Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Cum se manifesta laringita ? |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Cantaretii si cantaretele trebuie sa mai invete o metoda de a-si "unge" si proteja gatul inainte de un concert: se pune la fiert - in apa rece - un ou; in momentul inceperii clocotului, se extrage ou, se face o mica gaura in coaja si se suge pe acolo numai albusul. Aplicand acest procedeu timp de 3-4 luni, se poate recapata o voce alterata, sau inlatura raguseala si inflamatiile faringo-laringiene. |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Fetita verisoarei mele a facut laringita. A fost azi la doctor si i-a dat tratament: un antibiotic, un medicament de tuse, unul de febra si unul pentru ochisori. La Ema, laringita s-a manifestat prin febra, ii curgeau ochii, oboseala - nu se putea odihni, nu putea respira, si a fost maraita. Sa vedem ce rezultate o sa aiba tratamentul. Aa, si la camera de garda i-a facut si o injectie. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Am citit ce spuneti voi despre laringita.N-ati sesizat ca atunci cind scoti copilul in plina criza de laringita afara se calmeaza si nu mai tuseste? Este recomandat ca in cazul in care face criza pina sa ajungi cu el la spital sau sa chemi doctorul sa te duci cu copilul in dreptul unui geam deschis sau chiar afara (imbracat bine daca este racoare sau are febra) si ii face fff.bine.Va spun asta din experienta personala si din carti de specialitate. Baiatul meu cel mare (are 6 ani si 9 luni) face laringite de la 1 an si 1 luna.Am experienta vasta in domeniu... din pacate. Laringita se manifesta prin raguseala care poate sa nu fie, dar printr-o tuse specifica care nu seamana cu nici una din cele pe care le-ati auzit vreodata...te sperie prima data. Daca este insotita si de febra , raguseala puternica, nas f.infundat si are dificultati in respiratie (atunci cind tuseste sau plinge aveti senzatia ca se sufoca) = fuga la spital ...este f.grav poate muri daca nu ajungeti la timp. Cine mai doreste alte amanunte despre boala sa-mi trimita un mail pe adresa mea si-i raspund . Nu are nici o legatura cu durata in care a fost alaptat. Multa sanatate si D-zeu sa va ajute si sa va ocroteasca pe voi si pe cei dragi, in special pe copiii vostri . |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| Tot asa s-a manifestat si la Adina : cu tuse puternica , raguseala de nu mai putea scoate un cuvant .........si pe langa antibiotic , si sirop de tuse , de febra , mie mi-a dat dr sa ii dau si Becotide (este un spray inhalant , si facusem un pahar de carton care sa ii acopere copilului si gurita si nasucul , am facut o gaura in care am bagat tubul de la spray si dadeam cate 2 pufuri in interiorul paharului , si o tineam pe adina 3 insi ca sa stea asa cu paharelul ca sa inhaleze ....) , apoi i-am dat si Hexoral ...tot spray .....si s-a facut bine , cu vreo 2 nopti de stat langa ea si vegheat ca nu cumva sa se sufoce in somn , ptr ca imi spusese dr ca era o forma de laringita ff grava si imi spusese si care ar putea fi consecintele ,,,deci trebuia sa am mare atentie ............. dar bine ac totul s-a terminat cu bine , nu ?? |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17840
| Am citit aici si m-am speriat.
Tare mi-e ca si Andrei tot laringita are, si chiar urata dupa cum tuseste. Azi imi fac programare la cine o fi, nu mai conteaza. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| AdrianaC wrote:Cum se manifesta ?
Laringita este produsa de inflamatia, iritarea sau folosirea excesiva a corzilor vocale ce apartin laringelui. Unele din cele mai comune cauze sunt:
- infectiile tractului respirator superior, in special viroza respiratorie (raceala) sau gripa - folosirea excesiva a corzilor vocale prin vorbitul indelung si cu voce tare, prin tipat sau cantat - alergiile - expunerea la substante iritante, cum ar fi fumul sau substantele chimice - boala de reflux gastro-esofagian: in acest caz este vorba de un reflux laringian.
