Micul dejun
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Tuesday, May 30, 2006 11:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Indiferent de felul in care este numit micul dejun - breakfast, frühstück, petit dejeuner, prima colazione, ontbijt, cafe da manhã etc - aceasta masa de dimineata este prezenta peste tot in lume. Ce-i drept, consistenta sa difera de la tara la tara insa, in esenta, asteptarile sunt aceleasi: trebuie sa te "puna pe picioare" pentru ziua care abia incepe! Iar acest lucru este de obicei obtinut prin combinarea unui aliment energizant cu un altul intaritor, in proportii diferite si relative in functie de cultura. In Franta de exemplu, cafeaua este cea mai importanta componenta a acestei mese, pe cand in tarile asiatice majoritatea oamenilor mananca alimente pe care in mod normal le-ar consuma la orice alta masa. Iar in America, mancarurile de dimineata sunt specifice doar acestei perioade a zilei.

Rusia
La masa de dimineata, unii rusi aleg cafeaua, dar ceaiul fierbinte este probabil cel mai popular. O mare varietate de tipuri de paine (painea neagra fiind adesea asociata cu zona rurala), blini, mezelurile, ouale prajite si castravetii murati sunt componentele specifice unui mic dejun rusesc. Kasha - un fel de cereale rezervate in mod special copiilor - se serveste adesea cu tvorog (un soi de branza moale asemanatoare cu ricotta) sau cu iaurt si zahar.

Turcia
Bucataria turceasca ofera destul de putine optiuni pentru mesele de dimineata. Un mic dejun popular in stil continental consta in doar cateva felii de paine unse cu unt si miere. Exista multe feluri de miere produse in Turcia iar printre cele mai neobisnuite este siyah çam bali sau mierea de pin negru. Multi muncitori turci mananca dimineata la restaurant unde meniul popular este supa de tarhana si painea proaspata. Tarhana este un amestec de faina, iaurt, drojdie si o varietate de legume prajite, sare si condimente, fermentat timp de 4-7 zile.

Cei care dejuneaza la patiserii pot alege su böregi - un produs cald de patiserie care contine straturi de taitei, branza alba moale si patrunjel, impreuna cu un pahar de ceai turcesc sau de ayran - o bautura simpla facuta din apa cu iaurt, usor sarata.

Pentru cei care au mai mult timp, un mic dejun complet include ekmek (o paine tipic turceasca, facuta cu faina de grau si intotdeauna servita proaspata) cu conserve, miere, unt, oua fierte, masline negre, castraveti, rosii si branza din lapte de oaie.

Bauturile de la micul dejun sunt foarte importante in acesta tara. Ceaiul, de obicei servit in pahare si nu in cesti, este pregatit intr-un dispozitiv special, care il pastreaza fierbinte fara sa-i permita sa fiarba. Turcii spun ca acest mod de preparare face ca ceaiul sa nu mai fie amar. Mai exista, de asemenea, faimoasa cafea turceasca care este facuta prin fierberea boabelor de cafea intr-un vas numit jezve. Cafeaua este indulcita variat, iar cateodata este aromata cu nucsoara sau cu alte condimente. In timpul iernii, majoritatea turcilor beau sahlep: lapte dulce si fierbinte amestecat cu pudra din radacini de orhidee si un pic de scortisoara - o bautura care este considerata a fi si un remediu impotriva racelii.

Germania, Austria, Olanda si Suedia
Micul dejun in aceste tari este caracterizat printr-o selectie generoasa de alimente: cereale, oua, o varietate de tipuri de paine cu unt si gem, carnuri reci, branzeturi, iaurt, fructe si sucuri din fructe, ceai, cafea, ciocolata calda sau lapte.
Insa pe langa acestea mai exista si specialitati regionale. In Suedia, de exemplu, oamenii pot alege sa consume cerealele cu filmjölk - un fel de lapte mai gros, intre iaurt si smantana - pregatit printr-o fermentare speciala. Germanii consuma in general ouale fierte moi. Austriecii mananca un mic dejun usor dimineata foarte devreme si adesea mai au inca un mic dejun mai substantial numit Gabelfrühstück sau "mic dejun la rascruce", la una dintre multele cafenelele pentru care Austria este atat de faimoasa.

In Olanda, la micul dejun, poti intalni o faimoasa specialitate locala cunoscuta ca groene haring (herring). Iar in loc de cafea, ceai sau ciocolata calda, unii olandezi aleg sa consume anijsmelk - lapte cald aromatizat cu anason.

