Muzeul Taranului Roman
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Tzepii
Scris: Thursday, January 23, 2014 4:03 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Arhefanii
Expozitie de Paolo Tait
30 ianuarie – 2 martie 2014, Sala Foaier
Muzeul National al Taranului RomanMuzeul National al Taranului Roman, Muzeul Tarii Crisurilor si Consulatul Onorific al Romaniei pentru Trentino – Alto Adige va invita in ziua de joi, 30 ianuarie 2014, ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expozitiei Arhefanii, a artistului italian Paolo Tait.

Paolo TAIT s-a nascut in 1952, in Mezzolombardo din regiunea Trentino-Alto Adige/Südtirol, in nordul Italiei.

A deschis numeroase expozitii personale si de grup in Italia, Germania si Danemarca, iar in Romania, a mai expus la Muzeul Tarii Crisurilor, in anul 2007. In 2011, a reprezentat Italia la a 54-a editie a Bienalei de la Venetia.

Lucrarile lui Paolo Tait sunt grandioase, tulburatoare si frumoase. Sunt fructul unei gandiri libere si puternice care nu face compromisuri cu ceea ce exista deja sau a existat ca forma consacrata in timp. Pentru el, creativitatea incepe acolo unde se stinge lumina zilei simpla si sociala, unde padurea tace si se strecoara in muta penumbra a tufisurilor.
Paolo Tait de Vittoria Coen

Expozitia este organizata sub patronajul Ambasadei Italiei in Romania, al Ambasadei Romaniei in Italia, al Consulatului General al Romaniei din Milano, al Regiunii Autonome Trentino-Alto Adige/Südtirol, al Provinciei Autonome Trento si al Primariei din Mezzolombardo (TN).

Expozitia va putea fi vizitata pana in ziua de 2 martie 2014, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

Luca Valentini architetto
http://www.studioxarchitettura.it


Tzepii attached the following image(s):
arhefanii.jpg

Tzepii
Scris: Thursday, February 13, 2014 2:21 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Dar din dar…
Cine salveaza un artist, salveaza o lume
15 februarie – 5 martie 2014, Sala Tancred Banateanu
Muzeul National al Taranului RomanUn om are nevoie de ajutorul nostru. Este un artist.

Ca profesor la Universitatea Nationala de Arta, Ionel Cojocariu a format multi dintre artistii Romaniei de azi. Acum, intr-un moment greu pentru el, in care se lupta pentru viata sa, fostii lui studenti si colegii lui, de toate varstele, incearca sa gaseasca mijloace pentru a-l ajuta.

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta sambata, 15 februarie 2014, ora 17.00, la vernisajul expozitiei Dar din dar…, cu opere donate de artisti din toata tara.
Expozitia va putea fi vizitata, la Sala Tancred Banateanu, pana in 5 martie 2014, zi in care va avea loc o licitatie gazduita de muzeu.

O simpla vizita in expozitie poate aduce cativa lei in contul artistului. Cine nu va putea participa la licitatie, va putea, totusi, dona o modesta suma de bani in acelasi cont:

RO08BPOS74507056413RON01 – Sucursala BANC POST Baneasa

Achizitionarea, la licitatie, a uneia dintre frumoasele lucrari de arta expuse, la un pret preferential, va aduce, speram, mijloacele necesare pentru ca Ionel Cojocariu sa poata lupta pentru viata sa si sa se poata intoarce la catedra.

Cine salveaza un artist, salveaza o lume.

Veniti alaturi de noi, pentru Ionel Cojocariu!


Tzepii attached the following image(s):
ionel cojocariu.jpg

Tzepii
Scris: Friday, February 21, 2014 2:29 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
TARGUL MARTISORULUI
Muzeul National al Taranului Roman


De la firul rasucit, alb si rosu, la martisorul virtual…
Martisor, Martisug sau Mart era consemnat de Simion Florea Marian, unul din etnologii importanti ai inceputului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la romani, dar si la bulgarii si albanezii din Balcani – obicei pe care taranii il repetau in fiecare inceput de primavara ca semn protector impotriva bolilor si a nenorocului. Copiilor li se lega o moneda de argint la mana cu un fir rasucit de lana sau de bumbac alb si rosu, ca sa fie feriti de boala, pe care acestia il legau, dupa 12 zile, in pom, ca sa fie pomul
roditor, iar vitelor li se agata acelasi fir rosu cu alb, ca sa fie sanatoase si, la fel, bune de rod. Preluat de lumea urbana si devenit moda, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier si podoaba, tinut la piept, primit ca suvenir si, mai nou, Povestea martisorului supravietuieste, in diferite forme, pana in contemporaneitate: de la firul simplu rasucit in alb si rosu, pana la martisorul virtual.

De cativa ani, Targul martisorului de la Muzeul Taranului nu mai face parte din categoria targurilor mici, specializate, dat fiind ca, in tot acest timp am primit la fiecare noua editie, peste 500 de solicitari de participare. Intrat in obisnuinta publicului bucurestean, Targul martisorului a oferit publicului, prin criteriile de selectie care au vizat valoarea obiectului handmade si inovatia, un grad de creativitate care a situat participantii in sfera artistica si a unui mestesug capabil sa fie reinnoit cu diverse valente si sa comunice cu expresivitate, imaginatie, simt al umorului, o buna stapanire a materiilor cu In toti acesti ani, ne-am obisnuit publicul cu o oferta foarte bogata, usor reperabila prin diversitatea si unicitatea martisoarelor, fie ca au avut ca sursa de influenta lumea taraneasca, fie ca au conturat noi forme ale creativitatii urbane (de la obiectul manufacturat, la amprenta unui design contemporan, de la semnul zodiacal sau trifoiul norocos la banda desenata sau personaje din mitologia taraneasca si urbana). Am fost mereu interesati si de aducerea in atentia publicului cumparator a anumitor categorii de martisoare care trimit la o serie de revizitari ale trecutului recent, ca de exemplu, martisorul de oras, martisorul rustic, martisorul crosetat sau tip goblen, martisorul de Fond Plastic, martisorul traditiilor reinventate sau miniaturile din sticla ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creatiile ultimilor ani in care principala expresie este cea a obiectului Povestea martisorului a continuat sa se re/scrie in snururi simple alb-rosii, monede prinse in cusaturi, fire de lana, fetru, lut si lemn, hartie manuala, piele, plastic, metal si, in fine, orice materii reciclate si interesant exploatate.

