Nivel: Ambasador
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| mamiemi wrote:
A-ti da cu parerea in necunostinta de cauza si intr-o maniera ironica si acuzatoare este cel putin lipsit de bun simt.
Am fost si eu ortodoxa pentru 22 ani, si cred ca stiu despre ce este vorba. Mie mi se pare o lipsa de bun simt sa te intereseze ce fel de relatii intime au oamenii, e ceva strict privat! Nu sunt de acord cu abuzurile de orice fel (circumcizia e inclusa) si sa te interesezi de viata sexuala sau sa dai sfaturi(sa impui) in legatura cu practicarea relatiilor sexuale este un abuz! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/3/2008 Mesaje: 1467
| bereea wrote:Mamiemi, nu este lipsa nici de bun simt , nici de cunoastere, dupa parerea mea tu, fiind sotie de preot, nici n-ai putea sa ai alta opinie.Si nici nu inseamna ca cunosti mai bine decat neoprotestantii biblia sau pe Dumnezeu.Nu am vrut sa jignesc pe nimeni asa ca nu mai sari ca arsa ori de cate ori nu sunt de acord cu ceea ce nu este dupa biblie.Sau vino cu argumente biblice, ok? In rest, ma abtin de la comentarii ca sa nu fiu la fel ca tine.
Sun absolventa de Teologie, cunosc destul de bine Biblia, insa aici nu este vorba de a cunoaste sau nu Biblia. Nu sotul meu este garantia credintei mele. Daca te-ai simtit vizata de comentariul meu, inseamna ca undeva in sufletul tau recunosti ca nu e tocmai ok ceea ce ai scris. Eu insa nu m-am referit la tine. Sincer nici nu am citit cine a comentat, am urmarit doar discutia. Nu cred ca sar ca arsa de fiecare data, dupa cum afirmi, dar nu stiu de ce deranjeaza pe cei care nu sunt membri ai unui cult practicile cultului respectiv. Din moment ce faci parte din alt cult religios, este clar ca nu esti de acord cu preceptele altuia. Nu vad necesitatea de a comenta mereu pe marginea lor. Nu inteleg cum ma percepi tu si in ce nu vrei sa fii ca mine.
Vanina, 22 de ani de ortodoxie nu inseamna ca ai fost botezata bebelus si ai mers la biserica de Pasti si la unele nunti, botezuri si inmormantari, iar la 22 de ani ai hotarat ca nu exista Dumnezeu. In momentul in care ai o traire ortodoxa nu iti pui astfel de intrebari, ti se pare firesc, fara sa iti spuna altcineva. A adera teoretic la anumite idei este una, iar a avea experienta harului lui Dumnezeu este cu totul altceva. Nu am vazut nicaieri pe acest forum o discutie in care un ortodox, chiar si prea putin catehizat sa isi puna intrebari profunde, legate de nemurirea sufletului, de sensul vietii, de experienta rugaciunii, de darul vederii inainte cu duhul (stiu ca exista un topic ortodox, dar nu legat de ceea ce scriu acum), de semnificatia spovedaniei sau nevoia de a se spovedi. Tot timpul de lucruri exterioare, extrase din context.
Consider ca indignarea mea este justificata. A inchide ochii la astfel de jigniri mi se pare ca si cum as fi de acord cu ele. Si mi se pare ipocrit sa ne prefacem prietene, dar sa scuipam (stiu e un cuvant urat) pe valorile, credinta, practicile religioase ale celeilalte.
Cred ca ne putem exprima opinia in moduri mai civilizate: „Nu mi se pare o practica corecta. Nu sunt de acord cu ea. Cred ca este abuziva. Nu stiu pe ce se bazeaza. Nu se bazeaza pe Biblie. Nu as face asa ceva. etc.” Ce trece dincolo de aceasta, comentariile ironice si restul acestea sunt de alta factura.
|
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| A fi absolventa de teologie nu inseamna nimic pentru mine, stiu foarte bine ce se studiaza la teologie. Si crede-ma e foarte ok ce am scris, nu e nimic in neregula... in neregula este atunci cand se impune altceva decat ceea ce e lasat de Dumnezeu, reguli lasate de asa zisi sfinti. Nu mi se pare ca cineva a jignit cu ceva, a nu fi de acord nu inseamna a ofensa. Eu n-am nimic cu religie nimanui, dar nici sa accept aberatii tacand ca sa nu se simta nimeni lezat nu pot. A-ti spune o alta parere nu inseamna a scuipa pe parerea cuiva, asa vezi tu sau asa vrei sa vezi. |
|
Inregistrat: 12/19/2008 Mesaje: 886
| mamiemi wrote:
Cred ca ne putem exprima opinia in moduri mai civilizate: „Nu mi se pare o practica corecta. Nu sunt de acord cu ea. Cred ca este abuziva. Nu stiu pe ce se bazeaza. Nu se bazeaza pe Biblie. Nu as face asa ceva. etc.” Ce trece dincolo de aceasta, comentariile ironice si restul acestea sunt de alta factura.
