Micul dejun
Subiectul anterior · Subiectul urmator
g_nicoleta2000
Scris: Thursday, June 8, 2006 10:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Mama Sonyei, doua intrebari:
- de la ce varsta ii dai pateu fetei?
- de unde cumperi oua de prepelitza si ce gust au?
- inka de la ce vasta i-ai dat ca mie imi place mult dar... parca la fata nu m-am gandit...oare
TatyKS
Scris: Thursday, June 8, 2006 10:52 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Mesaje: 7513
Nico, eu am vazut oua de prepelita la supermarketuri-le mari.pupici

Eu niciodata nu sar peste micul dejun indiferent la ce ora ma trezesc. Si daca ma trezesc la 11-12 tot mic dejun mananc.
Micc dejun, pranz in 2 la mine in familie numai exista de vreo 2-3 ani pentru ca sotul meu la 7.30 pleaca din casa in fiecare dimineata si se intoarce la cinaplans . Tanjesc dupa o dimineata de sambata sau macar duminica sa ma trezesc langa el, sa facem o masa buna ( omletica ceva cu lapte sana, asa cum mancam in week-end cand eram studenti))uff si sa mancam impreuna .
Eu de obicei mananc la micul dejun un bol cu lapte si cereale si un sandvis cu cascaval si pastrama de piept de pui, sau file de curcan, dar acum mananc batoane Fibrobar aproape toata ziua si beau multa apa.sic
mama_Sonyei
Scris: Thursday, June 8, 2006 5:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/24/2006
Mesaje: 1062
g_nicoleta2000 wrote:
Mama Sonyei, doua intrebari:
- de la ce varsta ii dai pateu fetei?
- de unde cumperi oua de prepelitza si ce gust au?
- inka de la ce vasta i-ai dat ca mie imi place mult dar... parca la fata nu m-am gandit...oare


Doua intrebari, trei, cate vrei ras .

Pateu ii dau de pe la un an si un pic, ne-a vazut pe noi mancand si a cerut, i-am dat sa guste si a tot deschis gurita si i-am mai dat... Abia de pe la un an jumate a ajuns sa manance o felie intreaga de paine cu pate (dupa parerea mea e cam condimentat, dar daca numai asta vrea sa manance banghead ).

Oua de prepelita ii dau de la inceputul inceputului, fierte bine. Le cumpar sau de la hipermarket sau de la o femeie care creste prepelite (aduce in fiecare zi proaspete). Au acelasi gust aproape cu cel de gaina, dar contin mult mai multe chestii foarte sanatoase in comparatie cu oul de gaina. Ca sa nu spun ca ii dau 2 pe zi, care nu fac cantitativ cat jumatate de ou de gaina, dar calitativ il intrec din plin.

Inka ii dau tot de la un an si un pic, de cand am trecut pe lapte de vaca, ca simplu nu a vrut sa-l bea. Si ii dau Inka pentru ca nu contine cofeina si cacao. Ii pun o lingurita de zahar si una de Inka la bibele de 300ml lapte.
g_nicoleta2000
Scris: Friday, June 9, 2006 12:50 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Mama Sonyei, multumesc de lamuriri!flowers
Acum sa vad unde gasesc oua de prepelita ca la noi la supermarket nu am vazut.. sper sa gasesc un privat. Stiam ca prepelita este mai grozava dar nu am mancat niciodata..
Pe lapte de vaca intram si noi peste cateva luni, inca nu ma indur sa-i dau nici macar in preparate dar daca nu o sa-i placa macar stiu si de varianta asta cu Inka.


Taty, lasa ca te faci tu supla si ai sa te reantorci la papitza buna de la micul dejun alaturi de Karinaflowers
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 1:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Micul dejun in Statele Unite
In decursul anilor, pe masura ce diferite culturi si-au lasat amprenta asupra obiceiurilor culinare americane, locuitorii acestei tari au dezvoltat o colectie neobisnuit de mare de mancaruri asociate in principal mesei de dimineata. In schimb, ei au contribuit la introducerea unui nou concept legat de micul dejun in alte tari: mancaruri gata preparate. Iar cerealele, cafeaua, ceaiul, ouale si painea prajita au ajuns la stadiul de alimente universale pentru aceasta masa.

