Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| TIPURI DE MASTI
NUTRITIVE Au rol de a stimula procesul de regenerare a epidermei, ajutind totodata la prevenirea si atenuarea ridurilor. Contin vitamine si substante nutritive .Galbenusul de ou, ficatul proaspat de pasare, untura, laptele si derivatii sai, produsele apicole, drojdia de bere, fructele si legumele sint ingredientele de baza ale mastilor nutritive. Se aplica saptaminal, pe un ten curatat in profunzime si inmuiat la baia de aburi.
TONICE Au rol de a stimula circulatia sanguina si de a tonifia muschii subcutanati, fiind ideale pentru revigorarea tenurilor obosite sau ridate. Ingredientele sint: capsune, fragi, mere, pere, piersici, struguri albi etc. Se aplica pe fata, fie comprese inmuiate in suc de fructe, fie masti simple din pulpa de fructe. In general, mastile cu actiune tonica se aplica de doua ori pe saptamina, dar ele pot fi folosite si zilnic, in cazul unui ten devitalizat si ridat.
CALMANTE Sint indicate tenurilor sensibile, alergice, care se irita foarte usor. Contin infuzii de plante cu efect calmant (coada soricelului, nalba, trandafir etc) amestecate cu lapte praf caolin sau faina de orez. Acesta compozitie contine si sucuri de fructe sau legume (morcovi, struguri, pepene galben etc.), caimac, brinza de vaci sau amintina si miere.
HIDRATANTE Au rol de a completa necesarul de apa al pielii si sint recomandate tuturor tipurilor de ten. Flori de nalba, tei, rozmarin, musetel si asmatui sint folosite frecvent pentru hidratarea tenului. Daca ai tenul foarte deshidratat, poti aplica zilnic pe fata rondele de castravete sau poti folosi comprese inmuiate in suc de pepene rosu.
ASTRINGENTE Sint recomandate tenurilor seboreice, cu porii dilatati. Ele contin urmatoarele substante: carbonat de magneziu sau de calciu, caolin, legume si fructe (gutuia, portocala, pruna, prazul, cartoful, lamiia, risia etc).
Cu sucurile proaspete din fructe si din legume se pot face lotiuni, cu scopul de a elimina impuritatile de pe fata. Daca dorim sa scapam de punctele negre, dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, ne sfatuieste sa folosim o masca din sucul unei lamai combinat cu albus de ou. Aceasta este eficienta atat contra punctelor negre, cat si a porilor dilatati. Timpul de actionare a mastii este de 15-20 de minute. De asemenea, cu sucul unei lamai, imbibat intr-un tampon de vata, putem sa ne stergem fata. Dupa 20 de minute se clateste fata cu apa calduta si se aplica o crema hidratanta. Iar rezultatul va fi un ten mult mai curat.
DE EXFOLIERE Au rol de a curata epiderma in profunzime, iar in compozitia lor sint incluse ingrediente care au proprietatea de a absorbi murdaria si excesul de sebum, de a indeparta stratul de celule moarte si e a netezi pielea. Acest tip de masti se aplica saptaminal, dupa ce tenul a fost demachiat bine si inmuiat la baie de aburi.
Avantajul mastilor de fata consta in faptul ca au compozitia certa, fara sa-ti faci griji din cauza unor ingrediente necunoscute, care pot da alergii, sau in privinta termenului de valabilitate. Componentele sunt la indemana oricui si gasim oricand in frigider sau in camara ingrediente pentru o masca de fata.
In functie de fiecare tip de ten (normal, mixt, sensibil, gras sau uscat) se pot realiza masti de fata pe baza de fructe si legume care sa ne faca sa aratam mai bine, mai sanatoase si mai pline de viata.
SFATURI UTILE INAINTE DE APLICAREA UNEI MASTI DE FATA
- este recomandat sa faci o vizita unui dermatolog sau medicului de familie, pentru a verifica daca vreun ingredient (glicerina, ouale, capsunii, etc.) iti poate declansa o alergie sau sensibiliza tenul.
- trebuie sa stii sigur carui tip de ten apartineti
- asigurati-va ca aveti un loc unde va puteti relaxa, pentru ca la aplicarea mastilor de gel sau argila trebuie sa stati absolut nemiscata si tacuta timp de 10 – 20 minute. Vorbitul va intinde masca si o va impiedica sa fie pe deplin eficienta.
- inainte de aplicarea oricarei masti fata trebuie curatata, spalata in prealabil. Fata se curata foarte bine cu o lotiune sau poate fi spalata cu foarte multa apa in care picurati cativa stropi de otet de mere sau suc proaspat de lamaie. O "tehnica" mai noua consta in stropirea fetei cu picaturi de apa minerala. La fel de eficient este si sa-ti expui fata la aburi cateva minute. Porii se deschid mai tare, pielea este curatata in profunzime, iar masca va fi absorbita mai bine.
