
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Prune uscate cu orez:
-1 farfurie de prune uscate -1 ceapa -1 cana orez -ulei
Prunele se pun la muiat-umflat, in apa rece, timp de 1 ora. Se toaca ceapa marunt, se caleste un pic in ulei, apoi se adauga orezul. Se incinge bine orezul, pana-si schimba culoarea, apaoi se adauga si prunele. Se umple cratita cu apa rece si se da la cuptor, pana se umfla tot orezul, cam 45 minute. |
 Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 504
| CARTOFI CROCANTI CU SUSAN
se curata cartofii de coaja, se spala si sa taie in 4, pe lungime.Se fierb circa 10 min in apa cu putina sare.Se scurg de apa, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, se stropesc cu ulei deasupra ,se pune sare si piper dupa gust, apoi se presara din belsug seminte de susan. Se introduc la cuptor si se coc cam 20 de minute , pana se rumenesc frumos.Sunt foarte gustosi fierbinti, insotiti de o salata de sezon. |

 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Stie cineva sa faca fasole pastai cu usturoi??? Va rog, postati reteta! Maine vreau sa o incerc ca mi-e pofta! |

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Praz cu masline Ingrediente: 2 legaturi mari de praz, 1/2 kg masline Mod de preparare: Prazul spalat si curatat de prima foaie se taie rondele cam de 2 cm grosime. Se adauga intr-o oala cu apa clocotita si se lasa la oparit timp de 10 minute. Se scoate si se lasa la scurs. Maslinele se desareaza, punandu-le timp de 5 minute in apa clocotita. Se prepara intr-un vas potrivit, se prajeste usor faina, se stinge cu 1 cana apa, se adauga bulionul sau sucul de rosii, otetul, sare, piper, zahar, foaia de dafin si se lasa sa dea un clocot. In acest sos se pun prazul si maslinele si se introduce la cuptor pentru 10 minute. Se serveste nu foarte fierbinte, cu paine foarte proaspata.
Pilaf cu praz si masline Ingrediente: 2-3 bucati praz, o ceapa mare, 2 morcovi, o cana orez, o cana apa, vegeta, 200 g masline. Mod de preparare: Se spala prazul si se toaca. Ceapa se curata si se toaca marunt si ea, morcovul se razuieste. Se pune prazul, ceapa si morcovul la calit in putin ulei, se adauga orezul spalat si se amesteca. Se toarna o cana de apa si se lasa sa se umfle putin orezul. Se pune vegeta si se adauga maslinele. Cratita se pune la cuptor pina se fierbe orezul. Daca este nevoie se mai toarna putina apa. Inainte de servire se presara verdeata tocata deasupra.
Masline marinate Ingrediente: masline, o frunza de patrunjel verde, o frunza de dafin, 2-3 felii de lamaie, otet de vin fiert, ulei Mod de preparare: Se aleg masline mari, frumoase si se fierb in cateva clocote, schimband apa odata sau de doua ori, ca sa se desareze. Dupa ce s-au racit se cresteaza fiecare maslina in lung si se pun intr-un borcan asezand printre randuri, la 1/2 kg. de masline o frunza de patrunjel verde, o frunza de dafin, 2-3 felii de lamaie. Se toarna deasupra otet de vin fiert, racorit si potrivit de acru. Deasupra se pune un strat subtire de ulei bun. Borcanul se leaga, si se poate pastra astfel cateva saptamani.
Marinata de masline Ingrediente: 1/2 kg masline, 1 capatina usturoi, piper, foi de dafin, 2 linguri bulion, 6 linguri ulei, 1 lamiie, ienibahar, 1/2litru otet de vin Mod de preparare: Se rumeneste usturoiul in uleiul incins, se scoate si se adauga bulionul, otetul, piperul, foi de dafin, ienibahar. Se lasa sa dea citeva clocote si se adauga maslinele spalate si intepate. Se lasa sa dea citeva clocote, se adauga usturoiul rumenit si la urma feliile de lamiie, curatate de coaja. Se lasa sa se raceasca si se asaza in borcan.
Vinete cu masline Ingrediente: 4 vinete, 1/4kg masline, 1 pahar ulei, 6 cepe, 8 rosii, sare, 4 legaturi verdeata, 1 lingura faina Mod de preparare: Vinetele spalate si curatate de codite, se taie bucati, se sareaza, se lasa 1/2 ora cu sare. Se storc de zeama, se prajesc in putin ulei. Maslinele se pun la desarat. Se asaza vinetele intr-o cratita peste un strat de rosii, se adauga maslinele, rosiile, verdeata si restul de ulei rece. Se pun la fiert, se scade sosul si se rumenesc bine. Faina, sarea si verdeata se presara printre rinduri. Se servesc reci.
Telina cu masline si sos Ingrediente: 2 buc. telina mare, o ceapa, 30 gr. masline, 8 linguri de ulei, o lingura de faina, 2 linguri de vin, 1 pahar suc de rosii, 1/2 lamaie, o lingura de zahar, o foaie de dafin si piper. Mod de preparare: Se spala ceapa, se curata si se da pe razatoare. Se caleste apoi 1 minut in tot uleiul, la foc mic. Peste ceapa se pune telina taiata betisoare (de 1 cm grosime si de 4-5 cm lungime), se lasa 2-3 minute pe foc, apoi se stinge cu 1/4 l de apa fierbinte. Se pun imediat si maslinele, se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic, pina cind telina este gata. Se adauga vinul, sucul de rosii frecat cu faina, 3-4 felii de lamiie fara coaja, zaharul caramelizat si stins cu 2 linguri de apa fierbinte. Se pun foaia de dafin, piperul si apa cit sa acopere ingredientele. Vasul se pune la cuptor ca sosul sa se lege.
