Monturile
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Roxanel
Scris: Wednesday, October 11, 2006 10:01 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
Monturile

Generalitati

Monturile (hallux valgus) sunt o marire in dimensiuni a osului sau a tesutului din jurul articulatiei de la baza degetului mare de la picior (articulatia metatarsofalangiana). Daca aveti monturi, veti observa o excrescenta (umflatura) pe articulatia degetului mare de la picior. Degetul mare de la picior se poate indoi spre al doilea deget, iar tesuturile ce inconjoara articulatia pot deveni inflamate si dureroase.

Cauze

Monturile pot fi cauzate de actiunile mecanice pe care le efectueaza piciorul, care au ca rezultat o presiune crescuta asupra articulatiei metatarsofalangiene (articulatiei de la baza degetului mare de la picior). Miscarile anormale ale piciorului (pronatia excesiva), platfusul (picioare plate) si purtatul pantofilor care inghesuie degetele de la picioare sau muta toata greutatea pe degetele mari (cum ar fi pantofii cu toc inalt) pot contribui toate la cresterea presiunii mecanice. De-a lungul timpului, presiunea exercitata in mod constant forteaza degetul mare de la picior sa iasa din alinierea cu celelalte degete, aplecandu-se treptat spre celelalte degete. Un anume tip constitutional de picior poate fi de asemenea un factor pentru formarea monturilor.
Montul de la degetul mic, numit si montul croitorului, este montul care se dezvolta la baza degetului mic de la picior. Cand osul lung care se leaga de degetul de la picior (metatarsul) se indeparteaza de la axul piciorului, degetul mic de la picior se apleaca spre interior, iar articulatia se mareste sau se umfla.
Alti factori care pot duce la aparitia monturilor sunt:
- ligamente laxe ale piciorului
- traumatisme ale piciorului in antecedente
- degetul doi de la picior indreptat in jos sau indepartarea chirurgicala (amputatia) a celui de-al doilea deget de la picior; cand articulatia celui de-al doilea deget de la picior se ridica deasupra planului piciorului, cum se intampla in aparitia degetului doi de la picior indreptat in jos sau cand degetul al doilea lipseste, aplecarea degetului mare de la picior spre celelalte degete devine mai facila
- amputatia (indepartarea chirurgicala) a celui de-al doilea deget de la picior
- dezvoltarea anormala a piciorului
- artrita.

Simptome
Simptomele includ:
- umflarea sau marirea articulatiei metatarsofalangiene de la baza degetului mare de la picior
- deplasarea degetului mare de la picior spre celelalte degete
- roseata articulatiei
- durerea articulatiei
- iritarea pielii de deasupra.
Montul croitorului prezinta aceleasi simptome care se petrec la baza degetului mic de la picior.
Monturile si simptomele lor se dezvolta de-a lungul timpului. Sunt uneori confundate cu simptomele gutei, dar durerea din guta se instaleaza mai brutal si este mai severa. Durerea din guta are tendinta de a aparea in episoade, pe cand cea din monturi e mai constanta. Spre deosebire de monturi, guta nu produce de obicei deformarea articulatiei.

Mecanism fiziopatogenic

Monturile la degetul mare de la picior debuteaza de obicei cand o miscare anormala a piciorului (pronatia excesiva) transfera greutatea pe marginea interna a talpii. Aceasta, impreuna cu alti factori, cum ar fi platfusul sau purtatul unor pantofi prea stramti, poate conduce la exercitarea unei presiuni excesive asupra articulatiei degetului mare de la picior, determinand aplecarea degetului mare de la picior spre degetele mai mici.
Monturile pot afecta si celelalte degete de la picioare. Ca rezultat al aplecarii degetului mare de la picior spre celelalte degete si a presiunii pe care acesta o exercita, mai pot apare:
- unghii incarnate (unghiile de la picioare cresc in carne)
- calusuri sau calcificari
- degetul doi de la picior orientat in jos.
Monturile pot creste riscul de osteoartrita la articulatia degetului mare de la picior.

Factori de risc

Exista un risc crescut de a face monturi daca:
- purtati pantofi care sunt prea stramti sau prea ingusti, prea mici sau cu tocuri foarte inalte
- exista o rasucire anormala a piciorului inspre interior (pronatia excesiva)
- exista un istoric familial de monturi
- exista artrita reumatoida, care poate cauza aparitia unei umflaturi sau deformitati similare cu cele din monturi, in jurul articulatiei degetului mare de la picior sau in jurul altor articulatii
- exista guta, o forma de artrita care se localizeaza deseori la articulatia degetului mare de la picior
- exista o slujba sau un hobby (cum ar fi alergarea) care aplica o presiune considerabila asupra piciorului
- exista platfus sau arcade plantare joase.

Consultul de specialitate

Trebuie solicitat consult medical daca:
- exista durere severa a degetului mare de la picior care interfereaza cu activitatile zilnice sau cu mersul
- degetul mare de la picior incaleca degetul doi
- exista diabet zaharat sau o arteriopatie periferica si pielea de deasupra montului este iritata, rosie sau crapata: aceste conditii pot reduce circulatia sangelui si scadea sensibilitatea picioarelor; infectia se poate dezvolta mai rapid si poate duce la alte probleme serioase
- durerea in degetul mare de la picior nu se amelioreaza dupa 2-3 saptamani de tratament acasa.