In ciuda dimensiunilor Statelor Unite, exista o mare uniformitate in ceea ce americanii aleg sa consume la micul dejun: cafea, ceai, lapte, ciocolata calda, oua, cereale, paine prajita sau produse de patiserie, bacon sau carnati, sucuri si sucuri de fructe. Insa exista si cateva alimente care-si pastreaza caracteristica regionala cum ar fi: Pancakes si Maple Syrup (clatitele si siropul de artar) atat de mult indragite de copii.

In inima Americii, importurile culinare la micul dejun sunt adesea de origine germana sau scandinava. Multe dintre acestea sunt combinate cu diverse ingrediente (in special carne) pentru a face masa mai delicioasa. De exemplu, scrapple - un aliment specific Pennsylvaniei olandeze - este preparat din jumari de porc, cornmeal si verdeturi, asezate pe paine si apoi prajite inainte de a fi servite.

In sudul SUA, micul dejun traditional este inca in viata. Multi oameni inca mai incep ziua cu paine unsa cu unt sau cu red-eye gravy (care este, in esenta, untura amestecata cu cafea), biscuiti facuti cu untura; o felie subtire de sunca taraneasca - mare cat o farfurie (sau bacon, sau cateva felii de carnati de porc picanti); hash brown (cartofi tocati, prajiti si extrem de crocanti) si o mare cana de cafea.

In statele vestice, influenta irlandeza se face simtita prin carnea tocata si sarata de vita si prin oua - care initial erau prajite, insa acum sunt doar fierte. Omletele generoase, cu multe oua, bucatile mari de cartofi prajiti la tigaie cu ceapa si piper sunt de asemenea specifice zonei.
Insa alimentele preferate de americani la micului dejun se dovedesc a fi chiar produsele de patiserie. Multe dintre ele, cum ar fi waffle (un fel de clatite) sunt gustari sau deserturi in tara lor de origine. Originea lor vine din olandezul olykoek si frantuzescul beignet - amandoua fiind de fapt bucati mici de aluat dospit cu drojdie in forma de nuca. Forma de nuca s-a pastrat pana prin secolul al 19-lea cand americanii au ajuns la concluzia ca o gaura facuta in mijlocul bucatii de aluat va mari suprafata prajita, imbunatatindu-i astfel gustul si aspectul.

Un alt aliment favorit care pastreaza o forma asemanatoare cu waffle-ul este bagel-ul (vine din cuvantul ebraic beygel care inseamna "inel"). Acesta isi are radacinile in cultura evreiasca a secolului 17, dar astazi este un produs 100% american. Compozitia sa delicioasa este obtinuta prin fierberea inelului din aluat dospit urmata de coacere. In prezent, un bagel uns cu crema de branza si garnisit cu cateva felii groase de ceapa constituie principala componenta a mesei de dimineata asociate New York-ului Evreiesc.

In ciuda numelui sau, English Muffin este, de asemenea, un aliment in totalitate american. Este preparat prin coacerea pe gratar a unei bucati rotunde de aluat. Exista, desigur, un alt breakfast muffin popular: o paine mica facuta dintr-o compozitie fina, de obicei dulce si puternic aromata, care se prepara rapid din afine, tarate si struguri. Se pare ca acest deliciu isi are radacinile in America.

Micul dejun in Canada
Micul dejun in Canada este doar un pic diferit de cel american. Nu este o surpriza ca tara pe al carei steag este imprimata frunza de artar este cel mai mare producator de sirop de artar din lume. Canada isi insuseste clatitele si siropul de artar ca fiind o specialitate locala. Siropul poate fi produs doar in partea de est a tarii, unde climatul este propice productiei sevei de catre artarii de zahar.

Micul dejun in America Centrala
Micul dejun in America Centrala include preparate din oua, chorizo si alte tipuri de carnati, tortillas, pan dulce (paine dulce), fructe proaspete si sucuri de fructe. Deoarece vorbim de zona in care isi are originile ciocolata, bauturile de ciocolata sunt populare aici, mai ales dimineata. Ele tind sa fie mult mai dense si mai spumoase decat suratele lor americane si sunt adesea condimentate, in special cu scortisoara si achiote. In Chiapas, tascalate combina ciocolata, arahidele, zaharul, vanilia si achiote. Si, din moment ce America Centrala si de Sud sustin proviziile de cafea ale lumii, aceasta este preparata aici in multe forme, printre care cafe con leche (cafea cu lapte indulcita si cu mult zahar) si café de olla (cu scortisoara si zahar nerafinat).

