Munca in strainatate - pro si contra

Options Munca in strainatate - pro si contra
Subiectul anterior · Subiectul urmator
bereea
Postat: Friday, May 11, 2007 3:34 PM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22765
Dat fiind ca locuiesc in strainatate de mai bine de 6 ani , este clar ca sunt de acord cu munca in strainatate , dar cu o conditie: sa fii impreuna cu familia.Eu sunt cea care am venit prima in Italia , iar dupa 3 luni m-a urmat si sotul meu.Cele trei luni au fost un infern pentru mine , dupa ce a venit si el lucrurile s-au schimbat.E nevoie de multa munca , multa determinare. dar nu-mi pare rau nici o clipa si as lua de la capat daca ar fi nevoie.Acasa aveam o munca buna , sotul incepuse propria afacere si ne mergea destul de bine ...si totusi ne-am dorit sa plecam.Acum ma intorc numai in vizita , dar ca sa ma intorc definitiv in tara nu vreau sa o fac.Cel putin nu deocamdata.
Cristy
Postat: Friday, May 11, 2007 5:01 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/8/2007
Postari: 6843
Locatia: Israel
bereea wrote:
Dat fiind ca locuiesc in strainatate de mai bine de 6 ani , este clar ca sunt de acord cu munca in strainatate , dar cu o conditie: sa fii impreuna cu familia.Eu sunt cea care am venit prima in Italia , iar dupa 3 luni m-a urmat si sotul meu.Cele trei luni au fost un infern pentru mine , dupa ce a venit si el lucrurile s-au schimbat.E nevoie de multa munca , multa determinare. dar nu-mi pare rau nici o clipa si as lua de la capat daca ar fi nevoie.Acasa aveam o munca buna , sotul incepuse propria afacere si ne mergea destul de bine ...si totusi ne-am dorit sa plecam.Acum ma intorc numai in vizita , dar ca sa ma intorc definitiv in tara nu vreau sa o fac.Cel putin nu deocamdata.Ma bucur sa aud ca iti merge bine. A fost inteleapta hotararea ca tu si sotul sa fiti impreuna.

Aud ( mai bine zis auzeam, acum sunt prea putin romani in Israel ) multe cazuri de destramare a familiilor, de copii care sufere ffff mult dupa parintii plecati in strainatate.

Nu as fii in stare, cu toate ca mi s-a oferit acest lucru, sa plec singura si sa imi las copii acasa.....nono nono nono
bereea
Postat: Saturday, May 12, 2007 7:09 AM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22765
E adevarat ceea ce spui.Nu este bine ca familia sa fie despartita , nci sotul de sotie , nici parintii de copii.In ambele cazuri intervine o ruptura care numai bine nu aduce.
Parintii care isi lasa copiii in tara si pleaca la munca in strainatate sunt inconstienti si , din pacate , pun castigul inaintea binelui copiilor.Un vecin din tara a plecat cu sotia in Spania si si-au lasat fetita de 4 anisori la nasii de cununie.Cand s-a dus bunica copilului sa o vada era murdara , plina de paduchi si avea bronsita (nu ii dadeau medicamente).A luat-o la ea si , desi tatal copilului nu ii trimite nici un ban , o creste asa cum poate.
mihaela75
Postat: Saturday, May 12, 2007 3:33 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/22/2006
Postari: 4839
bereea wrote:
Parintii care isi lasa copiii in tara si pleaca la munca in strainatate sunt inconstienti


Multumesc de compliment ras Hmmm, adevarul suna greu dar e adevarscratch
oana_nicole
Postat: Tuesday, December 18, 2007 9:25 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 6570
Locatia: end of the rainbow
Patru din cinci tineri vor sa plece in strainatate

Doar daca s-ar mentine cresterile salariale din ultimii doi-trei ani, ne-am putea astepta ca, pana in 2010, o buna parte dintre romanii plecati sa munceasca in strainatate sa se intoarca. Acest lucru se petrece, deja, in cazul specialistilor inalt calificati, cum ar informaticienii, care pot primi si in Romania salarii comparabile cu cele din Vest. Analiza Business Standard despre "Piata fortei de munca in 2010", ajunsa la cel de-al cincilea episod, a aratat deja ca prognozele specialistilor cu privire la ritmul de crestere a salariilor nu sunt tocmai optimiste.

