intrebari
Subiectul anterior · Subiectul urmator
clara_lara
Scris: Thursday, February 15, 2007 9:44 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/1/2007
OK, acum sunt gravida, ce tb sa fac? Poate ma ajutati voi mamici scumpicipupici

1.Este musai sa anunt la servici? Unde, la resurse umane? La directorul departamentului unde lucrez?
2. Daca eu tb sa nasc in septembrie eu am in continuare 22 zile concediu pana in septembrie sau numai nr de zile corespunzator perioadei lucrate? Daca imi iau toate zilele de concediu pana in iulie sa zicem si apoi intru in prenatal, ce se intampla?
3. Si restul actelor? Pt prenatal daca e cazul, pt perioada de pana la 2 ani? cand /unde tb depuse?

Multumesc!
georgy_adinutza
Scris: Thursday, February 15, 2007 9:53 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
clara_lara wrote:
OK, acum sunt gravida, ce tb sa fac? Poate ma ajutati voi mamici scumpicipupici

trebuie sa ai multa grija de tine si de BB si sa profiti de fiecare moment al acestei perioade :))ras ras pupici pupici

1.Este musai sa anunt la servici? Unde, la resurse umane? La directorul departamentului unde lucrez?

Da , in momentul in care afli ca esti insarcinata trebuie sa anunti in scris angajatorul ptr ca nu are voire sa te puna sa lucrezi de noapte , sau in conditii grele , toxice etc ...nu are voie sa te dea afara de la servici atata vreme cat esti insarcinata etc

2. Daca eu tb sa nasc in septembrie eu am in continuare 22 zile concediu pana in septembrie sau numai nr de zile corespunzator perioadei lucrate? Daca imi iau toate zilele de concediu pana in iulie sa zicem si apoi intru in prenatal, ce se intampla?

Zilele co se dau proportional cu timpul lucrat , deci tu ai dreptul la zile co si pe perioada prenatalului . Poti sa iti iei zile co pana iulie (insa ptr anul 2007 vei avea cota de co doar ptr ianuarie-septembrie ) , iar apoi poti intra in prenatal , e ok . Prenatalul e obligatoriu sa iti minim 45 zile inainte de a intra in CIC , daca tu vrei sa il iei pe tot (adik 126 zile) pana nasti , nu te impiedica nimic ...

3. Si restul actelor? Pt prenatal daca e cazul, pt perioada de pana la 2 ani? cand /unde tb depuse?

Prenatalul il iei de la medicul tau , iar actele pentru intrare in CIC le vei depune la Primarie .
Multumesc!
Vesna
Scris: Thursday, February 15, 2007 9:59 AM
Nivel

Inregistrat: 2/27/2006
Georgy, s-a mai schimbat legea? Ca pe vremea mea erau minim 42 zile concediu de maternitate.

Concediul de maternitate (pre- si post-natal) se plateste 85% din salariul de baza, iar concediul de odihna 100%. Alegerea e a ta!
georgy_adinutza
Scris: Thursday, February 15, 2007 10:04 AM
Nivel

Vesna wrote:
Georgy, s-a mai schimbat legea? Ca pe vremea mea erau minim 42 zile concediu de maternitate.

Concediul de maternitate (pre- si post-natal) se plateste 85% din salariul de baza, iar concediul de odihna 100%. Alegerea e a ta!

42 ...am scris gresit banghead banghead ..ce sa fac dk ma grabesc si 2 e langa 5 ?!!!

da ai dreptate 42 de zile o obligatoriu !!!

si ceea ce ai spus tu e ff adevarat cu concediul .....pupici pupici pupici pupici
clara_lara
Scris: Thursday, February 15, 2007 10:11 AM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/1/2007
multumesc...deci primul pas ar fi sa fac scrisorica catre angajator....pot sa mai astept o luna, pana la 4 luni?boy mami de fetita
mommy
Scris: Thursday, February 15, 2007 10:30 AM
Nivel

Inregistrat: 11/18/2006
Citat "Prenatalul e obligatoriu sa iti minim 45 zile inainte de a intra in CIC , daca tu vrei sa il iei pe tot (adik 126 zile) pana nasti , nu te impiedica nimic ..."

Te contrazic putin, georgy adinutza.
Cele 126 de zile pot fi luate in orice proportie inainte sau dupa nastere. Eu, de exemplu, am intrat in pre/post natal in ziua nasterii lui Mihaita, deoarece 85% din salariul meu reprezenta mai mult decat 8 milioane, cat as fi luat daca intram mai repede in CIC. Adica am lucrat pana in luna a 9-a si doar spre sfarsit mi-am luat concediul de odihna la care aveam dreptul proportional cu timpul lucrat, adica 17 zile in loc de 23 (am nascut pe 23 septembrie). Toate cele 126 de zile le-am luat deci dupa nastere.
Deasemenea, se pot lua toate cele 126 zile inainte de nastere, dar trebuie avut in vedere ca nu se poate intra in CIC decat dupa efectuarea a minim 42 de zile de lauzie dupa nastere. Deci este bine de pastrat minim 42 de zile din concediu de maternitate si lauzie pentru dupa nastere, ca sa nu ramana o perioda "goala" in care mama nu este nici asigurata si nici nu primeste nimic.
Cris Rusu
Scris: Thursday, February 15, 2007 10:59 AM
Nivel

Inregistrat: 10/14/2006
clara_lara wrote:
multumesc...deci primul pas ar fi sa fac scrisorica catre angajator....pot sa mai astept o luna, pana la 4 luni?boy mami de fetita

Cred ca poti astepta, dar de facut, nu faci scrisorica, ci iti iei o adeverinta de la medicul de familie, sau cel ginecolog care iti va urmari sarcina, si cu adeverinta te prezinti la resurse umane... sau la director, depinde de firma...
georgy_adinutza
Scris: Thursday, February 15, 2007 10:59 AM
Nivel

Miru wrote:
Citat "Prenatalul e obligatoriu sa iti minim 45 zile inainte de a intra in CIC , daca tu vrei sa il iei pe tot (adik 126 zile) pana nasti , nu te impiedica nimic ..."