Huevos rancheros este doar unul dintre tipurile de preparate din oua, multe dintre ele fiind specialitati locale. In peninsula Yucatan, huevos motuleños - preparate din oua caracteristic orasului Motul - sunt foarte populare. Acest aliment este preparat prin imprastierea de fasole prajita peste tortillas proaspete si adaugarea apoi a unui ou sau doua, sunca taiata marunt, mazare si branza. Preparatul national costarican este gallo pinto, care inseamna "cocos patat" (si este intr-adevar patat!) - o combinatie de orez prajit si fasole neagra, usor picanta, care poate fi servita cu smantana si oua prajite la micul dejun.

Micul dejun in America de Sud
Micul dejun sud american tinde sa fie usor, in stilul continental, doar o ceasca de cafea cu mult lapte si pan dulce (paine dulce) sau medialunas - croisante mici care sunt dulci sau simple. Cei ce prefera bauturi mai simple consuma ceai sau yerba mate.

In Argentina, cafe con leche se consuma numai dimineata. Spre pranz, cei carora le place sa consume cafeaua cu mult lapte mai iau o portie de cortados, care contine mai putin lapte. O alta bautura tipica micului dejun argentinian este submarino, care este de fapt un baton de ciocolata dulce-amara topit intr-un pahar de lapte.

Multi oameni isi continua micul lor dejun usor, timpuriu, cu o gustare de "mijloc de dimineata". In Bolivia, aceasta gustare poate fi ceva asemanator cu salteñas. Acestea sunt produse de patiserie ovale care sunt umplute cu o compozitie din lapte, mazare, cartofi, oua fierte tari taiate marunt, struguri si masline.

Micul dejun in Africa

In Africa de Nord, unde traditiile culinare seamana foarte mult cu cele din Orientul Mijlociu, micul dejun include ceai sau cafea si paini facute cu sorg sau mei. In Egipt mai ales, ful medames este considerat a fi un aliment traditional de dimineata.

In estul si vestul Africii, micul dejun include cel mai adesea uji. Acesta este o fiertura facuta din mei, orez sau grau, in functie de regiune.
Bineinteles, modul in care micul dejun diferentiaza de celelate mese variaza de la tara la tara si in functie de nivelul de saracie din zona. In unele locuri, alunele sunt introduse in cornmeal. In Madagascar, kitoza poate fi mancata impreuna cu fiertura de cornmeal. Kitoza este facuta din carne uscata de vita care este apoi pusa la foc de carbune. Fructele proaspete sunt de asemenea foarte cautate.

In zonele urbane, micul dejun in stil european nu este nimic neobisnuit. Anii colonizarilor europene, in special de catre francezi si englezi, au facut ca micul dejun in vestul Africii sa fie in stil continental sau francez, in timp ce in sud predomina micul dejun englezesc.

Micul dejun in Australia
Nu surprinzator, avand in vedere relatia ei cu Anglia, varietatile de mancare pentru micul dejun ale Australiei sunt aceleasi cu cele din Marea Britanie: bacon, oua, paine prajita cu unt si gem, lapte cu cereale si ceai sau cafea pentru baut. Exista totusi o serie de combinatii specifice de alimente si in meniul australian. Friganele cu spaghetti sau fasole gatita cu bacon, sunt de asemenea populare pentru masa de dimineata.

Micul dejun in India
Exista o mare varietate in bucataria indiana si micul dejun difera de la regiune la regiune. Ouale cu jumari, condimente, cartofii si ceapa sunt la fel de importante ca si fructele proaspete si iaurtul. Un aliment specific micului dejun hindus este khichri, care - dupa cum spuneam in numarul trecut al newsletterului Gustos.ro - a fost preluat si imbogatit mai tarziu de englezi, sub forma binecunoscutului kedgeree.

Desi in general ceaiul se bea des, in sudul Indiei cafeaua este principala bautura care contine cafeina. Multi oameni isi cumpara boabele de cafea, le prajesc si le macina acasa. Mancarurile specifice includ appam, idi-appam (orez cu lapte din nuca de cocos si carne gatita cu curry), idli (mici prajituri inabusite gatite cu orez batut si fermentat si cu mazare) si puttu (orez zdrobit si nuca de cocos introduse in straturi alternative intr-o coaja de bambus).