Anglia, Irlanda, Scotia si Tara Galilor
Anglia
Englezii sunt faimosi pentru micul lor dejun foarte bogat. O larga varietate de carnuri este intotdeauna in prim-plan: bacon, carnati, rinichi la gratar, cotlete de miel etc. Pe langa acestea, ei mai consuma si oua fierte tari, rosii, ciuperci, cereale, diferite tipuri de peste afumat, ceai si cafea. Intre produsele de patiserie putem gasi: cornuri, crumpets, brown bread ("paine maro") cu unt, miere, gem sau marmelada. Iar painea prajita este nelipsita. Influenta culinara a secolelor in care India era colonie britanica este evidenta cand vine vorba de un mic dejun care contine kedgere. Kedgere este de fapt khichri - preparat indian cu linte, orez si condimente - la care englezii au adaugat oua, smantana si eglefin afumat (un soi de peste marin des intalnit in bucataria britanica). Alte doua alimente care isi au originea in bucataria indiana sunt hoppers (original - clatitele de orez cunoscute si ca appam) si mango chutney ("chutney" - cuvant indian insemnand "deliciu").

Irlanda
Un mic dejun irlandez ca la carte poate fi foarte bine descris prin cuvantul "fry" ("prajit) - acesta fiind indeajuns de sugestiv pentru felul in care este consumata carnea. Albe sau negre, budincile sunt adesea adaugate la masa alaturi de carne. Pe langa acestea, soda bread - un fel de paine alba, usor dulce, dospita cu bicarbonat si care contine de obicei cateva bobite de stafide - este aproape nelipsita.


Scotia
Contributia scotiana la micul dejun din Insulele Britanice include oatcakes, scones si Arbroath smokies. Scones seamana foarte mult cu biscuitii si sunt traditional despicati inainte de a fi gatiti. Oatcakes, numite de asemenea si bannocks, contin carne de oaie si faina de orz si sunt preparate la gratar. Scotienii sunt mult mai faimosi pentru consumul lor mare de carne de oaie decat britanicii sau irlandezii. Arbroath smokies sunt de fapt eglefini taiati, apoi legati perechi intre ei, sarati sau lasati la saramura inainte de a fi afumati la foc slab. Ei sunt consumati de obicei cu zeama de lamaie si cu putin piper negru, impreuna cu brown bread si unt.


Tara Galilor
Neobisnuitele alimente care constituie masa de dimineata galeza sunt Bara Lawr (sau laverbread) si cockles. Bara lawr este o alga marina comestibila care este culeasa de pe tarmurile stancoase ale coastei de sud a Tarii Galilor. Poate fi amestecata cu cereale si carne de oaie si apoi prajita la gratar, sau poate fi servita simplu, precum spanacul. Iar cockles sunt un gen de scoici prajite servite dimineata.

Grecia

In Grecia, micul dejun nu este o masa atat de importanta. Majoritatea oamenilor imbuca rapid un mic rulou prajit sau un fruct proaspat cu iaurt. Cafeaua greceasca - identica cu cea turceasca - este extrem de populara si este consumata fara zahar (sketo), cu zahar in cantitati moderate (metrio) sau foarte dulce (glyko). Dar niciodata nu este servita cu lapte. Multi greci suplimenteaza micul dejun cu o gustare mai tarzie, tot de dimineata, care include paine, carne si branza.

Franta, Italia, Belgia, Luxemburg

Acestea sunt tarile la care se refera binecunoscutul termen de "Continental breakfast" (mic dejun continental), limitand masa de dimineata la un minimum de alimente necesare stimularii si sustenantei: cafea si paine. In Franta, cea mai savurata cafea este café au lait (cafeaua cu lapte) servita in vase mari de ceramica. Mai exista insa si persoane care opteaza pentru alte tipuri de bauturi, cum ar fi cafeaua neagra, ceaiul sau ciocolata calda. Similar, in Italia, cele mai des intalnite sunt cu siguranta cappuccino, caffe nero (cafea neagra), tè (ceai), sau latte al cacao (lapte cu cacao). In ambele cazuri, partea solida a micului dejun este de obicei un croissant (corn), o briosa sau o felie de paine prajita servita cu unt si conserve.