Expectativa vigilenta

Expectativa vigilenta este o perioada de timp in care pacientul si specialistul care trateaza, tin sub urmarire simptomele sau starea pacientului fara sa se apeleze la tratamente medicale. Expectativa vigilenta poate fi indicata daca durerea nu este severa. In acest caz, se poate incerca tratamentul acasa, cum ar fi gheata pentru a scadea durerea sau purtarea incaltamintei confortabile. Daca nu apar imbunatatiri dupa 2 sau 3 saptamani de tratament acasa, se cere un consult de specialitate.

Simptomele pot fi evaluate si tratate de:
- medici de familie
- asistente medicale
- medici internisti
- medici specialisti ortopezi, care ofera in principal tratament chirurgical
- medici ortopezi care ofera in principal tratamentul specializat.

Investigatii

Hallux valgus (monturile) pot fi diagnosticate prin anamneza (istoric medical) si prin examen fizic.
Este posibil ca specialistul sa:
- faca un istoric al simptomelor, inclusiv de cand au debutat, ce activitati sau pantofi inrautatesc simptomele si daca si alte articulatii sunt dureroase
- examineze degetul mare de la picior si articulatia sa si sa evalueze gradul de mobilitate: aceasta se efectueaza cu pacientul in sezut si in picioare, pentru ca degetul mare sa poata fi investigat atat in repaus cat si in timp ce sustine greutatea.
Teste efectuate ocazional

Radiografiile sunt uneori folosite pentru a determina gradul de diformitate osoasa sau pentru a elimina alte cauze de dureri si inflamatie. Daca interventia chirurgicala e o optiune, radiografia poate ajuta specialistul sa determine ce tip de interventie ar fi cea mai utila in tratamentul simptomelor. Radiografia este efectuata de obicei cu pacientul in picioare, astfel incat degetul mare de la picior sa suporte greutatea.
Alte teste, cum ar fi testele sangelui sau artrocenteza (extragerea de fluid din articulatie pentru analize), sunt uneori efectuate pentru a elimina suspiciunea de guta, de artrita reumatoida sau a infectiei articulatiei, care au si ele ca simptome inflamatia si durerea degetului mare de la picior.
Daca monturile nu sunt insotite de durere sau disconfort, tratamentul poate sa nu fie necesar.
Scopurile tratamentului sunt: micsorarea durerii de la degetul mare de la picior, astfel incat sa nu limiteze activitatile zilnice si prevenirea inrautatirii starii clinice.

Profilaxia

Incaltamintea adecvata poate reduce riscul aparitiei monturilor:
- purtarea pantofilor confortabili care sa nu va inghesuie degetele de la picioare, tocuri joase sau fara tocuri si suporturi bune pentru arcada plantara
- evitarea incaltamintei stramte, cu tocuri inalte, care exercita presiune asupra articulatiei degetului mare de la picior.
Prevenirea pronatiei excesive a piciorului (rasucirea spre interior a piciorului) in timpul mersului este utila, deoarece pronatia excesiva a fost legata de aparitia monturilor.

Tratament - Generalitati

Tratamentul nonchirurgical este folosit pentru scaderea durerii si a presiunii de la nivel local. Acesta include:
- purtarea unei incaltaminte confortabile care sa aiba destul loc pentru degetele de la picioare, tocuri joase sau fara toc si un suport bun pentru arcada plantara (talpii)
- evitarea incaltamintei stramte, cu tocuri inalte, care exercita presiune asupra articulatiei degetului mare de la picior
- folosirea de pernute pentru monturi, suporturi pentru arcada plantara sau suporturi facute la comanda, asezate imediat dedesubtul articulatiei degetului mare de la picior la baza piciorului (talonete sau branturi ortopedice); acestea pot ajuta la distribuirea corecta a greutatii in timpul mersului si sa mai elimine din presiunea exercitata asupra degetului mare de la picior (specialistul ar trebui consultat in vederea alegerii tipului potrivit de suporturi)
- folosirea de branturi de diftina sau fetru in jurul sau deasupra zonelor de presiune, pentru a proteja montul de frecarea cu pantofii
- folosirea antiinflamatoarelor ce nu au nevoie de prescriptie medicala, pentru a reduce durerea si inflamatia: exemplele includ acetaminophen (Paracetamol, Tylenol) si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina (daca exista si alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, arteriopatie periferica sau probleme gastrointestinale cum ar gastrita sau boala de reflux gastro-esofagian, e necesara consultarea unui specialist in legatura cu gasirea celui mai potrivit antialgic)
- folosirea ghetii pentru a scadea durerea si a reduce inflamatia: se aplica gheata pe articulatie 10-15 minute, o data sau de doua ori pe ora, daca este nevoie
- se ridica piciorul astfel incat degetul mare de la picior sa fie deasupra planului patului.
Daca monturile sunt severe, specialistul poate prescrie medicamente pentru a reduce durerea si inflamatia, cum ar fi injectiile cu corticosteroizi. Majoritatea monturilor pot fi tratate acasa. In unele cazuri interventiile chirurgicale trebuie luate in considerare.

Tratament ambulator (la domiciliu)

Tratamentul acasa poate reduce durerea si poate preveni inrautatirea starii clinice. Tratamentul acasa include:
- evitarea activitatilor care exercita presiune marita asupra articulatiei degetului mare de la picior: nu renuntati la exercitiul fizic datorita durerii de la degetul mare de la picior, ci incercati activitati care nu exercita o presiune prea mare asupra piciorului, cum ar fi ciclismul sau inotul
- purtarea incaltamintei confortabile care sa nu va inghesuie degetele de la picioare, cu tocuri joase sau fara tocuri si suporturi bune pentru arcada plantara
- evitarea incaltamintei stramte, cu tocuri inalte, care exercita presiune asupra articulatiei degetului mare de la picior.