Atingerea unui salariu mediu net de 490 de euro, in 2010, nu ar fi, cu siguranta, suficienta pentru a stopa procesul de emigrare. Potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, daca salariile din Romania ar ajunge la 40% din media salariala pe UE, ceea ce ar presupune sa se dubleze in trei ani, romanii nu ar mai fi tentati sa plece din tara.

"In cazul in care salariile din tara ar creste satisfacator in urmatorii ani, peste 70% dintre romanii din Italia s-ar intoarce acasa", spune George Bogdan, initiatorul unei miscari de intoarcere a romanilor din Italia. Potrivit acestuia, romanii care muncesc afara castiga in acest moment de cinci-zece ori mai mult decat in tara - intre 900 si 1.800 de euro in constructii si aproximativ 800-900 de euro in agricultura. Cu toate acestea, asociatia a inceput intocmirea listelor cu persoane dispuse sa se intoarca - reprezentantii firmelor de constructii din ARACO sunt dispusi sa se intalneasca, la Roma, cu acestia, pentru a-i atrage pe o piata locala in deficit acut de personal.

Valurile de emigratie

Plecarea romanilor in strainatate s-a manifestat, in anii ‘90, ca un fenomen de exod al inteligentei, fiind vorba de migratia unei fortei de munca inalt calificate. Au plecat in primul val inginerii, tehnicienii si medicii - in SUA, Canada sau Franta. Au urmat informaticienii, economistii si profesorii. In ultimii ani, am asistat la migratia masiva a fortei de munca necalificate sau in mediu calificate, ceea ce i-a facut pe angajatori sa vorbeasca tot mai mult de o criza acuta a fortei de munca pe acest segment. "In prezent, emigreaza romani din pozitii pentru care exista discrepante salariale foarte mari. Diferentele apar in constructii, agricultura si sanatate", spune Gabriel Ionescu, presedinte HR Club. Toate aceste valuri succesive de export au pus o presiune indirecta asupra salariilor, romanii castigand mai mult si datorita faptului ca rata somajului este extrem de scazuta (doar 4% la nivel national), in absenta unui segment important de populatie.

Valoarea totala a banilor trimisi acasa de catre romanii care muncesc in strainatate ofera o buna imagine despre amploarea fenomenului migratiei. Romania ocupa locul zece in lume, intr-un clasament al remitentelor intocmit de Banca Mondiala si pe locul doi in UE.

Profilul emigrantului

In general, romanii care pleaca in strainatate reprezinta o forta de munca competitiva, bine instruita. Absolventii invatamantului superior reprezinta circa 10-12% din totalul persoanelor emigrate legal, iar peste un sfert dintre acestea sunt absolvente ale invatamantului liceal si postliceal, potrivit studiului Declinul demografic al Academiei Romane, din 2007. Emigrantii cu studii profesionale si tehnice reprezinta aproximativ 9%, in timp ce mai putin de o treime din totalul emigrantilor o detin persoanele care au absolvit doar scoala primara sau gimnaziul.

Cei implicati in miscarea migratorie legala fac parte, de regula, din trei mari categorii de forta de munca. Primul segment este reprezentat de forta de munca de inalta calificare, din categoria de varsta 25-40 de ani, cu competente in domenii de varf ale stiintei si tehnologiei si in unele domenii precum invatamantul si sanatatea. Apoi, este forta de munca cu un nivel mediu de calificare, cu specializari care acopera domeniile: constructii (Germania, Israel), sanatate (Italia, SUA, Canada, Elvetia), hotelier, alimentatie publica (in special piata occidentala). Urmeaza forta de munca necalificata sau semicalificata - in activitati din agricultura, salubritate, constructii (Spania, Portugalia, Grecia). Potrivit studiului mentionat, migratia este selectiva - pleaca, in general, tineri si un segment de forta de munca valoroasa. "Deschiderea pietei muncii din Europa va continua sa reduca numarul de persoane active, care raman sa lucreze in Romania", se apreciaza in studiu. "S-a emigrat, mai ales, din zone monoindustriale, in care s-au facut multe disponibilizari, iar cei inclusi in astfel de programe nu au avut alternativa de angajare. Au facut munci sub nivelul lor de calificare", arata Stelian Marian, director Human Capital Solutions.

