Medicamentele si copiii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Friday, May 12, 2006 10:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Regula de baza pe care trebuie s-o ai in minte este ca medicul pediatru este cel mai indicat pentru a recomanda medicamentele de care micutul are nevoie.

Daca este plecat sau nu ai cum sa ajungi la el, ar trebui sa-l intrebi cel putin la telefon ce medicament ar fi cel mai bun pentru boala copilului tau, inainte de a-i da ce consideri tu de cuviinta. Regula este valabila inclusiv in situatiile in care este vorba de produse pe care scrie ca se elibereaza fara prescriptia medicului. Asa ca incearca sa pastrezi o legatura cat mai stransa cu medicul pediatru, care trebuie sa devina un fel de membru al familiei, mai ales in perioada in care copilul este mic. Cere-i un numar de telefon la care sa-l poti suna de cate ori este nevoie.

Specialistii sustin ca nu in nici un caz nu trebuie sa consideri copilul un adult in miniatura si sa-i dai medicamentele in functie de asta. Copiii au un echilibru extrem de fragil si trec mult mai usor decat adultii de la starea de sanatate la o stare de boala grava si invers.

Niciodata sa nu-i dai copilului o cantitate mai mare de medicamente decat cea recomandata pe prospect. Chiar daca are o raceala severa, o infectie a urechii sau febra, mai multe medicamente nu inseamna ca se va face bine.

Dozele recomandate se bazeaza pe cantitatea de medicamente care este sigura pentru copilul respectiv (in functie de varsta si de greutatea lui), si nu pe gravitatea bolii. In domeniul medicamentelor, in general, nu este buna decat o singura regula: cea a minimului necesar, cu atat mai mult in cazul copiilor. Cu siguranta insa, micutul tau se va face bine daca ii vei da medicamentul potrivit, in doza potrivita. Cum sa faci insa asta?

Administrare dupa varsta si greutate


In functie de particularitatile medicamentelor, exista doua modalitati de abordare. Pe de o parte, la unele medicamente doza se ajusteaza in functie de greutatea copilului (este vorba de asa numita administrare per kilogram corp) si exista o a doua situatie, pentru medicamente care se dau in anumite doze in functie de limita de varsta, pana la trei ani o doza, intre trei si zece ani alta doza etc.

Foarte multe dintre medicamentele pentru copii se dau per kilogram corp (pentru majoritatea copiilor sub doi ani, doza de medicamente se stabileste in functie de greutatea acestora si nu tine cont de virsta). Asta inseamna ca trebuie sa stii greutatea copilului, care se inmulteste cu acea doza si iese doza zilnica; aceasta care se imparte in trei sau patru prize, in functie de medicament. Pentru a-i afla greutatea, poti sa-l cantaresti chiar pe un cantar pentru adulti, daca nu ai unul special pentru copii sau daca copilul a depasit numarul de kilograme pe care il poate indica un cantar clasic. Pentru a-l cantari, stai cu copilul in brate pe cantar si din greutatea care este afisata scade greutatea ta. Astfel vei afla care este greutatea copilului.

Inainte sau dupa masa?

Nu stii cand sa-i administrezi medicamentele? Atunci cand pe prospectul produselor nu scrie nimic, in general nu are importanta cand se administreaza medicamentul. Este insa preferabil sa se dea dupa ce copilul a mancat. In foarte putine cazuri, medicamentele trebuie date inainte de masa, pentru ca alimentele intarzie absorbtia componentelor produselor farmaceutice in organism.
Sunt si medicamente care se absorb in organism mai eficient daca sunt insotite de anumite mancaruri. Medicul pediatru si prospectul te vor lamuri insa in aceasta privinta.

Nu-i da aspirina!
Este preferabil sa nu-i dai copilului aspirina sau medicamente care o contin. Aceasta poate duce la aparitia sindromului Reye, o reactie adversa extrem de severa la aspirina pe care o pot face copiii, cu mortalitate mare, ce apare atunci cand aspirina se administreaza in timpul unor viroze.
Din fericire insa, acest sindrom este extrem de rar (apare cu o frecventa de un caz la un milion de copii tratati), dar este mai bine sa nu li se dea copiilor aspirina atunci cand fac viroze, ci paracetamol.
Nu presupune ca medicamentele pe care le gasesti in farmacii nu contin aspirina.
Pentru mai multa siguranta, citeste prospectul.

Prea multe antibiotice?