Tratamentul durerii

Pentru a reduce durerea se recomanda:
- folosirea antiinflamatoarelor ce nu au nevoie de prescriptie medicala pentru a reduce durerea si inflamatia: exemplele includ acetaminophen (Paracetamol, Tylenol) si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina (daca exista si alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, arteriopatie periferica sau probleme gastrointestinale cum ar fi gastrita sau boala de reflux gastro-esofagian, e necesara consultarea unui specialist in legatura cu gasirea celui mai potrivit antialgic)
- folosirea ghetii pentru a scadea durerea si a reduce inflamatia: se aplica gheata pe articulatie 10-15 minute, o data sau de doua ori pe ora, daca este nevoie
- se ridica piciorul astfel incat degetul mare de la picior sa fie deasupra planului patului
- folosirea de pernute pentru monturi, suporturi pentru arcada plantara sau suporturi facute la comanda asezate imediat dedesubtul articulatiei degetului mare de la picior, la baza piciorului; acestea pot ajuta la distribuirea corecta a greutatii in timpul mersului si sa mai elimine din presiunea exercitata asupra degetului mare de la picior (specialistul ar trebui consultat in vederea alegerii tipului potrivit de suporturi)
Studiile arata ca, in comparatie cu pacientii care nu fac tratament, pernutele pentru monturi reduc durerea provocata de monturi dupa 6 luni, dar nu aveau nici un efect asupra durerii dupa 12 luni de purtare.
- folosirea de branturi de diftina sau fetru in jurul sau deasupra zonelor de presiune pentru a proteja montul de frecarea cu pantofii
- largirea partilor din pantof care se freaca de zonele dureroase: trebuie cautat un atelier de cizmarie sau se poate intreba medicul specialist unde se poate gasi un astfel de atelier.
Pentru copiii cu monturi, folosirea talonetelor (branturilor ortopedice) pentru corectarea pronatiei excesive (rotirea excesiva a piciorului spre interior) este discutabila. Unele studii indica:
- monturile la copii pot sa nu fie legate de pronatie
- folosirea la copii a branturilor ortopedice (talonetelor) destinate sa reduca pronatia poate avea drept rezultat agravarea diformitatii osoase la monturi.

Optiuni de medicamente

Medicatia nu poate preveni sau vindeca monturile. Totusi, poate reduce durerea si inflamatia si poate permite desfasurarea activitatilor zilnice.
Daca durerea nu este prea severa, se pot incerca medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi:
- AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), ca aspirina sau ibuprofenul
- Acetaminofen, ca Panadol, Tempra sau Tylenol.
Daca durerea e severa, se poate intreba specialistul despre folosirea unor medicamente mai puternice, care se elibereaza cu reteta, cum ar fi injectiile cu corticosteroizi.

Tratament chirurgical

Daca tratamentul nonchirurgical a esuat in reducerea durerii si pacientul nu e capabil sa efectueze activitatile zilnice sau daca exista diformitati osoase severe, se poate recurge la interventii chirurgicale. Chirurgia monturilor este efectuata pentru a reface aranjamentul normal al articulatiei degetului mare de la picior si pentru a usura durerea.
Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale ale monturilor, iar alegerea celui mai potrivit tip depinde de severitatea montului si de experienta chirurgului. Trebuie cautat un chirurg care cunoaste si are experienta in mai multe tipuri de interventii chirurgicale asupra monturilor. Fiecare mont e diferit, iar interventile chirurgicale trebuie adaptate fiecarui caz.

Daca tratamentul nonchirurgical a esuat in reducerea durerii si pacientul nu e capabil sa efectueze activitatile zilnice sau daca exista diformitati osoase severe, se poate recurge la interventii chirurgicale. Chirurgia monturilor este efectuata pentru a reface aranjamentul normal al articulatiei degetului mare de la picior si pentru a usura durerea.
Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale ale monturilor, iar alegerea celui mai potrivit tip depinde de severitatea montului si de experienta chirurgului. Trebuie cautat un chirurg care cunoaste si are experienta in mai multe tipuri de interventii chirurgicale asupra monturilor. Fiecare mont e diferit, iar interventile chirurgicale trebuie adaptate fiecarui caz.

Interventiile chirurgicale ale monturilor implica de obicei, efectuarea unei incizii la varful sau pe partea laterala a articulatiei degetului mare de la picior si indepartarea sau rearanjarea tesutului moale si a osului.
Scopurile interventiilor chirurgicale ale monturilor sunt:
- reducera durerii si refacerea aranjamentului normal al articulatiei degetului mare de la picior
- refacerea, pe cat posibil, a distributiei normale a greutatii corporale pe picior
- posibilitatea pacientior de a-si relua activitatile zilnice.
Interventiile chirurgicale se iau in calcul daca durerea datorata monturilor este severa, persistenta, care limiteaza activitatile zilnice ale pacientului sau daca exista o diformitate severa a piciorului.
Chirurgia nu e recomandata daca:
- nu s-au incercat in prealabil si alte tratamente
- alte probleme de sanatate fac o operatie chirurgicala periculoasa; daca exista diabet, afectiuni neuromusculare sau probleme circulatorii care limiteaza circulatia sanguina a picioarelor, toate riscurile interventiilor chirurgicale trebuie discutate cu specialistul (astfel de stare clinica creste riscul complicatiilor dupa operatie)
- daca asteptarile de la interventiile chirurgicale sunt prea mari (de exemplu, ca se va putea purta orice tip de pantof)
- atletii, copiii si pacientii cu diverse alte probleme de sanatate sunt in general sfatuiti sa abordeze tratamente mai conservatoare, nonchirurgicale.
De retinut!