A fi ironic nu inseamna a fi necivilizat! Am raspuns si intr-un mod mai "civilizat" mai sus, si mi-ar fi placut sa aduci un argument legat de subiect. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Mai bine deschidem un topic nou despre "cum ar trebui sa traiasca un crestin", fara sa tinem cont de "culoare". Numai sa nu iasa |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Eu cred ca, in ziua de azi, nu exista religie care sa impuna sau preot care sa se intereseze de relatiile sexuale ale cuiva. Daca se impune ceva, atunci e un cult, o secta, urmata de oameni orbiti, dezorientati. In cazul de fata, cum vad eu lucrurile...e simplu, de altfel... daca ai relatii sexuale cu sotul in noaptea precedenta vizitei la biserica, atunci te gandesti cu zambetul pe buze la actul consumat si nu te mai concentrezi asupra liturghiei, nu te mai focusezi pe relatia spirituala/sufleteasca cu Domnul. Fiecare actiune aduce cu sine un anumit tip de energie, stimuleaza anumiti centri energetici si te situeaza intr-o anumita stare emotionala. Acum sexul, fiind un act instinctual, e relativ usor sa te aduca intr-o anumita stare si oarecum dificil sa te extragi din starea respectiva. In cazul rugaciunii,la biserica sau oriunde si indiferent de religie, iti trebuie ceva mai multa daruire, iti trebuie liniste, lipsa stimulilor care-ti distrag atentia.
Cu intrebatul la preot...parerea mea e ca decat un suflet si o minte chinuite de intrebari si nesiguranta, mai bine o confesiune sau intrebare pt a te linisti, chiar daca contravine opiniei publice. SI asta indiferent de religie sau crez...o armonizare cu sinele este mult mai indicata decat un nesfarsit calvar al indoielii. |
|
| mikaela wrote: daca ai relatii sexuale cu sotul in noaptea precedenta vizitei la biserica, atunci te gandesti cu zambetul pe buze la actul consumat si nu te mai concentrezi asupra liturghiei, nu te mai focusezi pe relatia spirituala/sufleteasca cu Domnul.
N-am avut niciodata asemenea probleme.Ce te faci la noi cand se merge la biserica duminica si dimineata si seara, se mergea si martea si joia?Dupa mine nu are nimic una cu alta, iar de sentimentul acesta de vinovatie ca fac dragoste cu sotul in seara de sambata l-am mai auzit si la alte persoane.Ba chiar am auzit ca nu se roaga in seara in care au facut "prostioare" ca e pacat.Ma rog, fiecare cu pasarica lui.Eu raman cu ale mele. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| bereea wrote:
N-am avut niciodata asemenea probleme.Ce te faci la noi cand se merge la biserica duminica si dimineata si seara, se mergea si martea si joia?D
draga mea,raman si pentru noi vreo 4 zile pe saptamana...
ma scuzati ca am intervenit,dar nu m-am putut abtine |
|
| Problema este, dupa stiinta mea (scuze daca gresesc), ca relatiile intime sunt considerate in ortodoxie ca fiind ceva care aduce necuratie. Acesta este motivul pentru care se spune ca oamenii sunt conceputi "in pacat" . Opusul acestui lucru este "trairea in curatie", prin aceasta intelegandu-se lipsa relatiilor sexuale chiar si in familie. De aici se pare ca vine ideea de a nu face asa ceva inainte de a merge la biserica. |
|
| Scuza-ma, Aurisha, cum adica inseamna necuratie?Atunci de ce biblia ne spune ca sotul sa nu se lipseasca de sotie si sotia de sot decat prin buna intelegere pentru post si rugaciune? Eu cred ca Dumnezeu ne-a lasat un mare dar pe care oamenii il murdaresc. |
|
| Eu nu sunt de acord cu acest lucru, si mie mi se pare complet nefondat, chiar am fost uimita sa aflu despre el!Chiar as fi interesata sa stiu daca, intr-adevar, acesta este intelesul restrictionarii. |
|
Inregistrat: 8/1/2007 Mesaje: 636
| Eu sunt curioasa cine a stabilit ca asta inseamna "necuratie"... |
|
| Cred ca se bazeaza pe anumite reguli din vechiul ceremonial de inchinare al evreilor , mentionate in Vechiul Testament. Oricum, in practica de azi, au fost amestecate multe astfel de lucruri cu altele noi, moderne.Chestie de organizare interna. |
|
Inregistrat: 2/22/2011 Mesaje: 5024
| Mie mi se pare interesant cum intra cineva , arunca o intrebare,... voi va dati de ceasu mortii sa raspundeti, va contraziceti, argumentati...iar acea persoana nici macar nu mai e curioasa sa afle raspunsul sau parerile voastre. Cum ar veni iar discutam discutii, ca pana la urma, fiecare face tot cum vrea si cum simte . |
|
| Pai demult nu mai este intentia de a raspunde , ci doar de a discuta |
|
|