Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| "Ati auzit ca s-a zis: "Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Eu insa va spun voua: Nu va impotriviti celui rau; iar cui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Celui ce voieste sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Iar de te va sili cineva sa mergi o mila, mergi cu el doua". Matei 5:38-41
Ce parere aveti? Reusiti sa aveti atata dragoste? |
|
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Eu de cate ori am fost buna cu cine nu a meritat sau cu cine m-a desconsiderat am avut numai de pierdut .Asa ca am invatat sa tai raul de la radacina ,nu sa intorc si celalalt obraz ca -mi fac mie un mare rau si sa nu mai accept umilinta . Au fost situatii in care am fost jignita grosolan si m-am facut ca nu aud (culmea de persoane dragi la vremea respectiva),ca nu pricep -de fata buna si persoanele respective au mers si mai departe cu jignirile si intepaturile pentru ca ele vroiau sa ripostez nu sa intorc si celalalt obraz. Nu suport sa fiu umilita si prefer sa am foarte putine persoane in jurul meu pentru ca nu suport scarbele si-n ultima perioada numai peste din astea am dat. Persoane de interes care ma suna mieros cand au nevoie de ceva ,care ma perie ca sa primeasca ceva si le evit si le-o tai din start. Am un mare ,,defect''-miros prefacutii si lingusitorii din start.
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Depinde in ce situatie sunt pusa.Recunosc ca de multe ori am intors si obrazul de cealalta parte sau mai bine zis am inchis ochii sa nu vad nimic dar va spun depinde de caz ,de situatie de persoana .Sunt o fire iertatoare in mare dar am unele chestii care nu le pot trece cu vederea si ajung de multe ori sa alic si "Ochii pentru ochii si dinte pentru dinte"care nu degeaba a fost dat ,sunt multi care numai asa pricep ce fel de poame sunt cand o simpt pe propia piele .De obicei nu trebuie sa fac prea mult decat sa ma gandesc la aceste persoane ,ele primesc pedeapsa de sus si nu de la mine in direct dar o primesc puternic de tot!! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Nu sunt de acord cu intoarcerea obrazului, poate are un sens metaforic sau un talc pe care eu nu-l inteleg dar la propriu ma las calcata in picioare asa de dragul dragostei fata de oameni nu vad rostul.Inteleg sa renunti la razbunare fata de cel care te-a lovit, sa uit si sa iert poate as fi in stare (dar rar de obicei te cam tin minte ) insa pe post de momaie nu o sa stau in veci.Chiar mi-e imposibil sa inteleg treaba asta cu obrazul,ce am de castigat daca stau ca prostul sa primesc atacuri si sa spun si saru'mana pentru ele |
|
| Cred ca textul de mai sus este o metafora si nu trebuie luat "ad litteram" Si, de asemenea, cred ca daca am avea curajul sa-i intoarcem si celalalt obraz celui ce ne-a facut un rau s-ar rusina si ne-ar cere iertare. In Vechiul Testament, legea talionului, inteleasa in sensul ei cel mai pozitiv, avea drept scop descurajarea nedreptatii . Isus ne invata sa nu raspundem raului cu rau.Cred ca e foarte mare lucru sa raspunzi raului cu bine, sa fii in stare sa te rogi pentru dusmanul tau, sa ai puterea sa ierti pe cel care iti face rau. |
|
| Brandusa ceea ce spui tu e o utopie ! Cand si fratii isi scot ochii ca chiorii ,cand sora mea ma uraste si invidiaza numai ca eu am copil si ea nu are ,dar e credincioasa si merge la Biserica si e oripilata ca eu nu merg la Biserica decat foarte rar ...etc.eu nu cred in bunatatea aia si in faptul ca cel ce-mi da in cap ,daca-l mai las sa-mi dea inca o data se va rusina apoi. Nu cred si gata ! Pe persoanele care m-au ranit adanc pot doar sa mi le scot din ganduri si din suflet -nu sa ma rog pentru ele sau cine stie ce sa mai fac. Offf!Nu am suflet rau ,nu le port dusmanie ,dar nu le mai vreau in preajma ,asa evit un rau si un disconfort al meu. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| bereea wrote: Cred ca textul de mai sus este o metafora si nu trebuie luat "ad litteram" Si, de asemenea, cred ca daca am avea curajul sa-i intoarcem si celalalt obraz celui ce ne-a facut un rau s-ar rusina si ne-ar cere iertare. In Vechiul Testament, legea talionului, inteleasa in sensul ei cel mai pozitiv, avea drept scop descurajarea nedreptatii . Isus ne invata sa nu raspundem raului cu rau.Cred ca e foarte mare lucru sa raspunzi raului cu bine, sa fii in stare sa te rogi pentru dusmanul tau, sa ai puterea sa ierti pe cel care iti face rau.
