Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Ce parere aveti despre fenomen, care sunt cauzele, cum poate fi diminuat? In ce situatii va nemultumeste, in ce situatii il considerati "normal"?
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 10/14/2009 Mesaje: 5442
| Cred ca fenomenul asta nu poate fi extirpat niciodata .In Romania noastra e din mosi stramosi si cu asta vom ramane.Partea rea e ca suntem nevoiti sa dam ,chiar daca nu e corect,fie in spitale ,unde "atentia" e la ea acasa ,fie in alte domenii ,unde spre exemplu, trebuie sa dai mita ca sa primesti un loc de munca. Da,as considera ceva normal ,un buchet de flori ,o cutie de bomboane,pt cineva care m-a servit cu devotament fata de ceea ce face,nu din obligatie si de care am fost multumita.
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| Mariana,am observat ceva in tara,in ultimii 2-3 ani (din pacate si in vara asta am ajuns la urgente cu Larisa):doctorii sau asistentele tinere nu accepta cadouri in bani si se poarta foarte frumos,vorbesc respectuos si civilizat (nu ca o asistenta de pe vremea cand am nascut eu:ea primise 2 lei si a intrebat-o in fata pe cea care ii daduse "atata doar? ce sa fac eu cu banii astia?").Cei mai cu vechime au ramas cam la fel... |
|
Inregistrat: 10/14/2009 Mesaje: 5442
| Mela depinde in ce spital ai fost.Asa e ,nu ar trebui sa generalizez.De exemplu ,mama a fost internata in Gl ,jale si amar si apoi in Iasi,cu totul alta chestie.Se purtau excelent ,incepand de la infirmere si pana la doctori,dar la urma ,tot au fost "platiti".Deci ,e peste tot,inca.Nu cred ca se face o operatie,fara sa-si primeasca toti dreptul. |
|
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Mela wrote:Mariana,am observat ceva in tara,in ultimii 2-3 ani (din pacate si in vara asta am ajuns la urgente cu Larisa):doctorii sau asistentele tinere nu accepta cadouri in bani si se poarta foarte frumos,vorbesc respectuos si civilizat Eu nu am dat nimic spaga cat am stat in spital luna trecuta, nici nu mi s-a pretins si am fost tratata exemplar! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Si in valcea se da spaga la profesori, la doctori, la politisti cand incalci legea, la orice institutie cu functionari publici, chiar si la postarita cand aduce pensiile... Eu nu sunt de acord. Nu am dat niciodata si sper sa nu fiu pusa in situatia sa ma cert cu careva prin spitale. Pe tema cu doctorii ma cert mereu cu seful meu. Si mereu ma intreaba ce o sa fac daca o sa ajung in spital cu copilul. Ei, nu stiu, cu ajutrul lui Dumnezeu n-o sa ajungem acolo. Dar fereasca sa mi se intample mie ceva, mai bine mor cu ei de gat. Sa aiba tupeul sa ma scoata din spital. Da, le bag in buzunar o hartie cu Juramantul lui Hipocrate. Imi pun pancarta cu el. Doamne fereste! Pai ei nu au frate salarii? Eu nu ii platesc lunar din salariul meu? Sa-mi dea chiatnta daca vor alti bani. |
|
| zaza_ wrote: Pai ei nu au frate salarii? Eu nu ii platesc lunar din salariul meu? Sa-mi dea chiatnta daca vor alti bani.
Stii ce mi-a raspuns cineva caruia ii pusesem prioblema in acelasi mod? Ca ei au salarii mici si noi trebuie sa le completam. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 3/17/2008 Mesaje: 9649
| aurishta wrote: Eu nu am dat nimic spaga cat am stat in spital luna trecuta, nici nu mi s-a pretins si am fost tratata exemplar!
Ma mir ca mai recunoaste cineva... am trait s-o "aud" si pe asta...
Eu pot spune la fel despre mine, dar e irelevant oricum, ca eu am "pile" sa zicem... Totusi, cat am stat in spital am vazut ca si celelalte paciente aveau parte de acelasi tratament. Si nu toate aveau ce sa dea, unele erau la al 7-lea copil, vai de steaua lor.. preferau sa mai stea prin spital ca au caldura si mancare.. |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| In unele tari, bacsisul este inclus in nota de plata si se plateste impozit. Daca la noi nu exista asa ceva in lege, ramane la latitudinea fiecaruia daca da sau nu bani in plus. Deci nu e obligatoriu; cine vrea da, cine nu - nu si nici nu ar trebui sa comenteze pentru ca nimeni nu-ti ia din buzunar cu forta.
La fel si cu spaga la medici. Daca mergi la un spital particular, ti se pare normal sa platesti cu zecile de lei in plus - desi esti asigurat - in schimb la stat nu? Serviciile sunt aceleasi, ba la stat poti beneficia de mai multe spre deosebire de un particular care nu are urgente - de ex.-. Conditiile difera, da, insa nu numai ele fac diferenta.
Pana la urma, consider ca sistemul e de vina. Ar trebui sa existe mai multe genuri de asigurari, in functie de puterea financiara a fiecaruia. Iar medici cu salarii pe masura.
Pe mine nu ma deranjeaza sa dau in plus pentru un serviciu bine facut; multi o iau ca pe o obligatie pe cand e, de fapt, o optiune. Iar, de principiu, nu se discuta optiunile nimanui si nici nu trebuie sa ne justificam pentru ele. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| bereea wrote: Ce parere aveti despre fenomen, care sunt cauzele, cum poate fi diminuat? In ce situatii va nemultumeste, in ce situatii il considerati "normal"?
cauzele????simplu :poporul roman ceausist indoctrinat ii place si se complace cu asa ceva....apoi mai vine si sistemul din urma si AMIN cand am fost in romania,acu vreo 3 ani covrigii se dadeau ''cu pile'' mai rau ca pe timpul lui ceasca.Prostimea de la coada cumpara covrigi de ieri -alaltaieri iar la usa din spate se dadeau covrigi fierbinti la doctorasi,nu stiu ce fata-fina avocatului ''cucurigu masii'' cel mai bune e NO COMENT |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| bereea wrote:
Stii ce mi-a raspuns cineva caruia ii pusesem prioblema in acelasi mod? Ca ei au salarii mici si noi trebuie sa le completam.
Si eu am salariu mic si nu cer nimanui sa mi-l completeze. Si chiar daca as avea, daca nu este legal, de ce as incuraja lucrul acesta? Fiecare isi alege meseria. Daca vrei venituri mari legele, fa-te afacerist, bancher, bursier, nu medic sau profesor. Daca iti alegi sa muncesti pentru binele populatiei, apai asuma-ti alegerea.
Si, sincer, eu nu stiu medic sau asistent sef (prin Vl) care sa nu aiba super vila in super zona, super masina si alte super-chestii, in schimb se comporta cu oamenii in mod execrabil.
Ma deranjeaza cand se spune ca daca sunt cativa nesimtiti, nu trebuie sa generalizam! Hai sa fim seriosi, situatia, in general, sta invers. Ei sunt cei multi, iar cei care-si fac meseria cu drag sunt exceptiile. Foarte trist....
|
|
Inregistrat: 2/8/2007 Mesaje: 14165
| I-am invatat si pe ucrainieni sa ceara!Sa-i vedeti cum te opresc si dau cu piciorul in masina pana dai "traditia"Daca nu dai leul sau cu masina 10 lei sau cat o mai fi nu treci!.Cand i-am intrebat de ce,mi-au raspuns niste femei:"Romanii vostri i-au invatat!" |
|
| Sunt de acord ca medici au salarii mult prea mici pentru responsabilitatile pe care le au, pentru cat studiaza.Din pacate , mama mea de 3 ori pe saptamana era in spital.Tot timpul avea cativa banuti pentru asistente sau ciocolata...oricum, o atentie.Spunea ca altfel nu o baga in seama.Cand a stat internata in spital tatal meu a fost scos pe usa afara de medic fara sa-i dea nici o informatie despre sotia lui.Cum i-a dat 100 de euro, cum a avut timp pentru el.Nu va pot spune cate mii de euro au dat ai mei in spitale.Pana si femeii de serviciu trebuia sa-i dea ceva altfel nu-i schimba lenjeria sau nu o ajuta cu nimic.Mie nu mi se pare normal sa fii bagat in seama daca nu platesti.Cu siguranata ca nu e peste tot la fel, dar cand trebuie sa tot dai ramai cu un gust tare amar. Nu stiu de ce cand vorbim de mita /spaga ne gandim doar la medici pentru ca cu siguranta nu sunt numai ei.Stiti ce vile au politistii, vamesii si alte categorii bugetare? |
|
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Eu totusi ca in Romania este ceva care a mers din generatie in generatie si la urma urmei tot oameni de rand sunt vinovati fiindca sunt sigura ca ei au inceput cu asa ceva ,de la o bomboniera au ajuns sa aduca un porc intreg si asta ca sa fie siguri ca vor primi exact ceea ce isi doresc.Eu am incercat odata in Romania sa dau la cineva care m-a ajutat si asta nu spun ca mita ci pur si simplu un cadou ptr gestul frumos cu care m-a ajutat si am fost pur si simplu refuzata total(era vorba de cinva care mi-a facut pasaportul intr-o zi cand erau cozii inferne la pasapoarte si asta pentru maica mea.Nu cunosc persoana persoana dar si in ziua de astazi imi aduc aminte de ea si-i apreciez enorm gestul.Deci nu toti sunt la fel
Aici nu prea exista asa ceva ,ci exista acele numite cadouri simple dar nu l-a doctori,nu l-a profesori pe care nu-i cunosti.Este foarte frumos aici sa aduci la un cabinet medical in care doctorul a fost dragutz cu tine un tablou personalizat cu multumiri din partea noastra. Aici se merge pe pile,cunostiintze dar nu cu bani nimeni nu da nici un ban in plus nimanui. Mie imi place sa dau bacsis la un ospatar care mi-a placut cum m-a servit si tratat,deci la restaurant de obicei las mai tot timpul.La benzinarii iarasi daca nu imi fac eu singura plinulsi ma ajuta cineva las ceva ,daca cineva imi aduce mobila acasa ,pizza sau atunci cand m-am mutat a fost un tip care ne-a ajutat mult si i-am dat binentele un ban in plus.Deci cum spunea si Kali cand primesc un servici frumos din partea cuiva las si eu ceva alaturi de un multumesc frumos dar conteaza ca nu o fac niciodata fiind obligata sau fiindca asa trebuie ci numai si numai ca imi face mie placere. |
|
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| bereea wrote: Sunt de acord ca medici au salarii mult prea mici pentru responsabilitatile pe care le au, pentru cat studiaza.Din pacate , mama mea de 3 ori pe saptamana era in spital.Tot timpul avea cativa banuti pentru asistente sau ciocolata...oricum, o atentie.Spunea ca altfel nu o baga in seama.Cand a stat internata in spital tatal meu a fost scos pe usa afara de medic fara sa-i dea nici o informatie despre sotia lui.Cum i-a dat 100 de euro, cum a avut timp pentru el.Nu va pot spune cate mii de euro au dat ai mei in spitale.Pana si femeii de serviciu trebuia sa-i dea ceva altfel nu-i schimba lenjeria sau nu o ajuta cu nimic.Mie nu mi se pare normal sa fii bagat in seama daca nu platesti.Cu siguranata ca nu e peste tot la fel, dar cand trebuie sa tot dai ramai cu un gust tare amar. Nu stiu de ce cand vorbim de mita /spaga ne gandim doar la medici pentru ca cu siguranta nu sunt numai ei.Stiti ce vile au politistii, vamesii si alte categorii bugetare?
Eu nu stiu daca pot judeca pe oameni dupa vilele pe care le au in Romania.Nu cred ca politisti au vile chiar mari ,poate odata cand erau in securitate dar acum cunosc cativa politisti cu functi destul de mari si nu au vile ...inca .Hei si la urma urmei de ce ei sa nu aiba daca pana si toti tigani au palate nu? |
|
|