Ca de obicei, insotim targul cu gusturi proaspete si dulci de turta dulce, kürtos kalács, mere si prajituri de casa, suc natural de mere, miere si dulceturi.
Si ajutam prin invitarea gratuita la targ – in limita spatiului disponibil pentru acestea – scoli, fundatii, asociatii, organizatii care au ca obiect de activitate actiuni avand caracter umanitar si sprijin pentru categorii defavorizate.

Ateliere de creativitate:

- 28 februarie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de facut snururi de martisor, cu Ruxandra
Grigorescu, la Atelierul de creativitate (pentru copii).
- 1 martie, orele 11.00 - 12.00, Atelier de facut snururi de martisor, cu Genoveva Sauciuc, la Atelierul de creativitate (pentru copii si adulti).

Orarul targului: 27 februarie – 2 martie 2014, orele 10.00 - 18.00.
Bilet de intrare: 4 lei pret intreg, 2 lei pret redus (elevi, studenti, pensionari)
Organizator: Sectia Educatie muzeala
Coordonator targ: Lila Passima


Tzepii attached the following image(s):
targul martisorului 2014.jpg

Tzepii
Scris: Thursday, February 27, 2014 10:08 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Atelier creatie copii la Targul Martisorului


Cutiuta cu Dichis este un atelier de creatie gratuit pentru copii, dedicat sarbatorii de Martisor, organizat de BluParty in parteneriat cu Muzeul Taranului Roman, in cadrul Targul Martisorului 2014.

Evenimentul are loc duminica, 2 martie, incepand cu ora 11.00, la Muzeul Taranului Roman din Capitala. Intrarea este libera si se face in baza unei inscrieri, in limita locurilor disponibile. Taxa de intrare la Targ este de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii.

Alaturi de Muzeul Taranului Roman, BluParty doreste sa atraga copiii spre frumoasele traditii romanesti. Cutiuta cu Dichis ofera un mediu in care ei se pot exprima liber si artistic, in contextul Martisorului.

Atelierul are doua etape: mai intai, copiii vor afla povestea Martisorului si obiceiurile traditionale de primavara intr-o discutie libera, moderata de un coordonator BluParty, pe care parintii ii pot cunoaste aici.
In a doua parte, ei dau frau liber imaginatiei si picteaza pe cutiute din lemn, in care pot pastra martisoarele pe care le vor primi, sau le vor darui.

Activitatile din cadrul atelierului sunt recomandate pentru copii cu varste intre 4 si 8 ani. Toate materialele sunt asigurate de echipa BluParty.

Pe durata programului parintii pot participa la Targul Martisorului din curtea Muzeului, de unde pot cumpara obiecte de artizanat
specifice Martisorului, sau pot gusta din oferta gastronomica a Targului.

Inscrierea la Cutiuta cu Dichis se face la numarul de telefon 0722.287.906 sau trimitand un email la adresa denisa.dan@bluparty.ro cu
subiectul “Cutiuta cu Dichis”. Parintii sunt rugati sa mentioneze in email numele si data nasterii copilului.
Tzepii
Scris: Monday, July 28, 2014 12:52 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Comunicat de presa


Motto:
Quote:
Alaturi de libertatea pe care o reveleaza orice opera de arta, el descopera, în plus, posibilitatea de iesire din timp prin „concetrarea lui, ceea ce este deja un pas important în lupta cu timpul, lupta pe care trebuie s-o dea fiecare om în parte, neajutorat de nimeni.
Mircea Eliade


Seria: When you feel the earth you can breathe the air/Infinite space absolute time
Atinge pamântul si respira aerul/Iubirea ca forma de existenta în afara timpului si a spatiului

Duminica, 3 august 2014, începând cu ora 17:00, la Muzeul National al Taranului Român va avea loc vernisajul expozitiei de pictura Atinge pamântul si respira aerul semnata de Andreea Costenco. Evenimentul se va desfasura sub forma unei instalatii de arta contemporana prin implicarea lui Catalin Cretu, compozitor si artist multimedia. Vernisajul continua seria ambitioasa a lucrarilor reunite sub titlul When you can feel the earth you can breath the air prin tema iubirii ca forma de existenta în afara timpului si a spatiului.

Expozitia poate fi vizitata în perioada 3 – 11 august la Muzeul National al Taranului Român, Sala Irina Nicolau, între orele 10:00 – 18:00.

Andreea Costenco, prin noua serie de lucrari Atinge pamântul si respira aerul, invita la o neasteptata escapada „în afara timpului”, prin termenii lui Eliade, pentru descoperirea unui nou tip de libertate.

Cele 20 de tablouri, lucrate prin mijloacele traditionale ale picturii, expun noi perspective asupra libertatii, ca moneda de schimb în valorificarea timpului, a libertatii în gândire si constientizare, sustinute metatextual printr-un efort de cercetare considerabil, investit în mii de pagini de lectura.

Lucrarile Andreei Costenco redau în aceasta serie, dincolo de intentia metafizica descrisa mai devreme, si o lumina noua si interesanta asupra actului crea?iei în sine, argumente pentru care aceasta expozi?ie merita toata aten?ia publicului.

Mai multe informatii gasiti pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/atinge-pamantul-si-respira-aerul-ro.html
Tzepii
Scris: Thursday, December 4, 2014 5:17 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Targ de Sfantul Nicolae
5 – 7 decembrie 2014
Muzeul National al Taranului Roman


Sunt 19 ani deja de cand, in preajma sarbatorii de Sfantul Nicolae, zeci de mesteri din toate zonele tarii vin la targul de la Muzeul Taranului cu cele mai frumoase si mai aratoase lucruri pe care le-au mesterit peste an.