La nivelul judetelor, sunt diferente mari in ceea ce priveste numarul migrantilor. Daca judetul Vaslui se confrunta cu o emigrare masiva, cauzata de lipsa locurilor de munca si de salariile mici oferite de angajatori, judetul Sibiu importa forta de munca din alte judete, devenind chiar o alternativa la munca in strainatate.

Destinatiile emigrantilor

Pentru anii urmatori, se estimeaza ca tarile de destinatie principale ale emigratiei vor fi cele din vestul si sudul UE. Fluxurile catre Spania sau Italia vor stagna, iar romanii se vor orienta mai mult catre Germania, Irlanda sau Franta. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania are incheiate acorduri bilaterale, in domeniul schimbului de forta de munca, cu urmatoarele state: Spania, Germania, Franta, Elvetia, Portugalia, Luxemburg, Ungaria. Acordurile operationale sunt cele incheiate cu Spania, Germania, Franta si Elvetia.

Cifrele agentilor privati de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate pentru anul 2007 arata ca cele mai multe contracte de munca s-au obtinut in SUA, Spania, Italia, Cipru, Germania, Marea Britanie si Austria. De exemplu, in Spania au obtinut contracte de munca 6.715 persoane. Pentru Italia, cele 1.461 de contracte de munca au fost oferite pentru: cameriste (401 contracte), asistente medicale (221 de contracte), muncitori necalificati (217 contracte) si agricultori (149 de contracte). "Din punct de vedere al numarului de pasageri transportati, pe primele locuri, ca tari, se situeaza Spania, Germania, Franta, Belgia si Olanda", spune directorul companiei Eurolines.

In Italia, romanii detin primul loc in topul imigrantilor legali, cu 555.997 de persoane, reprezentand 15,1%, fiind urmati de marocani si albanezi, cu 387.031, respectiv 381.011 persoane. Pentru Marea Britanie, la inceputul anului 2007 erau acordate 1.500 de permise de munca, iar aproximativ 8.700 de persoane erau inregistrate ca lucratori independenti. In Ungaria, ponderea cetatenilor romani care muncesc este de 42%, dintr-un total al cetatenilor straini de 62.000.

Businessul cu transportul

Prin explozia numarului celor care au plecat la munca in strainatate, transportul de persoane a cunoscut o dezvoltare fara precedent in ultimii ani. Daca, in urma cu 10-15 ani, transportul cu autocarul era de baza pentru cei care plecau in strainatate, in ultimii ani, romanii s-au reorientat, cum era si firesc, spre companiile aeriene low-cost, care au intrat in forta pe piata romaneasca, promovand preturi apropiate de companiile de transport terestru. Asa se face ca, dupa ce, mai mult de zece ani, "romanii din afara tarii" au ingrosat conturile si afacerile transportatorilor terestri, acum balanta inclina in favoarea companiilor aeriene low-cost.

"Pana in 2010, vom asista la o crestere mai lenta sau chiar la o stagnare a afacerii, legata de transportul terestru international de persoane. Veniturile romanilor cresc, motiv pentru care cresc si pretentiile in privinta transportului. Cei mai multi se vor indrepta catre transportul cu avionul", a declarat Ilie Carabulea, proprietarul Atlassib. De altfel, reprezentantii Eurolines sunt de parere ca, in urmatorii ani, concurenta va fi sustinuta, in principal, de companiile aeriene low-cost, care vor prelua o mare parte din traficul traditional de autocar. Reprezentantii companiilor aeriene low-cost estimeaza cresteri ale traficului de pasageri si ale afacerilor de circa 30-40% anual.

