasul a increstinat copilul...

Acum fiecare face ce vrea, dar desi cred cu convingere ca exista un singur Dumnezeu,indiferent de religie, totusi mi-ar fi frica sa trec peste cuvantul unui preot...uff
raly
Scris: Monday, May 2, 2011 8:47 AM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Eu si soatza suntem ortodocsi si cu toate astea am botezat-o pe fetita Monikai,pe Ruxandra,la catolici.Am fost impreuna noi doi si parintii ei la preot si i-a explicat care este situatia,a cam strambat din nas intr-adevar dar a acceptat pana la urma,insa a trebuit sa ne supunem ritualului lor.Deci zic eu depinde de preot!sic
annaiuliaharry
Scris: Monday, May 2, 2011 3:26 PM

bulinutza wrote:
Total de acord cu misha...

La Botez, de exemplu nu poate cineva boteza pe altcineva intr-o alta religie...Practic nu poate un catolic sa increstineze un ortodox...e absurd!!! Cred ca acelasi lucru se aplica si in cazul casatoriei.

Apropo de ce scria Lacramioara: daca Leea a avut nas ortodox si nasa catolica, e ok, fiindca probabil nasul a fost cel care a citit rugaciunile din Cartea Sfanta si practic nasul a increstinat copilul...

Acum fiecare face ce vrea, dar desi cred cu convingere ca exista un singur Dumnezeu,indiferent de religie, totusi mi-ar fi frica sa trec peste cuvantul unui preot...uff

Mmmmmmmm........eu sunt catolica si am botezat un baietel in religia ortodoxa,impreuna cu fratele meu(tot catolic).Eu l-am tinut in brate,impreuna am rostit Crezul......si totul a decurs normal.Am respectat tot ce a cerut Biserica si preotul,si am facut-o cu drag,tocmai pentru a-mi exprima iubirea si respectul fata de seamanul meu.As repeta experienta dar de data asta ca fiind nas de cununie religioasa (sunt botezata si casatorita in religia catolica).Am avut un punct in minus inca din copilarie din cauza religiei,am fost marginalizata in scoala...Parintii mei,au botezat 2 copii,au cununat doua perechi de ortodoxi,ei fiind catolici si totul a fost ok.Iar finii sunt si in ziua de azi uniti.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.