|

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 11/25/2008 Mesaje: 433
| Va rog sa ma ajutati! Eu sunt insarcinata in 5 luni si lucrez la firma sotului meu din 2007, in februarie 2009 am fost nevoita (din motive financiare) sa ma angajez in alta parte si s-a facut incetare de contract de pe firma sotului meu pe data de 01.02.2009 si am semnat contractul de munca la noua firma la data de 09.02.2009. In acelasi timp, pe 02.02.2009, contabilul m-a reangajat la firma sotului dar cu norma de 2 ore (cu un venit de 720 la care mi s-a aplicat impozit). Am cerut la ITM o copie de pe CM si din ea reiese k am intrerupere de pe 01.02.2009 si pana pe 09.02.2009. Am intrebat contabilul de ce nu e trecut si acel contract de 2 ore pe cartea de munca si mi-a raspuns ca nu se trece deoarece e un venit (contract) secundar si se trece in CM numai cel principal. Intrebarea mea este daca pot beneficia de indemnizatie avand in vedere ca din CM reiese aceasta intrerupere desi eu am avut venituri impozabile pe acea perioada. Multumesc pt raspunsurile voastre!
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| Cathy, eu stiu ca nu mai beneficiezi de indemnizatie daca intreruperea pe cartea de munca depaseste 30 de zile (adica o luna). Tu ai doar o saptamana, asa ca nu cred sa fie probleme. Poate iti mai raspunde cineva, mult mai in tema. |

| Multumesc Liz pt raspuns! Eu stiu ca pentru orice intrerupere nu se primeste indemnizatie, daca nu am dreptate va rog sa ma contraziceti. Acum eu nu inteleg foarte bine daca trebuie sa nu ai intrerupere pe CM ca sa iei indemnizatia sau nu trebuie sa ai intrerupere in ceea ce priveste plata impozitelor pe venit, pentru ca eu am platit impozit pe venitul incasat in urma contractului de 2 ore (dar care nu e trecut in CM). Si eu m-am zapacit in atatea feluri de contracte si impozite si daca v-am zapacit si pe voi imi cer scuze! Multumesc din nou Liz, nu as fi crezut ca tocmai tu ai sa-mi raspunzi asa repede! Sper ca te simti bine, va pup (pe tine si pe Miru mic) |

Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Cathy, un pic de rabdare sa ai, iti vor spune si celelalte mamicici care lucreaza in domeniu cum e cu intreruperea din cartea de munca... |

Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| cathy wrote: Eu stiu ca pentru orice intrerupere nu se primeste indemnizatie, daca nu am dreptate va rog sa ma contraziceti.
din pacate este foarte posibil sa nu beneficiezi de indemnizatie. legea prevede foarte clar ca in ultimele 12 luni consecutive inainte de nasterea copilasului sa ai stagiu de cotizate complet. indemnizatia de ingrijire a copilului se acorda din fondurile de asigurari sociale de stat deci nu prea are legatura cu plata impozitului pe venit. ideea este ca tu trebuie sa cotizezi continuu timp de 12 luni la fondul de asigurari sociale ca sa te poata trece ei pe tine in indemnizatie de crestere a copilului.
nu vreau sa iti dau solutia mea ca fiind ferma si 100% pentru ca stiu ca pot exista exceptii de la regula. stiu de cazuri care pentru 2 zile intrerupere nu au avut indemnizatie si altele care au luat. eu te sfatuiesc sa mergi cu carnetul de munca in mana la cineva de la ITM si sa rogi sa iti explice sau sa il rogi pe contabil sa se intereseze. oricum, ce ti-a raspuns el legat de contractul de 2 ore, este corect. contractele partiale, cumul de functii, nu se trec in carnetul de munca. acolo se trece numai functia de baza.
in cazul tau, ar putea exista o varianta, care nu sunt sigura ca va functiona dar merita incercata: ai putea sa incerci sa iti faci contract privat de asigurare cu statul pentru perioada lunii februarie astfel incat sa ai stagiu de cotizare si pentru acea luna. nu stiu daca va merge varianta asta la tine pentru ca s-ar putea sa nu mai poti face retroactiv asigurarea dar incearca sa te interesezi.
mult succes iti doresc! |