Context actual

* In prezent, peste doua milioane de romani lucreaza in strainatate
* Populatia Romaniei a scazut cu 1,6 milioane locuitori intre 1992 si 2006
* Principalele tari in care romanii muncesc sunt Italia, Spania, Israel, Germania, Marea Britanie
* Romanii care lucreaza in strainatate vor trimite in acest an 6,5 miliarde euro, in crestere fata de anul trecut cand s-au ridicat la 5,5 miliarde euro
* Remitentele romanilor reprezinta aproximativ 5,7% din PIB

Highlights 2010

* Marea majoritate a analistilor considera ca romanii vor continua sa plece la munca in strainatate, intr-un ritm mai scazut decat cel actual, insa in perioada 2007-2010 se va ajunge la un maxim de oameni plecati.
* Potrivit unui studiu recent, 11% dintre romanii cu varste intre 18 si 59 de ani ar dori sa plece in strainatate la lucru, ceea ce inseamna aproape 1,5 milioane de persoane.
* De asemenea, 80% dintre tinerii de pana in 25 de ani declara ca intentioneaza sa munceasca in strainatate, in viitor.
* Urmatoarele destinatii predilecte ale romanilor vor fi Irlanda, Belgia si Suedia.

Estimari

Marea majoritate a analistilor considera ca romanii vor continua sa plece la munca in strainatate, intr-un ritm mai scazut decat cel actual, insa in perioada 2007-2010 se va ajunge la un maxim de oameni plecati. Potrivit lui Petru Dandea, vicepresedintele Cartelului Alfa, fluxul de emigranti romani va continua in urmatorii trei ani. "Pe masura ce fondurile destinate salariilor constructorilor vor creste, muncitorii din strainatate vor reveni in tara. Deocamdata insa, nu se pot oferi bani mai multi", sustine presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Gheorghe Polizu.

"Credem ca o parte dintre muncitorii romani vor reveni in tara pana in 2010. Impactul pentru piata de munca nu va fi mare, pentru ca forta de munca este necesara", spune Ion Ghizdeanu. Decizia de a reveni in tara a migrantilor depinde de numerosi factori, printre care: dorinta de a fi alaturi de familie, integrarea socio-culturala, cunoasterea limbii. "Probabil ca aceia care au plecat pentru bani se vor intoarce. Insa persoanele cu studii si potential vor ramane, deoarece au plecat pentru sistemul de acolo si pentru recunoasterea pe care o pot obtine", spune Isabella Berghofer, managing director Royalty Jobs.

"Pe masura ce fondurile destinate salariilor constructorilor vor creste, muncitorii din strainatate vor reveni in tara. Deocamdata insa, nu se pot oferi bani mai multi", spune Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.


SURSA
oana_nicole
Postat: Friday, August 22, 2008 1:07 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 6570
Locatia: end of the rainbow
Un articol de care sa ne convinga "PRO":

Salariile romanilor care muncesc in strainatate, de pana la 10 ori mai mari fata de cele din tara

Oferta de locuri de munca in strainatate pentru angajatii romani s-a dublat in primele sapte luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2007, iar salariile au crescut, in medie, fata de anul trecut, cu 60%, pana 1.700 de euro, informeaza NewsIn.

In functie de gradul de complexitate, multe salarii ajung si la 10.000 de euro, iar inginerii, petrolistii si specialistii in software sunt cei mai bine platiti.

Astfel, salariile oferite de companiile straine sunt de pana la 10 ori mai mari fata de cele oferite in Romania. Unui arhitect software, ce castiga in tara 2.000-3.000 de euro, i se ofera de catre companiile din Anglia intre 5.000 si 10.000 de euro, in timp ce un inginer in domeniul petrolier castiga in Liban sau in Nigeria intre 7.000 si 10.000 de euro.

Salariul unui muncitor in constructii poate ajunge in Italia si la 3.000 de euro, de pana la sase ori mai mult decat castiga un angajat similar in Romania.