Simptomele cronice sunt cele care dureaza doua saptamani sau chiar mai mult si ne indica o afectare mult mai severa a corzilor vocale, decat o simpla inflamatie, cum ar fi afectarea nervilor, aparitia unor leziuni sau a unor polipi la nivelul laringelui si o posibila aparitie a unor zone indurate, asa numitii noduli laringieni. Aceste probleme sunt cauzate cel mai frecvent de:
- infectii virale cronice - boala de reflux gastro-esofagian - aparitia cancerului - aparitia unor leziuni la nivelul laringelui. Vocea ingrosata poate aparea si in mod natural, odata cu inaintarea in varsta, pe masura ce corzile vocale se subtiaza si isi pierd din tonicitate. Cauze comune de laringita Cele mai frecvente cauze ale laringitei sunt:
- infectiile de tract respirator superior de cauza virala, cum ar fi cea mai frecventa dintre ele - viroza respiratorie; in majoritatea cazurilor laringita apare in acelasi timp sau dupa o infectie de tract respirator superior, si se poate asocia cu prezenta de secretii mucoase sau mucopurulente in exces, ce ajung pe peretele posterior al faringelui si provoaca tuse; alte simptome pot fi: prezenta mucozitatilor la nivelul narilor si o usoara crestere a temperaturii - sinuzita, care reprezinta inflamatia sinusurilor - expunerea la noxele din mediul inconjurator; tusea si prezenta secretiilor la nivelul posterior al faringelui poate, de asemenea, duce la aparitia laringitei, daca persoana a fost expusa la diferiti alergeni sau iritanti; fumul de tigara, inclusiv fumatul pasiv, poate fi considerat unul dintre principalii factori iritanti - vorbirea excesiva si indelungata: vocea ragusita, ingrosata sau soptita, poate aparea si dupa folosirea excesiva a acesteia, asa cum se intampla la sustinerea echipei favorite, in cadrul unui eveniment sportiv - boala de reflux gastro-esofagian: acidul gastric refluat din stomac poate irita si inflama laringele, asa numitul reflux laringian; unul dintre simptomele refluxului, cum ar fi pirozisul (arsura retrosternala) poate sa nu fie intotdeauna remarcat; laringita poate fi uneori primul semn al aparitiei refluxului.
Desi rare, infectiile respiratorii produse de fungi, pot duce la aparitia laringitei mai ales la persoanele cu o imunitate slaba. Simptome Principalul simptom al laringitei este modificarea caracterului vocii; aceasta poate fi ragusita, subtiata, ingrosata sau abia perceptibila. In unele cazuri, laringita poate duce la incapacitatea de a vorbi. Se poate intampla ca, inainte de aparitia modificarilor vocii, sa existe durere la nivelul gatului (ce se poate inrautati pe masura ce se accentueaza) si schimbarea caracterului vocii.
Primele modificari legate de voce apar dimineata la trezire, cand efortul de a vorbi este mult mai mare si vocea nu mai suna la fel ca pana atunci. Exista de asemenea, nevoia de a tusi si de a se curata rapid gatul, mai ales atunci cand cauzele laringitei sunt legate de infectii, in special de cele virale.
Aceste simptome sunt de obicei temporare, in afara de cazul cand poate exista o alta afectiune. Daca simptomele mai includ si dureri severe la nivelul gatului, dificultati la inghitire, tuse cu expectoratie cu sange sau o formatiune vizibila la nivelul gatului, trebuie neaparat sa se prezinte de urgenta la medicul de familie. Un copil care prezinta dureri severe la nivelul gatului, saliveaza si are dificultati in a respira, poate avea epiglotita (inflamatia epiglotei), o afectiune acuta care necesita tratament de urgenta. Simptomele laringitei cronice In majoritatea cazurilor de laringita, exista o imbunatatire dupa cateva zile si se poate vindeca chiar si fara tratament. Cu toate acestea, daca simptomele devin cronice inseamna ca laringele poate fi afectat. De exemplu, daca pacientul are un reflux laringian cronic, poate dezvolta la nivelul laringelui noduli cu zone de ulceratii si astfel exista un risc crescut de aparitie a cancerului la acest nivel. Simptomele care nu scad in intensitate dupa doua saptamani, pot indica o boala cronica sau o alta patologie ce poate aparea la nivelul laringelui. Este important ca persoanele cu aceste simptome sa se prezinte la medic, pentru a diagnostica cauzele acestor modificari ce persista mai mult de doua saptamani.