Nici de aceasta data nu vor lipsi cei mai priceputi si faimosi olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, la marele Targ de Sfantul Nicolae, de vineri, 5 decembrie, pana duminica, 7 decembrie, de la 10 dimineata la 6 dupa-amiaza puteti admira si cumpara: ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, cauce, strachini, oale de sarmale, jucarii, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, furci, pipernite, gavane, lingurare, cavale, paretare, laicere, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, cahle, clopotei, zurgalai, sorcove, turta dulce, cozonaci, mere, miere, placinte, cofeturi, tuica, vin, masti, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase... si cate si mai cate.

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari)
Mai multe informatii pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro
Tzepii
Scris: Tuesday, February 3, 2015 2:03 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Joi, 5 februarie 2015
Muzeul Taranului Roman implineste 25 de ani de la (re)fondarea sa


In 1990, Ministrul Culturii, Andrei Plesu il numeste la conducerea Muzeului de la Sosea, pe pictorul Horia Bernea, cel care timp de 10 ani, impreuna cu echipa sa, va reaseza colectia instrainata in anii comunismului si va face „sa renasca un muzeu centenar” (Irina Nicolau).

In anul 1996, a venit si marea recunoastere internationala: premiul EMYA pentru muzeul european al anului. Pana in prezent, Muzeul Taranului Roman este singurul din Romania care detine aceasta distinctie in patrimoniul sau.

Prin expozitiile temporare si colectiile sale vechi, dar si recente, prin targurile sale deja traditionale si promovarea „produselor taranului roman”, prin activitatile sale cu copiii, prin diversitatea actiunilor sale culturale (lansari de carte si dezbateri, concerte si filme, colocvii si seri culturale etc.), Muzeul National al Taranului Roman incearca sa se pastreze permanent in actualitate.

In zi aniversara, intre orele 10 si 18, intrarea este libera.

In zilele de 5, 6 si 7 februarie, puteti beneficia de ghidaje gratuite la orele 11 si 15.
Programari pentru ghidaje de luni, 2 februarie, pana vineri, 6 februarie, intre orele 10 si 17, la numarul de telefon 021 303 43 78.
Muzeul se va sarbatori pe tot parcursul anului cu expozitii, concerte, targuri cu mesteri si ateliere de creativitate pentru copii.
Va asteptam sa-i calcati pragul de fiecare data cu bucurie si prietenie.

Muzeul National al Taranului Roman
Soseaua Kiseleff, nr. 3, Bucuresti
tel. 021.317.96.60
www.muzeultaranuluiroman.ro
facebook.com/MuzeulTaranului
Tzepii
Scris: Tuesday, March 10, 2015 10:55 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Mostenirea
12 martie – 12 aprilie 2015, Sala Foaier
Muzeul National al Taranului Roman


Quote:
A existat un moment in care am descoperit… da, acestea sunt cuvintele potrivite, am descoperit ca am primit o „mostenire” incredibila… asta te face sa crezi cu adevarat ca nimic nu este intamplator

Raluca Jurcovan

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 12 martie 2015, ora 18, la vernisajul expozitiei Mostenirea, care va avea loc la Sala Foaier.

Expozitia se prezinta sub forma unei case vechi stilizate, o constructie de lemn in care sunt incastrate elemente de arhitectura deosebite vechi de cca. 150 de ani, ferestre si usi ale caror geamuri sunt pictate de pictorul iconar Raluca Jurcovan cu icoane taranesti pe sticla.
Constructia este structurata in trei ateliere: atelierul tesatoarei – Rafira Jurcovan, atelierul cojocarului – Dumitru Sofonea si atelierul pictorului iconar – Raluca Jurcovan.
In ateliere veti putea admira tesaturi, stergare, straie, pieptare din satul Dragus, icoane traditionale pe sticla, fotografii si obiecte specifice interioarelor taranesti.

Pictorul iconar Raluca Jurcovan povesteste:
Atunci cand eram copil, bunicul meu Gheorghe Jurcovan, imi istorisea mereu despre Dragusul lui natal… oamenii si locurile ocupau un loc special in sufletul lui.
Dragusul este un sat etnografic care isi mai pastreaza traditiile in ciuda trecerii timpului.
In anul 1929, marele filozof, sociolog si estetician roman, Dimitrie Gusti realiza in satul Dragus, impreuna cu o intreaga echipa de cercetatori, prima campanie monografica.
Gusti si-a dorit sa imortalizeze realitatea din Dragus sub toate aspectele: viata sociala, obiceiuri, ocupatii, cutume, etnografie, tot ce se putea sti despre o comunitate. Toate acestea fac din satul Dragus, unicul sat din Romania al carui trecut, in toata complexitatea lui, a ramas pe pelicula.
Echipa de monografisti a poposit in casa strabunicilor mei unde au si fost cazati.
Rafira Jurcovan, strabunica mea – tesatoare renumita in sat si Dumitru Sofonea, tatal fiului cu acelasi nume Dumitru Sofonea, cojocarul satului, au fost printre protagonistii acestei cercetari ample realizate de catre Dimitrie Gusti in intregul sat.
In urma acestei campanii, Rafira Jurcovan si Dumitru Sofonea au fost invitati de nenumarate ori la Muzeul Satului in Bucuresti pentru a etala creatiile lor.
Acum cand ei au trecut la cele sfinte deja de mult timp, continuatorii mostenirii lasate de acestia sunt fiii, nurorile, nepotii si stranepotii lor. Despre pastrarea si continuarea mostenirii veti afla mai multe din filmul documentar realizat special pentru aceasta expozitie in colaborare cu Studioul Video Art al Ministerului Culturii.