Inspre nord, in Kashmir, ziua incepe foarte devreme dimineata, astfel incat prima masa este de obicei o ceasca rapida de cafea cu paine. Locuitorii beau un ceai verde facut in samovar. Ceaiul poate fi baut simplu sau daca e posibil se pot adauga zahar, nucsoara si migdale pentru a da nastere unui amestec cunsocut sub numele de kahva. Multe dintre painile care sunt mancate in Kashmir sunt - ca si samovarul pentru ceai - mai degraba legate de bucataria Orientului Mijlociu decat de cea indiana. Acestea sunt paini necrescute din grau, iar dintre acestea le enumeram pe cele usor indulcite: bakirkhani si tsachvaru presarat cu susan.

Micul dejun in China
Ora micului dejun in China este foarte timpurie. In majoritatea zonelor, mancarurile consumate sunt aceleasi cu cele folosite si la celelalte mese ale zilei. Asta inseamna in principal grau (sau orez) care este suplimentat cu legume in cantitati mici si cu preparate din carne. Ceaiul este baut pe parcursul zilei, nu la mese. In Canton, dim sum si mai ales congee, pot fi considerate primele alegeri pentru micul dejun.

Micul dejun in Japonia
In ciuda faptului ca asa-gohan inseamna "orez de dimineata", majoritatea oamenilor Japoniei de azi - cel putin in zonele urbane - consuma alimente rapide in stilul vestic, cum ar fi: ouale, painea prajita, sucul si cafeaua. Cei ce prefera o mancare mai traditionala aleg sa consume ceai, supa miso, sau - bineinteles - orez. Unii combina orezul cu fulgi de nori (alga marina) sau mai adauga si un ou pentru a conferi proteine. Umeboshi sunt muraturi facute din prune necoapte, inmuiate in apa sarata si invelite in frunze rosii de shiso (care confera preparatului culoara si aroma deosebita). Ele sunt de asemenea folosite pentru a echilibra digestia.

Micul dejun in Asia de Sud-Est
In Asia de Sud-Est nu exista mancaruri specifice pentru masa de dimineata. Orezul, curries, supele, diversele fructe proaspete - toate acestea se consuma in acesta prima parte a zilei.
In Singapore, multi aleg un preparat din orez facut cu lapte din nuca de cocos, numit nasi lemak. Tailandezii mananca o fiertura de orez asemanatoare chinezescului congee; aceasta poate fi completata prin adaugarea unor oua crude in lichidul fierbinte. In Filipine, la micul dejun, se consuma peste cu orez, reflectand astfel anii in care au fost colonie spaniola. In cea mai mare parte a Vietnamului oamenii consuma la micul dejun aceleasi tipuri de alimente pe care le consuma si in timpul zilei. In afara oraselor, multi muncitori mananca xoi, orez combinat cu alune si boabe de mung.
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 1:56 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Pancakes

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
Faina, praf de copt, sare, 1 ou, lapte, unt topit

Mod de preparare
Se amesteca faina, pudra de copt si sarea. Intr-un vas separat, se combina ouale si laptele, se adauga la compozitia cu faina, amestecanduse pana devine cremos. Se amesteca cu untel topit. Se prajeste intr-o tigae unsa. Se lasa la prajit pana capata o nuanta maronie pe o parte si pe margini. Apoi se intoarce si se lasa la rumenit si cealalta parte.
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 1:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
English Muffins

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
Faina alba, drojdie uscata, sare, zahar, apa.

Mod de preparare
Se pun intr-un vas ingredientele uscate, se adauga aromele si apoi apa calda. Se amesteca cu atentie, avand grija ca compozitia sa nu fie prea imbibata cu apa. Pentru a mari viteza de crestere, si pentru a asigura ca aluatul nu este prea moale, se poate scoate aluatul din vas si tavali apoi in faina, framantandu-se. Se acopera apoi aluatul si se pune intr-un loc la caldura pentru a creste, pana isi dubleaza marimea.
Se imparte apoi aluatul in 12 bucati si li se da forma unor bile, care se lasa apoi din nou la crescut pe o suprafata acoperita cu faina, pana isi dubleaza marimea (cam 15-20 min). Se incalzeste o tigaie cu ulei la foc mediu. Fiecare bucata se prajeste timp de 5-6 min pe fiecare parte, chiar mai mult daca e prea grasa.
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 1:57 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Huevos Rancheros

