|
![Avatar](/i.ashx?u=37)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Asa cum am scris undeva, Victor sufera de alergie la proteina din lapte. Prin urmare modul in care mananca s-a schimbat oarecum. Trebuie sa tin cont la orice produs pe care il iau de eticheta, daca are sau nu compusi din lapte: zer, zer praf, smantana, frisca, lapte, lapte praf sau pur si simplu proteine din lapte. Adica majoritatea produselor, mai ales cele ducli, gen ciocolata, prajiturele etc.
Dupa un stidiu al alternativelor de pe net, cel putin pentru lapte, am ajuns sa invat cum sa prepar anumite lucruri, pornind de la laptele "vegan".
Am sa incerc sa fac o sinteza. Prin urmare, in ordinea gustului si facilitatii de preparare:
- lapte de cocos
O nuca de cocos cu mult lichid in ea si cca 500 ml apa clocotita.
Nuca se curata de coaja lemnoasa si de partea maro (pielita) paroasa, se spala putin, apoi se taie mai maruntel si se pune intr-un vas inalt. Se toarna apa clocotita si se mixeaza vreo doua minute. Se toarna lichidul rezultat intr-o presa manuala de fructe sau un tifon si se stoarce bine. Cu presa e mai usor si mai eficient fiindca iese bine si grasimea. Laptele rezultat se poate dilua daca pare gustul prea concentrat sau se lasa asa. Fulgii rezultati se usuca intr-o tigaie de teflon cu fundul gros sau in cuptor si se folosesc la fel ca si cei din comert.
Tip efectiv de preparare: 15-20 min. Utilizari: ca atare, cu fulgi, cu cacao, in preparate dulci
|
![Avatar](/i.ashx?u=37)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Lapte de migdale
Fulgi de migdale/ migdale intregi Apa fierbinte, cca 500 ml la un pachetele de fulgi
Migdalele intregei trbuie tinute la inmuiat cateva ore si decojite.
Se mixeaza migdalele cu apa firbinte si se strecoara prin sita deasa. Dupa gust se poate adauga miere/ zahar si putina scortisoara.
Pasta de migdale obtinta se poate pastra in congelator si folosi la biscuiti sau in blaturi de prajituri carora le da un gust si o consistenta aparte.
Timp efectiv de preparare: 10 min. Curatatul migdalelor pote dura pana la o ora, in functie de cantitate.
|
![Avatar](/i.ashx?u=37)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Lapte de nuci/ susan
Aceleasi etape. Laptele iese alb atunci cand nucile sunt crude si se poate curata pielita si mai colorat daca nuca e deja uscata. Cantiteatea de apa se pune mai mica la inceput si se gusa laptele rezultat. E posibil sa necesite indulcire. |
![Avatar](/i.ashx?u=1326)
![Nivel](/images/ranks/emerald1.gif) Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Imi pare rau pt Victor....mi ser pare destul de chinuitor pt tine,dar asta este....bine ca stii ce sa-i faci.....Nu stiam de astfel de preparari a mai multor tipuri de ,,lapte''.Foarte interesant! |
![Avatar](/i.ashx?u=1226)
![Nivel](/images/ranks/emerald1.gif) Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Se gaseste astazi in comertz lapte din soia care este un inlocuitor minunat al laptelui animal.Si eu il folosesc de multe ori. |
![Avatar](/i.ashx?u=37)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Exista si cand suntem in lipsa de timp, mai folosim si noi: de orez, de migdale, de cocos. Insa au tot felul de substante adaugate, asa ca prefer sa le iau cat mai rar.
Cat despre laptele de soia (dintr-atat si tofu), am mari dubii. Am renuntat la el in urma cu aprozimativ un an deoarece am citit un studiu publicat in SUA care dadea date concrete despre modul in care afecteaza produsele din soia si mai ales laptele si tofu dezvoltarea anumitor glande ale copiilor si a inteligentei. POate e adevarat, poate doar in mica masura, dar la cantitatile de care aveam noi nevoie, am renuntat. |
![Avatar](/i.ashx?u=37)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| O alta reteta proaspat incercata si testata este laptele de ovaz. Foarte rapida.
Unpumn de fulgi de ovaz se pun la inmuiat cca 30 de minute. Se dau la blender cu apa clocotita. Se strecoara si in lichidul obtinut se adauga putina sare si dupa preferinta arome. Eu am pus scortisoara, un strop de sofran si putin zahar. Succes major! |
![Avatar](/i.ashx?u=2770)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Eu am facut si din seminte de canepa. La 200 ml apa am pus trei lingurite de seminte si am blendarit. Nu l-am mai strecurat. Am inteles ca daca il strecori, in gros se pot pune seminte de chia si faci un fel de branzica. Semintele de chia fac un fel de gelatina. Le folosesc foarte mult cei care mananca crud, fara foc. |
|
![Avatar](/i.ashx?u=37)
![Nivel](/images/ranks/5.gif) Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Multumesc pentru idee. Poate incerc si eu
Toate aceste feluri de "lapte" sunt de inspiratie vegana. Pentru noi au fost salvatoare, deoarece am reusit sa suplinesc anumite feluri usor si eficient. |
|
|