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana pe 12 aprilie 2015, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18.
Intrarea este libera.
Tzepii
Scris: Wednesday, March 25, 2015 2:25 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Targul de Florii
3 – 5 aprilie 2015
Muzeul National al Taranului Roman


Printre bunele obiceiuri de primavara ale Muzeul Taranului se numara si Targul de Florii, la care va invitam sa luati parte anul acesta, de vineri, 3 aprilie, pana duminica, 5 aprilie, intre orele 10 dimineata si 6 seara.

Pe langa numeroasele lucruri mestesugite cu sarg si incarcate cu semne si intelesuri, pe care le veti putea negutatori, veti avea prilejul sa-i intalniti si sa stati la taifas cu cei care le-au faurit: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar si incondeietoare, tesatoare, cusatorese, impletitoare, din toate zonele tarii.

Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite si targuite la Muzeul de la Sosea.

Iar pentru a va pune stomacul la cale gasiti: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, kurtos kalacs, mere din Maramures, miere de albine, polen si propolis, ierburi de leac, palinca si dulceata.

Targ (o)randuit de Muzeul National al Taranului Roman

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).


Obiceiuri din batrani:

Se zice ca in vremea de demult o femeie avea un baiat, si baiatul acela se numea Lazar, si era slab si dorea sa manance placinte.
Insa mama lui n-avu cand sa faca si sa ii dea placinte de mancat, si Lazar muri de dorul placintelor. Si ziua, in care a murit el, era o zi e sambata.
Mama lui, vazand aceasta, se intrista si incepu a plange si a zice:
– Sa nu fie iertata de Dumnezeu femeia aceea, care nu face in Sambata lui Lazar placinte.
Si de atunci fac femeile intotdeauna in Sambata lui Lazar placinte.
In ziua de Florii se face dezlegare la peste. Desi se afla in post, in aceasta zi mananca peste chiar si oamenii saraci, ca e slobozenie.
Ca sa se fereasca roadele de piatra, podgorenii leaga primavara vita de vie cu salcie de la Florii sau ingroapa un ou rosu din Vinerea Mare.
De Florii se umple ciubarul cu fiertura de paduret si sovarf care servesc la incondeierea oualor de Pasti.
Ouale se vopsesc in rosu, galben, verde, albastru si negru. Cele negre inseamna chinul si durerea lui Hristos.
Ouale incondeiate se mai numesc: impistrite, picate, scrise sau muncite.
Diavolul intreaba mereu doua lucruri: de se mai scriu oua pe pamant si de mai sunt colinde-n sat. Cand nu se vor mai scrie oua si nu vor mai fi colinde, atunci si el va aparea.
Tzepii
Scris: Wednesday, June 17, 2015 4:39 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Ateliere de vara
1 – 31 iulie 2015
Muzeul National al Taranului RomanLuna lui Cuptor o petrecem la Muzeul Na?ional al ?aranului Român în „focurile creativita?ii”, dar într-o atmosfera prietenos-racoroasa cu ateliere de tot felul pentru copii de la 5 la 15, 16, 17 ani, poate ?i mai mult.
Atelierele pot fi gasite-vazute pe site-ul Muzeului ?aranului sau pe blogul atelieruldecreativitate.blogspot.ro, cu informa?iile aferente. Sa le mai spunem o data? Pove?ti inventate ?i jucate, desen, pictura, colaj textil, muzica, pictura cu flori ?i mirodenii, hârtie manuala, croit, ?esut, cusut, pictura pe sticla sau atelier de tiparit. De la 10.30 pâna pe la 13.30, ca pe urma e prea cald.


Desen în salile muzeului, pictura pe diverse suporturi ?i colaj textil cu Ruxandra Grigorescu
Teme: memoria – primele amintiri, amintiri din copilarie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiti, ce ne amintim, ce uitam, cum am fi fara memorie; casa taraneasca – proiecte de arhitectura si design interior, istorii de case (adevarate sau inventate), cum ar fi sa mostenim o casa, ce casa ne-am cumpara, ce casa am vinde, casa goala, casa plina, casa de oaspeti, protectori ai casei, povesti din vacanta, gradina de patru anotimpuri, fereastra spre gradina, costumul si tesaturile din casa, cusaturi pentru casa, timp ?i calendar, sarbatori – sarbatoriri.
Pentru maxim 10 copii de la 5 ani.

Pove?ti inventate ?i jucate cu Raluca Oprea-Minoiu
Prima data ne vom împrieteni, ne vom cunoa?te ?i ne vom pune pu?in corpul la treaba, folosind jocul. ?i vocea va face parte din corpul ?i joaca noastra. Apoi ne vom odihni ascultând o poveste. Când vom descoperi ce personaj ne place mai tare ?i mai tare, vom porni în a-i da via?a, în felul nostru: vom construi o papu?a de mâna ?i-i vom da ?i glas ?i emo?ie. Apoi, daca tot a început sa ne placa sa lucram împreuna, vom aduce toate personajele la un loc ?i vom (re)compune povestea noastra. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevarate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emo?ionat ?i iara?i jucat – avem nevoie de doua întâlniri.
Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.

Povesti cu urechi – atelierul lui Calin Torsan ?i invitatul lui, Sa?a Liviu Stoianovici
Experienta de muzicant si bucuria de a împartasi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii taranesti, m-au facut sa coagulez mai multe idei în programul cursului Povesti cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificari muzicale, colaborari cu alti instrumentisti, ori macar auditii si sugestii de auditie –, prin lumea sunetelor traditionale. Întotdeauna, analiza comparata a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menita sa apropie informatiile de limbajul copilariei actuale. Cursul contine informatii organologice, povesti despre vestiti lautari, paralele cu muzicile altor popoare si citate din literatura destinata copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.
Pentru maxim 10 copii de la 10 la 14 ani

Pictura cu flori ?i mirodenii cu Andreea Botezan
Cum ar fi sa pictam cu flori? Dar cu frunze sau cafea? Atelierul începe cu un mic traseu în curtea muzeului, de unde adunam câteva plante ?i doi graun?i de pamânt. În sala de lucru aranjam aceasta recolta împreuna cu alte flori ?i mirodenii. Nu vor lipsi scor?i?oara, curry-ul, boiaua dulce, ceaiul negru, curcuma sau ?ofranul. Culori delicate, mirosuri exotice ne vor inspira la na?terea primelor desene pe hârtie. Este un atelier-laborator în care accentul cade mai mult pe calitatea culorilor ?i pe cautare-descoperire ?i mai pu?in pe caracterul descriptiv al desenelor realizate. Mici ?i mari, curio?i, iubitori ai mirodeniilor orientale sunt bineveni?i!
Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.