Specialistii agentiilor de recrutare sustin, insa, ca diferentele dintre salariile oferite de firmele din Romania si cele din strainatate scad odata cu cresterea specializarii salariatului. Un exemplu in acest sens este reprezentanta Karspersky Romania, care, potrivit lui Constantin Ferseta, director de marketing la Neogen, si-a inchis portile din cauza salariilor mari.

In acelasi timp, castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24,4% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, pana la 1.273 lei (348 euro), potrivit Institutului National de Statistica. Castigul salarial mediu brut a fost in iunie de 1.738 lei (475 euro), cu 2% mai mare decat in luna precedenta.

In iunie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.220 lei, 881 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (689 lei, 188 euro).

SURSA
oana_nicole
Postat: Friday, August 22, 2008 1:11 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 6570
Locatia: end of the rainbow
Si un alt articol... "CONTRA":

Copiii 'capsunarilor' ar putea ajunge in centre de plasament

Deputatul PD-L, Petru Calian, a initiat un proiect de lege potrivit caruia, copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate pot ajunge in centre de plasament, daca acestia nu informeaza autoritatiile cu privire la intentia lor de a parasi tara.

Initiativa legislativa a deputatului democrat-liberal obliga parintii care au copii minori si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate sa informeze autoritatile cu privire la intentia de a pleca din tara, cu 40 de zile inainte, si sa nominalizeze o persoana in ingrijirea si intretinerea careia lasa copiii.

Aceasta trebuie sa faca parte din familia extinsa, iar acordul de ingrijire a copiilor de catre ruda trebuie concretizat printr-un act notarial. In cazul neindeplinirii acestor obligatii de catre parinti, copiii vor fi incredintati unui centru de plasament, se precizeaza intr-un comunicat remis de PD-L Cluj.

Potrivit initiativei legislative, persoanele cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al consiliilor locale vor trebui sa verifice, in termen de 30 de zile de la depunerea dosarelor, respectarea conditiilor de catre parintii care pleaca la munca in strainatate.

Petru Calian sustine ca la ora actuala, in Romania exista aproximativ 350.000 de copii afectati de fenomenul migratiei, iar legislatia actuala defineste institutiile cu atributii in domeniu insa nu traseaza obligatii clare si sanctiuni corespunzatoare pentru stoparea incalcarii drepturilor minorilor.

SURSA
katy_lumika
Postat: Friday, August 22, 2008 2:39 PM


Nivel: Senior

Intrat: 1/14/2008
Postari: 5944
Locatia: Constanta
oana_nicole wrote:
Un articol de care sa ne convinga "PRO":

Salariile romanilor care muncesc in strainatate, de pana la 10 ori mai mari fata de cele din tara

Oferta de locuri de munca in strainatate pentru angajatii romani s-a dublat in primele sapte luni ale anului fata de aceeasi perioada din 2007, iar salariile au crescut, in medie, fata de anul trecut, cu 60%, pana 1.700 de euro, informeaza NewsIn.

In functie de gradul de complexitate, multe salarii ajung si la 10.000 de euro, iar inginerii, petrolistii si specialistii in software sunt cei mai bine platiti.

Astfel, salariile oferite de companiile straine sunt de pana la 10 ori mai mari fata de cele oferite in Romania. Unui arhitect software, ce castiga in tara 2.000-3.000 de euro, i se ofera de catre companiile din Anglia intre 5.000 si 10.000 de euro, in timp ce un inginer in domeniul petrolier castiga in Liban sau in Nigeria intre 7.000 si 10.000 de euro.

Salariul unui muncitor in constructii poate ajunge in Italia si la 3.000 de euro, de pana la sase ori mai mult decat castiga un angajat similar in Romania.

Specialistii agentiilor de recrutare sustin, insa, ca diferentele dintre salariile oferite de firmele din Romania si cele din strainatate scad odata cu cresterea specializarii salariatului. Un exemplu in acest sens este reprezentanta Karspersky Romania, care, potrivit lui Constantin Ferseta, director de marketing la Neogen, si-a inchis portile din cauza salariilor mari.

