Masa de Paste
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Sunday, February 12, 2006 1:23 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17840
Ce retete pentru meniu, accesorii, decoratiuni, aranjamente folositi pentru masa festiva de Paste ? Cum vopsiti si ce culori folositi pentru ouale de pasti ? Faceti cuibusoare pentru iepuras ? Aveti poze cu aranjamentul mesei de paste ?
taki
Scris: Friday, February 17, 2006 10:01 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
- Miel in sos de iaurt:
1 kg. carne de miel, 500 g iaurt, 1/2 lingura de faina, 2 linguri unt sau margarina, o lingura de marar tocat, sare.
Mod de preparare: bucatile de carne de miel se prajesc in unt, iar cand s-au rumenit, se pun cateva linguri de apa si se lasa sa fiarba incet, acoperit, pana cand carnea este aproape fiarta. Se face o pasta din iaurt si faina, punand cate putin iaurt peste faina si amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase. Aceasta pasta se toarna peste bucatile de miel, apoi se adauga mararul si sarea si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se serveste cu mamaliguta.
taki
Scris: Thursday, February 23, 2006 8:58 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Carne de miel cu ciuperci


-1 kg carne de miel;
-1 ceapa tocata;
-500 g ciuperci;
-zeama de lamaie;
-1 legatura de patrunjel verde;
-1 legatura de marar verde;
-1/2 pahar cu vin rosu;
-1 pahar cu smantana;
-1 lingurita cu faina;
-sare si piper, dupa gust.



Se taie carnea in bucati, se pune intr-o cratita cu ulei si ceapa tocata, sa se rumeneasca, acoperit.

Se adauga apoi putina apa si vinul si se lasa sa fiarba.

Se spala si se curata ciupercile, se taie felii si se pun peste carne cu 1 lingurita cu zeama de lamaie.

Se adauga verdeata taiata marunt, sare si piper, dupa gust, dupa care se lasa din nou la fiert.

La sfarsit, se adauga un pahar de smantana amestecata cu 1 lingurita cu faina si se mai da la fiert inca doua clocote.

Se serveste cald.
taki
Scris: Thursday, February 23, 2006 9:20 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Ouale de Paste

Rosii, galbene, verzi sau albastre, ouale trebuie sa aiba o culoare uniforma. Asa ca trebuie sa ai grija cu ele inca de la cumparare. Alege-le pe cele cu suprafata neteda, iar inainte de a le fierbe spala-le in apa cu putin detergent de vase, iar apoi clateste-le si lasa-le sa se usuce.

Cand se pun la fiert, pentru a nu se sparge, adauga sare in apa rece. Iar atunci cand pregatesti vopseaua, adauga in vasul cu pricina o lingura de otet.
Dupa ce sunt vopsite, pentru a capata luciu, ouale sunt lasate sa se usuce apoi sunt unse cu ulei sau cu slanina (depinde de ce are in casa gospodina). Iar pentru a impresiona toti musafirii sositi la masa de Paste, asaza-le frumos in cos de nuiele, in care in prealabil poti pune cateva fire de iarba.
taki
Scris: Saturday, March 4, 2006 7:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Legenda oualor de Pasti

Cu 2000 ani inainte de Hristos chinezii foloseau oua colorate. Cercetari etnografice descriu obiceiuri ale oualelor colorate în Ucraina (asemanatoare cu cele de la noi), Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Rusia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Belgia, Olanda, Lituania, Finlanda, Estonia, Suedia, Armenia, Egipt si Anglia (unde ouale colorate au fost înlocuite cu oua de ciocolata).
Legenda spune ca atunci când Iisus a fost batut cu pietre, acestea atingându-l s-au transformat în oua rosii.
O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au însângerat sub cruce.
Alta legenda afirma ca dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Când va învia cocosul pe care-l mâncam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va învia si Iisus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a început sa bata din aripi.