Atelier de tiparit cu Andreea Botezan
Imprimatul este o „urma“ lasata cu mâna, cu un obiect, cu ceva prelucrat, fie ca e vorba de simple ?tampile din radiere sau linogravura, fie cu o tehnica mai elaborata cum ar fi gravura pe placu?a de cupru. Materiale diferite ne stau la dispozi?ie: hârtie transparenta sau colorata, hârtie sub?ire de orez, hârtie cu inser?ii de plante, hârtie de copt, hârtie facuta manual. Presa cu manivela ne ajuta sa transferam mai bine pe hârtie modelul lucrat pe matri?a. Cu matri?a realizata se pot tipari mai multe lucrari care vor fi apoi semnate de autori ?i prezentate într-o expozi?ie inedita.
Pentru maxim 10 copii de la 6 ani.

Croit, ?esut si cusut cu Lidia Stares
În atelierul de croit, ?esut ?i cusut înva?am cât se poate despre fire ?i ?esaturi ?i din ce se ob?in firele, culorile ?i rostul lor. Ne întâlnim cu diferite materiale ?i aflam pentru ce sunt bune spre folosin?a, cum se alatura doua sau mai multe materiale ?i pe ce criterii; cum se comporta materialele textile. Croim dupa tipare tradi?ionale ?i împodobim piesele de îmbracaminte ob?inute. Înva?am sa ?esem la razboiul orizontal ?i la cel vertical. Aflam cum se alatura culorile ?i descifram motivele tradi?ionale. Cine este interesat de probleme tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul ?i cânepa sub forma de fire sau despre colorarea/vopsitul natural al acestora.
Pentru maxim 8 copii de la 6 ani.

Atelier pictura pe sticla cu Bogdan Herascu
Pictura pe sticla, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnica veche ce, odata înva?ata, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci ?i pe cei pe care-i iube?ti. ?aranul român a început sa picteze icoane pe sticla dupa ce bisericile au fost golite de stapânitor. El a reprodus din amintire ?i din izvoade colportate curajos într-un spa?iu tensionat de mândria de a fi a?a ?i nu altfel. Nicula, Scheii Bra?ovului. Locuri pline. La acest atelier încercam sa ne aducem aminte, sa ?inem aproape o lume. O lume sfâr?ita de timp, dar plina de ziceri. Zicem ?i zugravim sfin?i, balauri, zmei tri?ti, babe, frunze, ierburi dulci ?i jucarii bune de visat.
Pentru maxim 6 copii de la 7 ani.

Atelier de hârtie manuala cu Razvan Supuran
Hai sa înve?i sa faci hârtie manuala! Într-un loc cu zâmbet ?i lini?te. Un gest ecologic ?i cultural care se prinde firesc în pa?ii copilariei. De?eul de hârtie se marun?e?te, se îmbaiaza, se toaca, se combina cu apa. Rezulta pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se a?terne pe pânza, se preseaza, se întinde, se usuca. Se întâmpla magia ?i se ob?ine o noua hârtie. Atelierele pot fi la nivel de începator, unde pot sa participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Parin?ii pot fi simpli privitori sau cursan?i, cot la cot cu cei mici. Daca exista curiozitate ?i dorin?a, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual ?i a legatoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimba saptamânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarba, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânza de sac.
Pentru maxim 15 copii de la 5 ani.

Program

Luni
10.00 – 11.30 Atelier pentru Funda?ii cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59

Mar?i
10.00 – 11.30 Desen în salile muzeului cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 9659
12.00 – 13.30 Pictura cu flori ?i mirodenii cu Andreea Botezan; înscrieri la telefon: 0744 685 075

Miercuri
10.00 – 11.30 Pictura pe diverse suporturi cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59
10.00 – 12.00 Atelier de hârtie manuala cu Razvan Supuran; înscrieri la telefon: 0728 516 800
10.00 – 12.00 Croit, ?esut, cusut cu Lidia Stare?; înscrieri la telefon: 0722 798 284
12.00 – 13.30 Atelier de tiparit cu Andreea Botezan; înscrieri la telefon: 0744 685 075

Joi
10.00 – 11.30 Colaj textil cu Ruxandra Grigorescu; înscrieri la telefon: 021 317 96 59
10.00 – 12.00 Croit, ?esut, cusut cu Lidia Stare?; înscrieri la telefon: 0722 798 284
12.00 – 13.30 Pove?ti inventate ?i jucate (întâlnirea I) cu Raluca Oprea-Minoiu; înscrieri la telefon: 021 317 96 61 + tasta 5

Vineri
10.00 - 11.30 Pove?ti inventate ?i jucate (întâlnirea II) cu Raluca Oprea-Minoiu; înscrieri la telefon: 021 317 96 61 + tasta 5
12.00 - 13.00 Pove?ti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan; înscrieri la telefon: 021 317 96 59

Sâmbata
10.30 - 12.00 Pictura pe sticla cu Bogdan Herascu; înscrieri la telefon: 0726 237 376
Taxa pentru o participare la oricare dintre atelierele pentru copii este de 15 lei ?i se va plati la intrarea din Kiseleff, numarul 3, la începutul fiecarui atelier.