Lipie cu ceapa si masline Ingrediente: 1 lipie, 3 cepe, 100 gr masline, 1 lingura de stafide, ulei, sare, piper. Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie si se caleste in ulei incins. Se scurge, se asaza pe lipie impreuna cu stafidele si maslinele curatate de simburi. Lipia se inveleste in folie de aluminiu si se pune pe gratar 5-10 minute pina se patrunde.
Dovlecei cu masline Ingrediente: 2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper. Mod de preparare: Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute.
Fasole verde cu sos de rosii si masline Ingrediente: 750 gr fasole, ulei, sare, 1/2kg rosii(4 linguri bulion), 1 ceapa, marar, 1 lingurita faina, 150 gr masline. Mod de preparare: Se prajeste putin ceapa in ulei, se adauga faina, se stinge cu apa clocotita cu sare. Se adauga fasolea taiata in doua, se fierbe in acest sos. Cind este aproape fiarta, se adauga rosiile taiate felii (sau bulionul), mararul tocat, la final maslinele, care au fost desarate de cu seara.
Cartofi umpluti " 2 kg cartofi fierti în coaja " un pachet de soia granule " bulion, ceapa " 500 g ciuperci " sare, boia de ardei dulce " maioneza Cartofii se curata si se taie pe lung. Se scobesc în asa fel încât sa ramâna un perete destul de gros pentru a nu se rupe. Umplutura se face din soia granule care se fierb în apa cu vegeta naturala si putina sare (cu cât supa în care fierbe soia este mai buna, cu atât soia va fi mai gustoasa). Dupa ce a fiert, soia se scoate cu spumiera si se scurge si se amesteca cu bulion si ceapa tocata si ciupercile taiate bucatele si fierte cu vegeta naturala. Amestecul se pune în jumatatile de cartofi. Cartofii scobiti se amesteca cu maioneza de pufuleti. Daca pasta este foarte moale, se toarna peste cartofi, iar daca este mai consistenta se pune pe un apltou si se aseaza cartofii peste ea. Se presara deasupra patrunjel verde tocat si masline.
Ciuperci cu fasole verde la cuptor " 1 kg ciuperci " 1 kg fasole verde " vegeta naturala, sare, patrunjel verde " 2 cepe " usturoi pisat Ciupercile se curata, se spala, se taie bucatele si se calesc în apa cu vegeta naturala si sare dupa gust. Fasolea se spala, se rupe bucati, se fierbe si se scurge. Ceapa se taie pestisori si se fierbe 3 minute si se scot din apa. Se pregateste o tava tapetata cu pesmet în care se pun ciupercile amestecate cu fasolea verde, iar deasupra se pune ceapa fiarta, frunzele de patrunjel verde tocate si se lasa la cuptor 20 minute. Se scoate din cuptor si se lasa la racit, apoi se unge cu ulei amestecat cu boia de adrei dulce. Se serveste cu mujdei de usturoi.
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Prajitura cu morcov
Ingrediente: -o cana cu morcov ras pe razatoarea de lamiie; -o cana cu ulei; -o cana cu zahar; -mirodenii; -1/2 praf de copt si o lingurita de bicarbonat stins; -3 cani de faina. Preparare:Se amesteca toate ingredientele, se toarna in tava unsa si tapetata, se intinde cu mina. Dupa ce s-a copt, se pudreaza cu zahar.
Pofta buna .
Mancarica de prune uscate!
1/2 kg de prune uscate 1 ceapa mai mica 2-3 linguri ulei 1lingura de zahar sare 3 linguri bulion
Se caleste ceapa in ulei, se completeaza cu prunele uscate si se pune apa cat sa acopere prunele. Se lasa la fiert pana se umfla si sunt moi prunele; se pune bulionul, zaharul si sarea dupa gust...se mai fierbe putin si se ingroasa cu o lingura de faina! Este delicioasa si se serveste rece! Se mananca in ajunul carciunul, ultima zi de post!
Prunele nu se pun la muiat, doar se spala! Si inca ceva ce am omis....se pun si cateva nuci taiate nu foarte maruntite; ele se pun mai la sfarsit imediat dupa ce pui bulionul! Pofta mare!ate!
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Cartofi cu ciuperci, masline si sos de rosii
-1 kg cartofi, taiati felii mai grosute; -1 cutie ciuperci feliate, scurse bine; -masline; -putin ulei, delikat/vegeta, putin sos de rosii, piper dupa gust;
Intr-o tava de yena se aseaza feliile de cartofi, se amesteca cu ciupercile, maslinele si cu sosul de rosii si condimentele...Se adauga putina apa si se dau la cuptor la foc mediu-mare cam 40 min sau pana se inmoaie cartofii, amestecand din cand in cand. Se poate adauga patrunjel proaspat tocat sau marar, cui ii place.
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 9/23/2008 Mesaje: 6611
| taki wrote:Stie cineva sa faca fasole pastai cu usturoi??? Va rog, postati reteta! Maine vreau sa o incerc ca mi-e pofta!
Calesti umpic de ceapa in ulei ,pui apa si fasolea impreuna cu ceapa calita la fiert si cand e aproape gata adaugi usuroi pisat !!Daca pui apa mai multa poti sai faci si umpic de dresatura cu apa si faina la urma!!!! Pofta buna!!! |

 Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Alexandra,asa ceva fac si eu,dar pun si marar |