Artroplastia de implant (protezarea totala a articulatiei) nu se practica foarte des pentru repararea unui mont. Daca specialistul recomanda aceasta pacientilor sai, acestia ar trebui sa ceara si parerea altor specialisti.
Cateva considerente ar trebui luate in seama cand se ia decizia unei interventii chirurgicale asupra monturilor:
- tipul de operatie folosit depinde de severitatea monturilor si de experienta chirurgului: trebuie cautat un chirurg care cunoaste si are experienta in mai multe tipuri de interventii chirurgicale asupra monturilor
- fiecare mont e diferit, iar interventile chirurgicale trebuie adaptate fiecarui caz: cercetarile nu au aratat care tip de interventie e cel mai performant
- monturile pot recidiva dupa operatie, mai ales daca se continua purtarea de incaltaminte cu tocuri inalte sau prea inguste
- operatiile chirugicale pot reduce mobilitatea articulatiei degetului mare de la picior, care poate pune probleme daca pacientul e activ si executa o gama variata de activitati fizice, in care e solicitat degetul mare de la picior
- pacientul va fi obligat sa nu se foloseasca deloc de piciorul operat pentru o vreme.
Un sondaj asupra interventiilor chirurgicale ale monturilor arata ca 25-33% din pacientii care au efectuat interventii chirurgicale ale monturilor au fost dezamagiti de rezultat, in ciuda reducerii durerii si a gradului de diformitate.
Asteptarile pacientilor pot influenta gradul de satisfactie a acestora in ceea ce priveste rezultatul operatiei. De exemplu, desi operatia poate imbunatati aspectul piciorului, aceia care fac motivele estetice principalul motiv pentru care apeleaza la intervetiile chirurgicale sunt, in general, nemultumiti de rezultate. Asteptarile pacientului ar trebui discutate cu specialistul.

Alte tratamente

Alte optiuni de tratament includ suporturi pentru arcada plantara, facute la comanda (individualizate) si pantofi facuti la comanda. Toate acestea modifica felul in care oasele, muschii si ligamentele functioneaza. Acestea nu trateaza monturile, dar pot ajuta la reducerea unor probleme structurale care participa la formarea monturilor.
Ele realizeaza acestea prin:
- reducerea presiunii asupra articulatiei degetului mare de la picior
- prevenirea pronatiei excesive (rotatia excesiva spre interior a piciorului) in timpul mersului sau al alergarii; pronatia excesiva a fost legata de formarea monturilor
- mentinerea alinierii articulatiei degetului mare de la picior si controlarea scurtarii ligamentelor si a celorlate tesuturi care ar putea sa traga articulatia in afara aliniamentului.
Suporturile pentru arcada plantara sunt disponibile fara prescriptie medicala sau pot fi facute la comanda. Talonetele sau pantofii facuti la comanda sunt facuti de profesionisti, astfel incat sa fie adecvate tipului de picior.


www.sfatulmedicului.ro

Fetelor, mie schimbarea vremii imi da dureri la unul din monturi. Am purtat pantofi stramti toata tineretea drept pentru care m-am ales cu o pereche de monturi. Nu foarte accentuate dar cand ploua ma dor de numai pot. Era bine daca m-ar fi sfatuit cineva cand eram tanara ca o sa am probleme mai tarziu.
Maria & Mario
Scris: Wednesday, October 11, 2006 1:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
mami, ai nevoie de o mini vacanta ca sa uiti de monturi. Hm , ce ziceti ? Pun de cafea ? hainoroc
Alexiaioana
Scris: Sunday, May 25, 2008 4:19 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 13
Articole HALLUX-VALGUS (monturi)

Autor: Dr. Marius Uscatu
sursa: sfatulmedicului.ro
Generalitati

Hallux-valgus-ul face parte din tulburarile de statica ale antepiciorului. Hallux-valgus-ul („mont”) reprezinta proeminenta capului metatarsian (osul de la baza degetului mare), prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului. In nici un caz nu poate fi vorba despre un os sau cartilaj nou aparut, asa cum inca se mai considera.

Cauze

Cauzele nu sunt cunoscute, putem insa vorbi despre factori favorizanti si factori de risc:

1. Factori favorizanti- anumite morfotipuri ale piciorului (tipuri constitutionale), prin raporturile de marime particulare a oaselor, favorizeaza tulburarile de statica;
- preponderenta feminina a acestei deformatii (95%) se poate explica prin laxitatea ligamentara tipica, conditionata hormonal (deci exacerbata la pubertate si menopauza); ligamentele antepiciorului cedeaza, favorizand deplasarea si proeminenta primului metatarsian.
- bolile inflamatorii de tip poliartrita reumatoida destabilizeaza intreg piciorul si produc printre altele un hallux-valgus rapid evolutiv;
- traumatisme din antecedente, ce au au fragilizat structurile osteo-ligamentare ale piciorului si au modificat raporturile dintre ele;
- lipsa prin amputatie a degetului al doilea (traumatica si mai ales iatrogena) este un factor foarte cunoscut (motiv pentru care amputatia degetului al doilea trebuie evitata).

2. Factori de risc- incaltamintea „eleganta” si incomoda, stramta si cu tocuri, indelung diabolizata, nu genereaza hallux-valgus-ul ci doar il agraveaza pe cel preexistent;
- istoricul familial isi spune cuvantul, fiicele „mostenind” piciorul mamei in peste 50% dintre cazuri;
- piciorul plat (pes planus) poate favoriza intr-o oarecare masura aparitia deformatiei, prin alungirea mecanica relativa a razei 1.
- obezitatea sau scaderea ponderala rapida, prin propriile mecanisme de actiune, pot favoriza aparitia deformatiei.