Atelierele de vara fac parte din programul Atelierului de Creativitate de la Muzeul Na?ional al ?aranului Român.
Tzepii
Scris: Thursday, June 18, 2015 4:34 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Impletituri vegetale din Valea Ierului
Odoare dintr-un sipet ne?tiut (III)


26 iunie – 26 iulie 2015, Sala Irina Nicolau


Muzeul Na?ional al ?aranului Român va a?teapta vineri, 26 iunie 2015, ora 17, la sala Irina Nicolau, la vernisajul expozi?iei KÉRI GÁSPÁR – împletituri vegetale din Valea Ierului.
Cea de a treia expozi?ie din ciclul „Odoare dintr-un sipet ne?tiut” (mici expozi?ii temporare tematice, centrate pe un anume tip de obiect etnografic, care pun în valoare ?i aduc în aten?ia publicului bucure?tean mici comori etnografice ascunse în colec?ii particulare raspândite în întreaga ?ara) este dedicata obiectelor casnice ?i produselor me?te?ugare?ti ob?inute în Valea Ierului prin împletirea fibrelor vegetale provenite din plante de balta, paie sau nuiele. Exponatele fac parte din Colec?ia etnografica particulara „Kéri Gáspár” din Sacueni, jude?ul Bihor.

Colec?ia sa de obiecte împletite este alcatuita din împletituri vegetale pentru uz casnic, gospodaresc, dar ?i pentru construc?ii, precum ?i din mobilier cioplit din lemn despicat ?i legat cu împletitura de rogoz. Aceste mobile cu împletitura (în general scaune – scaun de ?esator, scaun de precupea?a, corsecuri de diferite tipuri – dar ?i paturi sau mese de jitei sau ?ezatori pentru caru?a) sunt remarcabile prin varietatea modelelor ?i a tehnicilor de lucru folosite.

U?oare ?i delicate, rezistente ?i nea?teptate ca textura, mladioase ?i pline de caldura degetelor care le-au framântat, împletiturile ?arane?ti din fibre provenite din materii vegetale – rogoz, papura, rachita, salcie, stuf, salcie, panu?a sau paie – sunt stralucit reprezentate în toate provinciile române?ti.

Arta împletiturilor, una dintre cele mai vechi îndeletniciri omene?ti, precedând atât arta ?esutului, cât ?i pe cea a ceramicii, a fost la origine me?te?ug de rabdare ?i perseveren?a, dar ?i de munca migaloasa, util ?i frumos.

În Valea Ierului, te po?i odihni ?i astazi în scaune împletite.

Expozi?ia va putea fi vizitata la Muzeul Na?ional al ?aranului Român, pâna pe 26 iulie 2015, de mar?i pâna duminica, între orele 10 ?i 18. Intrarea este libera.
Tzepii
Scris: Thursday, September 10, 2015 2:35 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Daniela Nenciulescu
UMBRA COASELOR SI STEAUA POLARA
12 septembrie – 11 octombrie 2015, Sala Irina Nicolau


Muzeul National al Taranului Român va invita sâmbata, 12 septembrie 2015, de la ora 17, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei de sculptura semnata de Daniela Nenciulescu, Umbra coaselor si steaua polara.

Curator: Anna Comino

Scrie Anna Comino în textul din catalog: ...„Sculpturile, tot piese unice, dar care nu mai sunt izolate, fac parte dintr-o secventa. Dialogheaza între ele subliniind elementele comune ale rregistrului stilistic ce le leaga de ciclul apartinator dar, mai mult, confirma variantele aplicabile modulului initial. Taierea cu mâna libera, executata fara ajutorul unor desene pregatitoare,
conduce la o tasnire ulterioara imprevizibila datorata nevoilor momentului. Mânuirea doar a liniei-ghid pentru schema mentala favorizeaza solutiile neplanificabile de « aici si acum » care, prin forta lucrurilor, nu pot sa fie puse în conexiune cu un traseu presatabilit, lasând improvizatiei o larga marja de manevra. La nivel tematic, instalatia este materializarea unor ...Cartile sculptura devin tocmai aceste elemente ale parcursului, aproape zilnic transportabile, prilejuri constante de reflectie asupra sensului calatoriei. Care este, într-adevar, plecare, dar în cazul specific al Danielei Nenciulescu, este o odisee ce coincide cu exilul, adica îndepartarea fara posibilitate de întoarcere, iar astazi, dupa ani lungi, vrea sa însemne si Catalogul este publicat de Editura Fundatiei Culturale Memoria.

Expozi?ia are loc în cadrul evenimentului Zilele Muzeului Taranului si va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pâna pe 11 octombrie 2015, de mar?i pâna duminica, între orele 10 ?i 18.
Intrarea este libera.
Tzepii
Scris: Friday, September 18, 2015 1:44 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2387
Atelierele de creativitate de la Muzeul Na?ional al ?aranului Român încep de la 1 octombrie 2015

Din octombrie, redeschidem Atelierele Muzeului pentru gradini?e, ?coli, licee, dar ?i pentru copiii adu?i de bone, bunici ?i/sau parin?i.
Cu ce ne vom ocupa? Adaugam la lista de anul trecut ?i ateliere noi. Pornind de la „materia” atât de bogata a muzeului nostru ?i venind pâna în actualitatea cunoscuta copiilor, deschidem ferestre ?i u?i observa?iei ?i cunoa?terii, imagina?iei. Atelierele – me?te?ug al min?ii, sufletelor ?i mâinilor – le punem la dispozi?ia celor care ne vor trece pragul.

Atelierele de creativitate de la Muzeul Na?ional al ?aranului Român se desfa?oara în perioada 1 octombrie 2015 – 25 iunie 2016.