Eu inteleg perfect ceea ce spui tu Bereea,dar in lumea asta a noastra atat de rea si de razbunatoare este asa de greu sa intorci si obrazul celalalt uneori chiar imposibil. Eu stiu insa ca nepasarea si nebagarea in seama a oamenilor care imi fac rau doare foarte tare pe cei care ne ranesc,deci eu asa imi intorc si obrazul celalalt nu sunt afectata de a ma numi "fraiera "pentru unii eu stiu ca de multe ori acesta este numai si numai in favorea mea.Raspunzi cu rau vei primii in continuare si mai mult rau ,retragerea din lupta de multe ori da roade! |
|
| Pentru mine e un subiect foarte sensibil si din cauza asta sunt asa de vehementa . La mult bine mi s-a raspuns cu batjocura si asta nu o pot uita asa usor mai ales cand vine de la cei foarte apropiati. Am intors mereu obrazul ca sa fie bine ,sa nu dau curs discutiilor sa aplanez,am facut pe proasta ,dar scopul final era umilirea mea pana la epuizare . Da! |
|
| Asa este, Shirel, nepasarea doare.Macar la suprafata, pentru ca stiu ca in interiorul tau vrei binele celui care-ti face rau.Ai un suflet prea mare ca sa nu fie asa.
Oana, din pacate, cand ai mai multe experiente negatice e si normal sa devii vehementa.Cei care incercau sa te umileasca(ma indoiesc ca au reusit pentru ca tu esti o persoana deosebita) s-au injosit pe ei insasi.
Eu vreau sa fiu mai buna si raspunzand cu dragoste celor care imi fac rau sau care ma vorbesc de rau, sper sa fie o lectie pentru ei.Chiar daca nu vor recunoaste , dar in sufletul lor sunt sigura ca se vor rusina.Mai am mult de lucrat la acest aspect, nu reusesc intotdeauna, ma mai revolt si eu, dar nu uit ca atunci cand ma pun pe genunchi sa ma rog pentru ei. |
|
| oanamaria wrote:Brandusa ceea ce spui tu e o utopie ! Cand si fratii isi scot ochii ca chiorii ,cand sora mea ma uraste si invidiaza numai ca eu am copil si ea nu are ,dar e credincioasa si merge la Biserica si e oripilata ca eu nu merg la Biserica decat foarte rar ...etc.eu nu cred in bunatatea aia si in faptul ca cel ce-mi da in cap ,daca-l mai las sa-mi dea inca o data se va rusina apoi. Nu cred si gata ! Pe persoanele care m-au ranit adanc pot doar sa mi le scot din ganduri si din suflet -nu sa ma rog pentru ele sau cine stie ce sa mai fac. Offf!Nu am suflet rau ,nu le port dusmanie ,dar nu le mai vreau in preajma ,asa evit un rau si un disconfort al meu.