Mecanism fiziopatologic


Mecanismul fiziopatologic poate fi descris succint in cateva etape:

- Articulatia metatarso-sesamoido-falangiana se afla intr-un echilibru complex dar instabil, avand ca veriga slaba ligamentul metatarso-falangian medial, care cedeaza treptat la actiunea unor stimuli. Stimulul initial este cu atat mai greu de diferentiat, cu cat exista doua tipuri majore de hallux-valgus: cel congenital, care apare la varsta adolescentei si cel dobandit, ce apare la varsta maturitatii, peri-menopauzic.

- Se produce o miscare complexa locala:
1. Halucele („degetul mare”) se inclina spre celelalte degete, se roteste in jurul sau (orientandu-si unghia catre interiorul piciorului) si impinge celelalte degete, silindu-le sa se „incalece” prin lipsa spatiului necesar fiecaruia.
2. Metatarsianul se deplaseaza medial (in varus) se roteste si se ridica, capul sau proemina sub piele si constituie deformatia tipica.

- Tendoanele muschilor extrinseci se constituie intr-o „coarda” ce se opune revenirii halucelui la normal, ligamentele si muschii intrinseci se retracta iar deformatia se perenizeaza.

- Aceste modificari produc insuficienta functionala (de sprijin) a razei 1 si, ca urmare, suprasolicitarea articulatiilor metatarso-falangiene laterale, cu aparitia progresiva de:
1. metatarsalgii (cu hiperkeratoza plantara, „bataturi”)
2. grife digitale (degete „in ciocan”)
3. deformatie Taylor’s bunion („montul croitorului”), care constituie tabloul final al deformatiei complexe denumita „picior triunghiular”.

- Secundar pot apare „bataturi”, unghii incarnate, bursite sau plagi ce se pot suprainfecta.


Motivele consultatiei/simptome

- deformarea progresiva a antepiciorului si a incaltamintei: proeminenta capului metatarsian si deplasarea halucelui in valgus, aspectul estetic „dizgratios” al piciorului;
- dureri importante in repaus sau la efort (mers); monturi
- deformatii asociate: grifa digitala, „montul croitorului” (Taylor’s Bunion), metatarsalgii. Deseori doar unul dintre aceste simptome poate fi motiv de ingrijorare si deci, de consultatie;
- hiperkeratoza („batatura”) reprezinta un simptom al tulburarilor de statica si un foarte fin indicator al hiperpresiunilor plantare;
- inflamatia pielii din vecinatatea „montului”, mergand pana la bursite si chiar infectii grave, provocate de acelasi conflict mecanic cu incaltamintea.


Medici recomandati pentru tratament

- Singurul medic cu adevarat recomandabil este chirurgul ortoped, de preferinta cel specializat in chirurgia („labei”) piciorului si cu o mare experienta specifica.
- Medicul reumatolog si cel balneo-fizio-terapeut pot aplica proceduri paleative, in scopul reducerii durerii si cresterii perimetrului de mers. Atentie, infiltratiile cortizonice sunt cu desavarsire interzise la nivelul antepiciorului!
- Medicul de familie poate prescrie un tratament simptomatic, antialgic si antiinflamator in asteptarea consultatiei medicului specializat.


Diagnostic


Diagnosticul este predominant clinic, bazat pe:

- Anamneza: istoricul aparitiei simptomelor, tipul de incaltaminte utilizat, factorii care agraveaza durerile, activitatea pacientului, tratamente anterioare etc.
- Examenul fizic amanuntit studiaza nu numai antepiciorul, dar si intregul aparat locomotor, in repaus, sarcina si mers, si nu in ultimul rand incaltamintea.

Investigatii

- Radiografia este utila:
1. pentru eliminarea altor diagnostice, care ar necesita tratament urgent;
2. preoperator, pentru alegerea procedeului chirurgical optim;
3. Atentie! Pentru a fi relevanta, radiografia necesita o tehnica de executie precisa si extrem de pretentioasa.

- Rareori poate fi recomandat un CT-scanner, in special pentru studierea extrem de precisa a structurilor oasoase si a raporturilor dintre ele.

- Analizele biologice ale sangelui pot diagnostica artropatia microcristalina (guta), poliartrita reumatoida, infectii locale, toate putand simula suferinta din hallux-valgus;

- Punctia locala de la nivelul unei colectii lichidiene poate diferentia o inflamatie de o infectie.


Diagnostic diferential

- Artropatia microcristalina (guta) poate simula „montul” datorita proeminentei, insa durerile sunt acute, de instalare brutala, iar deplasarea metatarsianului lipseste.
- Artroza (hallux rigidus) prezinta caracteristici clinico-radiologice specifice.


Evolutie

- Este inevitabila catre agravare lenta si progresiva, insa ritmul difera in functie de cele doua mari forme:
1. tipul juvenil sau congenital, aparut la varsta adolescentei, evolueaza mai lent si devine simptomatic (dureros) spre varsta de 40 ani;
2. tipul static, ce apare in jurul varstei menopauzei, are in schimb o evolutie accelerata catre forme de deformatie complexa a intregului picior.

- Poate fi oprita prin aplicarea tratamentului chirurgical curativ;

- Poate fi incetinita prin respectarea masurilor terapeutice locale, asigurand un confort acceptabil vietii cotidiene si activitatilor profesionale;

Profilaxie

- Nu exista o profilaxie specifica, hallux-valgus-ul („monturi”) neputand fi prevenit.
- Exercitiile fizice nu pot opri evolutia bolii, in schimb, aplicate irational, o pot agrava.