Luni:

Ateliere pentru copii defavoriza?i – orele 10–15; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021 317 9659

Marti:

Desen, picturi, colaj textil, broderie cu Ruxandra Grigorescu – orele 10.00 – 12.00;
Informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021 317 9659
Ateliere cu Andreea Botezan – orele 14.00–15.30; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 0744. 685 075
Octombrie: Pictura cu flori ?i mirodenii; noiembrie: Jonnas ?i Sunetul fermecat – o poveste muzicala; decembrie: podoabe de Craciun din ceara ?i lumânari

Miercuri:

Pove?ti (re)inventate ?i jucate cu Raluca Oprea–Minoiu – orele 10.00–12.00;
Informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021–317.96.61 + tasta 5
Atelier de hârtie manuala cu Razvan Supuran – orele 10.00 – 11.30; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 0728 516 800;
Desen, picturi, colaj textil, broderie cu Ruxandra Grigorescu – orele 13.00 –
15.00; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021 317 9659

Joi:

Desen, picturi, colaj textil, broderie cu Ruxandra Grigorescu – orele 10.00 – 12.00; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021 317 9659
Pove?ti (re)inventate ?i jucate cu Raluca Oprea–Minoiu – orele 13.00 – 15.00;
informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021 317.96.61 + tasta 5

Vineri:

„Pove?ti cu urechi” cu Calin Torsan – orele 10.00 – 12.00; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 021 317 9659
Atelier de modelaj în argila ?i ceara cu Ovidiu Simionescu – orele 13.00 – 15.00; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 0737 346 872

Sâmbata:

Pictura pe sticla cu Bogdan Herascu – orele 10.30 – 11.30; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 0726.237.376.
Atelierul de sunet cu Sa?a Liviu Stoianovici – orele 12.00 – 12.50 informa?ii ?i înscrieri la telefon 0721 797 878, email atelieredesunet@gmail.com
Atelier de ?esaturi, croitorie ?i cusaturi cu Lidia Stare? – orele 10 – 18; informa?ii ?i înscrieri la telefon: 0722.798.284

4 lei de persoana sau gratuit pentru funda?iile responsabile de copiii cu dizabilita?i si dificulta?i sociale, la atelierele Ruxandrei Grigorescu, Ralucai Oprea–Minoiu ?i la atelierul lui Calin Torsan.

15 lei de persoana pentru atelierele lui Bogdan Herascu, Razvan Supuran, Ovidiu Simionescu, Sa?a Liviu Stoianovici ?i al Lidiei Stare? ?i al Andreei Botezan.

Prezentarea atelierelor

Ateliere cu Ruxandra Grigorescu – Desen, pictura, colaj textil, broderie
Teme propuse: vizite cu desen în salile MN?R; despre casa – construc?ie, credin?e, design interior; visul cu ochii deschi?i, visul cu ochii închi?i (posibil-imposibil); calendar cre?tin, sarbatori-sarbatoriri; Amintiri – istorii personale: „Memoriile unui om mic” - ?i lista ramâne deschisa, a?teptam-acceptam ?i sugestiile copiilor, educatorilor, înva?atorilor etc. Pentru copii de la 5 ani.

Atelier cu Raluca Oprea–Minoiu – Pove?ti (re)invetate ?i jucate

Prima data ne vom împrieteni, ne vom cunoa?te ?i ne vom pune pu?in corpul la treaba, folosind jocul. ?i vocea va face parte din corpul ?i joaca noastra. Apoi ne vom odihni ascultând o poveste. Când vom descoperi ce personaj ne place mai tare ?i mai tare, vom porni în a–i da via?a, în felul nostru: vom construi o papu?a de pânza sau vom desena sau ne vom costuma ?i-i vom da ?i glas ?i emo?ie personajului.

Apoi, daca tot a început sa ne placa sa lucram împreuna, vom aduce toate personajele la un loc ?i vom (re)compune povestea noastra. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevarate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emo?ionat ?i iara?i jucat – avem nevoie de cel pu?in doua întâlniri.

Pentru copii de la 6 ani.

Atelier cu Ovidiu Simionescu – Curs de modelaj în argila ?i ceara

Cursul de desfa?oara pe o durata de trei luni, în întâlniri de câte 2 ore, în fiecare saptamâna, pentru un numar de cel mult 15 copii.

Vor fi abordate o serie de tehnici :

– modelaj direct
– realizare modele în ipsos ?i multiplicare cu ceara
– realizare ?abloane din carton ?i decupare din foi de ceara
– decoruri pe vase din argila, modelate liber
– decoruri pe vase din ceara turnate în mulaj de ipsos

Daca exista acordul parin?ilor, anumite piese mici se pot turna în bronz.

Subiecte: Circul, animale fantastice, compozi?ii cu figuri geometrice, explorarea spa?iului cosmic, lumea subacvatica.
În cadrul fiecarei ?edin?e se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrari de mae?tri ?i vor avea loc discu?ii pe marginea lor.

La sfâr?itul ?edin?elor, copiii vor face selec?ii personale dintre lucrarile tuturor realizate în cadrul ?edin?ei. Se vor face ?i sus?ineri individuale (explica?ii pe marginea lucrarilor). La final de modul se va organiza ?i o mica expozi?ie în holul muzeului sau în

Atelier.

Acest curs de ini?iere în modelaj este pentru copii cu vârste între 6 ?i 10 ani.

Ateliere cu Andreea Botezan

În fiecare luna, atelierele Andreei vor fi diferite, abordând tehnici ?i subiecte diverse. Astfel, în luna octombrie se va desfa?ura atelierul de pictura cu flori ?i mirodenii:

Cum ar fi sa pictam cu flori?

Dar cu frunze sau cafea? Atelierul începe cu un mic traseu în curtea muzeului, de unde vom aduna câteva plante ?i doi graun?i de pamânt. În sala de lucru aranjam aceasta recolta împreuna cu alte flori ?i mirodenii.

Nu vor lipsi scor?i?oara, curry-ul, boiaua dulce, ceaiul negru, curcuma sau ?ofranul.
Culori delicate, mirosuri exotice ne vor inspira la na?terea primelor desene pe hârtie.
Este un atelier–laborator în care accentul cade mai mult pe calitatea culorilor ?i pe cautare-descoperire ?i mai pu?in pe caracterul descriptiv al desenelor realizate. Mici ?i mari, curio?i, iubitori ai mirodeniilor orientale sunt bineveni?i!