In acelasi timp, castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 24,4% in intervalul iunie 2007-iunie 2008, pana la 1.273 lei (348 euro), potrivit Institutului National de Statistica. Castigul salarial mediu brut a fost in iunie de 1.738 lei (475 euro), cu 2% mai mare decat in luna precedenta.

In iunie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectoarele de intermedieri financiare (3.220 lei, 881 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (689 lei, 188 euro).

SURSA


Uite de asta pleaca tata sa munceasca in strainatate de mai bine de 10 ani. Bine platit, mama statea acasa si avea grija de noi, acum are grija de gaini, rate, porci si alte oratanii. Le-a fost cumplit de greu sa stea despartiti, cel putin primele contracte erau de un an insa apoi a gasit de cateva luni. Ultimile doua contracte le-a avut tot asa, mari, insa daca ar fi lucrat in Romania nu si-ar fi facut casa pe care o au acum.
Fluturas
Postat: Friday, August 22, 2008 3:53 PM

Nivel: Maestru

Intrat: 11/22/2006
Postari: 9753
Locatia: o casa,care nu este facuta de mana,ci este vesnica
katy_lumika wrote:


Uite de asta pleaca tata sa munceasca in strainatate de mai bine de 10 ani. Bine platit, mama statea acasa si avea grija de noi, acum are grija de gaini, rate, porci si alte oratanii. Le-a fost cumplit de greu sa stea despartiti, cel putin primele contracte erau de un an insa apoi a gasit de cateva luni. Ultimile doua contracte le-a avut tot asa, mari, insa daca ar fi lucrat in Romania nu si-ar fi facut casa pe care o au acum.

exact asa au fost si asa sunt si acum parintii mei.de cand ma stiu,tata mai mult prin strainatate lucra. le-am zis odata ca s-ar putea ca eu sa merg in tara cu copii si sotul sa mai ramana aici pana in primavara,si sfatul lor a fost sa nu facem asta "pentru ca noi habar nu avem cat este de greu".si le dau dreptate...prefer sa stau intr-un apartament inchiriat,decat sa stau departe de sotul meu
rosenfeld_claudia
Postat: Friday, August 22, 2008 5:43 PM


Nivel: Grupa mijlocie

Intrat: 8/10/2008
Postari: 280
Locatia: gent
Am citit parerile voastre si m-am hotarat sa-mi spun si eu pasul, mai ales ca problema ma priveste in mod direct. Eu sunt plecata de 7 ani din tara si trebuie sa recunosc ca nu mi-a fost simplu; Dar am hotarat sa plec pentru ca in Romania, desi am muncit ca reporter, aveam un salariu derizoriu. Am plecat in Belgia si am inceput de la munca de jos, intr-o magazie la descarcat de camioane! ( eu avand Faculatatea de litere absolvita in tara). Dar datorita faptului ca nu stiam limba ( eu stau in partea flamanda unde se vorbeste olandeza) nu puteam pretinde sa fac o alta munca. Si apoi cu multa munca si perseverenta, am urmat diferite cursuri seara dupa proramul la serviciu, mi-am dus diploma la recunoscut, am dat diferite teste si examene si in cele din urma am reusit sa devin consultant logisitc. Am un salariu foarte bun si sunt apreciata pentru munca pe care o fac. Problema acum e ca de cand il am pe Vlad sunt rupta parca in doua: pe de o parte trebuie sa ma intorc la serviciu peste o luna ( el va avea doar 6 luni atunci) , pe de alta parte sotul meu imi spune sa renunt la job si sa stau cu el in Romanaia, acasa la tatal meu (si sotul meu e acum aici, si-a inceput o afacere care pare sa mearga destul de bine deocamdata). Si sunt macinata de intrebarea asta: ce sa fac, sa ma intorc in tara si sa stau cu Vlad sau sa stau in Belgia si sa merg la servciu inapoi si sa-l duc pe Vlad la o cresa privata...
Roxanel
Postat: Friday, August 22, 2008 6:05 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 3/13/2006
Postari: 2691
Locatia: Cararea Dragostei nr. 3
rosenfeld_claudia wrote:
Si sunt macinata de intrebarea asta: ce sa fac, sa ma intorc in tara si sa stau cu Vlad sau sa stau in Belgia si sa merg la servciu inapoi si sa-l duc pe Vlad la o cresa privata...