Bulgaria
In Bulgaria, micul dejun include ceai sau cafea turceasca, paine cu susan si unt, branza de oaie, miere, masline, rosii, oua fierte si - cel mai important - iaurt. Bulgarii au un procentaj mai mare de centenari in randul populatiei decat in alte colturi ale lumii si se crede ca aceasta situatie se datoreaza tocmai consumului de iaurt. Majoritatea bulgarilor consuma iaurt cel putin o data pe zi.


Spania si Portugalia
Probabil cel mai des intalnit mic dejun in Spania si Portugalia este o chifla cu unt si gem si o ceasca de cafea cu mult lapte. Spania este tara responsabila pentru aducerea ciocolatei din Lumea Noua in Europa. Iar faptul ca ciocolata este aici o bautura mult mai consumata de catre adulti decat in orice alta tara vorbeste foarte mult despre istoria culinara si coloniala a acestei tari. Unul dintre componentele cele mai intalnite la micul dejun este chocolate con churros - ciocolata cremoasa, calda, servita cu un fel de gogoasa imbracata in zahar si scortisoara. Amatorii inmoaie gogoasa (churro) in ciocolata inainte de fiecare imbucatura.
In zona catalana - tara maslinelor - painea este adesea servita cu ulei de masline in loc de unt, iar alimentul favorit este pan con tomate, un stramos al faimoasei pizza. Acesta este preparat prin ungerea unei felii subtiri de paine prajita cu ulei de masline, usturoi, rosii si (cateodata) completata cu o felie de sunca. Ouale prajite si omletele sunt de asemenea populare.

g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, May 31, 2006 8:57 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Pentru mine zi fara mic dejun nu exista. Fara masa de pranz sau cina s-a mai intamplat dar afara mic dejun nu niciodata.
Noi papam paine prajita (eu pap intre 2 si 4 felii), de obicei graham uns cu unt.
Apoi nu ne lipseste oul fiert moale chiar daca bantuie aviara, cascavalul si salamul fara de care Liv nu poate trai.
Obligatoriu avem si legume proaspete si ceai cu miere.
Mai rar mancam si crenvusti din piept de curcan sau clatite cu dulceata.
Dimineata masa este plina de papitza si-mi place mult ca acum si Alex sta langa noi sa pape paine cu miere, cu unt sau cu branza topita.
cute_babies_of_mine
Scris: Wednesday, May 31, 2006 9:21 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
Mesaje: 8978
Nicoleta, din cate stiu eu, mierea de albine nu este recomandata copiilor pana la 1 an! La fel si branza topita sau cascavalul! Cel putin, asa scrie in cartea pe care o am eu, Enciclopedia Johnson's.pupici pupici
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, May 31, 2006 9:35 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Ai dreptate, Cut Baby of mine.
Mierea nu este recomandata copiilor deoarece poate contine spori de botulism dar cum la noi in tara nu a au existat asemenea cazuri eu ii dau de ceva vreme miere de albine. Decizia de ai da miere de albine Alexandrei a fost luata impreuna cu pediatrul ei care m-a asigurat ca daca folosesc miere romaneasca de la stupine ( deci nu vanduta prin metro sau alte supermarketuri) nu o sa pateasca nimic si asa a si fost. Eu nu am o parere prea buna despre dulceata... nu-mi venea sa-i dau paine cu unt si dulceata pe cand cu miere merge de nota 10.
Branza topita nu se da nici aia din cauza ca are sare dar iar eu am hotarat de pe la 10 luni si jumatate ca nu pateste nimic daca painea este unsa cu un strop de branza.


cute_babies_of_mine
Scris: Wednesday, May 31, 2006 10:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
Mesaje: 8978
Ok! Atunci, "Pofta buna!"pupici
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, May 31, 2006 10:19 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
cute_baby_of_mine wrote:
Ok! Atunci, "Pofta buna!"pupici


Multumim mult, lasa ca ai sa vezi cand va apropiati de un anisor cate reguli o sa incalcati, capeti curaj.sic
Kiki
Scris: Wednesday, May 31, 2006 10:46 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Nico, as vrea sa fim si noi ca voi. Numai ca noi nu mancam micul dejun decat in week end. Si il mancam pe la 11 dar macar il mancam.
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, May 31, 2006 3:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Kiki wrote:
Nico, as vrea sa fim si noi ca voi. Numai ca noi nu mancam micul dejun decat in week end. Si il mancam pe la 11 dar macar il mancam.


