Modificari la legislatia muncii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Lilly of the valley
Scris: Thursday, December 2, 2010 6:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
modificarea aceasta cu cic e una care dezavantajeaza temporar si doar o parte a populatiei active.

cu muult mai grave si cu efect mai dezastros sunt cele ce privesc durata determinata a contractului de munca ce se poate prelungi ori de cate ori vrea angajatorul, am presimtirea ca daca va fi facuta aceasta modificare aproape ca va disparea contractul de munca pe perioada nedeterminata.
o alta modificare importanta ar fi modificarea timpului de munca de la 8 ore la 12 ore (desi unii dintre noi deja presteaza).
Andi&Mariuca
Scris: Friday, December 3, 2010 6:51 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
privitor la modificarile pe care guvernantii doresc sa le aduca Codului Muncii, eu am proiectul de lege si nu sunt chestiuni majore pe care le schimba, din pacate. spun din pacate pentru ca legea asta, in forma ei actuala, este una proasta si atat de defavorabila angajatorilor incat se ajunge uneori la niste situatii aberante, incredibile cu unii angajati. eu am un astfel de exemplu cu un angajat care desi are abateri disciplinare si tot soiul de probleme, din cauza lacunelor legslative si a drepturilor excesive pe care i le confera legislatia, face ce vrea el. desi am fost cu el si in instanta, unde am castigat, tot e greu sa scapam de el legal si sa ne asiguram ca nu il reintegreaza vreo instanta.

eu stiu ca discutam aici despre unele modificari ale Codului care nu ne avantajeaza in mod deosebit dar va spun ca de pe partea cealalalta a feresterei, de la angajator, 'gura' asta de aer era necesara. in afara de modalitatea de incheiere a contractului si de relaxarea angajarilor pe perioada determinata, eu nu am vazut nici o amenintare pentru angajati. timpul de lucru nu se va mari nicicand la 12 ore pe zi. ceea ce se discuta in proiectul de modificare este ca perioada de referinta la care se face calculul orelor lucrate (mai ales la progamele inegale de lucru) sa fie extinsa de la 3 luni la 12 luni maximum dar nu s-a pomenit (inca) negru pe alb ca se extinde perioada zilnica de lucrat. personal, lucrez in medie cam 12 ore pe zi si mi se pare ca in anumite locuri de munca nici nu ai cum sa lucrezi numai 8. ca angajator spun ca ar fi excelent sa se modifice normal zilnica de la 8 la 10 ore pe zi. ar reduce costuri, am putea angaja mai multi oameni, ar fi mult mai bine.

legat de legea mamelor, ce sa zic? este un abuz pentru modul cum vor sa procedeze. pe de alte parte sunt de acord ca 2 ani este foarte mult pentru bugetul unei tari saracite de hoti si marlani. eu am stat 2 ani acasa cu Andrei si cu Maria aproape 3 luni. pur si simplu nu mi-am permis sa astept ca statul sa imi dea indemnizatia sau un loc de munca dupa 2 ani.

problema cu cine lasi copilul este aceeasi si la 1, 2 sau 3 ani. eu platesc o femeie care sta cu ai mei. nu am ajutor de la bunici, nu cresa. Andrei merge la gradi dar uneori sta si el acasa. din pacate, e adevarat ca nu ne ajuta statul roman si fiecare trebuie sa se descurce.
mikaela
Scris: Friday, December 3, 2010 4:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Se va manifesta miercuri 08 decembrie, in fata Guvernului, ca revolta fata de masurile vehiculate in ultima perioada, privind reducerea duratei concediului de crestere a copilului si/sau a valorii indemnizatiei.
Mamele apreciaza ca, aceste masuri, vor avea un impact negativ asupra dezvoltarii si integrarii copiilor in comunitate, mai ales in lipsa unui sistem integrat de servicii sociale de ingrijire si crestere a copilului pentru primii 3 ani de viata(crese, gradinite).
Petitia pentru mentinerea concediului maternal a strans, in numai doua zile, peste 1200 de sustinatori.

Mamele solicita factorilor de decizie, reprezentantilor Guvernului, mentinerea duratei de acordare a concediului de crestere a copilului pe o perioada de 2 ani pentru copiii sanatosi, respectiv 3 ani pentru copiii cu probleme si nevoi speciale, precum si revenirea, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, a valorii indemnizatiei de crestere a copilului la nivelul din luna mai 2010.

In cazul in care vremea va fi prea rece, carucioarele in care ar trebui sa fie bebelusii vor fi goale, pentru a nu-i expune unor riscuri!