Tratament


Tratamentul trebuie sa redea pacientei increderea in sine, prin reconstruirea unui picior armonios estetic si functional, nedureros si capabil sa suporte activitatile cotidiene sau de loisir.

Tratamentul „naturist” merita o atentie speciala datorita unei mitologii si a unei literaturi extrem de raspandite.
- Cei ce propaga astfel de tratamente pleaca de la premisa absolut falsa ca „montul” este un fel de neg sau excrescenta osteo-cartilaginoasa, pe care incearca s-o indeparteze prin fel de fel de aplicatii locale: iod concentrat, sare diluata in apa, tataneasa, rostopasca, lamaie, cartofi, peste crud, aspirina dizolvata, usturoi macerat etc.
- Aceste substante sunt nu numai absolut inutile, dar de cele mai multe ori extrem de periculoase, provocand arsuri locale si infectii extrem de grave, care pot mutila piciorul.
- Singura substanta permisa local este vaselina neutra, in scopul protejarii pielii de actiunea iritanta mecanica a incaltamintei.

Tratamentul conservator presupune:
- Adaptarea activitatii fizice, profesionala sau sportiva, in vederea reducerii suferintei locale. Se va evita ortostatismul prelungit (statul in picioare), iar sporturile agresive (jogging, foot-ball) vor fi inlocuite cu altele mai blande (inot, ciclism).
- Adaptarea incaltamintei este capitala iar cerinta majora este confortul. Nu exista o reteta-minune in acest sens, cert este ca trebuie coborata stacheta „elegantei” catre o marime si un model corespunzator, avand drept exigente evitarea conflictului si asigurarea unui mers confortabil, nedureros.
- Ortezele (sustinatoarele) plantare de corectie a staticii piciorului pot fi utile, cu conditia de a fi bine executate. Prin armonizarea presiunilor plantare, amelioreaza metatarsalgiile asociate hallux-valgusului dar nu modifica evolutia deformatiei.
- Masurile de tip cosmetic-paleativ: pansamentele speciale de protectie si separatoarele digitale pot permite incaltarea piciorului prin evitarea conflictului local.
- Trebuie evitate cu desavarsire „ortezele de hallux-valgus”. Actionand simptomatic si nu cauzal, ca si majoritatea interventiilor chirurgicale practicate in Romania, au un efect devastator asupra articulatiei, respectiv degenerarea artrozica rapida.
- Antialgicele si antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce durerea si inflamatia, insa trebuie consumate cu discernamant si pe termen scurt, avand in vedere agresivitatea gastrica, posibilele complicatii sau interferente medicamentoase.
- Infiltratiile locale cortizonice trebuie interzise cu desavarsire la nivelul intregului picior (popular, „laba piciorului”). Consecintele utilizarii lor abuzive pot fi devastatoare: rupturi tendinoase sau ligamentare, urmate de distrugerea arhitecturii piciorului si infectii grave.
- Tratarea inflamatiilor (bursitelor) locale presupune mult discernamant, data fiind frecventa lor deosebita, si mai ales pentru a evita suprainfectarea lor.

Tratamentul chirurgical

Generalitati

- Este singurul capabil sa inlature deformatia, sa calmeze durerea si sa permita incaltarea cvasinormala, exercitarea normala a profesiei si a activitatilor sportive sau de loisir.
- Momentul operator va fi ales de catre pacient in colaborare cu chirurgul, dupa o informare exhaustiva asupra tehnicilor si a complicatiilor posibile
- Presupune un orizont de asteptare rezonabil: chirurgia piciorului nu reda un picior „nou” ci incearca sa restabileasca o armonie arhitecturala pierduta odata cu trecerea anilor.
- Fara a fi urgent, tratamentul trebuie aplicat la timp, pentru a evita aparitia unor deformatii greu tratabile si care presupun operatii ireversibile precum blocarea unor articulatii.
- Desi interventiile au un rezultat estetic spectaculos, aceasta chirurgie nu trebuie sa devina una estetica, ci sa ramana una pur functionala, determinata de durere si dificultatea de mers. Dorinta pacientei de avea un corp armonios, cu valente estetice, nu trebuie sa prevaleze asupra criteriului functional.
- Prezenta unui chirurg bine specializat, eventual dedicat („labei”) piciorului este capitala: cel care efectueaza aceste operatii in mod curent si cu succes poate minimiza rata complicatiilor.

Principii

- Vizeaza sa recreeze un organ de sprijin si mers cvasi-normal, cu o arhitectura armonioasa, lipsit de dureri si capabil sa raspunda solicitarilor cotidiene sau ocazionale.
- Asteptarea pacientei trebuie sa fie rezonabila: gradul deformatiei conditioneaza in mare masura rezultatul postoperator, iar uneori sunt necesare anumite sacrificii functionale. Nici un picior nu seamana cu celalalt iar chirurgul nu poate realiza intotdeauna un picior „de fotomodel”.
- Exista doua interese aparent contrare, de fapt complementare, ce trebuie armonizate: pacienta doreste sa incalte din nou un pantof elegant, iar chirurgul doreste de fapt restabilirea biomecanicii normale, care sa duca la un mers normal si la rezultate durabile in timp.

