|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17822
| DIE ERSTE STUNDE
Der Lehrer fragt: - Wer ist das? Der Schüler antwortet: - Das ist Herr Klaus Böhm. Was ist Genosse Böhm ? - Genosse Böhm ist Lehrer.
Wer ist das? - Das ist Genossin Ilse Stein. Was ist Frau Stein? - Frau Stein ist Lehrerin.
Wer ist das? - Das ist Fräulein Helga Kühn. Was ist Fräulein Kühn? - Fräulein Kühn ist Schülerin.
VOCABULAR
erste = prima Stunde = ora der Lehrer = invatatorul fragt (de la verbul fragen = a intreba) - intreaba wer = cine ist = persoana a 3-a de la a fi = este das = aceasta / acesta das ist = aceasta/acesta este Herr = domnul was = ce Genosse = tovarasul Genossin = tovarasa der Frau = doamna das Fräulein = domnisoara die Schülerin = eleva der Schüler = elevul |
| Reguli gramaticale:
1. Toate substantivele se scriu cu litera mare 2. In limba germana sunt 3 genuri gramaticale: masculin, feminin si neutru
Substantivele precedate de articolul hotarat: - "der" sunt de genul masculin - "die" sunt de genul feminin - "das" sunt de genul neutru
Genul gramatical nu se potriveste cu genul natural si nici cu genul substantivelor din limba romana, de aceea trebuie sa invatati substantivele cu articolele lor.
Exemplu:
der Tag = ziua das Fräulein = domnisoara
3. Formarea femininului. De obicei se formeaza din masculin, la care se adauga sufixul "-in". La cuvintele masculine terminate in "e", se pierde "e"-ul la formarea femininului (ex: Genosse - Genossin)
4. Propozitiile interogative totale. In germana, acestea incep de obicei cu verbul conjugat.
Ex: Ist das Fräulein Klein? Aceasta este domnisoara Klein?
|
| TEMA:
1. Traduceti lectia de mai sus.
2. Rezolvati exercitiul de mai jos dupa model:
- Wer ist das? (Herr Klein) - Das ist Herr Klein.
a. Wer ist das? (der Lehrer) b. Wer ist das? (die Lehrerin) c. Wer ist das? (der Chemiker)
3. Traduceti:
a. Acesta este tovarasul Albu. b. Aceasta este domnisoara Klein. c. Domnisoara Klein este aici? d. Da, este aici.
(cuvinte: aici = hier, da = Ja, nu = nein) |
Nivel: Membru
Inregistrat: 1/8/2009 Mesaje: 31
| Fara suparare, m-a cam distrat folosirea termenului Genosse. Nu mai este pertinent stim noi de cand :018: |
| gabyd wrote:Fara suparare, m-a cam distrat folosirea termenului Genosse. Nu mai este pertinent stim noi de cand :018:
Nu e nicio suparare. E un cuvant ca oricare altul si nu inseamna ca daca acum nu ne mai adresam asa in Romania, altii nu o fac prin alte tari sau cuvantul a disparut din dictionare .
Te astept cu tema, daca esti interesata de curs. |
|
| Multumesc frumos de invitatie. Dar si eu predau germana, impreuna cu engleza si franceza, insa in particular :018:
Asa ca va stau la dispozitie pt nelamuriri |
|
| Gaby, daca e in particular... nu stiu cum poti sa ne ajuti, ca aici nu sunt cursurile pe bani.
Multumim pentru oferta, oricum |
|
| A nuuuuuuuu...... In particular acasa la mine, cu asta ma ocup, sunt traducator si mai dau si meditatii. Iti dai seama ca pe forum m-am oferit voluntar |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/17/2007 Mesaje: 1368
| Hai ca m-am apucat de invatat germana Am inceput sa-mi fac tema si lipseau cuvintele: antwortet = raspunde Chemiker = chimist/farmacist w se citeste v ?
|
|
| Adrianayo, ti-am trimis raspunsul la tema.
Daca mai sunt si alti interesati, las lectia deschisa si puteti sa trimiteti PM cu rezolvarea. |
|
|