Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Personal, te simti liber cand te-ai obisnuit si-ti place unde esti. EU cand am ajuns aici, locuind in suburbii, ieseam la plimbare si nu vedeam tipenie de om. I-am zis sotului sa ma duca in oras, sa vad cum e, si duminica, la amiaza, numai cativa oameni se mai plimbau prin oras si parc. L-am numit "Orasul fantoma" Nu am lucrat primele 3 luni, nu am condus, nu aveam prieteni, nu aveam familie, nu ma duceam la cumparaturi sau magazine pentru ca totul era foarte departe, si pentru o paine te duci cu masina. Chiar daca vorbeam engleza bine, aveam/am accent si toti se uitau la mine si credeau ca-s rusoaica Stateam numai pe net si mai ieseam la plimbare din cand in cand. Sotul lucra pana tarziu, dupa munca mai stateam cateva ore impreuna si era deja tarziu, timpul de culcare. Apoi, incetul cu incetul, mi-am luat servici, ne-am mutat aproape de locul meu de munca si mergeam zilnic pe jos, dar nimeni niciodata n-a oprit sa ma intrebe daca am nevoie de ajutor, ca in Ro. Aici nu mergi cu "ocazia" ca acasa, le e frica de criminali si talhari, iar tie ti-e frica sa nu fii rapit . Abia cand am inceput sa lucrez am realizat unde erau toti oamenii...la munca ore intregi sau la shopping. Mai ales de sarbatori, la marketuri aveai ce sa vezi, toate natiile la cumparaturi! La mai putin de un an, mi-am luat permisul de conducere, si masina mea, inainte de nastere mi-am schimbat-o cu alta mai buna, dar mi-au trebuit 5 ani ca sa invat si pe unde sa conduc si mai ales pe highway, ameteam de la viteza Atunci, nu ma simteam libera deloc si eram nefericita aici, dar acum e altfel, ma duc oriunde, oricand, pana si-n oras unde cica sunt zone rele si sotul imi face morala. Ma duc in parcuri, la muzee, am prieteni mai toti imigranti, ce-i drept, dar e altfel. M-am obisnuit si ma simt mai libera. In alta ordine de idei, asa cum s-a spus mai sus, legile, inclusiv cele de bun-simt, si aplicarea lor e stricta, nu ca acasa, nu arunci gunoiul pe strada, nu dai besini la cinema, nu te impingi la magazin, nu injuri vecinul, nu parchezi aiurea, nu conduci beat, nu te bati in public sau acasa,nu dormi pe strada, nu se fura gaina din curte, faci totul ca sa nu deranjezi pe cel de langa tine, chiar daca nu-ti convine, pentru ca stii ca te poate da in judecata oricand. Zambesti fals, ca si americanii, esti politicos, chiar daca iti vine sa-ti bagi ceva, si daca spui ceva cuiva, trebuie sa fie de foarte mare incredere, altfel, mai bine taci. Taci, muncesti, iti platesti datoriile si esti cetatean bun. Si in functie de vecini, poti sa te simti liber sau nu, daca nu suna politia ca ai dat muzica tare, daca nu tai copacul din gradina fara aprobare, etc. La inceput nu cunosti cum merge sistemul, si societatea, apoi te obisnuiti, si inveti, dar ai stigma de imigrant si amprenta culturii din care vii. Nu esti de-ai lor, oricat de bun ai fi, tot se uita la tine ca la un imigrant. Cu recesiunea s-a facut si mai naspa, multi cred ca ai venit sa le iei joburile lor, ca de ce sa ai tu, si nu ei ca si cetateni, chiar daca nu ti-o spun in fata. Uneori se mai produce si asa-numita fobie "mass-paranoia", cand toti parca gandesc la fel, mai ales in timpurile mai grele, si nu e numai un individ nebun caruia i s-a pus pata pe tine. Aici nu te duci sa imprumuti zahar de la vecina, nu stai la cioace despre sex cu prietenele, nu dai amanunte din casa cum se face in Ro.Se poate fura identitatea mai repede si mai usor decat portofelul si toti isi creeaza privacy la greu.. EI sunt conservatori si superficiali, iar tu esti temperamental, te simti diferit si diferenta te ingradeste uneori, iti place ca-i mai bine ca acasa, dar lipseste ceva, pe langa familia ta, si nu te simti pe deplin complet sau "liber". |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/11/2012 Mesaje: 1
| buna ziua, am o rugaminte catre cine citeste aceste randuri, spuneti-mi va rog mult numele unei fime sigure, care nu da teapa, pentru ca vreau sa merg in strainatate la lucru si nu stiu cu care sa merg, am citit doar experiente negative pe toate forumurile, va rog mult spuneti-mi o firma sigura si cinstita cu care sa merg? va multumesc anticipat.
|
|