Da' de ce mami Kiki? Nu mancati nimic dimineata? Pacat.... eu sunt tare atasata de micul dejunflowers
Cand o sa mai creasca David un pic o sa trebuiasca sa-i dai micul dejun si o sa va bucurati unul de prezenta celuilalt in timp ce savurati bucate.
Kiki
Scris: Wednesday, May 31, 2006 3:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
g_nicoleta2000 wrote:


Da' de ce mami Kiki? Nu mancati nimic dimineata? Pacat.... eu sunt tare atasata de micul dejunflowers
Cand o sa mai creasca David un pic o sa trebuiasca sa-i dai micul dejun si o sa va bucurati unul de prezenta celuilalt in timp ce savurati bucate.


pai cand sa mancam?
Ne trezim la 6:30, bem cafeaua si la 7 pleaca la serviciu...
g_nicoleta2000
Scris: Wednesday, May 31, 2006 3:36 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Kiki wrote:


pai cand sa mancam?
Ne trezim la 6:30, bem cafeaua si la 7 pleaca la serviciu...


Offf... lasa ca ramai cu David acusica. Toate mesele le vei respecta cu sfintenie si sa vezi ce bine o sa va simtiti impreuna.
delfinasa
Scris: Wednesday, May 31, 2006 9:06 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Eu inainte s-o am pe K nu aveam mic dejun, de multe ori nici pranz, saream direct la dinner cand venea Dan acasa...de cand a inceput sa pape si K, cat ii dau ei dimineata iaurtul sau grisul sau ce-i fac, imi pun si eu un bol de lapte cu cereale sau ung si eu o felie-doua de paine cu Phila sau cu unt si miere, dulceata, niste cremwursti fierti, pancakes, biscuiti, ce am prin casa sau beau o cana cu ceai.
Kiki
Scris: Thursday, June 1, 2006 9:04 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
g_nicoleta2000 wrote:


Offf... lasa ca ramai cu David acusica. Toate mesele le vei respecta cu sfintenie si sa vezi ce bine o sa va simtiti impreuna.


Sunt sigura ca asa va fi!
Kiki
Scris: Thursday, June 1, 2006 9:05 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
delfinasa wrote:
Eu inainte s-o am pe K nu aveam mic dejun, de multe ori nici pranz, saream direct la dinner cand venea Dan acasa...de cand a inceput sa pape si K, cat ii dau ei dimineata iaurtul sau grisul sau ce-i fac, imi pun si eu un bol de lapte cu cereale sau ung si eu o felie-doua de paine cu Phila sau cu unt si miere, dulceata, niste cremwursti fierti, pancakes, biscuiti, ce am prin casa sau beau o cana cu ceai.


Foarte bine faci! Si eu de cate ori zic ca mananc dimineata si sa nu mai flamanzesc pana vine Luci acasa...Degeaba. Probabil e nevoie sa creasca David ca sa mananc si eu ca omul normal.
Ely
Scris: Thursday, June 1, 2006 10:46 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 5605
Nici eu nu aveam mic dejun inainte de a ramane insarcinata ,doar pranz si cina.De cand am ramas insarcinata mi-am zis ca bebe trebuie sa pape bine si de atunci am si mic dejun m-am obisnuit asa si acum cum ma trezesc nu trece mai mult de 1 ora si imi vine pofta de mancare .Din cate stiu micul dejun este cel mai important din cele 3 mese ale zilei.

mama_Sonyei
Scris: Tuesday, June 6, 2006 2:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/24/2006
Mesaje: 1062
Si eu iau micul dejun cu Sonya. Ii pregatesc ei farfuriuta si apoi imi pun si mie mai putin alaturi (ca stiu ca ceea ce nu va manca ea va ajunge la mine). Ideea este ca niciodata nu stiu ce pofta va avea in fiecare dimineata (ca am fata cu chef de mancat "asta" banghead pana se satura si trece la altceva), asa ca ii pun o farfurie asortata: oulet de prepelita fiert bine, pastrama de piept de pui sau curcan, o felie de paine graham sau intermediara cu pate de ficat, un triunghi de branza topita sau cascaval, rosii, ardei, castravete curatati de coaja si nelipsitul bibe de Inka cu lapte (de cand am trecut la laptele de vaca a fostsingurul mod in care a baut laptele - cu Inka)...

Iata cum arata farfuria ei de acum cateva zile inainte de masa si dupa ce ea s-a saturat ras


mama_Sonyei attached the following image(s):
dimineata.jpgdimineata_dupa.jpg

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.