Pai dupa ce ai muncit atata sa obtii ceea ce ai acum vrei sa te intorci in Romania?uff
E pacat zic eu. Eu una mi-as duce copilul la gradinita.
Maria & Mario
Postat: Friday, August 22, 2008 6:33 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9883
Locatia: Departe-poate prea departe
Sunteti o familie , aveti o situatie acolo , aveti serile si week end-urile pentru a fi impreuna ! De ce sa te intorci acasa ? Sotul nu isi doreste sa va vada zilnic ? Sta fara voi in Belgia ? TU ce vrei ? Eu NU as pleca ! angel hainoroc

Nicaieri nu e situatia roz ! Asta vis a vis de articolele Oanei ! Salariile, intradevar , sunt MARI , DAr puneti in balanta si costurile vietii in strainatate : Casa , mancare , tilitati, transport , etc etc .... Si atunci nu mai e chiar atat de roz situatiunea ! :018:

Cat despre familii despartite pentru a se putea descurca financiar ..... eu nu as putea sta separata ! Suntem familie - la bine si la greu ! grup
bereea
Postat: Friday, August 22, 2008 7:25 PM


Nivel: RUBIN

Intrat: 3/29/2007
Postari: 22765
Claudia si eu am intrat in probleme cand am inceput munca pentru ca desi fetita mea avea deja 3 ani si mergea la gradinita , nu puteam nici sa o duc , nici sa o aduc.
Asa ca am adus o bona dintara care se ocupa de fetita mea cand nu merge la gradinita (vacantele si atunci cand e bolnava ) si suntem cu totii multumiti.Dar sa ma rup eu si copilul meu de sotul si respectiv tatal ei , nu ne-am gandit nici macar o clipa.
rosenfeld_claudia
Postat: Friday, August 22, 2008 8:01 PM


Nivel: Grupa mijlocie

Intrat: 8/10/2008
Postari: 280
Locatia: gent
Cred ca nu m-am exprimat destul de bine. Sotul meu a inceput afacerea in Romania si nu mai vrea sa stam in Belgia, el vrea sa ne intoarcem in tara si sa stam impreuna la tatal meu, eu acasa cu bebele si el sa se ocupe de firma. Deci nu se pune problema de a fi despartiti de el. Eu as vrea sa stau in Belgia datorita serviciului pentru ca imi e ciuda ca m-am zbatut atat ca sa am un post bun si cand l-am obtinut sa renunt la el... Dar as vrea si sa stau cu Vlad acasa. Zilele astea trebuie sa iau o decizie si nu reusesc... In Belgia traiul e scump, chiriile sunt mari, impozitele si taxele la fel, dar sistemul social e foarte bine pus la punct. In Romania am familie si sunt printre romani. Sunt avantaje si dezavantaje si in Belgia si in Romania si mi-as dori sa pot doar avea partile bune din amandoua lumi ale mele. Stiu, sunt o irealista cand scriu asta dar pur si simplu sunt tare frustata ca sunt in situatia asta... banghead
Maria & Mario
Postat: Friday, August 22, 2008 8:08 PM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 2/13/2006
Postari: 9883
Locatia: Departe-poate prea departe
A , ok atunci ! Mergi acasa , draga mea ! Ca asa cum acolo am crescut cu totii si am avut copilarii fericite , tot la fel de bine te vei readapta sistemului ! Si daca se pune problema, cred ca si sotul - respectiv tati - va fi fericit si ve-ti fi impreuna - o familie !
Plus ca juniorul va beneficia de toata familia in jurul lui ! computerlove

PS : ca devin analfabeta ! Asa se scrie ve-ti ? Voi ve iti fi ! ? alcool Nu da-ti cu rosii si nu puneti etichete ! sorry1
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed