Mierea de albine
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Tuesday, March 14, 2006 6:26 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Mierea de albine

Cum stim daca e adevarata sau falsa?

Mierea de calitate cristalizeaza, iar cea falsa nu!
Consumul regulat de miere de albine este foarte sanatos.

Dl Prof Vasile Andritoiu, apiterapeut, ne invata cum trebuie aleasa si consumata mierea.

"Din pacate, exista multe metode de falsificare a mierilor. În afara de hranirea familiilor de albine cu melasa, ce-a mai grosiera metoda este aceea de a fierbe zahar în infuzia unor plante, pîna cînd fiertura este adusa la consistenta mierii.

O falsificare destul de uzitata este hranirea masiva a albinelor cu sirop de zahar în diverse concentratii. De aceea, în borcanele îmbietoare de pe tarabele pietelor, poate fi miere veritabila ori falsa.

Cumparatorul trebuie sa stie macar atît: mierile false nu zaharisesc, în timp ce toate mierile veritabile cristalizeaza (în afara de mierea de mana!).

În unele cazuri, cumparatorul este îmbiat cu miere de fenicul ori de zmeur cînd cere miere de salcîm (culorile lor sînt apropiate), iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere poliflora (cea mai valoroasa din punct de vedere terapeutic)".

Prin fierbere, mierea îsi pierde proprietatile terapeutice.

Daca va cumparati o miere cristalizata – acest aspect oferindu-va garantia ca mierea este veritabila – si doriti sa o mîncati în stare lichida sau sa o folositi ca îndulcitor în diferite ceaiuri, dl Andritoiu recomanda ca lichefierea sa se faca la temperaturi care sa nu depaseasca maxim 40?C: "Sa nu uitam ca, mierea este produsa la temperaturi care nu depasesc 35-37 grade C în interiorul stupului. Mierea nu este termostabila, iar temperaturile înalte distrug o multitudine de principii vitalizante. Cînd temperatura de lichefiere depaseste 90?C, mierea este redusa la valoarea unui... zahar lichid".Mierea lichida pe timp de iarna nu are nici o valoareStie oricine ca în piete, pe tarabe, nu apare decît miere lichida.

Aceasta, spune dl Andritoiu, ori este falsa, ori este bine fiarta. Nefericita este si "superstitia" cumparatorului, ca mierea cristalizata ar fi contrafacuta. De fapt, lucrurile stau exact invers! "Stuparul stie ca lumea nu stie si, pentru a-si vinde marfa, încalzeste mierea la peste 90?C si aceasta nicicînd nu va mai zaharisi. Dar nici nu va mai fi folositoare mai mult decît zaharul! Sa nu se uite înca un amanunt: daca mierea ar fi lichefiata la 40?C – temperatura acceptabila – îndeosebi în zilele reci din piete ea ar cristaliza din nou".Dar nici magazinele Apicola nu ofera miere zaharisita. Desi au un personal relativ calificat, greutatea cu care se manipuleaza o astfel de miere (ambalarea în recipientul cumparatorului), face ca mierea sa fie supusa temperaturi care o degradeaza.

Mai mult, spune dl Andritoiu, soarele care "bate" pe tarabele pietelor scade valoarea terapeutica a mierii, aceasta fiind fotosensibila. Mierea este produsa în întunericul stupului si daca am face acestuia un perete de sticla, albinele l-ar opaciza imediat cu propolis. Stiu ele ce stiu! De aceea, este bine ca mierea sa fie expusa în ambalaje opace.Mierea terapeutica o gasiti doar în stupine stationareAsa ca, mierea terapeutica nu se cumpara nici din magazine si nici din piete, ci direct de la apicultor. "Preferati mierea din stupinele stationare, departe de sursele poluante. Aceasta are o calitate superioara si datorita faptului ca este bine maturata (coapta), deci are un plus de enzime fata de mierea recoltata din stupinele plecate "în pastoral". De multe ori, grabiti sa ajunga la alta sursa melifera, apicultorii nu mai asteapta ca albinele sa matureze si sa capaceasca mierea. Extrag o miere mult prea lichida si care, pentru a nu fermenta, este "uscata" în butoaie de tabla, la soare. Eliminîndu-se surplusul de apa, mierea poate ajunge la consistenta celei maturate natural. O astfel de miere nu va mai contine cantitatea normala de principii active, iar zaharul nu mai este invertit în monozaharide direct asimilabile decît partial", spune dl Andritoiu.


(Sursa: Evenimentul)
AdrianaC
Scris: Tuesday, March 14, 2006 6:30 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
MIEREA DE SALCAM

Acest sortiment de miere este preferat in special de copii pentru ca are un gust dulce si nu are o aroma atat de puternica ca alte sortimente.

Mierea de salcim face parte din sortul de calitate superioara.

Culoarea mierii de salcim:
imediat dupa recoltare este transparenta, culoarea ei va depinde de fagurii in care a fost facuta: astfel, mierea de salcim poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis. Este usor de recunoscut dupa culoarea sa alb-galbuie, deosebit de frumoasa, luminoasa si transparenta.

Mierea de salcim are un gust placut, dulce, este viscoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cind este proaspata. Mierea de salcim nu cristalizeaza decit dupa 1,5-2 ani, dar nici atunci nu in totalitate.

Mirosul mierii de salcam este specific. Trebuie totusi retinut ca un miros pronuntat de salcam este semnul ca mierea a fost falsificata prin introducerea unei infuzii de flori de salcam. Mirosul sau subtil, putin persistent, denota acelasi gust rafinat si elegant, usor, de floare de salcam.


INDICATII TERAPEUTICE
- calmant al tusei
- antiseptic
- tratamentul asteniei
- tratamentul nevrozelor
- tratarea insomniilor si calmarea sistemului nervos (in amestec cu lapte sau ceai –pentru copii, sau cu whisky –pentru adulti)
- administrarea sa este recomandata copiilor bolnavi, poate fi utilizata chiar pentru a determina recapatarea apetitului animalelor bolnave ,pentru ca, continutul important in zahar al mierii ( glucoza si fructoza) este direct absorbit in sange.



MIEREA POLIFLORA

Este o miere cu aspect limpede, cu nuante de chihlimbar.
Parfumul deosebit denota un buchet nuantat de arome, bine echilibrat, care scoate in evidenta multitudinea de flori care il compun.

Ea este recomandata in alimentatia copiilor, adolescentilor si a varstnicilor.

INDICATII TERAPEUTICE
- calitati antiseptice si sedative
- este recomandata in special celor care au probleme cardiace si hipotensivilor
- ajuta la vindecarea rapida a ranilor si arsurilor
- are efect antibacterial si poate fi aplicata pe ranile provocate de arsuri
- ranile bandajate imediat cu miere se vindeca usor , fara infectii si cu mai putine cicatrici decat in cazul altor tratamente.

MIEREA DE TEI

Este o miere cu puternica aroma de tei, cu reflexe luminoase galbene - portocalii. Este fluida si are un gust proaspat, pronuntat.

INDICATII TERAPEUTICE
- are proprietati anti-microbiale si anti-inflamatorii
- este utilizata in tratarea crampelor si a bolilor renale
- foarte frecvent in tratarea guturaiului si a racelii, a tusei si a iritatiilor gatului, pentru ca dizolva mucus-ul si curata gatul
- recomandata ca fiind un remediu impotriva oboselii, stresului si un calmant al sistemului nervos.

MIEREA DE MANA
Este apreciata datorita actiunii terapeutice pe care o are: antiseptica, antiinflamatoare, diuretica. Este bogata in substante minerale ( calciu, magneziu ) si nu contine polen, recomandandu-se persoanelor alergice la polen.

Mierea de mana este foarte bogata in proteine , aminoacizi si minerale (de cinci ori mai bogata decat orice alta varietate), de aceea este indicata consumarea acesteia mai ales de catre copii, persoanele anemice, cele aflate in convalescenta.

Ea contine minerale ( calciu, magneziu) si ceea ce este cel mai imortant si o deosebeste de restul sortimentelor este faptul ca NU CONTINE POLEN, de aceea se indica persoanelor care sunt alergice la polen. Pentru ca are proprietati energizante si revitalizante este recomandata sportivilor si oamenilor activi.

MIEREA DE ZMEURA
Are o aroma discreta de zmeura, culoare galbena, cu usoara nuanta verzuie, rosietica sau maronie. Parfumul este proaspat, gustul placut si dulce.

INDICATII TERAPEUTICE
Se recomanda pentru indulcirea ceaiurilor folosite ca remediu in stari gripale, tuse si raceala.


MIEREA DE CIMBRISOR
Este un sortiment de miere foarte aromat datorita buchetului floral pe care il are, culoarea sa este aurie, deschisa.

INDICATII TERAPEUTICE
Cimbrisorul activeaza circulatia, este tonic si usor afrodisiac, antiseptic, diuretic si expectorant.
AdrianaC
Scris: Tuesday, March 14, 2006 8:29 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Omul modern tinde tot mai mult sa prefere substantele naturale care ajuta la fortificarea organismului. Printre acestea un rol considerabil il indeplinesc mierea si celelalte produse apicole: polenul, laptisorul de matca , propolisul , care singure sau in combinatie cu vitamine si alte ierburi aromatice sunt menite sa vina in sprijinul celor care sunt atenti cu propria lor sanatate.

Mierea este un aliment usor de digerat. Ea este o mixtura de glucoza si fructoza intr-o maniera care nu necesita alte transformari ,pentru ca ea poate fi asimilata direct de organism.

Mierea este o sursa de energie si vitalitate pentru organismul uman , datorita componentelor sale:

- 100 gr de miere contine 17,2% apa, 0,4-0,8% proteine, 81,3% zaharoza, 3,21% vitamine, minerale si substante antibacteriale;
- 1 kg de miere este egal cu 3.150 de calorii si are aceeasi valoare nutritionala ca si 50 de oua, sau 7 kg de morcovi, sau 14 kg de cartofi, sau 6 litri de lapte, sau 20 de banane, sau 30 de portocale .

Datorita mineralelor pe care le contine, calciu si magneziu, este considerata un eficient tratament in combaterea anemiei. Mierea consumata chiar si in cantitati mici poate preveni si redresa deficientele cauzate de stres sau de o alimentatie dezechilibrata.
De asemenea este cunoscut faptul ca mierea ajuta la digestie si este utilizata ca un antidot impotriva constipatiei.

Mierea este, datorita compozitiei sale, un agent antimicrobial.

Mierea este, de asemenea, o excelenta sursa de energie pre-efort sporind rezistenta atletica si ajutand la recuperarea musculaturii atletilor dupa cursa sau eforturi prelungite.

Mierea difera la gust si culoare in functie de speciile florale vizitate de albine.
Consistenta mierii: ea are aspectul unei substante groase, semitransparente, semilichida, care treptat cristalizeaza.
Mierea care contine mai multa fructoza (cu peste 20% mai multa decat glucoza) este lichida, iar mierea care contine in cantitati aprox. egale fructoza si glucoza cristalizeaza mai repede.

Mierea este un produs natural, compus din glucoza, fructoza, zaharoza, dextrina, apa, un aliment antioxidant care contine si alte elemente nutritionale : albumine , grasimi esentiale , vitamine (B1- in cantitate de pana la 0,1 mg / kg de miere, B2-pana la 1,8 mg / kg de miere, B3 – pana la 2 mg / kg de miere, B5 – pana la 1,5 mg / kg de miere, B6- pana la 6 mg / kg de miere, vitamina C se gaseste in cantitate de 40-60 mg / kg de miere, vitamina K care ajuta la coagularea sangelui si betacaroten), minerale (calciu, magneziu – 20 mg / kg, bor – ajuta la sintetizarea vitaminei C, fier-2 mg / kg de miere , stimulator al functiei sangvine a maduvei si al functiilor sistemului nervos, potasiu, fosfor, sodiu, etc.) si flavonoide. Acesta este motivul pentru care mierea este o componenta valoroasa a nutritiei atat pentru tineri cat si pentru persoanele in varsta.

CONDITII DE PASTRARE: In general, mierea se pastreaza la temperatura camerei ( +18-25 C°). Daca ea cristalizeaza, se introduce pur si simplu intr-un vas cu apa calda si se tine pana cand cristalele se dizolva, dar cu atentie pentru a nu ajunge sa fiarba sau sa se supraincalzeasca.”


Sursa: http://www.apis.rs.ro/despremiere.htm
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, March 14, 2006 10:39 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Ok....dar eu iau miere numai din piata, de la tarani si, intr-adevar, este miere likida.Nu obisnuiesc sa bag lingura in borcanul cu miere daca deja am bagat-o in gura, tocmai pentru a nu se zaharisi.Nu-mi place mierea zaharisita.Ai idee in cat mierea aflaa in contact cu saliva se zahariseste?

Prca m-ar bate gandul sa vad daca am miere buna sua nu.

Mai demult cumparam miere din Pta Unirii, de la Mama Paraskiva, o femeie batrana care a fost data in mai multe randuri in Revist Formula As.Voi aveti vreun apicultor de incredere?
sousourel
Scris: Wednesday, March 15, 2006 12:07 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Super informatii Adriana! Chiar ma intrebam de multe ori de ce mierea din piata e intotdeauna lichida cand si eu stiam cat de repede se zahariseste. E foarte bine de stiut.yes

Din fericire (desi nu suntem mari consumatori) o luam de la un nene care are stupi si este o miere poliflora, intr-adevar foarte buna. Sotul meu o foloseste ades pt tratarea rosului in gat si are efect. Si eu consumam, gravida fiind, dimineata pe stomacul gol, cu un pahar de apa, in vederea tratarii constipatiei.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, March 15, 2006 12:09 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
sousourel wrote:

Din fericire (desi nu suntem mari consumatori) o luam de la un nene care are stupi si este o miere poliflora, intr-adevar foarte buna.