Mai multe ONG uri si-au manifestat sprijinul si se alatura acestei actiuni.

http://www.parinti.com/Pe_8_decembrie_mamele_protesteaza_din_nou_in_fata_Guvernului-articol-1648.html
Maria & Mario
Scris: Saturday, December 4, 2010 10:06 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Puteti sa dati cu rosii, insa nicaieri in lume nu se sta in maternal , crestere copiul 2 ani ! Suntem prea saraci sa ne permitem luxul asta ! Intradevar , este o problema cu caminul, gradinita - care nu accepta sub 2 ani ..... insa , banuiesc eu , se vor schimba
In Uk sunt 9 luni platite suma fixa ( primele 6 sapt 85% din salariul ultimelor luni si restul pana la 9 luni 450 lire ) , apoi ai posibilitatea de a sta acaa inca 3 luni , fara plata ! Deci 12 luni in total ! Si e suficient !
shirel
Scris: Saturday, December 4, 2010 10:22 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Maria & Mario wrote:
Puteti sa dati cu rosii, insa nicaieri in lume nu se sta in maternal , crestere copiul 2 ani ! Suntem prea saraci sa ne permitem luxul asta ! Intradevar , este o problema cu caminul, gradinita - care nu accepta sub 2 ani ..... insa , banuiesc eu , se vor schimba
In Uk sunt 9 luni platite suma fixa ( primele 6 sapt 85% din salariul ultimelor luni si restul pana la 9 luni 450 lire ) , apoi ai posibilitatea de a sta acaa inca 3 luni , fara plata ! Deci 12 luni in total ! Si e suficient !


Este exact ce am vrut si eu sa scriu ,nicaieri in lume nu s-a vazut ca mama sa ramana acasa 2 ani de zile si sa primeasca si bani pentru asta.Noi avem concediu de maternitate 3 luni il putem prelungi la inca 3 luni si gata trebuie sa te intorci la munca binenteles ca nu lucrezi programul intreg ai dreptul la pauze pentru alaptat si binenteles la un program mai scurt.La gradinitze sau crese se primesc copii de la 3 luni sunt sigur ca va fi si in Romania asa cat de curand.
Este binenteles foarte greu pentru mame sa se obisnuiasca cu ideea asta binenteles ca v-a lua ceva timp si multe manifestarii!
Eu am vrut sa raman acasa si sa-mi cresc copii de asta am si renun tat la munca dar asta fiidca nu am probleme materiale ,mai lucrez in particular plus ca si inaintez in cariera merg la diferite cursuri si seminare ca sa nu raman in urma fiindca in profesia mea ai nevoie mereu sa fii la zi cu nautatiile.
zaza_
Scris: Saturday, December 4, 2010 2:23 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/25/2008
Mesaje: 2187
Sunt de acord ca acest concediu maternal sa fie mai mic de 2 ani, chiar un an. Dar sa pot lasa copilul la cu niste oameni responsabili, in siguranata. Cresele si gradinitele din Romania ar trebui dublate, asta inseamna un numar mai mare de angajati, care inseamna alte cheltuieli pentru bugetul de stat(deci economie nu o sa faca ei de pe urma mamelor).

Pe Matei abia l-am inscris la gradinita anul acesta, am stat cu morcovelul toata vara ca s-ar putea sa nu-l inscrie...Sunt 34 de copii in clasa in conditiile in care nu sunt decat 24 sau 26 de patuturi, iar dupaamiaza este program obligatoriu de somn. Clasa nu cred ca are mai mult de 40-45mp. Si sunt in permanenta cu ei doar o educatoare si doua asistente. Nu este in regula. Nu sunt foarte multumita, dar asta e...

Iar la particular, desi sunt conditii foarte bune, program extraordinar, poti duce copilul si in vacante si cand sunt sarbatori legale, perioade pe care la stat le stai acasa, sunt foarte costisitoare, cel putin pentru mine.
bereea
Scris: Saturday, December 4, 2010 4:25 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22800
Si in Italia exista problema gradinitilor si a creselor, de aceea multi parinti isi dau copiii la cresa particulata unde conditiile sunt exceptionale si copiii s eobisnuiesc foarte bine.Costa intre 450 - 600 de euro pe luna (salariu mediu este de 800 de euro), dar cand nu ai alta solutie asta e.
alina_nicoleta
Scris: Tuesday, January 31, 2012 10:10 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/9/2008
Mesaje: 232
Cu noul cod al muncii mai este valabil atunci cand esti in perioada de preaviz sa absentezi cele 4 ore de la munca si sa fii platit salariul intreg?
Alyna_ct
Scris: Tuesday, January 31, 2012 3:25 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 10/15/2010
Mesaje: 43
da, mai este valabil
alina_nicoleta
Scris: Wednesday, February 1, 2012 9:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/9/2008
Mesaje: 232
Ce articol este , ca nu il gasesc?:018:
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.