Diagnostic Desi simptomele laringitei dispar de obicei in mai putin de cateva zile, pot dura pana la doua saptamani sa dispara complet, dar exista o recuperare totala. Trebuie consultat medicul in cazul in care simptomele au aparut brusc si fara o anumita cauza si nu scad in intensitate in cateva zile. Daca exista durere severa si greutate la inghitire, iar atunci cand persoana tuseste exista si o expectoratie sangvinolenta, trebuie neaparat sa se consulte medicul.
Pentru a diagnostica laringita medicul va intreba pacientul despre antecedentele lui medicale si va efectua un examen fizic. Medicul va cauta zonele de sensibilitate sau eventualii noduli de la nivelul gatului, apoi va cauta la nivelul nasului, gurii si a gatului zonele de inflamatie. Aceste examinari il vor ajuta pe medic sa-si dea seama daca simptomele sunt legate de laringita sau exista posibilitatea unei alte patologii. Daca alte modificari sunt prezente, cum ar fi polipii sau zone de ulceratie la nivelul laringelui, laringita va fi eliminata ca si posibilitate de diagnostic. Dar este dificil de observat rapid aceste modificari, de aceea este bine sa existe o noua evaluare medicala specializata. Consultul de specialitate Trebuie consultat un medic specialist ORL (care se ocupa cu patologia de la nivelul nasului, urechilor si gatului) atunci cand:
- simptomele nu s-au imbunatatit sau nu au disparut dupa doua saptamani - au aparut brusc o serie de modificari care produc dureri severe (dureri care iradiaza pana la nivelul urechilor), dificultati la inghitire sau prezenta tusei cu expectoratie sangvinolenta - exista o alta suspiciune in urma examenului fizic si exista un anumit risc dat de antecedentele medicale personale - medicul de familie crede ca exista posibilitatea ca laringita sa devina cronica sau sa conduca la o alta afectiune; de exemplu, un cantaret profesionist poate dezvolta ocazional episoade acute de laringita, dar este bine ca acesta sa fie sfatuit de un specialist ORL, pentru a preveni aparitia unor polipi sau noduli la nivelul laringelui. Investigatii Daca medicul specialist considera ca modificarile vocii pacientului depasesc criteriile de diagnostic al unei simple inflamatii a laringelui, acesta poate recomanda o serie de teste suplimentare, cum ar fi:
- laringoscopie: pentru acest examen medicul va introduce un tub flexibil (fibroscopul) in gat, ceea ce ii va permite sa vada in detaliu laringele;in timpul acestui test, medicul poate preleva o portiune de tesut de la nivelul laringelui pentru efectuarea unei biopsii; examinarea anatomopatologica a acestui tesut laringian poate exclude diagnosticul de cancer sau al unei alte afectiuni grave; exista riscul aparitiei cancerului in cazul in care pacientul este fumator si prezinta noduli la nivelul laringelui - laringostroboscopie: acest test permite medicului sa observe vibratiile corzilor vocale pentru studiul mobilitatii acestora, utilizand un instrument luminos.
Alte teste ce pot fi facute depind de natura leziunilor depistate prin examinarile anterioare. Tratament - Generalitati De cele mai multe ori, laringita este consecinta unei infectii prezente la nivelul tractului respirator superior, cum ar fi viroza respiratorie. Modalitatile de tratament la domiciliu similare cu cele pentru raceala, cum ar fi repausul vocal si o buna hidratare, sunt de obicei tot ceea ce este necesar. Daca aparitia laringitei se datoreaza unei utilizari prelungite si excesive a vocii, repausul vocal impreuna cu o serie de alte masuri de ingrijire la domiciliu, reprezinta tratamentul cel mai bun. Totusi, daca problemele persista sau daca revin constant, trebuie avut in vedere si un antrenament special pentru voce.