In traditia populara româneasca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, sunt benefice în felurite situatii etc.
Culoarea rosie este simbol al focului purificator. O credinta din Bucovina afirma ca oul rosu este aparator de diavol. Acesta se intereseaza daca oamenii fac oua rosii si umbla cu colinda, caci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va iesi în lume.
Una dintre cele mai vechi marturii privind ouale colorate de la români este a secretarului florentin al lui Constantin Brâncoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a oualelor vopsite de la Curtea domnitorului muntean.

Rosu = simbol al sângelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata.

Negru = absolutism, statornicie, eternitate.

Galben = lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.

Verde = reînnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta.

Albastru = cer, sanatate, vitalitate.

Violet = stapânire de sine, rabdare, încrederea în dreptate.

Mai demult, ouale erau vopsite în culori vegetale, astazi se folosesc mai mult cele sintetice, chimice. Culorile vegetale erau preparate dupa retete stravechi, transmise din generatie în generatie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, în functie de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul în care erau combinate, ofereau o gama extrem de variata de nuante. Extrem de diversificate si ingenioase sunt materialele si instrumentele folosite la decorarea oualelor. In functie de regiunile tarii, exista procedee specifice pentru realizarea oualelor decorative. In unele parti sunt folosite oua fierte, în alte zone cele golite de continut.
Oua decorative se mai fac cu vopselele în relief (Vrancea, Putna Sucevei), împodobite cu margele (Bucovina), din lemn (zona Neamt), din lut (Corund-Harghita) sau chiar din material plastic (Bucovina).
Ornamentica oualelor decorative este extrem de variata, ea cuprinzând simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, skeomorfe (unelte de munca) si religioase. Astfel, numai în ornamentarea geometrica deosebim simboluri si semnificatii precum:

linia dreapta verticala = viata

linia dreapta orizontala = moartea

linia dubla dreapta = eternitatea

linia cu dreptunghiuri = gândirea si cunoasterea

linia usor ondulata = apa, purificarea

spirala = timpul, eternitatea

dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.

Kiki
Scris: Monday, April 3, 2006 12:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Miel cu rozmarin

* Cantitati 1 pulpa miel
* 3 linguri ulei masline
* 2 catei usturoi
* ½ lingurita rozmarin
* sare, piper
* 500 gr pasta tomate
* 1 legatura marar
* 150 ml vin alb

Pulpa de miel se inteapa cu varful unui cutit, se impaneaza cu usturoiul, se unge cu ulei, se condimenteaza cu sare, piper, rozmarin si se introduce la cuptor (incalzit in prealabil) timp de 40-45 minute. Din timp in timp se stropeste cu putina apa. Cu 10 minute inainte de a fi scos din cuptor se adauga pasta de tomate dizolvata in putina apa si se adauga vinul. Cand este scos din cuptor se presara marar taiat fin.
Kiki
Scris: Monday, April 3, 2006 12:32 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Drob de miel

Ingrediente: Ficatul, plaminii, splina si rinichii de la un miel de 6-8 kg (gata taiat), 150 g ceapa, 100 g franzela, 50-80 ml untdelemn, 100 ml smantana (se poate si fara ), 3-4 oua, sare, piper, enibahar, marar, patrunjel, tarhon.

Mod de preparare: Maruntaiele de miel se spala la un jet de apa. Ceapa taiata marunt se caleste un minut, in 5-6 linguri de untdelemn, apoi se adauga plaminii taiati in bucati mici, rinichii taiati in jumatate, pe lungime, apoi crestati in 2-3 locuri si bine spalati, o lingurita cu virf de sare, cite un virf de lingurita din fiecare condiment macinat, lasind sa se prajeasca la foc mic acoperite, pina cind scade apa ce o lasa. Reci, se trec prin masina de tocat impreuna cu ficatul crud si franzela muiata o clipa in apa rece si bine stoarsa. La tocatura se adauga smintina, ouale intregi, citeva frunze de ceapa verde taiate in felii subtiri, cite o lingurita din verdeata preferata taiata marunt, sau din toate, dupa gust. Se amesteca bine.
Kiki
Scris: Monday, April 3, 2006 12:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Masa de Paste, una speciala
Traditia ne aduce pe masa de Paste ouale rosii, cozonacul, vinul si friptura de miel. Pe langa toate acestea, iti recomndam si noi cateva retete potivite intr-o astfel de zi.