In general, nu este bine sa se administreze antibiotice daca nu este nevoie de ele. Exista riscul ca micutul sa faca diverse reactii adverse. Apoi, este posibil ca micutul sa se infecteze cu un microb chiar in perioada tratamentului cu antibiotice si atunci prin definitie el se va infecta cu un microb rezistent la acel antibiotic. Intr-o astfel de situatie, infectia va fi greu de tratat.

Mai exista si situatia in care antibioticul respectiv, daca este unul administrat pe cale orala, poate distruge flora intestinala, iar copilul face diaree.

Medicamentele lichide

In functie de compozitia acestora, unele trebuie agitate inainte de folosire, iar altele nu. Medicamentele lichide sunt, de fapt, niste amestecuri de substante. La unele, substantele componente se amesteca perfect unele cu altele si ies solutii. In astfel de situatii nu este nevoie sa le agiti.
In cazul altor medicamente, substantele componente nu se dizolva unele in altele si atunci rezulta niste solventi care, in timp, se depun pe fundul flaconului. Acestea trebuie agitate inainte de folosire pentru a se omogeniza lichidul, altfel difera cantitatea de substanta activa de la o doza la alta. Daca uiti sa agiti medicamentul, acesta nu va avea efectul scontat. Consecintele asupra sanatatii copilului depind si de rolul pe care il are substanta solida din respectivul produs. Daca aceasta este partea activa din medicament, situatia poate fi periculoasa, insa rar este vorba de astfel de situatii. Pe aceste medicamente trebuie sa scrie "A se agita inainte de folosire".

Tetraciclina, interzisa copiilor mici!

Tetraciclinele nu se dau copiilor mai mici de sapte ani (pana la formarea dentitiei definitive) pentru ca strica dintii, mai ales smaltul dentar, iar copiii ajung sa aiba niste dinti colorati galben-brun si foarte multe carii. In plus, administrarea tetraciclinei poate intarzia cresterea oaselor.

Un lucru foarte important in ceea ce priveste administrarea antibioticelor este acela ca tratamentul trebuie urmat in intregime, chiar daca copilul pare sa se simta bine. Acest lucru este foarte important mai ales in amigdalita, angina. In astfel de boli, tratamentul trebuie sa fie complet chiar daca copilul se vindeca dupa prima zi de tratament, pentru ca daca angina este produsa de un streptococ, cu cat infectiile streptococice sunt mai frecvente, cu atat exista riscul de boli grave ulterioare, cum ar fi reumatismul articular acut sau nefropatia post-streptococica.

Asadar, nu uita ca la copil este foarte important ca tratamentul cu antibiotice sa fie facut complet, adica atat cat a fost prescris de medic (o saptamana, uneori doua, in functie de boala).

Cercetatorii de la Emory University's School din Atlanta au descoperit un lucru grav: din 100 de persoane care au in grija copii (inclusiv personal medical), doar 43 sunt capabile sa le dea doza potrivita de medicamente.

Stabilirea dozei potrivite


Pentru a fi sigura ca ii dai copilului cantitatea adecvata din medicament, citeste cu mare atentie prospectul produsului, atunci cand il cumperi. Daca nu intelegi instructiunile, cere-i farmacistului sau pediatrului sa ti le explice.

O modalitate prin care te poti asigura ca ii dai cat are nevoie este sa ai la indemana un instrument potrivit. Adica nu folosi lingurita de bucatarie, ci una cu dozaj special sau o seringa special marcata pentru astfel de scopuri.
In cazul copiilor foarte mici, seringile sunt mai bune decat linguritele, pentru ca astfel esti sigura ca ii administrezi copilului intreaga cantitate de medicamente si o inghite mai usor.

Medicamentele pentru adulti interzise copiilor!

O greseala pe care unii parinti o fac uneori este sa le dea copiilor medicamente recomandate adultilor, pe care nu exista indicatii clare in ceea ce priveste administrarea la copii.

Medicii sustin ca este periculos sa li se dea copiilor medicamente pentru adulti intr-o doza mai mica, pentru ca li se va da o cantitate de substanta activa mult prea mare.
Daca pe prospectul produsului nu scrie care este doza potrivita pentru un copil, nu-i da acel medicament.

