Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| Si eu sant pro obisnuit copii cu munca in casa/gospodarie. Bereea, i-o fi spus mami ca cutare nepoata a fost la sapa si s-a gandit ca fata lui nu stie sa sape |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| miriam wrote:Si eu sant pro obisnuit copii cu munca in casa/gospodarie. Bereea, i-o fi spus mami ca cutare nepoata a fost la sapa si s-a gandit ca fata lui nu stie sa sape
Da' de unde? Celelalte nepoate sunt mai mari, au unghii puse...sigur nu merg la sapa |
|

| aurishta wrote:Fetelor, va spun din proprie experienta ca este de mare folos ca fetele (si baietii, bineinteles, dar acum vorbim despre fete) sa fie pricepute in treburile casnice. Eu am crescut in felul asta...mama nu m-a pus sa fac nimic, imi spunea ca " o sa am timp destul"...asa cum voi spuneti. Am citit, am desenat, am studiat muzica, m-am distrat la maxim...totusi, cand m-am casatorit, mi-a fost foarte greu...chiar si acum tarasc dupa mine lipsa acestor deprinderi... Noi nu putem sti sigur ce viata vor avea fetele noastre...ar fi de dorit sa isi poata permite menajere sau bucatarese...dar daca nu va fi asa? N-ar fi un act de intelepciune sa aiba abilitati pe care sa aleaga sa le puna deoparte, mai degraba decat sa se afle in incurcatura? Deprinderile astea se obtin in timp...se formeaza ochiul, mana....macar sa stie ce trebuie sa ceara si ce presupune munca asta, si tot este de folos!
Aurisha, dupa parerea mea ai avut o copilarie frumoasa!Eu ma saturasem de prasit , plivit, calcat, facut curatenie.Poate de asta am asa o oroare si nu vreau ca fata mea sa treaca prin asta.Sunt de acord sa faca ceea ce-si doreste cand are timp.De exemplu, in vacanta, nu stiu ce treburi sa-i mai dau ca tot cere.Treburi pentru varsta ei, dar nu sa o fac menajera ca sa-i fac pe plac lui tat-su.Chestia cu gospodina e treaba soacra-mii care s epare ca iar se plictiseste!Eu urasc acest cuvant! Si nu, nu mi se pare injositor sa le faca, dar nici nu trebuie sa fie o obligatie.Nici macar atunci cand e casatorita.Totul se face in doi, nu unul munceste si celalat doar benificiaza.Sper ca m-am facut inteleasa, ca scriu pe fuga de la servici si am impresia ca sunt cam brutala |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 11/10/2009 Mesaje: 7238
| Bere - cam asa gandesc si eu. Chiar I-am zis o data lui socra-miu sa nu cumva sa mai imi spuna vreodata gospodina ( culmea, ca nu sunt ) ca pentru mine e o jignire |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 9883
| bereea wrote:..... ma ajuta in bucatarie cand are timp, da si cu aspiratorul, sterge praful, isi aranjeaza camera- lucruri normale pentru varsta ei.Din pacate sotul isi doreste sa gaseasca mancare facuta cand ajunge de la munca acasa , sa spele ea vasele, sa ma ajute ea la curatenie, adica lucruri care nu sunt ok.Ea are de facut scoala, e si deja destul de ocupata ca nu mai are timp de nimic. Cu alte cuvinte sa preia din responsabilitatile lui, ca sa aiba el mai mult timp de sta cu telefonul in mana.Tot ma bate la cap s afac gospodina din ea.De aceea sunt atat de revoltata si de impotriva.Una e sa faca mici lucrui ok pentru varsta ei, alta e sa devina menajera din casa.
Face suficient pentru varsta ei Ale ! Sotul e clar influentat, ca asteptarile "suna" a conceptii invechite ! banuiesc eu ca si pe la voi acolo lumea e ceva mai evoluata , mai relaxata .... Sa isi exploateze la sapa restul nepoatelor !
kali wrote:Eu nu vad ca pe un folos ci ca pe un mod de educare a responsabilitatii - + disciplina + colaborare intre ei. Bineinteles, nu as pune indatoririle casnice inaintea temelor insa, incet-incet, intr-o atmosfera pozitiva, i-am invatat destul de multe pe ai mei si ei, la randul lor, sunt happy sa ajute.
In we., mai ales, le-am facut un mini-program pe care sunt bucurosi sa-l respecte. Edit: vasele si le spala, strang dupa ei la bucatarie zilnic...
Cred ca ma regasesc destul de mult in postu ul Oanei ! Ai mei au destule responsabilitati potrivite varstei lor, da' chiar sa preia indatoririle unui adult in casa, nu ! De ce e copil ? Ca sa ii gatesca cina lu' tati ? Nuu ! nu e treaba ei ! O sa se sature de responsabilitati cand o sa fie adult !
Pe mine ma uimeste extrema cealalta a situatiei - cu care ma ciocnesc foarte des aici ! Sincer va spun - copii mai aerieni si mai ne pregatiti pentru viata ca aici ma indoiesc sa existe ! Aerieni , nu stiu ce e aia patrunjel, daramite vinete...., dezordonati si acasa si pe strada, nepoliticosi ( e firesc sa ragai la masa - spre exemplu ) - si care culmea vin din familii educate ! Nu inteleg de unde vine "cocoloseala" asta pentru copii ! Scria undeva : Sa iti pregatesti copilul pentru drum, nu drumul pentru copil ! ( daca se intelege ce vreau sa scriu ) "Vai puiul meu e stresat de teme " hai sa il las cateva zile acasa sa se odihneasca si sa ajunga la zi cu Instagramul In fine, nici nu stiu daca mai sunt la subiect ! Ma suspenda vreun moderator ? Poate Poate tac ! |
|