| Am inteles Andismom ce mi-ai spus, si eu stiu ca poti pierde indemnizatia si pt mai putine zile lipsa, numai ca ce am vrut sa spun e ca in cazul meu exista aceasta intrerupere de 8 zile pe CM, numai ca eu nu am intrerupere in a cotiza la acele contributii catre stat de care ziceai (nu am stiut sa le zic altfel decat ca sunt supuse normei de impozitare), diferenta e ca acest venit nu e trecut in CM. Oricum o sa iti urmez sfatul si o sa merg luni sa ma interesez. O sa postez ce am rezolvat poate s-a mai lovit cineva de o pb asemanatoare. |

| cathy wrote:Am inteles Andismom ce mi-ai spus, si eu stiu ca poti pierde indemnizatia si pt mai putine zile lipsa, numai ca ce am vrut sa spun e ca in cazul meu exista aceasta intrerupere de 8 zile pe CM, numai ca eu nu am intrerupere in a cotiza la acele contributii catre stat de care ziceai (nu am stiut sa le zic altfel decat ca sunt supuse normei de impozitare), diferenta e ca acest venit nu e trecut in CM. Oricum o sa iti urmez sfatul si o sa merg luni sa ma interesez. O sa postez ce am rezolvat poate s-a mai lovit cineva de o pb asemanatoare.
da, am inteles. nu stiu sigur daca cele doua ore pe care le ai tu cu cumul de functii iti pot asigura stagiul de cotizare de care ai nevoie. cel mai bine este sa mergi sa intrebi. eu nu am avut nici un asemenea caz pana acum si nu stiu ce sa iti spun din experienta. oricum, intotdeauna e bine sa dai sfaturi numai cu toate hartiile in fata. pot fi multe necunoscute la mijloc care sa schimbe solutia. |

| Buna, acum m-am intors de la ITM unde am discutat problema mea si mi s-a spus ca acel contract de 2 ore intr-adevar nu se trece pe cartea de munca decat in cazul in care el ar fi fost incheiat la data cand eu m-am reangajat (adica dupa ce l-am deschis pe 01.02.09 trebuia inchis pe 09.02.09 si astfel era trecut ca functie de baza). In fine, cert e ca m-am interesat la dep. relatii cu publicul care tine de indemnizatii si mi s-a spus ca nu am nici o problema pentru ca legea permite maxim o fractiune de luna dar cu conditia ca numarul zilelor de intrerupere sa nu fie mai mare de jumatate din numarul zilelor lucratoare pe luna respectiva, cnf: Art. 4. - (1) Concediul ºi indemnizaþia lunarã pentru creºterea copilului, prevãzute de ordonanþa de urgenþã, se acordã persoanelor îndreptãþite, dacã acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naºterii copilului sau, dupã caz, de la data la care s-a realizat încredinþarea în vederea adopþiei, s-a aprobat adopþia ori s-a instituit plasamentul sau tutela. (2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã ºi persoanele care realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora. (3) În calculul celor 12 luni prevãzute la alin. (1) se includ ºi fracþiunile de lunã în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum ºi cele în care solicitanþii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaþiile prevãzute la art. 1 alin. (2) din ordonanþa de urgenþã, considerate, în înþelesul ordonanþei de urgenþã, lunã întreagã. (4) Prin fracþiune de lunã se înþelege efectuarea a cel puþin jumãtate din zilele lucrãtoare din acea lunã în care persoana îndreptãþitã a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaþiile prevãzute la alin. (7). (5) Prin excepþie, se acceptã ca o singurã datã fracþiunea de lunã sã fie constituitã dintr-un numãr mai mic de zile lucrãtoare decât cel prevãzut la alin. (4). Iar pentru a lua in considerare venitul realizat in urma acelui contract part-time la calculul indemnizatiei este nevoie sa duc o adeverinta de la firma vizata de ITM. Ii multumesc lui Dumnezeu ca s-a putut rezolva! Nu pot sa va spun ce week-end am avut gandindu-ma ca as putea pierde indemnizatia. |

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Imi pare bine ca ai gasit o rezolvare pozitiva. Sarcina usoara! |

Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Cathy, ma bucur ca ai gasit o solutie!Succes in aplicarea ei! |
|

| Cathy, ma bucur ca ai obtinut o parere avizata si multumesc ca ai postat si un citat din lege. cred ca este ceva mai actual ce eu nu am citit pana acum. o fi vreo modificare la lege pe care nu am stiut-o. oricum, foarte bine pentru tine, ma bucur tare mult ca se poate rezolva si e bine de stiut si pentru alte mamici. |
|
|