Medicatia poate fi administrata pentru tratamentul laringitei sau pentru a rezolva o serie de simptome ce pot inrautati evolutia laringitei. De exemplu, prescrierea decongestionantelor nazale, poate fi utila pentru eliberarea secretiilor, daca nasul infundat este cauzat de o raceala sau declansat de o alergie. Cand congestia este eliminata, la nivelul nasului se poate realiza procesul de umidificare, care duce la diminuarea inflamatiei la nivelul laringelui. Medicul specialist poate recomanda exact tratamentul necesar pentru fiecare pacient in parte. Boala de reflux gastro-esofagian este o cauza obisnuita a laringitei. Tratamentul ambulator pentru scaderea producerii de acid gastric, poate ajuta si la rezolvarea laringitei. Totusi, prescrierea unei retete de catre un medic specialist poate fi necesara. Daca boala de reflux gastro-esofagian nu este tratata si devine o boala cronica, poate duce la o voce ragusita pe termen lung si chiar la zone de ulceratii la nivelul laringelui. Alte afectiuni care au simptome asemanatoare cu laringita vor necesita un tratament specific acestora.
Tratament ambulatoriu Simptomele laringitei se remit de la sine in mai putin de doua saptamani. Pentru o mai buna recuperare se pot lua o serie de masuri de tratament si acasa, cum ar fi:
- repausul vocal: nu trebuie facut un repaus vocal total, dar o utilizare cat mai putina a vocii ar fi foarte buna; trebuie sa se vorbeasca incet, dar nu soptit, deoarece acest lucru poate irita laringele mult mai mult decat vorbitul incet; trebuie evitat vorbitul la telefon sau cu voce tare - trebuie incercat sa nu se faca curatarea gatului: acest lucru poate cauza mai multe probleme si poate creste inflamatia de la nivelul laringelui; un eventual tratament supresiv pentru tuse, poate fi de ajutor daca pacientul respectiv are o tuse seaca, care nu produce mucus - ar trebui ca pacientii sa se opreasca din fumat si de asemenea sa evite si fumatul pasiv: fumul de tigara irita gatul si laringele si agraveaza inflamatia - trebuie ca locuinta pacientului sa aiba un anumit grad de umiditate, care sa permita scaderea cantitatii de mucus, evitandu-se astfel nasul infundat sau scurgerea de secretii pe peretele posterior al faringelui - sa existe o buna hidratare - eliberarea nasului de secretii: acest lucru poate fi ajutat de mentinerea umiditatii in camera, iar o infuzie salina ar putea fi de ajutor - prevenirea si tratamentul refluxului gastro-esofagian: pentru a preveni sau a micsora refluxul, care poate irita sau chiar produce leziuni la nivelul laringelui, ar trebui sa se evite sa se manance inainte de culcare, sa se reduca cantitatea de cafea si alcool si sa se incerce o alimentatie cat mai sanatoasa; medicamentele pentru reducerea aciditatii gastrice pot ajuta, cand aceste masuri igieno-dietetice nu mai sunt suficiente.
Sursa Sfatul medicului |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Sara a avut laringita, care a debutat cu un puseu febril, urmat de voce ragusita ,nas infundat, inapetenta(lipsa poftei de mancare) si stare generala influentata(era maraita, nu vroia sa doarma, nu vroia sa se joace...) Datorita febrei, care a durat mai bine de o saptamana, a facut tratament cu antibiotic( Ospamox, urmat apoi Klacid), antiinflamatorii (Nurofen), antitermice (Paracetamol si Novocalmin, alternativ la 4-6 ore). Pot sa spun ca toata faza acuta a durat cam 10 zile, cu ferba ridicata, voce ragusita, nas infundat ,maraiala , inaptetenta si lipsa interesului pentru orice fel de activitate! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| Miri wrote:Sara a avut laringita, care a debutat cu un puseu febril, urmat de voce ragusita ,nas infundat, inapetenta(lipsa poftei de mancare) si stare generala influentata(era maraita, nu vroia sa doarma, nu vroia sa se joace...) Datorita febrei, care a durat mai bine de o saptamana, a facut tratament cu antibiotic( Ospamox, urmat apoi Klacid), antiinflamatorii (Nurofen), antitermice (Paracetamol si Novocalmin, alternativ la 4-6 ore). Pot sa spun ca toata faza acuta a durat cam 10 zile, cu ferba ridicata, voce ragusita, nas infundat ,maraiala , inaptetenta si lipsa interesului pentru orice fel de activitate!