| Stiu, Oana, ca e influentat.Si ma enerveaza cumplit faptul ca la varsta lui inca pune botul la prostiile lu' ma-sa!Nu vrea sa gandeasca singur si pace! Azi dimineata i-am scos "gospodarul" pe ochi si i-am aratat treburi din casa pe care tot amana sa le faca! Aseara la ora 21.00 fiica-mea inca studia si l-am intrebat daca ar fi cazul sa o opresc si sa o trimit la spalat vasele(care erau deja spalate, dar sa inteleaga ca ea are alte prioritati) Copii aerieni intalnesc si aici, parinti care habar nu au cum sa-si educe copiii si-i lasa pur si simplu de capul lor.Chiar ma intreba cineva cum ne educam noi, romanii, (desi nu generalizez ca avem si noi destui aerieni) copiii de sunt atat de buni la scoala , exceleaza mai ales in matematica si ca sunt descurcareti de mici. |
|
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| bereea wrote:Daca ami aud o singura data cuvantul "gospodina" incep sa tip de nervi!
urat cuvant,pentru mine este egal cu "sluga" In spatele cuvantului se ascunde multa frustrare si suferinta,femeia fara viata personala ,dedicata orbeste barbatului sau de ce nu ,copiilor.Sper ca nici una din fetele mele sa nu ajunga "gospodine" |
|

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| bereea wrote:Stiu, Oana, ca e influentat.Si ma enerveaza cumplit faptul ca la varsta lui inca pune botul la prostiile lu' ma-sa!Nu vrea sa gandeasca singur si pace! Azi dimineata i-am scos "gospodarul" pe ochi si i-am aratat treburi din casa pe care tot amana sa le faca! Aseara la ora 21.00 fiica-mea inca studia si l-am intrebat daca ar fi cazul sa o opresc si sa o trimit la spalat vasele.... si? a dat rezultatul scontat?
Pe mine nu ma deranjeaza atata vreme cat toata lumea e "gospodina" mari si mici fete si baieti. |
|

| Nu, nu a dat! Problema asta cu "gospodina" exista de mai mult timp la noi.Nu stiu de unde i-a venit ideea ca o femeie trebuie tot timpul sa stea cu carpa in mana.Asa ca intr-o zi, cand eram extrem de obosita dupa o zi de alergatura la munca, dupa cina m-am intins pe divan cu telecomnada in mana (cum obisnuieste el sa faca) . Se uita la mine si spune ca o gospodina n-ar sta la televizor, ci ar gasi ceva de facut!Atunci i-am precizat ca eu ma consider o doamna nu o gospodina (desi cu o zi inainte curatasem toata casa si totul stralucea)...si , de atunci, doame singur! Poate asa invata sa-si tina gura inchisa!
Nu stiu la voi, dar dupa 40 de ani barbatu' meu a innebunit pur si simplu!Daca continua asa ma tem ca-si va pèetrece batranetile singur. |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| Bereea, ii mai dai si de mancare?
Atata timp cat aduceti amandoi aceleasi venituri in casa, treburile gospodaresti se impart in mod egal. Daca unul din soti nu lucreaza, atunci e normal sa contribuie mai mult in casa pentru ca are mai mult timp si energie la dispozitie. |
|

| vanina wrote:Bereea, ii mai dai si de mancare? Atata timp cat aduceti amandoi aceleasi venituri in casa, treburile gospodaresti se impart in mod egal. Daca unul din soti nu lucreaza, atunci e normal sa contribuie mai mult in casa pentru ca are mai mult timp si energie la dispozitie.
mda, vezi ce fraiera sunt! |
|
| Berea,nu mai face nik in casa,daca va e foame ia fata si papati amandoua afara.Lasa vasele in chiuveta sa se spele singure ,etc.Daca indrazneste sotul sa spuna ceva replica e "Ete,n-am chef" .Nu mai accepta mojicii Nu e acceptabil asa ceva ,lipsa de respect ...sa nu spun iubire .Dar problema nu e el ci tu ,inceteaza sa mai fii sluga casei si sa vezi si el se schimba.Plus tu dai exemplu rau pt fetita ta,ce vede ,ce invata e ca sotia dupa 8 ore de munca ia cratita de coada. si ea inconstient va face la fel.Fa un exercitiu si instaureaza in casa modelul de viata pe care il doresti pentru fetita ta viitoare sotie.Gandeste-te in tot ce faci zilnic ca esti exemplu de urmat.
|
|