Cel mic refuza medicamentul

Nu de putine ori copiii nu vor sa ia medicamentele, mai ales daca nu au un gust prea bun. Incearca sa adaugi putin zahar sau suc in seringa sau lingurita. Nu pune medicamentul in sticla cu lapte sau cana cu suc. Daca copilul nu va bea tot lichidul, nu va lua doza de medicamente potrivita. Daca copilul este suficient de mare ca sa consume mancare solida, ii poti cere pediatrului sa-ti recomande acelasi produs sub forma de tableta, pe care o poti amesteca cu putin iaurt sau cu suc de mere.
Nu-l pacali spunandu-i ca medicamentul pe care i-l dai este o bombonica. S-ar putea ca la inceput sa-l ia mai usor, insa o astfel de tehnica poate fi periculoasa. Daca copilul ajunge langa respectivul medicament si nu esti atenta, se poate hotari sa-l deguste.

Nu folosi lingurita de bucatarie pentru stabilirea dozei de medicamente, ci una cu dozaj special sau o seringa special marcata.

Ce medicamente tii in casa?

Nu foarte multe: pentru situatii in care copilul face febra pe neasteptate sunt utile niste supozitoare antifebrile. Nu strica sa ai la indemana si paracetamol si sirop expectorant.

Bolile cele mai frecvente la copii sunt racelile, virozele, starile febrile. Pentru astfel de situatii este preferabil paracetamolul sub forma de tablete, administrat pe cale orala, iar in cazul in care copilul are sub trei ani, pisat intr-o lingurita sau sub forma de supozitoare. Si pentru ca am vorbit de medicamentele sub forma de tablete, este bine ca acestea sa fie date copiilor atunci cand acestia au suficienti dinti pentru a mesteca.

Teoretic, orice copil care poate mesteca si inghiti mancare pentru adulti se poate descurca si cu tabletele. Multi parinti prefera sa amestece pastilele cu un lichid, pentru ca sunt mai simplu de administrat. Daca nu ai mai dat copilului tablete si vrei s-o faci, fii foarte atenta si pune-i la indemana un pahar sau un biberon cu apa pentru situatia in care copilul pateste ceva. Multe dintre medicamentele pentru copii sub forma de tablete se dizolva insa rapid, asa ca riscul ca micutul sa se inece este minim.

Reguli de pastrare a medicamentelor


* In ceea ce priveste modul de pastrare a medicamentelor, respecta instructiunile de pe prospect: nu le tine in caldura si fereste-le de lumina!


* Daca ai deschis o sticluta cu sirop de tuse, spre exemplu, pentru a preveni alterarea continutului (la temperaturi ridicate, siropul se acreste), tine-o la frigider (in general, siropul are o cantitate de zahar asa de mare, incat nu permite dezvoltarea microbilor, insa este mai sigur sa o pastrezi la rece).


* Specialistii mai recomanda ca si pastilele sa fie tinute la temperaturi scazute, in frigider.


* Incearca sa pastrezi medicamentele in ambalajul original, mai ales atunci cand instructiunile complete nu sunt scrise pe sticla produsului.


* Medicamentele care nu se tin la frigider se pun intr-un loc uscat (in nici un caz nu le pune intr-un dulap din baie, pentru ca umiditatea nu le face bine).


* Nu in ultimul rand, tine medicamentele intr-un loc la care copilul sa nu aiba acces.
mihaela75
Scris: Thursday, November 1, 2007 8:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Eu ma confrunt cu o problema, foarte multe din medicamentele folosite acasa nu le gasesc aici sau daca exista nu ti le prescrie medicul ca " nu-ti trebuie".De exemplu gliceina boraxata o foloseam mereu cand Diana facea ciuparca de lapte pe limba .Mi-a facut si Arti si cand ma duc la farmacie ,surpriza ,imi zice ca nu se trateaza ci se lasa asa sa treaca de la sine.what Nu aveam chef de mers la dr. mai ales ca nu era chiar problema de viata si de morte si am asteptat si eu sa vad daca chiar trece.S-a intins ciuperca pe toata limba apoi incepuse sa treaca pe limba dar se intindea pe buze,trecea pe buze si intr-un final gata , a disparut scratch Sau mai e fenobarbitalul pe care mi-l dadea dr. mereu cand facea dIa rosu in gat.Aici n-am avut pb cu copii de nici o boala dar sunt sigura ca numai daca aduc vorba de fenobarbital m-iar pune iar placa " nu are nevoie".Sa va mai spun ca aveam rezerve de penicilina injectii si seringi si cum vedeam semne de rosu in gat si incepeam tratamentul meu personal.Cand ajungeam la dr deja aveam doua trei injectii facute ca ea oricum tot asta imi dadea pe reteta.