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
Ceapa taiata marunt, rosii, 3 capatini de usturoi pisat, tortillas, 4 oua, ulei de gatit, pudra de ardei, ardei iute, branza (daca se poate Monchego)

Mod de preparare
Se aseaza o tigaie pe foc mediu, se adauga putin ulei in tigaie, apoi rosiile, ceapa si usturoiul, pudra de ardei si ardeii iuti. Cand sosul incepe sa fiarba, se reduce caldura si se lasa la fiert timp de 10 minute. Intr-o tigae mai mare, se pune putin ulei si se prajesc 2 tortillas timp de 30 secunde fiecare. Se aseaza apoi tortillas pe o farfurie si se prajesc 2 oua dar nu prea mult, fara a-l praji deasupra. Se aseaza un ou deasupra fiecarei tortilla si se acopera ouale coplet cu sos. Sosul va fi cel care va praji oul deasupra.
Acum se repeta aceasi procedeu si cu celelate 2 oua. Se servesc cu fasole si branza rasa deasupra.
Atentie: folositi doar foarte putin praf de ardei (paprika), altfel sosul va fi dulce, si nu e bun.
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 1:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Chorizo de casa

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
2 catei de usturoi, sare, otet, pudra de ardei, sare, carne de porc.


Mod de preparare
Se piseaza usturoiul cu sarea si se adauga restul ingredientelor. Se amesteca si se prajesc pana devin rumene. Se foloseste la orice reteta cu chorizo.
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 1:59 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Waffles

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
Faina, unt topit, praf de copt, sare, zahar, lapte, oua.

Mod de preparare
Se amesteca ingredientele uscate, se adauga trepatat laptele, galbenusurile de oua bine batute, untul topit si albusurile de oua batute pana fac spuma; se gatesc pe formele speciale din fier, unse cu unt. Ses ervesc cu maple syrup, miere sau unt.
Kiki
Scris: Friday, June 9, 2006 2:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Bagels

Timp de preparare:
(complexitate redusa)

Ingrediente
Faina, drojdie uscata, apa calda, zahar, sare

Mod de preparare
Se amesteca intr-un vas faina si drojdie. Se adauga apoi apa, zahar si sare. Se mixeaza de cateva ori, timp de 2 minute compozitia. Se mai adauga faina pana se transforma intr-un aluat fin si elastic, moderat de moale. Se acopera cu un prosop curat si se lasa asa timp de 10 minute. Se taie apoi in 12 parti egale; fiecare bucata se modeleaza in forma de bila. Se gauresc bilele in centru. Se aseaza pe o tava uscata, se acopera, si se lasa la crescut timp de 20 minute.
Se prajesc apoi, timp de 4 minute la distanta de cativa cm de foc, invartindu-le o singura data. Se incalzeste niste apa cu zahar; se pun apoi la fiert reducandu-se intensitatea focului, cate 3 - 4 deodata, timp de 3 minute, inavrtindu-le o singura data. Apoi se usuca. Se pun intr- tava unsa si se coc la 375° timp de 25 - 30 min.
delfinasa
Scris: Wednesday, June 14, 2006 7:33 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Kiki, intr-adevar pancake-urile americane sunt clatitele noastre, numai ca ei le fac mai mici si le ies foarte pufoase. Le servesc puse una peste alta cu maple syrup sau ce soi de syrup vrei (caramel, de orice fruct vrei, de cafea, alune) si le pun in top si o bucatica de unt care se topeste si le servesc cu furculita si cutit taindu-le ca pe tort. Eu cumpar baking mix din asta din supermarket si e ieftin (mai ieftin decat daca as lua ingredientele separat) si doar adaug apa si imi place ca pot face orice din el, nu numai pancakes sau waffles, ci si biscuiti, prajituri, blaturi de tort, croissante, este un all-pourpouse baking mix excelent, face toti banii.
taki
Scris: Wednesday, June 14, 2006 7:50 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Dar sunt super bogate-n calorii, asa-i? ( pancake-urile )

Mai bine facem clatite, zic eu. sic
Kiki
Scris: Wednesday, June 14, 2006 7:51 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Nici pancake si nici clatite, daca vrem sa slabim ras
mihaela75
Scris: Wednesday, June 14, 2006 7:52 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Si eu m-am prins, cam tarziu, ca e mai ieftin si usor cu baking mixfool Am gasit acuma cu faina integrala si miere, ies cam negre si sfaramicioase dar sunt bune la hemoroizihohot
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.