Aperitiv

Oua cu maioneza
Ingrediente: 6 oua, 2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 100 g ulei, 1 lingura smantana, 1 varf de lingurita sare, 2-3 masline sau putina verdeata.

Mod de preparare
Se fierb ouale tari. Cand se racesc, se curata de coaja si se taie in doua, in lungime. Se asaza pe o farfurie cu galbenusul in jos si se toarna deasupra un strat de maioneza pregatita cu mustar, la care s-a adaugat o lingura buna de smantana. Peste fiecare ou se asaza o frunzulita de patrunjel sau bucatele de masline.

Masa principala


Stufat de miel

Ingrediente: 750 g carne, 40 fire ceapa verde, 20 fire de usturoi verde, 2 linguri de untura, 1 lingurita de faina, 1 pahar de bors sau 2 linguri de otet, 1 lingura bulion, sare.

Mod de preparare
Se taie carnea de miel in bucati potrivite care se prajesc cu o lingura de grasime. Se adauga un praf de faina. Separat se oparesc firele de ceapa si de usturoi verde. Se innoada fiecare fir in forma de opt. Se prajesc usor in untura, fara sa se ingalbeneasca. Se pun in cratita cu carne, se adauga un pahar de bors fiert, indoit cu apa, sare si bulion de rosii. Dupa ce a inceput sa fiarba, se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit, pana scade cat trebuie.

Peste la cuptor cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg de peste, zarzavat de supa, 500 g ciuperci, 2 linguri unt, 1 lingurita faina, 1 ceasca smantana sau lapte, 100 g branza.

Mod de preparare
Se fierbe in apa cu sare si zarzavat pestele. Dupa ce s-a racit putin, se taie in bucati mici. Se curata ciupercile, se taie felii nu prea subtiri si se inabusa cu o lingura de unt si sare. Se face un amestec dintr-o lingura de faina si una de unt si se stinge cu o ceasca de smantana sau lapte. Separat se rade branza. Se unge cu unt o forma speciala pentru cuptor. Se asaza alternand randuri de peste, ciuperci, sos, branza. Ai grija ca ultimul rand sa fie de sos. Se presara apoi branza si se baga la cuptor pentru a se rumeni.

Desert


Pasca cu smantana
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac, 1/2 lingura de unt pentru uns tava. Umplutura: 750 g smantana, 2 linguri faina, 5 galbenusuri, 3 albusuri, 150 g zahar, vanilie, coaja de lamaie, un praf de sare.

Mod de preparare
Din aluatul de cozonac se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si de marimea tavii in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fund. Din alte doua bucati se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se asaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca.

Se pregateste dinainte umplutura din smantana, faina, 5 galbenusuri, 3 albusuri spuma, o lingura de rom, zahar, un praf de sare, jumatate de vanilie si putina coaja de lamaie rasa. Se freaca galbenusurile cu zaharul si faina, se adauga albusurile, smantana si celelalte, si se toarna in forma, sa nu treaca insa peste marginea de aluat. Se unge marginea cu ou, se presara stafide si se da la cuptor. Cand este gata, se scoate din forma dupa ce s-a racit.

Cozonac cu nuca

Ingrediente: 600 g faina, 1 ceasca lapte, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1/2 lingurita sare, 140 g unt proaspat, 2 linguri zahar, 20 g drojdie, vanilie. Umplutura: 500 g nuci macinate, 350 g zahar pisat, un praf de sare, 1/2 ceasca lapte.