- daca pielea este uscata sau normala, se aplica o crema. Se poate folosi ulei de nuca de cocos, daca este disponibil, pentru ca este natural si nu va impiedica secretia naturala de grasime a organismului prin efectele de uscare ca in cazul folosirii mastilor faciale. Dar daca tenul este gras, se aplica masca direct, fara aceasta etapa a hidratarii.
- parul trebuie bine strans la spate pentru a nu cadea peste fata
PREPARAREA MASTILOR DE FATA
In toate tipurile de masti se amesteca 2 linguri si jumatate din ingredientele uscate (fulgi de ovaz, drojdie, argila etc.) cu ingredientele lichide (iaurt, suc etc.), pana ce se obtine o pasta moale.
APLICAREA MASTII
- se aplica masca pe toate suprafata fetei, ocolind insa ochii si buzele. se aplica pe obraji, frunte, nas, barbie si gat.
- asigurati-va ca sprancenele nu sunt atinse deoarece daca folositi o masca gel, nu ati dori ca si sprancenele sa fie indepartate odata cu masca.
- nu va miscati deloc fata dupa aplicarea mastii;
- lasati masca sa se usuce intre 15 si 30 de minute, apoi fata se freaca cu un tifon inmuiat in apa calduta, dupa care se clateste.
- nu folositi produse de machiaj decat dupa 2-3 ore de la indepartarea mastii.
Mastile trebuie folosite o data pe saptamana sau pe luna, in functie de nevoile tenului.
INGREDIENTELE MASTILOR DE FATA
Ingredienti solizi:
Fulgii de ovaz si migdalele pisate reprezinta o substanta de baza uscata, ce merge la toate tipurile de ten.
Faina din germeni de grau si drojdia de bere hranesc epiderma.
Argila cosmetica elimina impuritatile, favorizeaza disparitia cosurilor si amelioreaza circulatia sanguina.
Ingredienti lichizi (pentru piele grasa):
- albusul de ou batut spuma - iaurtul - sucul de portocale - infuziile de coada-soricelului si de frunze de frag
Ingredienti lichizi pentru piele uscata: - galbenusul de ou - mierea - smantana proaspata - pulpa de banana - apa de trandafir - uleiul de migdale - sucul de pepene si de morcovi
Infuziile de rozmarin, de menta, urzica, salvie sau eucalipt tonifica pielea obosita si stimuleaza circulatia sanguina.
LAPTELE . Recomandat mai ales tenului uscat, laptele gras poate fi combinat cu miere. Ne putem spala pe fata cu lapte si miere sau putem folosi aceasta combinatie ca masca, timp de 15-20 de minute, dupa ce tenul a fost degresat. La o cana de lapte de 200 ml se adauga una-doua lingurite de miere.
MIEREA . Bogata in minerale, vitamine si un foarte bun antioxidant, mierea este ideala mai ales pentru tenurile cu tendinta de uscaciune. Se poate folosi ca masca, direct pe ten, timp de 20 de minute, sau poate fi dizolvata in infuzie sau decoct – cu care se tamponeaza fata.
ABURII . Cu rol de degresare pentru toate tipurile de ten se folosesc aburii din infuzii de plante. Planta se pune in apa fierbinte. Ne aplecam deasupra recipientului cu un prosop pe cap si stam 3-5 minute. Infuziile pot fi din urzica, coaja de stejar, musetel, coada-soricelului, galbenele.
OUL . Masca din ou, care este hranitoare, se poate folosi o data sau de doua ori pe saptamana. Si, chiar daca este indicata cu precadere persoanelor care au tenul uscat, dr. Papazian-Urdareanu afirma ca si cei cu tenul gras pot beneficia de un aport suplimentar de produse active.
CARTOFII. Sub forma de feliute- sunt un remediu miraculos impotriva pungilor de sub ochi. In plus, au o actiune profilactica importiva ridurilor. Se pune cate o feliuta de cartof sub fiecare ochi si se lasa sa actioneze cca.10 minute.
BRANZA DE VACI. Este destul de frecvent recomandata in tratamentele cosmetice. Acest produs lactat poate fi utilizat si pentru intarirea bustului. Aplica putina branza de vaci (se poate adauga si un strop de smantana) pe sani si pe gat si las-o sa actioneze timp de 15-20 min. dupa care indeparteaza masca prin clatire cu apa calda. Efectul va fi si mai vizibil daca vei aplica aceasta masca de 2-3 ori pe saptamana.
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Tratamente naturiste cu fructe
Fragi, zmeura, coacaze si visine, sunt fructe pe cît de savuroase, pe atît de sanatoase, si un ingredient în tratamentele pentru întretinerea tenului.