| Ehe, ce s-a schimbat situatia mea intr-un an si ceva...noroc ca mai activeaza cineva topicu' Scosesi diploma la plimbare, a venit si casa si a treia masina de vis si un alt job mai bun dpdv si al timpului si financiar, mi-am gasit alte hobby-uri si nu mai am timp de melancolii acute ... S-au asezat lucrurile frumos, multumesc Domnului!
Tenoch, si eu am auzit de tzepuieli, au fost cazuri cu grecii cu ceva ani in urma si cred ca si in Spania s-a tras teapa, de regula cei din agricultura si constructii au fost inselati intr-un fel sau altul. Si am auzit de cateva cazuri prin SUA la programele de vara prin hotele si restaurante sau croaziere. Cred ca depinde si unde vrei sa te duci si ce pregatire ai, ca nu te ia nimeni fara pregatire intr-un domeniu, pana si cei care lucreaza in agricultura au intrunit niste conditii. Multi au plecat la neamuri/familie/cunoscuti, unii si-au asumat riscul si au plecat pe cont propriu sau prin firme...nu stiu ce firme sunt "sigure si cinstite" ca nu totul depinde doar de organizarea romaneasca, romanii dau informatiile primite de la tara straina respectiva firma/patronul strain, cand ajungi acolo se poate schimba situatia subit... Nu fac investigatii, decat in cazuri extreme, cand poate ambasada si media se implica mai mult, probabil exista si un contract in care se specifica pe undeva minuscul ca nu isi asuma responsabilitati etc etc, ca sa nu-si piarda nici ei venitul. Apoi, mai e si alt aspect, recesiunea a facut ravagii cam peste tot, orice tara isi are acum somerii sai care sunt dispusi sa faca munci necalificate sau pe bani mai putini. Nu pot decat sa-ti zic "Bafta!!", oriunde e greu inceputul... |
|

Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| Mikaela, ma bucur pt tine Sanatate si numai bine iti doresc! |
|

| Miriam |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 9/19/2012 Mesaje: 1
| Este logic sa ne dorim sa plecam in alta parte unde stim ca depunem un anume volum de munca dar acesta este platit cum trebuie..sau macar decent..La noi insa iesi de pe bancile facultatii..ai un salariu de 7-8 milioane..10 cu noroc..din care trebuie sa faci foarte multe..si efectiv nu iti ajung..unde mai pui ca la un moment dat iti doresti si tu ca tot omul un copil...si cu ce sa il cresti cand banii nici pentru tine nu ajung? |
|

Inregistrat: 11/8/2009 Mesaje: 1017
| Eu abia mi'am revenit din socul suferit in urma intoarcerii in RO ,pt mine tara asta e un dezastru total ..dar cum nu decidem noi soarta nu am avut incotro sa ma intorc daca Cipri nu a mai putut munci dpdv al sanatatii .....As pleca oricind in alta tara fara nici un fel de retineri ,,prima data cind am plecat aveam 19 ani ,doar eu si o matusa int'un oras unde nu auzeai vb romaneste prea des ,asta era prin 2003....a fost greu intradevar pt ca eram intr'o casa cu 3 copii iar mama lor era patroana unei mari ciocolaterii ..dar am avut ambitie si am reusit ,m'am intors acasa dupa 3 luni ca asa era atunci iar dupa alte citeva luni am plecat impreuna cu Cipri si am stat 2 ani ..apoi am decis sa venim acsa sa facem nunta si casa ,dupa citeva luni eu ii ziceam mereu sa ne intoarcem in It ca aici in Ro nu ai ce face ,nu ai posibilitati la nimic ...in fine el a decis sa raminem ,a lucrat in constructii ,a avut lucrari bune pot spune dar stiti cum sunt bani aici ,mai ales ca inca nu terminasem casa si mai trebuia sa investim si in ea ,am ramas apoi insarcinata si sa zis cu visul It ,a crescut Andresa si iata ca la 3 ani ai ei am decis din nou sa plecam ,a plecat Cipi mai intii apoi dupa 2 luni eu si Andresa,am fost din nou fericita si in largul meu ..am reusit sa luam rezidenta ,buletin ,o casa in chirie in centrul orasului ,tot ce era necesar ..am avut un an cu greutati dar si cu fericire iar cind toate erau rzolvate si mergea super okk sotul a cedat cu spatele ..un destin prea dur parca ,de nevoie ne'a, intors aici ca avem o casa si nu platim chirie ...incercam sa ne descurcam dar nu mari sunt sansele sa ii oferi o viata linistita copilului tau,de multe ori zice de ce nu se mai poate aia ,ailalta ,de ce nu mai mergem in parc ,la mare la plimbare ....vai mama ei de Ro |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| gagaritz,multa sanatate sotului totusi nu putea face tratament acolo,nu beneficia de vreun beneficiu de boala acolo? |
|