Mod de preparare
Se moaie drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut. Se freaca untul spuma cu doua linguri de zahar. Se cerne faina, se face loc la mijloc si se toarna plamadeala, o ceasca de lapte, doua oua intregi si doua galbenusuri frecate cu 1/2 lingurita de sare; se framanta, adaugand si untul frecat spuma, pana face aluatul basici si se desprinde de pe mana. Coca trebuie sa fie ceva mai tare decat la cozonacul obisnuit. Se lasa sa creasca.

Umplutura
Se amesteca nucile macinate, cu zaharul pisat si cu un varf de lingurita de sare. Se opareste cu 1/2 ceasca de lapte clocotit si se freaca pana se face pasta potrivit de consistenta.
Aluatul crescut se desparte in doua, se intinde prima foaie pe masa presarata cu faina, deasupra se intinde jumatate de nuca, intr-un strat cat mai egal, se ruleaza si se pune in forma de cozonac, unsa cu unt. Se repeta operatiunea cu a doua bucata de aluat. Se ung cu ou si se dau la cuptor, fara sa se lase aluatul in forma sa creasca, deoarece se fac goluri intre nuca si aluat. Se coace la foc potrivit.
Kiki
Scris: Monday, April 3, 2006 12:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Aranjarea mesei de Paste

Mai ales pentru festinele de Pasti sau Craciun, care strang toata familia in jurul sau. Daca ai si oaspeti, cu atat mai bine! Bucatele ca bucatele, dar aranjamentul mesei precis ii va impresiona.
Ce spune traditia

* Servetul de panza si farfuria pentru unt se pun intotdeauna in partea stanga, iar paharele - in dreapta, sus.
* De obicei, paharul de vin rosu este mai mare decat cel de vin alb.
* Paharul de apa este bombat si fara picior si adeseori are aceeasi dimensiune ca si paharul de vin rosu.
* Lingura pentru supa/ciorba sta intotdeauna in partea dreapta.
* Cutitul si furculita pentru acelasi fel doi se pun in partea dreapta, respectiv, in partea stanga.
* Cat priveste tacamurile pentru desert, acestea se afla, de cele mai multe ori, in partea de sus a farfuriei, in sens invers unul fata de celalalt.

Variante

* Uneori, lingura si furculita pentru desert se asaza chiar langa farfurie, de o parte si de alta a acesteia.
* Cutitul pentru unt este mai scurt si se pune pe farfuria pentru unt, in stanga ta.
* Prioritate la asezat (cat mai spre dreapta sau mai spre stanga) au intotdeauna tacamurile pentru aperitive.
* Furculita pentru peste are trei dinti (dar lati!), iar cutitul este curbat la unul dintre capete; ambele se asaza inaintea tacamurilor pentru felurile principale.

Cum sa ai grija de piesele din:
Portelan fin
Serviciile din portelan (de masa, ceai sau cafea) au nevoie de toata atentia ta! Daca una dintre piese se sparge, incearca sa o inlocuiesti cat mai repede, fiindca, intre timp, se poate renunta la fabricarea anumitor modele. Te poti trezi astfel cu seturi desperecheate, pe care nu le mai poti reface.

* Dupa spalare, farfuriile trebuie "depozitate" in siguranta. Ca sa nu se zgarie, pune servetele de hartie intre ele.
* Chiar daca ai masina de spalat vase, nu o folosi si pentru serviciile din portelan fin. In timp, curatarea abraziva va deteriora cu siguranta ornamentele acestora.
* Sticla si cristal
* Pune intotdeauna paharele cu gura in sus. Daca le asezi invers, vor capata un miros specific, neplacut, iar marginile se pot fisura.
* Nu turna lichide fierbinti sau, dimpotriva, foarte reci in pahare. De asemenea, nu le expune acestor variatii bruste de temperatura nici atunci cand le speli. Risti sa se fisureze.
* Mare grija la paharele cu margini aurite: masina automata si spalatul prea des cu apa fierbinte le va sterge.
* Paharele cu picior se sterg rotindu-le pe ele in jurul prosopului din bumbac; altfel, risti sa ramai cu piciorusul paharului in mana - mai ales in cazul celor din sticla.