În noiembrie atelierul Jonnas ?i Sunetul fermecat – o poveste muzicala:

Calatoria unui baie?el în cautarea sunetului fermecat: de sus, de la munte – unde oile poarta la gât clopo?ei ?i iarba fo?ne?te la trecerea vreunui ?oricel, Jonnas porne?te la drum împreuna cu prietenul lui cel mai bun. În drumul lui înva?a sa vada nu doar cu ochii dar... ?i cu urechile: soarele care straluce?te, râul cum curge, picaturile de ploaie, tropaitul calului. Atent ?i curios, Jonnas trece cu bine prin multe peripe?ii pâna ajunge dincolo de mare, pe o insula. Acolo oamenii vorbesc alta limba. Cum se va în?elege Jonnas cu ace?ti oameni ?i unde va gasi sunetul fermecat vom afla împreuna.

Povestea este înso?ita de cântece, jocuri ?i multe instrumente muzicale inedite din Indonezia, Mexic, Peru, Australia, Estonia, India, China, Africa, Vietnam, România, Germania, Nepal. Modul interactiv de lucru va oferi tuturor posibilitatea de a cânta la aceste instrumente ?i a ne bucura împreuna prin muzica ?i pove?ti.

Iar în decembrie vom realiza podoabe de Craciun din ceara ?i lumânari, pentru ca din luna ianuarie sa abordam teme precum linogravura ?i tehnicile de imprimat, ateliere de lucru în lemn, realizarea de instrumente muzicale ?i jucarii.

Atelierul lui Calin Torsan – Pove?ti cu urechi – cu instrumente despre instrumente ... muzicale.
„Experien?a de muzicant ?i bucuria de a împarta?i copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ?arane?ti, m-au facut sa coagulez mai multe idei în programul cursului Pove?ti cu urechi.

Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificari muzicale, colaborari cu al?i instrumenti?ti, ori macar audi?ii ?i sugestii de audi?ie –, prin lumea sunetelor tradi?ionale.
Întotdeauna, analiza comparata a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menita sa apropie informa?iile de limbajul copilariei actuale. Cursul con?ine informa?ii organologice, pove?ti despre vesti?i lautari, paralele cu muzicile altor popoare ?i citate din literatura destinata copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.”

Pentru copii de la 7 ani

Atelierul cu Sa?a Liviu Stoianovici – Atelierul de sunet
Sa construim instrumente muzicale, sa ne jucam cu sunetele!
Introducere în lumea instrumentelor muzicale populare ascultam, construim, decoram, cântam. Orice obiect poate genera sunete – diafane, stridente, mai puternice sau, din contra, abia perceptibile. Pietre, scoici, buca?i de lemn, un arc, o tigaie... 

Atelierul de sunet are ca scop dezvoltarea percep?iei auditive a copiilor ?I familiarizarea lor cu instrumentele muzicale. Totodata, punem un accent puternic pe îmboga?irea abilita?ilor de comunicare a acestora.

Cursul are o abordare libera asupra sunetului, urmarind în mod esen?ial dezvoltarea creativita?ii.
Vom povesti despre câteva instrumente tradi?ionale – cobza, fluiere, buhai, drâmba, gong, iar apoi ne vom imagina ?i vom construi propriile noastre instrumente. Construc?ia instrumentelor va avea la baza metoda reciclarii.

Numar maxim de participan?i: 7

Ateliere cu Lidia Stare? – Cusaturi, ?esaturi, croit

Cusaturi dupa modele vechi ?i ?esut

În atelierul de croit, cusut, ?esut înva?am cât se poate despre fire ?i ?esaturi:

Din ce se ob?in firele ?i rostul lor. Ne întâlnim cu diferite materiale ?i aflam pentru ce sunt bune spre folosin?a, cum se alatura doua sau mai multe materiale ?i pe ce criterii; cum se comporta materialele textile.

Croim dupa tipare tradi?ionale ?i împodobim piesele de îmbracaminte ob?inute.
Înva?am sa ?esem la razboiul orizontal ?i cel vertical. Aflam cum se alatura culorile ?i descifram motivele tradi?ionale.
Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul ?i cânepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural.

Atelier cu Razvan Supuran

Atelierul de Carte este un loc unde înve?i cât de simplu e sa reciclezi acasa de?eurile de hârtie, cât de simplu po?i sa o tipare?ti ?i cum se fac cele mai frumoase caiete, car?i ?i felicitari, dar ?i cum se poate transforma hârtia reciclata manual în obiecte decorative. Po?i vizita atelierul sau po?i participa în programul practic.

Hai sa înve?i sa faci hârtie manuala! Într–un loc cu zâmbet ?i lini?te, pentru kids team building ?i heart building. Un gest ecologic ?i cultural care se prinde firesc în pa?ii copilariei.
Atelierele pot fi la nivel de începator, unde pot sa participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Parin?ii pot fi simpli privitori sau cursan?i, cot la cot cu cei mici.

Daca exista curiozitate ?i dorin?a, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual ?i a legatoriei manuale, finalizându–se cu o carte–obiect.

Jocul facerii se schimba saptamânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarba, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânza de sac.

Atelier cu Bogdan Herascu – Icoane pe sticla

Pictura pe sticla, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnica veche ce, odata înva?ata, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci ?i pe cei pe care–i iube?ti. ?aranul român a început sa picteze icoane pe sticla dupa ce bisericile au fost golite de stapânitor. El a reprodus din amintire ?i din izvoade colportate curajos într–un spa?iu tensionat de mândria de a fi a?a ?i nu altfel. Nicula, Scheii Bra?ovului. Locuri pline. La acest atelier încercam sa ne aducem aminte, sa ?inem aproape o lume. O lume sfâr?ita de timp, dar plina de ziceri.

Zicem ?i zugravim sfin?i, balauri, zmei tri?ti, babe, frunze, ierburi dulci ?i jucarii bune de visat.

Pentru maxim 6 copii de la 7 ani.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.