| Ingeras putea sa ia concediu ca avea dreptul ,doar ca el avea un contract doar la 4 ore ,nu la interesat cind a facut sa fie unul la 8 are cum muncea pt ca erau taxele prea mari ,in felul asta el lua mai multi bani fara sa plateasca taxe mari ,iar 80 la suta din cit avea el pe busta paga erau in jur de 500 de euro ,prea putini ca sa putem sa ne descurcam ,mai faceam si eu cu crosetele dar iarna cind e gazul de plata si nulte alte cheltuieli nu poti face fata...a facut ceva tratament acolo ,fizioterapie dar tre sa se pastreze sa nu mai munceasca atit de mult ..iar in constructii nu se poate .Ar mai fi fost o sansa sa caute ceva ca inginer silvic ca el asta a terminat dar trebuie timp ....pina gasesti ,daca o fi recunoscuta diploma si acolo ,etc . |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Am inteles sper sa va descurcati.E bine totusi ca aveti casa voastra in tara |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Gagaritz,si eu cu sotul sunt la fel.Are probleme MARI cu spatele,...trebuie operat urgent,dar nu avem cum pt ca nu avem nici banii de operatie si nici banii sa ne intretinem 1 an de zile dupa operatie,toti 5.Este foarte greu,....e criminal prin ce trecem dar sper la ajutorul lui Dumnezeu ca ne va ajuta si ne va lumina mintile sa gasim solutia cea mai buna.Aici nu am putea supravietui cu salariul meu,....el nu mai poate muncii dupa operatie si uite asa,.....Deci,capul sus si speranta catre Cer,.....Sanatate multa ii doresc si intelepciune! |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22800
| Gargaritz, imi pare rau ca a trebuit sa plecati.Va inteleg atat de bine!sanatate si poate o rezovati cumva
Noi, adica eu si sotul, am avut intotdeauna grija sa fim pusi in regula la 8 ore si cu salariul complet.Daca, doamne fereste , se intampla ceva cu munca, avem dreptul la doi ani de somaj (pentru ca avem peste 40 de ani) si am ramane cu un venit foarte frumos cu care ne-am descurca fara probleme. |
|

| MUltumesc Mari ,lui ia spus ca are o mica hernie de disc care nu trebuie operata,asta in Italia ,aici nu a mai fost la dr ....am vazut pe net ca a aparut si in Ro in Buc o chestie ,un fel de operatie nu stiu cum sa o numesc,se introduce un ac mare la locul cu prb si se extrage lichid de acolo pina se detensioneaza ..asta in cazul in care nu e grav si virsta nu e trecuta de 45 de ani ,doar ca ar costa vreo 2000 de euro si sa se pastreze apoi ceva vreme sa nu faca efort, sa nu faca nimik ...nu ar trebui sa fie o tragedie ca nu sunt prima care traisete in RO ,dar pt mine a fost o lovitura prea grea pe care cu greu am depasit'o ,am fost aproape de pragul depresiei si cu sarcina care a picat tocmai acum . |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Ehhhh,la noi nu este deloc usor,...are hernie de disc in stadiu foarte avansat(cu risc de a ramane paralizat),are 49 de ani si e destul de grav.Problema e ca apoi nu va trebui sa faca absolut nimic un an,dar na,stii si tu la fel de bine multe alte chestii la aceasta boala.E greu,e nasol,e ciudat,.....sper numai ca Dumnezeu sa ne lumineze mintea cu solutii. Asta iti urez si tie/si voua si capul sus,....uite nu esti singura......... |
|
Inregistrat: 2/3/2008 Mesaje: 1467
| Marivic, imi pare tare rau! Insanatosire grabnica!
GAgaritz, sanatate sotului!
VA doresc sa gasiti solutii la problemele voastre. Foarte trista situatie, dar nu va pierdeti nadejdea.
Eu merg la Bucuresti la un osteopat - Viorel Butnaru (am coloana deformata in mai multe locuri si o discopatie). Cred ca are datele de contact si pe net. Puteti suna si intreba daca a avut rezultate si in astfel de situatii. Mi-e mi-a facut bine si stiu ca a ajutat multe cazuri grave. |
|
|