Ce spun bunele maniere...

Desi le stii de la mama, de-acasa, pentru orice eventualitate le trecem din nou in revista, punandu-le la socoteala si pe cele mai noi, "generate" de tehnica de ultima ora.
La restaurant (dar nu numai)

* Intotdeauna foloseste prima data tacamurile aflate cel mai aproape de mana ta, nu de farfurie.
* Mancarea trebuie servita in partea stanga a celui care sta la masa, iar bautura - in partea dreapta.
* Nu musca niciodata din chifla/felia de paine, ci rupe din ea. Cand vrei sa mananci paine cu unt, intinde-l pe o bucata de paine, nu pe felia intreaga.
* Indiferent cat de mult tii la hainele tale, nu-ti pune niciodata servetul la gat (sfat destinat mai ales barbatilor).
* Pentru a sorbi ultimele linguri de supa, nu indrepta farfuria spre tine, ci in partea opusa.
* O veste buna: da, acum poti sa mananci (chiar si la restaurant) cu mana. Dar numai sparanghel si copane!
* Evita sa folosesti telefonul mobil si seteaza-l pe mesageria vocala. Numai pentru cazurile extreme regleaza sunetul la minimum, insa iesi afara ca sa vorbesti.
AdrianaC
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:22 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17840
Am vopsit deja oua rosii, dar spre deosebire de alte dati de data aceasta am spart cam multe, vreo 10 plans , asa ca am ramas cu 12 oua.

Dar pentru noi sunt suficiente.

Asa au iesit.


AdrianaC attached the following image(s):
hpim4695.jpg

Kiki
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:24 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
AdrianaC wrote:
Am vopsit deja oua rosii, dar spre deosebire de alte dati de data aceasta am spart cam multe, vreo 10 plans , asa ca am ramas cu 12 oua.

Dar pentru noi sunt suficiente.

Asa au iesit.



Is frumoase!!!! Moaaa, si ce lucesc! Cand vad ca ai vopsit ouale imi dau seama ce putin mai e pana la Paste!
cute_babies_of_mine
Scris: Thursday, April 20, 2006 9:32 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
Mesaje: 8978
Ce harnicuta esti, Adriana! Cred ca ar trebui sa iti urmez si eu exemplul si sa ma apuc de treaba, dar cu vremea asta, zau, n-am nici un chef!
O sa iau 2 Magne B6 sa vad daca mai ies din starea de apatie generala ce m-a cuprins, si ma apuc de gatit!
AdrianaC
Scris: Thursday, April 20, 2006 10:03 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17840
Eu nu o sa fac chestii traditionale de Paste anul acesta, pentru ca nici nu ma pricep si nici nu imi plac produsele din carne de miel/oaie, nu imi place nici drobul, nici stufatul, nici carne de miel sau bors de miel.

O sa facem Pastele impreuna cu socrii mei, cu bunici sotului si cu mama mea, iar soacra mea probabil ca o sa pregateasca chestiile traditionale.

Asa ca eu o sa fac o salata de oua, o pizza de-a forumului, si o placinta cu branza dulce si stafide, o sa cumpar niste cozonac si niste pasca si cam atat.

cute_babies_of_mine
Scris: Thursday, April 20, 2006 10:18 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 4/4/2006
Mesaje: 8978
Nici eu nu gatesc carne de miel, ca nu ne place! Dar mi-am luat cotlet de porc dezosat pe care il fac la cuptor, asa intreg, cu mii de condimente si mirodenii, dupa ce il scald in bait vreo 24 de ore. Si mai fac o ciorba de perisoare - ca fierb repede - si o salata boeuf. Ouale le vopsesc maine... Cozonacul si pasca deja le-am luat!
Iepurasul sa mai vina, ca de rest... am eu grija!
Maria & Mario
Scris: Thursday, April 20, 2006 10:57 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Ce frumoase sunt , Adriana . Cred ca o iau si eu la picior cu treburile , sa nu raman in urma ! flowers
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.