Scuza-ma nu vazusem mesajul acesta.Eu n-as numi "crestini" astfel de oamnei.Daca mergi la biserica nu esti neaparat si credincios.Cel cu adevarat credincios si cu respect pentru Dumnezeu nu-ti va da niciodata in cap si nu-ti va vrea raul. Dar...eu sunt crestina si cred ca trebuie sa ma rog pentru dusmanii mei. Stiu ca n-ai suflet rau, n-am gandit niciodata asa, si stiu ca e greu sa ierti pentru ca am trecut si mai trec cateodata pe acolo, dar cred ca trebuie sa ne ridicam deasupra acestor lucruri . nici eu nu-mi doresc in preajma persoanele respective, dar acum am taria sa le vreau binele |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| eu ma consider o femeie care intorc obrazul,poate chiar exagerat.uneori ma bucur ca sunt asa,dar uneori ma enervez pe mine.din mine poate face oricine orice.ma face cu ou si otet...eu tac....sufar,sufar singura...si dupa un timp nu mai am nimic,o poate lua de la inceput. mi-as dori sa fiu altfel,dar...asta sunt eu.stau rau cu increderea in sine |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| Este greu uneori sa te lasi umilit,lovit si pe celalat obraz si pentru ce,pentru altii care sunt frustrati ca nu le pica de sus,fara efort,munca?ca nu li se implinesc doritele?Si ce fac?Jignesc,umilesc,nah doar ca sa se elibereze de frustrare,ciuda,invidie...trebuie sa fi puternic sa poti indura.A nu se confunda iubirea,iertarea cu prostia. Cel mai bine e sa fi indiferent si sa nu raspunzi/ripostezi cu aceeasi fapta,cuvant...exista dreptate Divina |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/17/2009 Mesaje: 1038
| Bereea si eu ma rog acum pentru cei care imi vor raul .Ma rog ca Dumnezeu sa le indrepte pasii pe calea cea dreapta si sa le deschida ochii. Dar mai mult de atat chiar nu pot face. De exemplu ne-am judecat cu sora mamei mele pentru ca dorea sa aiba parte la mostenire.Si nu numai la casa parinteasca la care nimeni din familia mea nu a avut nimic de obiectat , si la casa pe care o construisera parintii mei.Evident a pierdut procesu.Anii au trecut , si asa cum spuneam ma rog la bunul Dumnezeu sa o insoteasca si sa-i indrepte pasii pe cale cea dreapta, dar eu una nu ma mai pot duce sa o imbratisez si sa stam de vorba.Asa cum spunea si Oana nu-i doresc raul dar nici sa o vad prin preajma mea nu imi doresc sa o vad.La fel si cu celelalte persoane care m-au ranit sau ma ranesc in continuare.
|
|
| Fetelor, in primul rand , n-as vrea sa fiu inteleasca gresit.Acesta este un subiect care ma framanta pe mine foarte mult in acest moment si chiar vreau sa aflu si parerea voastra.Fiecare are libertatea de a gandi si de a spune casa cum gandeste, fara suparare, da? Eu sunt o persoana foarte iute si cam predispusa sa ripostez.Dar, Dumnezeu, ne cere iubire, rabdare, smerenie si...intoarcerea obrazului. Ingeras, tu ai citit ce am povestit eu la jurnalul meu.Ce a fost din partea ei? Exact ceea ce spui tu.Atunci m-am enervat inauntrul meu , dar sunt mandra de mine ca n-am ripostat la fel.Chiar daca ea/ei au dat dovada de invidie, gelozie si prostie , eu simt ca e de datoria mea sa le raspund altfel. Daca le raspundeam la fel, nu eram ca si ei?Si ai dreptate:razbunarea nu este a noastra.
Michi, imi pare rau ca nu esti in relatii bune cu sora ta.Vad multe exemple de acest fel.Mama mea a intrat in mormant pentru cat a fost de sapata de fratele ei si lipsita de orice dragsote parinteasca.De aceea nu voi lasa niciodata ca nimic sa intervina intre mine si fratele meu.Daca vrea casa parinteasca poate sa o aiba.multumesc lui dumnezeu, am avut si am inca puterea de a-mi afce o casa a mea. Daca nu te superi ca imi permit: ar fi atat de bine sa poti sa o ierti si sa incerci sa reiei legatura cu ea.Fii tu mai tare decat ea.Macar incearca |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| berea,da am citit dar eu m-am referit la situatia mea prin ceea ce am experimentat si experimentez inca si ma rog sa le ajute Dumnezeu sa-si implineasca dorintele iar eu si Vasi sa fim lasati in pace. Am ajuns la concluzia ca uitarea e jumatate iertare si jumatate,eliberare de poveri sufletesti. |
|
|