Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/16/2010 Mesaje: 534
| MAI
- incepe plantarea rasadurilor de legume. Vom planta rasadurile de ardei, rosii, castraveti, varza, gulie, conopida, broccoli, telina, ceapa (din seminte), praz, vinete;
- inainte de plantarea rasadurilor este necesar sa faceti o erbicizare a solului cu urmatoarele substante: Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%. De asemenea, uneltele trebuie dezinfectate cu solutie de Carbetox 0,4% sau sulfat de cupru 2-3%.
- plantarea rasadurilor de varza timpurie, conopida, broccoli si castraveti se face numai pe pamant umed, la o temperatura de 7-10 grade Celsius. daca nu a plouat, udati terenul, operatiune care se repeta si dupa plantare;
- rasadurile vor avea roade dupa 50-60 de zile, timp in care trebuie sa prasiti de 2 ori si sa udati din 10 in 10 zile. Controlati mereu rasadurile pe masura ce cresc si nu ezitati sa folositi insecticide daca vor aparea paraziti: purici, fluturi, muste.
• Putem sa incepem sa semanam in pamantul din gradina rasadurile de telina, dovleac, pepeni, fasole si fasole verde, varza de toamna, varza de iarna, mazare si spanac de vara, ardei, rosii, castraveti, guliile, conopida, broccoli, semintele de ceapa, vinete, laptuca, cicoare, praz de recoltat toamna.
• Se transplanteaza direct in aer liber, in gradina, prazul de toamna, varza, laptuca, dovlecelul si cicoarea.
• Se transplanteaza in pamantul din gradina rasadurile de vinete, conopida, rosii, dovlecei si ardei, laptuca si cicoarea, prazul pentru recoltarea de toamna.
• Se planteaza in rasad, in pamantul din gradina, pepenele galben.
• Se prasesc cartofii semanati in martie.
• Se pregatesc sustinatoarele si aparatoarele pentru rosii.
• Se pregatesc capcanele pentru melci si diversi daunatori animali. Nu se concepe o gradina de zarzavat fara cultivarea plantelor aromatice, a mirodeniilor, mai ales ca nu sunt pretentioase si nu au nevoie de fertilizanti: marar, cimbru, leustean, oregano (sau machiran), tarhon, salvie, rozmarin, menta, levantica, etc. Este important sa nu fie culese pe timp de ploaie sau dimineata, pe roua, dar nici in cele mai calduroase ore ale zilei. In luna mai, gradinile nu numai ca infloresc, dar se umplu cu insecte: si nu doar cu cele ce polenizeaza sau care protejaza florile, ci si cu diversi daunatori.
Motiv pentru care:
• Se efectueaza tratamente contra parazitilor, preventive mai ales impotriva parazitului cartofilor, dorifera, contra fluturilor de noapte si afidelor care in luna mai ataca aproape toate culturile de zarzavat si legume.
• Se efectueaza, cu mare satisfactie si placere, recoltarea salatei, a bobului, a mazarii si sparanghelului.
Daca nu ploua, plantarea rasadurilor de varza timpurie, conopida, brocoli si castraveti se efectueaza pe un pamant umed, la o temperatura de pana la 10°C. Udarea se va efectua si dupa plantare.
• Roadele rasadurilor apar pana in doua luni daca s-a udat terenul constant, la fiecare a 10-a zi, si daca s-a prasit de 2 ori.
• Este foarte important ca inainte de plantarea rasadurilor terenul sa fie curatat de buruieni, pietre si diverse alte depuneri, iar uneltele cu care se lucreaza vor fi dezinfectate cu sulfat de cupru 2 sau 3% sau solutie de carbetox 0.4%.
Se stie ca buruienile cresc foarte repede si sunt mai rezistente decat plantele, asa ca pamantul trebuie sapat, deoarece acestea consuma umezeala din pamant si din roua de dimineata. La erbicizarea solului se pot folosi solutii ca: Merpan 5%, Captan 5%, Dithane 0,5%.
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/26/2010 Mesaje: 1902
| Geanyna, mersi de sfaturi, esti tare priceputa! Spune-mi si mie cu ce se stirpeste pirul? M-am saturat de el, desi la fiecare sapa scot cit se poate din el. Eu nu am dat in mica mea gradina de zarzavat cu erbicide, am zis sa fie putin dar ecologic. |