De fapt ma interesa glicerina boraxata , ce stiti despre ea si pana la urma chiar e necesara sau nu ?oare
MNiko
Scris: Thursday, November 1, 2007 8:35 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
mihaela75 wrote:

De fapt ma interesa glicerina boraxata , ce stiti despre ea si pana la urma chiar e necesara sau nu ?oare

Miha, inlocuieste-o cu miere de albine. Eu luna trecuta am descoperit intr-o seara afte in gurita ei. Era intre incisivi si buza chiar la baza o rana de toata frumusetea: una langa alta bubitele de ziceai ca-i una singura si lunga de colo colo. Nu aveam glicerina in casa si imi era mila de ea sa o las as pana a doua zi, asa ca am cautat pe net si am gasit ca mierea de albine e buna pt asta. I-am dat in seara aia cu miere si pana dimineata s-au redus bubitele la jumatate. In 2 zile a trecut tot numai cu miere de albine.
mihaela75
Scris: Thursday, November 1, 2007 8:47 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
mersi, si daria are una lunga asa cum zici tu .Astept sa se trezeasca si aplic,sa vedem ce iese.dar nu prea sunt sigura de mierea mea, nu stiu daca chiar e 100% naturala.Cred ca tre sa iau alta .oare
MNiko
Scris: Thursday, November 1, 2007 8:50 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
mihaela75 wrote:
mersi, si daria are una lunga asa cum zici tu .Astept sa se trezeasca si aplic,sa vedem ce iese.dar nu prea sunt sigura de mierea mea, nu stiu daca chiar e 100% naturala.Cred ca tre sa iau alta .oare

Eu am avut 100% naturala ca o am de la unchiul meu. Poate merge si cu cea pe care o ai. Succes.
oanalaurisa
Scris: Thursday, November 1, 2007 9:20 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/10/2007
Mesaje: 5597
mihaela75 wrote:
mersi, si daria are una lunga asa cum zici tu .Astept sa se trezeasca si aplic,sa vedem ce iese.dar nu prea sunt sigura de mierea mea, nu stiu daca chiar e 100% naturala.Cred ca tre sa iau alta .oare



MNiko are dreptate si iti spun si de ce:

Exista pe piata medicamentelor un produs asemanator cu Glicerina boraxata, care se numeste Aftogeranil, (sper ca se mai gaseste) si contine un amestec de petale de trandafiri si miere de albine ,deci ideea e foarte buna.
Varianta 2 ar fi gargara cu apa cu bicarbonat,dar la copii e mai greu sa ii pui sa clateasca gurita cu asa ceva.
MNiko
Scris: Thursday, November 1, 2007 9:38 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Acum ca a scris Oana, ca mereu uit. De prima data cand a facut Cristina asa ceva doctorita ei ne-a spus sa fierbem toate biberoanele si ustensilele ei timp de 30 min si cand oprim focul sa punem 1-2 linguri de bicarbonat si sa le lasam asa pana un timp. CAnd le folosesti trebuie insa sa clatesti biberonul ca raman pe el urme de bicarbonat si copilul s-ar putea sa nu mai manance daca il simte.
Lilly of the valley
Scris: Friday, November 2, 2007 7:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
Mesaje: 12042
Atentie cu mierea la bebelusi!!!! Daca e cumva alergic bebele poate intra in soc!
Apa cu bicarbonat am folosit cu succes aplicand pe un tampon steril.
Miri
Scris: Sunday, November 4, 2007 5:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Miha, eu cred ca Arti e prea mic pentru a-i da miere, care are un potential alergen destul de ridicat...scratch
MNiko
Scris: Sunday, November 4, 2007 6:13 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Miri wrote:
Miha, eu cred ca Arti e prea mic pentru a-i da miere, care are un potential alergen destul de ridicat...scratch