Tratament naturist cu zmeura : - masca din fructe zdrobite- se aplica pe fata timp de 15-20 de minute, se indeparteaza si se spala cu apa minerala; - infuzie din 2 linguri frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita, se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se spala usor fata folosindu-se o discheta de bumbac.
Tratament naturist cu capsuni : - masca din fructul proaspat: din capsuni pasate se obtine o pasta care se aplica pe fata, pleoape, gât si piept; - unguent natural de capsuni, obtinut prin stoarcere în tifon (sau folosind un storcator) a 6-10 fructe , cu zeama obtinuta se ung tenul si pleoapele. Tratamentul dureaza 15-20 minute. Dupa acest interval tenul se clateste cu infuzie de musetel.
Tratament naturist cu cirese : - masca din fructe (cirese) proaspete zdrobite. Se aplica pe frunte, obraji. Întretine elasticitatea pielii.
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Este destul de simplu sa-ti alegi masca potrivita daca stii ce tip de ten ai. Daca nu esti sigura, cere parerea unui specialist dermatolog care, in urma unei dermo-expertize iti spune exact ce trebuie sa folosesti. Iar daca asculti sfatul bunicii si alegi sa-ti faci singura masca combina urmatoarele ingrediente:
Pentru tenul gras: - amesteca un albus de ou batut spuma cu o ligurita de zeama de lamaie si una din suc de portocale. Las-o sa actioneze 15 minute. - amesteca sucul de la doua rosii cu o ligura de glicerina. Lasa masca pe fata 5 minute. Nu mai mult!
Pentru ten uscat: - da prin razatoare doi castraveti si amesteca-i cu doua linguri de ulei de masline. Lasa masca 20 de minute! - amesteca un galbenus de ou cu o lingura de ulei de masline si una de germeni de porumb. Lasa masca pe fata pana simti ca incepe “sa stranga”.
Pentru ten acneic: - amesteca o lingura de drojdie de bere cu una de ceai de musetel. Lasa masca 10 minute. - amesteca sucul de la o portocala cu o ligura de smantana grasa. Lasa masca sa actioneze 15 minute.
Pentru ten iritat: - amesteca o lingura de smantana cu una de miere si una de suc de castraveti. Trebuie sa o lasi pe ten 20 de minute. - striveste o banana si amestec-o cu zeama de la o lamaie. Tine-o pe fata 10 minute.
Pentru tenul cu puncte negre: - amesteca miezul unei rosii cu o ligurita de tarate. Maseaza usor cateva minute, apoi clateste cu multa apa calda. - amesteca o ligura de miere de albine cu un pumn de malai. Maseaza usor insistand pe zona T.
Pentru tenul cu porii dilatati: - amesteca miezul a doua prune cu o ligurita de ulei de masline si zeama de la o lamaie. Lasa masca pe fata 10 minute. - amesteca un galbenus de ou cu o lingurita de ceai de menta. Lasa masca 15 minute.
Pentru tenul patat : - amesteca o lingura de smantana cu o lingurita de apa oxigenata. Nu lasa masca pe fata mai mult de 5-8 minute. - amesteca o lingura de tarite de grau, 10 g drojdie de bere si zeama de lamiie cit este necesar. Se aplica pe fata si se lasa 10 minute, apoi se clateste cu apa calduta.
Pentru tenul cu pistrui: - amesteca o lingura de faina de secara, o lingura de tarite de orz si zeama de lamiie. Se aplica pe fata timp de 15 minute, apoi se clateste bine cu apa calda. - amesteca 3 linguri de zeama de lamaie, 20 g drojdie de bere si 20 g de tarite de griu. Las-o sa actioneze 10 minute.
“Ce plante fac casa buna cu un ten iritat?”
Pentru tenurile iritate, inrosite, patate, se recomanda plante cu proprietati calmante: flori de coada-soricelului (se aplica comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de flori la 100 ml apa), flori de musetel (comprese cu infuzie din 1,5 linguri de planta la o cana de apa) si frunze de patrunjel (lotionari cu macerat obtinut la rece, preparat dintr-o legatura de planta proaspata, bagata intr-o jumatate de litru de apa rece, vreme de 8-10 ore
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Chiar ca e interesant. |
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Ou pentru ten si putina gheata si o reteta interna:018:
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| mama lui rik wrote:Interesabnt Ingeras,multumim!
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Inainte de vacanta merge o masca cu namol din Marea Moarta de la Avon-ador cum miroase. Mi-am luat toata gama iar mai mult pentru miros ! |
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Vreau si eu o masca de fata pentru ten uscat. La mare am o reala problema cu pielea si vreau sa iau ceva cu mine in vacanta, inafara de ceea ce folosesc eu in mod normal. Are cineva vreo idee? |