Scopuri


- Indepartarea deformatiei („monturi”) nu inseamna taierea simpla a osului protuberant: acest procedeu nefast si blamabil este din pacate extrem de raspandit in Romania si determina gradul imens de insatisfactie al pacientelor si reputatia negativa a operatiei de „monturi”. Aceasta tehnica are un grad inadmisibil de recidive si este absolut ilogica din toate punctele de vedere.
- Dezideratul major al oricarei interventii este mersul precoce, care evita toata gama de complicatii majore determinate de imobilizare. Trebuie evitate orice propuneri de operatii ce presupun imobilizare gipsata indelungata, mersul cu carje sau pur si simplu imobilizarea la pat. Imobilizarea este strict interzisa!
- Exista acum destule tehnici operatorii fiabile care permit mersul inca din prima zi post-operator, reluarea rapida a activitatilor profesional-sportive si a portului incaltamintei „elegante”.

Tehnici

- Tehnicile sunt multiple iar dezvoltarea lor exponentiala in ultimii 15 ani. Fiecare prezinta avantaje si riscuri, ramanand chirurgului sarcina de a le aplica in functie de situatia locala si mai ales de experienta sa.
- Principiul oricarei interventii este refacerea axului normal al razei 1, deformat prin deplasarea halucelui („degetul mare”) si a metatarsianului corespunzator. In acest scop metatarsianul trebuie taiat si deplasat la locul lui, normalizand aparatul metatarso-sesamoido-falangian in vederea unei biomecanici cvasinormale.
- Cerinte majore ale tehnicilor:
1. sa pastreze cat mai mult din capitalul osos,
2. sa fie fie simple, fiabile si reproductibile,
3. fixare performanta, realizata de cele mai multe ori cu ajutorul unor suruburi speciale din titan.
4. sa permita o reluare facila in caz de recidiva sau corectie insuficienta.
- Manevrele operatorii sunt multiple, in functie de natura si gravitatea deformatiei, si se bazeaza pe:
1. sectionarea selectiva a unor muschi sau ligamente, in scopul decomprimarii articulare si mentinerii reaxarii;
2. osteotomii metatarsiene: distale, metafizare, bazale sau combinate, impreuna cu osteotomia falangei proximale;
3. chirurgie globala a antepiciorului, in cazul deformarilor complexe.

Controlul durerii

- Indepartarea totala a durerii este esentiala si dezirabila.
- Controlul durerii este fundamental, dovada fiind - larg raspandita reputatie nefasta a chirurgiei antepiciorului. Aceasta chirurgie obliga la aplicarea unor proceduri anestezice moderne, eficiente pe o perioada de 36-48 ore (perioada critica). Este de altfel singurul motiv pentru care aceasta chirurgie nu poate avea caracter „ambulator”, de tip „one-day-surgery”.
- Singura anestezie eficace este cea loco-regionala, de tip bloc nervos senzitiv perineural, care permite combaterea durerii pe termen lung si mai ales permite reluarea precoce a mersului. Anesteziile de tip spinal (rahianestezia, peri- sau epidurala) sunt proscrise, neputand permite mobilizarea si mersul precoce si advand reputatia unor complicatii frecvente post-operatorii.
- Analgezicele de tip morfinic sunt pe deplin justificate ca indicatie si utilizare. Combaterea durerii este justificata si de necesitatea evitarii sindromului algodistrofic, complicatie redutabila deseori imputabila durerii.
- Dupa primele 48-72 ore sunt suficiente analgezice din clasa paracetamol-ului in marea majoritate a cazurilor.

Contraindicatii

- Piciorul diabetic este o contraindicatie majora dar nu absoluta
- Arteriopatia obliteranta („arterita”)
- Insuficienta venoasa periferica („varicele”) trebuie minutios evaluate de catre chirugul vascular
- Pacientul trebuie sa inteleaga ca aceasta interventie chirurgicala nu este o urgenta absolut necesara, ea poate fi si trebuie evitata in conditii particulare, ce pot pune in pericol chiar viata sa. Exista intotdeauna solutia conservatoare, cu adaptarea incaltamintei sau confectionarea uneia ortopedice, speciale.

Complicatii

Orice procedura chirurgicala poate fi urmata de complicatii sau esecuri; cele mai multe pot fi prevenite printr-o atenta selectionare a pacientului, a indicatiei operatorii, aplicarii procedurii corespunzatoare si urmaririi atente a evolutiei. Exista protocoale de tratament bine specficate pentru fiecare dintre aceste complicatii:
- corectia insuficienta reprezinta mentinerea deformatiei dupa operatie; imputabila chirurgului, in general este bine tolerata si poate fi corectata;
- hiper-corectia (corectia exagerata), denumita hallux-varus, este o complicatie redutabila si greu tolerata, beneficiind insa de tehnici de corectie;
- recidiva reprezinta reproducerea deformatiei initiale, eventual de gravitate marita; contrar miturilor vehiculate, recidiva nu este determinata de portul incaltamintei „elegante ci este urmarea unor procedee chirurgicale invechite, mutilante pentru articulatie si, din pacate, extrem de raspandite in Romania; problema majora este cea psihologica, pacienta deceptionata de chirurgie refuzand o noua operatie.”
- metatarsalgia de transfer apare in urma tratamentului necorespunzator si presupune, pentru reluare, o chirurgie de tip „global”;
- infectia este o complicatie inerenta oricarei proceduri chirurgicale. Aplicarea stricta a normelor interne de sterilitate, precum si utilizarea procedurilor minim-invazive poate reduce substantial rata infectiilor;
- algodistrofia, redoarea articulara si tromboza venoasa sunt complicatii datorate imobilizarii si analgeziei insuficiente, uneori terenului vascular particular (varice);
- scurtarea majora a halucelui, deformatia cook-up si retractia sesamoidelor, necroza capului metatarsian si artroza rapid progresiva, neconsolidarea si deplasarea secundara sunt urmarea unui procedeu necorespunzator sau „bricolajului” cu mijloace tehnice insufuciente.