Da, asa e! AM uitat ca arti nu are un an. MA gandeam la Daria.
Fluturas
Scris: Sunday, November 4, 2007 8:34 PM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
ai mei au facut de vreo 2-3 luni,amandoi deodata si dr ne-a spus bicarbonat sau ne-a dat un siropel "mycostatin" si sa ungem toata gurita.incearca cu denumirea asta,poate gasesti si e dulce,nu sunt probleme sa nu accepte copilul
delfinasa
Scris: Monday, November 5, 2007 4:43 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Doctorii astia de aici sunt reticenti la administrarea de medicamente la copii. Daca nu e neaparata nevoie, nu prescriu. Si pe mine ma mai oftica, dar pana acum am mers pe mana lor si a fost foarte bine.
Noi am fost ocolite de aftele de lapte si sincer nici n-am stiut ce-i cu glicerina asta boraxata pana sa citesc pe forum la alte fete.
Fii-mea n-a vazut decat tylenol pentru infants (si picaturi saline), pediatrii de aici nu prea prescriu alte medicamente la sugari cand sunt raciti, cu temperatura, nas infundat. Ce antibiotice? Parca nici nu exista pentru ei, cred ca le prescriu numai in cazuri extreme.

Probabil ca si doctorul la fel ti-ar fi zis, stiu ei ce vorbesc chiar daca nu-ti dau detalii (pe care trebuie sa le scoti cu clestele de la ei). Bine ca i-au trecut de la sine si sa nu mai revina.
Fenobarbitalul stiu ca era indicat pentru insomnii, hiperactivitate, n-am auzit pana acum ca se prescrie la rosu in gat oare. Poate ma lamuresc fetele din domeniu.
Daca nu gasesti seringi, zi-mi ca am cateva acasa si ti le pot trimite.
Fluturas
Scris: Monday, November 5, 2007 9:26 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
delfinasa wrote:
Doctorii astia de aici sunt reticenti la administrarea de medicamente la copii. Daca nu e neaparata nevoie, nu prescriu. Si pe mine ma mai oftica, dar pana acum am mers pe mana lor si a fost foarte bine.
Noi am fost ocolite de aftele de lapte si sincer nici n-am stiut ce-i cu glicerina asta boraxata pana sa citesc pe forum la alte fete.
Fii-mea n-a vazut decat tylenol pentru infants (si picaturi saline), pediatrii de aici nu prea prescriu alte medicamente la sugari cand sunt raciti, cu temperatura, nas infundat. Ce antibiotice? Parca nici nu exista pentru ei, cred ca le prescriu numai in cazuri extreme.

Probabil ca si doctorul la fel ti-ar fi zis, stiu ei ce vorbesc chiar daca nu-ti dau detalii (pe care trebuie sa le scoti cu clestele de la ei). Bine ca i-au trecut de la sine si sa nu mai revina.
Fenobarbitalul stiu ca era indicat pentru insomnii, hiperactivitate, n-am auzit pana acum ca se prescrie la rosu in gat oare. Poate ma lamuresc fetele din domeniu.
Daca nu gasesti seringi, zi-mi ca am cateva acasa si ti le pot trimite.

da delfinasa ,dar cateodata chiar e nevoie de antibiotice si tot nu iti prescriu.zic asta,pentru ca asa sunt si spaniolii.merg la pediatru,ii spun ce are copilul,si imi raspunde...de ata nu ne atingem acum,sa mai asteptam cu reactioneaza.pentru mucisori...DOAR ser,cateodata chiar nervi nervi cand vad.sa va spun un exemplu.sotul meu s-a imbolnavit(nu acum) si a facut febra peste 40.avem o circa aici peste drum de noi si m-am dus acolo cu el,ca orice ii dadeam,febra nu scadea si se simtea tare rau.am ajuns acolo,l-au intins pe pat,se uitau la el,si raspunsul a fost"trebuie sa avem rabdare ca va scade si febra,este un barbat mai mare si scade mai greu febra".intre timp sotul meu nu mai stia de el,vorbea tot aiurea,si abea cand au vazut asta l-au dus la spitalul marebox2 cand vad asa ceva
mihaela75
Scris: Monday, November 5, 2007 8:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Nu-i dau lui Arti miere, stiu ca nu e pt copii sub un an desi sunt multe lucruri pe care le uit ,parca mi-a intrat creierul la apa...sau la lapte alcool Delfinasa, multumesc de seringi, sper sa nu am nevoie ca aici nu mi s-a imbolnavit niciunul , nici macar o raceala.Oricum n-as mai avea curajul sa fac injectii, cand mai imbatranesti esti mai precaut mos La fel si eu cu medicamentele, tylenol si infancol cam atat firstprize

Multumesc ,fetelor, de pontul cu bicarbonatulpupici
sousourel
Scris: Friday, November 30, 2007 10:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Ne confruntam si noi cu problema asta...am incercat cu miere...deocamdata nimic. Maine fac solutie de bicarbonat.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.