Din pacate, Maria e in aceeasi stare. Totul a debutat cu febra mare si daca dimineata tusea foarte putin, in cateva ore de-abia mai respira. ACUM ESTE SUB TRATAMENT CU CLARITROMICINA, ANTITERMICE SI CARBOCISTEINA SIROP. Stau cu sufletul la gura caci febra nu cedeaza si sper sa nu se agraveze. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
| Pentru cei mici la care puteti administra pastile care se sug, e bine sa aveti in casa urmatoarele medicamente homeopate din gama Boiron: HOMEOVOX SI HOMEOGENE 9. La acestea administrarea se face destul de des si anume, la unul dintre ele se suge cate o pastila din ora in ora, iar la celalalt 2 tablete de 5 ori pe zi. In faza incipienta ajuta, chiar si persoanele care studiaza la Conservator si sunt predispuse la laringite mai des folosesc aceste pastile cu succes.
|
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Misha, multa sanatate Mariei! Sa cedeze febra repede! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 1/10/2007 Mesaje: 5597
| misha wrote:
Din pacate, Maria e in aceeasi stare. Totul a debutat cu febra mare si daca dimineata tusea foarte putin, in cateva ore de-abia mai respira. ACUM ESTE SUB TRATAMENT CU CLARITROMICINA, ANTITERMICE SI CARBOCISTEINA SIROP. Stau cu sufletul la gura caci febra nu cedeaza si sper sa nu se agraveze.
Misha draga, ce antitermice ii dai? |
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/24/2006 Mesaje: 830
| Apropo de laringita, acu 2 zile prietena mea mi-a povestit despre o prietena a ei care locuieste in Franta, casatorita si dupa tratamente indelungate in sfarsit a ramas insarcinata si a nascut o fetita. Fetita avea 2 ani si a fost diagnosticata cu laringita.Acu 2 zile imi povestise ca s-a trezit micuta, a papat ceva, s-a jucat nitel si a adormit,dar nu s-a mai trezit s-a sufocat in somn si au gasit-o moarta. Doamne fereste ca mi s-a facut pielea de gaina gandindu-ma la tragedia si la suferinta acestei familii. Si acum cand Ahmad dorme merg si il verific de nspe ori, asa sunt eu mai sperioasa. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Deziree. nu mai am cuvinte |
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 9/16/2007 Mesaje: 408
| Deziree wrote:Apropo de laringita, acu 2 zile prietena mea mi-a povestit despre o prietena a ei care locuieste in Franta, casatorita si dupa tratamente indelungate in sfarsit a ramas insarcinata si a nascut o fetita. Fetita avea 2 ani si a fost diagnosticata cu laringita.Acu 2 zile imi povestise ca s-a trezit micuta, a papat ceva, s-a jucat nitel si a adormit,dar nu s-a mai trezit s-a sufocat in somn si au gasit-o moarta. Doamne fereste ca mi s-a facut pielea de gaina gandindu-ma la tragedia si la suferinta acestei familii. Si acum cand Ahmad dorme merg si il verific de nspe ori, asa sunt eu mai sperioasa.
Deziree... incredibil. Si eu ii verific des noaptea..sperioasa nesperioasa..rau nu face nimanui ca bantui prin casa noaptea.. Fetita respectiva din ce cauza s-a sufocat? Are legatura cu laringita..sau cum? Misha, sanatate Mariei.
|
|
|