Lapte vegetal
Subiectul anterior · Subiectul urmator
sousourel
Scris: Sunday, December 1, 2013 10:39 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Asa cum am scris undeva, Victor sufera de alergie la proteina din lapte. Prin urmare modul in care mananca s-a schimbat oarecum. Trebuie sa tin cont la orice produs pe care il iau de eticheta, daca are sau nu compusi din lapte: zer, zer praf, smantana, frisca, lapte, lapte praf sau pur si simplu proteine din lapte. Adica majoritatea produselor, mai ales cele ducli, gen ciocolata, prajiturele etc.

Dupa un stidiu al alternativelor de pe net, cel putin pentru lapte, am ajuns sa invat cum sa prepar anumite lucruri, pornind de la laptele "vegan".

Am sa incerc sa fac o sinteza. Prin urmare, in ordinea gustului si facilitatii de preparare:

- lapte de cocos

O nuca de cocos cu mult lichid in ea si cca 500 ml apa clocotita.

Nuca se curata de coaja lemnoasa si de partea maro (pielita) paroasa, se spala putin, apoi se taie mai maruntel si se pune intr-un vas inalt. Se toarna apa clocotita si se mixeaza vreo doua minute. Se toarna lichidul rezultat intr-o presa manuala de fructe sau un tifon si se stoarce bine. Cu presa e mai usor si mai eficient fiindca iese bine si grasimea. Laptele rezultat se poate dilua daca pare gustul prea concentrat sau se lasa asa. Fulgii rezultati se usuca intr-o tigaie de teflon cu fundul gros sau in cuptor si se folosesc la fel ca si cei din comert.

Tip efectiv de preparare: 15-20 min.
Utilizari: ca atare, cu fulgi, cu cacao, in preparate dulci
sousourel
Scris: Sunday, December 1, 2013 10:44 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Lapte de migdale

Fulgi de migdale/ migdale intregi
Apa fierbinte, cca 500 ml la un pachetele de fulgi

Migdalele intregei trbuie tinute la inmuiat cateva ore si decojite.

Se mixeaza migdalele cu apa firbinte si se strecoara prin sita deasa. Dupa gust se poate adauga miere/ zahar si putina scortisoara.

Pasta de migdale obtinta se poate pastra in congelator si folosi la biscuiti sau in blaturi de prajituri carora le da un gust si o consistenta aparte.

Timp efectiv de preparare: 10 min. Curatatul migdalelor pote dura pana la o ora, in functie de cantitate.

sousourel
Scris: Sunday, December 1, 2013 10:47 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Lapte de nuci/ susan

Aceleasi etape. Laptele iese alb atunci cand nucile sunt crude si se poate curata pielita si mai colorat daca nuca e deja uscata. Cantiteatea de apa se pune mai mica la inceput si se gusa laptele rezultat. E posibil sa necesite indulcire.
marivic
Scris: Sunday, December 1, 2013 11:44 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
Mesaje: 13449
Imi pare rau pt Victor....mi ser pare destul de chinuitor pt tine,dar asta este....bine ca stii ce sa-i faci.....Nu stiam de astfel de preparari a mai multor tipuri de ,,lapte''.Foarte interesant!SimplyLove
shirel
Scris: Sunday, December 1, 2013 2:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Se gaseste astazi in comertz lapte din soia care este un inlocuitor minunat al laptelui animal.Si eu il folosesc de multe ori.
sousourel
Scris: Tuesday, December 3, 2013 8:47 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Exista si cand suntem in lipsa de timp, mai folosim si noi: de orez, de migdale, de cocos. Insa au tot felul de substante adaugate, asa ca prefer sa le iau cat mai rar.

Cat despre laptele de soia (dintr-atat si tofu), am mari dubii. Am renuntat la el in urma cu aprozimativ un an deoarece am citit un studiu publicat in SUA care dadea date concrete despre modul in care afecteaza produsele din soia si mai ales laptele si tofu dezvoltarea anumitor glande ale copiilor si a inteligentei. POate e adevarat, poate doar in mica masura, dar la cantitatile de care aveam noi nevoie, am renuntat.
sousourel
Scris: Tuesday, December 3, 2013 8:49 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
O alta reteta proaspat incercata si testata este laptele de ovaz. Foarte rapida.

Unpumn de fulgi de ovaz se pun la inmuiat cca 30 de minute. Se dau la blender cu apa clocotita. Se strecoara si in lichidul obtinut se adauga putina sare si dupa preferinta arome. Eu am pus scortisoara, un strop de sofran si putin zahar. Succes major!
zaza_
Scris: Tuesday, December 3, 2013 5:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/25/2008
Mesaje: 2187
Eu am facut si din seminte de canepa. La 200 ml apa am pus trei lingurite de seminte si am blendarit. Nu l-am mai strecurat. Am inteles ca daca il strecori, in gros se pot pune seminte de chia si faci un fel de branzica. Semintele de chia fac un fel de gelatina. Le folosesc foarte mult cei care mananca crud, fara foc.
sousourel
Scris: Wednesday, December 4, 2013 9:06 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Multumesc pentru idee. Poate incerc si eupupici

Toate aceste feluri de "lapte" sunt de inspiratie vegana. Pentru noi au fost salvatoare, deoarece am reusit sa suplinesc anumite feluri usor si eficient.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.