sousourel, nu stiu de une esti...nu mai tin minte daca din Bucuresti, ca m-ar interesa sa imi "divulgi" si mie adresa "nenelui" stupar, daca zici ca e de incredere...
sousourel
Scris: Wednesday, March 15, 2006 12:22 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Cu placere ti-l divulg, da' tre' sa faci o excursie pana la poalele Tiblesului!ras
g_nicoleta2000
Scris: Sunday, March 19, 2006 3:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Noi cumparam vara miere de la o familie de profesori din Bacau si suntem clienti fideli pentru ca avem incredere in mierea ce ne-o vinde. Din pacate cea de salcam o vinde cel mai repede asa ca asta vara am cumparat parca 20kg in 3 bidoane de apa de 5 kg. Dintr-un bidon am facut cu catina si cu muguri de brad ca sa avem suc peste iarna.
Marea mea durere este administratea de miere la bebelusi care este nu . Am o ciuda de nu va pot explica pentru ca eu imi tratez racelile foarte usor cu catina macerata in miere dat Alex trebui sa mai astepte un pic
andreeafed
Scris: Monday, March 20, 2006 1:28 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 3/19/2006
Mesaje: 55
ceau, as dorii si eu sa stiu daca e buna mierea pentru copii mai mici de 1 an?flowers
Roxanel
Scris: Monday, March 20, 2006 1:36 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 2691
andreeafed wrote:
ceau, as dorii si eu sa stiu daca e buna mierea pentru copii mai mici de 1 an?flowers


Eu din cate stiu nu este indicata administrarea ei la copii asa mici. Si asta din cauza ca poate contine spori de botulism care poate produce imbolnavire la copii. nu
g_nicoleta2000
Scris: Monday, March 20, 2006 2:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
andreeafed wrote:
ceau, as dorii si eu sa stiu daca e buna mierea pentru copii mai mici de 1 an?flowers


Din pacate mierea nu este indicata la copii sub un an dar ce-mi este mie neclar este cum de pana acum unu-doi ani mierea se administra la copii fara nici o problema. Socrul meu vine din familie de apicultori si cand i-am spus ca ar produce boala intestinala la copii nu m-a crezut. De fapt nici acum nu ma crede pentru ca ei au trait, mancat si vindecat tot timpul cu miere.
AdrianaC
Scris: Monday, March 20, 2006 10:59 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17822
Mierea este contraindicata la copii mici. In nici un caz nu se va da copiior sub 1 an. Asa cum au spus si fetele, poate duce la BOTULISM.

Botulismul este o boala paralitica amenintatoare pentru viata produsa de neurotoxina elaborata de Clostridium botulinum; se poate produce prin intoxicatie cu alimente cu toxina botulinica preformata, ca botulism al plagilor, sau ca botulism al copiilor, existând la nivelul tractului gastro-intestinal.
kry
Scris: Tuesday, March 21, 2006 8:45 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 504
O intrebare de la o persoana fara copii: nici in ceiuc nu poti sa pui miere? si atunci ceaiul cum se da? neindulcit? sau le puneti zahar?fool
Kiki
Scris: Tuesday, March 21, 2006 9:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
kry wrote:
O intrebare de la o persoana fara copii: nici in ceiuc nu poti sa pui miere? si atunci ceaiul cum se da? neindulcit? sau le puneti zahar?fool

Nu se poate pune miere. Ori il bea neindulcit, ori indulcit cu niste praf de glucoza - se ia de la farmacie. De regula ceaiurile gata facute (baby drink, calma baby, hipp) sunt deja dulci.
Nici zahar nu se poate pune.
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, March 21, 2006 9:37 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
kry wrote:
O intrebare de la o persoana fara copii: nici in ceiuc nu poti sa pui miere? si atunci ceaiul cum se da? neindulcit? sau le puneti zahar?fool


Am citit ca daca tii cu tot dinadinsul sa di copilului sub 1 an ceai indulcit cu miere sau zahar, e bine ca atunci cnd ai pus la fiert apa, sa adaugi si zaharul sau mierea, ca astfel, prin fierbere se distrug microbii.Dar, daca analizam mai in profunzime, zaharul oricum nu este sanatos, iar daca folosesti zahar brun, aceste isi pierde elementele nutritive prin fierbere.Acelasi lucru se intampla si cu merea:prin fierbere, nu mai furnizeaza nimic nutritiv organismului.

Noi lui Matei am evitatat sa-i indulcim ceaiul.Nu i-am dat pana acum, nici miere, nici zahar, fie el alb sau brun.Singurul "dulce" mancat de el o perioada au fost iaurtelele danone si danonino cu fructe (alea au zahar), dar le-am sistat si p'astea, ca contin prea multe kimicale.

Am evitat laptele sau cerealele care contin zahar, ca si borcanelele cu fructe care il contin (stiu ca Hero's contin zahar- cam toate produsele lor au zahar, kiar vienri la Baby Expo i-am intrebat daca au produse fara adaos de zahar, si mi-au aratat doar un produs ce cereale, parca).
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.