Mostenirea genetica a bolilor - cunoaste riscurile la care esti predispus(-a)
Subiectul anterior · Subiectul urmator
evelina27m
Scris: Saturday, October 21, 2006 8:41 AM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 2/22/2006
Copiii ne incanta cu ghidusiile lor si inca din primele luni de viata incercam sa descoperim cu cine seamana, cu mami sau cu tati. Are acelasi par ca si mami, aceeasi ochi visatori, acelasi zambet strengar? Cand descoperim aceste asemanari, suntem in al 9-lea cer de fericire. Insa, din pacate, acest copil poate mosteni bolile mamei sau din familia acesteia. La fel si daca seamana cu tati.
Anumite boli, cum sunt: bolile de inima, depresia, osteoporoza se transmit genetic. De asemenea, unul din 10 cancere este rezultatul unor mosteniri ereditare, au demonstrat studiile de specialitate. Femeile sunt mai predispuse de 11 ori sa se imbolnaveasca de anorexie daca sora sau mama lor a avut aceasta boala. Jumatate din cei care sufera de rinita alergica au membrii in familie afectati de aceasta boala.
De asemenea, cercetatorii suedezi au descoperit ca sunt sanse de 300% ca un om sa devina alcoolic daca tatal suferea de aceasta boala.
Un pelvis stramt, preeclampsia si diabetul gestational sunt ereditare. Femeile au o predispozitie genetica pentru boala varicoasa in timpul sarcinii. Daca mama ta a avut varice pe perioada sarcinii, trebuie sa porti ciorapi medicinali in timpul graviditatii, pentru ca riscurile sunt genetic mai mari sa faci si tu varice.
Regula de transmitere genetica este aceea "cu cat este mai apropiata relatia de rudenie, cu atat riscul este mai mare!"
Este important deci sa aflam istoricul medical al parintilor si al familiilor acestora, pentru a putea preveni din timp anumite afectiuni. Intrebarile pe care le putem pune sunt daca exista cazuri de infarct sau de boli de inima in familie, cate dintre rude au avut cancer, daca au fost cazuri de depresie in familie.
Pentru femei, o intrebare extrem de importanta este aceea cand a ajuns mama la menopauza. Varsta medie la care femeile intra la menopauza este de 51 ani. Una din 20 femei ajung la menopauza intre 40 - 44 ani. Studii realizate la Universitatea Medicala Centrala din Utrecht (Olanda) au demonstrat ca momentul in care femeile ajung la menopauza e determinat de ereditate (70 - 87%).
Intreaba-ti mama si cum a nascut: greu, usor? A avut nasteri normale? Exista sanse foarte mari ca si tu sa nasti la fel de greu sau usor.
Este mai usor sa previi o afectiune medicala decat sa tratezi acea afectiune. Prin urmare, aflati-va istoricul medical al familiei si eliminati riscurile!
(Sursa de inspiratie: articolul "Boli mostenite de la parinti", revista "Avantaje" octombrie 2006)
Miri
Scris: Saturday, October 21, 2006 11:22 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Eu am doua mosteniri genetice de care trebuie sa tin cont:hipertensiunea arteriala si diabetul!uff
mihaela75
Scris: Saturday, October 21, 2006 6:34 PM
Nivel
Nivel: Avansat

si eu am una de la tataplans mama a murit de ciroza...poate asa o sa crap si euoare
LIA
Scris: Saturday, October 21, 2006 7:29 PM
Nivel

Inregistrat: 3/6/2006
Eu am doua mosteniri: tata a murit de cancer la pancreas iar mama are neoplasm mamar. Din astea doua, imposibil sa nu ma procopsesc cu vreuna, mai ales la bafta mea.
evelina27m
Scris: Sunday, October 22, 2006 9:25 PM
Nivel

Ideea este sa ne facem analize si controale medicale din timp si periodic, pentru a preveni sau inlatura din start bolile.
Bunica a suferit cu inima, si mama are tensiune cam mare. Mama mai are si varice (dar dupa a 3-a nastere i-au aparut, cica de la efortul de la nastere). Pe tata il supara un ulcer, dar cred ca acesta nu se mosteneste, e mai degraba rezultatul unui regim de viata neglijent.
Eu deocamdata nu am nimic, dar mai stii pe viitor?
Miri
Scris: Sunday, October 22, 2006 9:32 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Eu imi masor tensiunea arteriala din cind in cind, dar deocamdata sunt hipotensiva(desi se zice ca "hipotensivii de azi...hipertensivii de miine!"),iar glicemia mi-o determin o data sau de doua ori pe an.
monachris05
Scris: Tuesday, October 24, 2006 6:38 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 9/28/2006
Eu trebuie sa fiu atenta la diabet...nu mi-am facut probleme pana la sarcina (cand am facut diabet gestational)...Se spune ca daca faci acest diabet, ai sanse de 50% in viata sa faci dianet de tip 2.
Bunica a avut diabet de tip 2. In rest....ma supara reumatismul (mama are), tot mama are si varicela...Tata ceva probleme cu inima (bunicul meu, tatal lui, a murit la 60 ani a facut infarct).
Sunt multe de care trebuie sa ma feresc...asta este, ce sa facem...sa ne rugam sa fim sanatosi..si noi si copiii nostri si sotii nostri pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.