Te contrazic putin, georgy adinutza.
Cele 126 de zile pot fi luate in orice proportie inainte sau dupa nastere. Eu, de exemplu, am intrat in pre/post natal in ziua nasterii lui Mihaita, deoarece 85% din salariul meu reprezenta mai mult decat 8 milioane, cat as fi luat daca intram mai repede in CIC. Adica am lucrat pana in luna a 9-a si doar spre sfarsit mi-am luat concediul de odihna la care aveam dreptul proportional cu timpul lucrat, adica 17 zile in loc de 23 (am nascut pe 23 septembrie). Toate cele 126 de zile le-am luat deci dupa nastere.
Deasemenea, se pot lua toate cele 126 zile inainte de nastere, dar trebuie avut in vedere ca nu se poate intra in CIC decat dupa efectuarea a minim 42 de zile de lauzie dupa nastere. Deci este bine de pastrat minim 42 de zile din concediu de maternitate si lauzie pentru dupa nastere, ca sa nu ramana o perioda "goala" in care mama nu este nici asigurata si nici nu primeste nimic.

Miru , asta am zis si eu , ca e obligatoriu sa iei minim 42 de zile inainte de a intra in CIC , insa cele 126 de zile le poti lua si inainte si dupa ce ai nascut , legea nu te obliga sa le iei inainte de nastere , sau dupa nastere . Insa clara a intrebat ce se intampla daca intra in prenatal din luna iulie ? Iar faptul ca e musai sa ai 42 zile de cm cod 08 inainte de a intra in CIC este cam din 2004 incoace , ca de ex in 2003 poate stii ca legea nu te obliga nicicum , cum de altfel am procedat eu , am mers pana in ultima saptamana la servici , am avut cateva zile co si am nascut pe 26 dec , dupa 27 am intrat direct in CIC ca sa intru pe legea veche ca ma avantaja mai mult . Asa ca eu nici macar nu am fost la dr sa imi dea medicalul inainte ....dar astea s-au dus, desi era mult mai bine dupa parerea mea .

OUG 158/2005
CAP. 4
Concediul si indemnizatia de maternitate

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

mommy
Scris: Thursday, February 15, 2007 1:55 PM
Nivel

Da, georgy adinutza, ai perfecta dreptate. Neuronii mei de dimineata nu lucrau prea bine, ca eu am citit de zece ori acelasi lucru (gresit): 42 de zile inainte de "nastere" si nu CIC, cum ai scris tu foarte corect, daca poti sa-ti imaginezi...fool Scuze de contrazicere!
Cris Rusu
Scris: Thursday, February 15, 2007 2:04 PM
Nivel

Inregistrat: 10/14/2006
ras Va lamuresc eu de unde a plecat confuzia... Georgy a scris "Prenatalul e obligatoriu sa iti minim 45 zile inainte de a intra in CIC ", dar problema nu era de 45 de zile sau 42, ci de faptul ca este vorba de POSTNATAL, de fapt... Prenatalul poate sa nici nu existe...ras sic
georgy_adinutza
Scris: Thursday, February 15, 2007 2:07 PM
Nivel

Miru wrote:
Da, georgy adinutza, ai perfecta dreptate. Neuronii mei de dimineata nu lucrau prea bine, ca eu am citit de zece ori acelasi lucru (gresit): 42 de zile inainte de "nastere" si nu CIC, cum ai scris tu foarte corect, daca poti sa-ti imaginezi...fool Scuze de contrazicere!

nu-i bai pupici pupici pupici
georgy_adinutza
Scris: Thursday, February 15, 2007 2:08 PM
Nivel

Cris Rusu wrote:
ras Va lamuresc eu de unde a plecat confuzia... Georgy a scris "Prenatalul e obligatoriu sa iti minim 45 zile inainte de a intra in CIC ", dar problema nu era de 45 de zile sau 42, ci de faptul ca este vorba de POSTNATAL, de fapt... Prenatalul poate sa nici nu existe...ras sic

corect , pana la urma e mai corect sa ii zicem concediu medical sarcina si lehuzie , nu ??
mommy
Scris: Thursday, February 15, 2007 2:10 PM
Nivel

Cris Rusu, m-ai luminat nitel! Ca deja am mai pus de o cafea, doar, doar m-oi trezi si eu...ras
mommy
Scris: Thursday, February 15, 2007 2:11 PM
Nivel

georgy_adinutza wrote:

nu-i bai pupici pupici pupici

pupici pupici pupici
ayanaa
Scris: Tuesday, April 15, 2008 4:55 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Buna fetele, acum am intrat pe forum pentru a ma lamuri va rog legat de CONCEDIU DE MATERNITATE. Cat voi lua in cele 126 zile (concediu pre si postnatal)? Nu imi este clar, de la HR-ul companiei unde lucrez am inteles ca nu voi lua 85% din salariul brut asa cum stiam eu ci 85% dintr-un venit plafonat la salariul minim, nu am inteles nimic. Oricum mult mai putin decat ma asteptam.

Ma ajuta cineva sa inteleg cum se calculeaza. Sa luam ca exemplu SALARIU BRUT 10000RON.

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.