| Lipsa de respect...asta spun si eu. I-am si zis ca de cand a imbatranit (desi la 44 de ani numai batran nu e) s-a intors in Evul Mediu.Si nu tot timpul, are perioade.Face si el in casa, dar cand are chef, eu ori de cate ori este nevoie.La curatenia generala saptamanala ma ajuta si el (ce bine era cand aveam ajutor/menajera )dar comenteaza. Problema mea este ca vrea sa se inlocuiasca cu Ale si de aici toata discutia cu "gospodina". Am incercat tot felul, de la a gati numai pentru mine si Ale pana la a nu face...isi revine o perioada apoi o ia de la inceput... |
|

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| bereea wrote: Problema mea este ca vrea sa se inlocuiasca cu Ale si de aici toata discutia cu "gospodina". A
Acolo e samanta, de acolo pleaca toate. Daca pe vremuri ajuta mai mult e pentru ca era fata mica. Acum fiind domnisoara, si-a dat seama ca ar putea prelua ea si sa faceti doar voi doua. Of, Bereea, sper sa gasesti rezolvarea, daca exista... |
|
| Cred ca parintii au asteptari nerealiste de la copii...am patit-o si eu ,credeam ca Dia imi va sta pe post de babysitter la astia mici,credeam ca e normal ca fratii mari sa aiba gija de cei mici ca asa am fost invatata acasa.Asa si sotul tau probabil crede ca fetita voastra va face pe menajera ca asa a fost invatat acasa.Suntem oameni si noi gresim dar copiii ne scutura bine cand prind glas si ne spun verde in fata ce nu merge. Cred ca la voi solutia e sa discutati ce asteptari aveti de la copil ,sa devina gospodina sau sa aiba o viata demna si fara slugarnicit la keremul barbatulu.Si al meu o perioada tot o tinea intr-una ca sa-i aduc ceaiul si apoi nascocise ca Darya o sa-i aduca ceaiul cand creste.Adusul ceaiului de catre femeie pt barbat e mare fas la ei dar eu o vad ca pe ultima injosire a femeii nicidecum dovada de iubire in papucii ma-sii.L-am lecuit de ceai cam dupa primii 2 ani de casatorie. Acum s-a lasat de tot de ceai ca deh, nu mai are cine sa i-l aduca ca nu e in demnitatea lui de barbat sa-si faca ceaiul singur Fiecare are gargaunii lui pe creier ...Fac si eu curat si fac mancare ca orice om normal la cap dar pt ca muncesc full time acum o las mai domol mai ales cu curateania.Curatenie generala in fiecare saptamana???Eu nu fac asa ceva ,faceam acasa primavara , mama intorcea casa cu fundul in sus ,uram perioada aia ca fratii mei si taica-meu dispareau subit ca magaru'n ceata ,numai eu cu mama munceam ca doua nebune ...asta am invatat acasa si rea educatie a fost ca am suferit iadul in anii de tinerete, ani care trebuiau sa fie cei mai frumosi din viata mea. Cred ca Kaze are un echivalent pt "gospodina" cred ca e " lady of the house" .Cand cautam casa mergeam cu agentul sa vedem case in fiecare saptamana si intr-o zi imi zice o toanta ca sotia adica eu tre sa aleaga casa mare sau mica pt ca ea are de facut curatenie .Am ramas paf , m-am simtit jignita dar pt ca era o neintelegere de cultura nu am insistat ...altfel ii trageam un pumn in freza za vada ea "lady of the house ".Kaze ranjea in masculinitatea lui flatata si savura momentul .In fine cu el nu am probleme , il iubesc nah, ii aduc cafeluta asa din dragosta daca cere , dar nu ceaiul ca asta are alta conotatie la ei ,ceaiul si-l serveste singur Am uitat ce spuneam ca m-am lungit...de copii era vorba ...eu le sunt exemplu ,vad dragoste in casa fara slugarnicie ,vad respect cand amandoi parinti morti de oboseala stau impreuna pe canapea nu unul trebaluieste si altul citeste ziarul...aoleu ca mi-am adus aminte , numai taica-meu citea ziarul ca nesimtitul in timp ce mama se spetea sa gateasca la 5 copii...cum ziceam am primit cea mai nefericita educatie in sensul asta . |
|
|