Rezultate

- In mana unui specialist al domeniului, procedurile moderne aduc rezultate spectaculoase, atat estetic cat si functional: piciorul isi recapata forma si functionalitatea, putand fi receptionat de catre o incaltaminte „eleganta”.
- Rezultatele in timp sunt stabile: tehnicile moderne au o rata de recidiva de circa 2-5%, fata de cele „clasice”, reputate pentru recidiva lor de peste 50-60%.
- Satisfactia pacientelor este cu totul exceptionala, dovada fiind solicitarea lor pentru operarea celuilalt picior sau a unor rude si prieteni apropiati.
- Recidiva poate fi legata de decompensarea unei poliartrite reumatoide, cresterea ponderala brusca, existenta unor deformatii extrem de complexe, piciorul-plat etc.
- Aceasta chirurgie este in plina dezvoltare, mereu aparand proceduri inedite, abandonarea celor existente, abordari multidisciplinare.

Autor: Dr. Marius Uscatu
Specialist in chirurgia gleznei si a piciorului
www.chirurgiapiciorului.ro

bereea
Scris: Sunday, May 25, 2008 4:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22792
Foarte interesante articolele, mai ales ca si eu ma pot "lauda" cu monturi la picioare.Nu sunt foarte mari, dar iarna aceasta mi-au dat mult de furca.Daca se poate rezolva problema eu as incerca.
Alexiaioana
Scris: Thursday, June 5, 2008 1:36 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 13
Sigur ca se poate rezolva problema.
Pentru mai multe detalii ajungea sa citesti articolul de mai sus sau sa intri pe site-ul mentionat.
Incearca si vezi ce iese!
Lilly of the valley
Scris: Thursday, June 5, 2008 3:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
2 posturi pe forum si amandoua fac trimiteri la acelasi sitescratch
Cristy
Scris: Thursday, June 5, 2008 7:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
Mesaje: 6843
Coincdenta angel Mariuta pupici

La mine incep sa se "ascuteasca" oasele mos si daca mai pun la socoteala si piciorul deformat de la baletul din tinerete - rezultatul este groaznic, nu imi gasesc pantofi frumosi sa nu ma roada peste tot maseluta
punk_bloss0m
Scris: Tuesday, August 3, 2010 10:28 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 13
salut. majoreta
am doar 16 ani si am facut un mont la piciorul drept din cauza ASLO'ului mare pe care il aveam.pale
am facut putin research pe tema asta si am vazut k singura solutie este operatia ( trucuri gen zeama de varza nici nu am vrut sa incerc). M'am pregatit sufleteste de operatie.uff tunete
apoi m'am dus la un medic homeopat (aveam probleme cu gatul... alta poveste) si i'am aratat si respectivul mont
SOLUTIA E SIMPLA : infiltratie cu OZON.bounce
sunt injectioare mici care se fac in jurul cartilagiului infalmat. 5 injectii am facut la 2 zile (costurile sunt mici si nici nu doare de loc) de la prima sedinta am observat o schimbare. Ar trebui sa incercati!cool la mine a merssorry1 :018:
endy
Scris: Thursday, September 5, 2013 8:50 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/8/2010
Mesaje: 2562
Nu stie nimeni tratament naturist pentru monturi ? Poate s-a confruntat cineva cu asa ceva si a reusit ???
giulia_mamik
Scris: Friday, September 6, 2013 12:24 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/22/2010
Mesaje: 3091
Soacra mea,suferea de ani de zile din cauza lor.A incercat orice tratament naturist si medicamentos dar degeaba.S a operat acum 3 ani in Italia,la ambele picioare si deja au tendinta sa recidiveze uff
bereea
Scris: Friday, September 6, 2013 9:10 AM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22792
endy wrote:
Nu stie nimeni tratament naturist pentru monturi ? Poate s-a confruntat cineva cu asa ceva si a reusit ???


Eu am monturi dar in partea externa, la degetul mic.Sunt putin proeminente si ma dor cand este umezeala afara.Acum cativa ani s-au inflamat de nici nu ma puteam incalta, plangeam la fiecare pas.Nu m-a ajutat nici o crema.O amica mi-a spus sa pun feliute de usturoi in fiecare seara si asa am facut.Puneam usturoi, ma pansam si , incetul cu incetul, s-au vindecat (ca daduse sangele)si s-au retras.Poti incerca si tu, usturoiul e antiinflamator, mai are si alte calitatti...
endy
Scris: Friday, September 6, 2013 2:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 6/8/2010
Mesaje: 2562
Multumesc mult !Cheek Kiss
cornelenache
Scris: Wednesday, April 23, 2014 1:32 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/23/2014
Mesaje: 1
In urma cu 8 luni m-am operat de monturi la dr Andrei Ioan Bogdan. Medic foarte serios , care ofera foarte multa incredere. Problema este ca recuperarea a fost cam grea, am mers bine dupa 5 saptamani, si am luat pantofi dupa 3 luni. In prezent ma gandesc sa ma operez si la celalalt picior, dar ma intreb daca nu cumva exista si alte metode chirurgicale cu recuperare mai rapida. S-a operat cineva in Austria sau Germania ca sa ne dea o parere, despre protocolul lor de recuperare. Eu am calcat pe picior dupa 7 zile cu o gheata speciala si am mers cu ea 4 saptamani. Dar bine bine in ce vreau eu dupa 3 luni.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.