Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Cum ar trebui sa decurga un interviu pentru angajarea unei bone?
1. Experienta. Cauta-ti o bona care a mai avut copii in ingrijire - copilul tau nu trebuie sa fie prima ei experienta in domeniu.
De ce ai ales sa lucrezi ca bona?
De cit timp practici aceasta activitate?
Ce virste au avut ceilalti copii pe care i-ai avut in ingrijire?
Ai studii in domeniul educatiei si cresterii copilului?
Stii sa acorzi ajutor medical in caz de urgenta? dar resurscitare cardio-vasculara?
Ce vei face daca copilul meu se imbolnaveste sau sufera vreun accident?
2. Comportament. Asigura-te ca metodele de ingrijire ale bonei sint in acord cu ale tale. Intreaba fiecare persoana care vine la interviu de ce ii place aceasta activitate - trebuie sa te asiguri ca isi doreste sa fie bona pentru ca ii place, si pentru ca se descurca foarte bine facind acest lucru.
Ce iti place mai mult ca bona?
La ce altceva te mai pricepi?
Care iti sint principiile despre cresterea unui copil?
Cum disciplinezi un copil?
Ai lovit vreodata un copil?
Cum linistesti un copil?
Ce va face copilul meu pe parcursul unei zile?
3. Logistica. Intereseaza-te daca bona poate incepe sa lucreze din momentul in care vei avea nevoie de ea. Planifica din timp alegerea unei bone, astfel incit din momentul in care ea este angajata sa te simti comfortabil(a), si sigur(a) ca ai ales pe cineva de care iti place.
De ce iti cauti un nou serviciu?
Poti sa-mi enumeri citeva reguli pe care le-ai urmat in alte familii, si care crezi ca au functionat bine?
Cu ce reguli nu te poti impaca?
Cum ai descrie tu familia / angajatorul ideal?
Te deranjeaza ceva legat de parinti / copii?
Esti dispusa sa faci mici treburi cit timp doarme copilul? Care ar fi acestea?
Cind poti incepe sa lucrezi?
Vei putea fi disponibila sa lucrezi in unele seri sau la sfirsit de saptamina?
4. Alte aspecte. Cit se afla in casa ta, fiecare candidat trebuie sa aiba sansa sa petreca putin timp cu copilul tau. Observatiile ce le vei face vor conta foarte mult atunci cind ei decizia pe cine vei angaja. Poate te va ajuta sa-ti pui urmatoarele intrebari:
Pare sa se simta bine in prezenta copilului?
Cum a interactionat copilul cu ea?
A fost draguta, amabila, imbracata curat si ingrijita?
Cit vei fi la lucru, te vei simti comfortabil stiind ca ti-ai lasat copilul cu ea?
Are nevoie de timp in plus sa calatoreasca in timpul anului (ex. sa-si viziteze familia aflata la distanta)?
5. Salariu. In general bonele sint platite pe luna, saptamina, sau pe numarul de ore. In Statele Unite salariul acestora este cuprins intre 300$ si 700$ pe saptamina, sau 7$/ora, este in functie de zona unde locuiesti, de cite ore munceste, sau de numarul copiilor aflati in ingrijire, etc.
Cam ce salariu iti doresti?
6. Referinte. Intreaba fiecare bona care te intereseaza daca are referinte. Suna pe cei care i-au dat aceste referinte. Pune citeva intrebari si ia-ti notite.
De ce nu mai lucreaza pentru dumneavoastra?
Ati angaja-o din nou? Daca DA sau NU, de ce ati face-o?
Cum iti poti asigura o relatie buna cu bona?
Scrie un contract si conditiile de angajare.
Explica-i cum doresti sa fie ingrijit copilului tau.
Explica-i care sint regulile casei; verifica din cind in cind daca sint urmate.
Stabiliti ca in fiecare zi sa primesti un raport verbal, sau in scris despre cum a decurs ziua copilului tau.
Asigura-te ca ai o solutie in cazul in care bona este bolnava sau in vacanta, si informeaz-o asupra acestui lucru.
Discutati din timp ce anume deranjeaza, atit in cazul tau cit si al ei.
Daca esti multumit(a) de prestatia bonei, repeta-i frecvent acest lucru.
Semne care arata ca lucrurile sunt in ordine cu bona:
Copilul este fericit cind o vede.
Copilul povesteste despre lucrurile pe care le face cu ea.
Bona stie sa rezolve bine problemele si te consulta pentru a-i oferi copilului cea mai buna ingrijire.
Vine la timp si este demna de incredere.
Iti povesteste zilnic despre activitatea copilului.
Copilul iti arata ce a desenat, sau ce cintec sau poezie a invatat, sau chiar ca stie cuvinte noi din limba vorbita de bona (ma refer la cele de alta nationalitate).
Copilul este curat, camera lui in ordine. Accidentele sint rare si bona iti spune despre ele inainte ca tu sa intrebi.
Semne care arata ca lucrurile nu sunt in ordine cu bona:
Copilul nu este fericit cind o vede, sau devine agitat si nervos.
Copilul sufera o gramada de "accidente" ce ar fi putut fi evitate.
Instructiunile si regulile tale nu sint indeplinite.
Intirzie, sau suna mereu ca este bolnava.
Copilul este murdar si neingrijit.
Telefonul suna mereu ocupat cind incerci sa suni acasa.
Copilul pare sa fii uitat de regulile casei.
Copilul a inceput sa injure, sau sa foloseasca cuvinte nepotrivite virstei lui.
Povestirile ei par sa nu aiba "cap si coada".
Copilul meu o va iubi mai mult pe bona decit pe mine? Parintii de multe ori isi fac griji ca bebelusul sau copilul lor vor fi mai atasati de bona decit de ei. Nu va faceti astfel de griji! Nimic si nimeni nu poate inlocui dragostea parinteasca, iar o legatura afectiva si sanatoasa intre bona si copil nu va face decit sa aduca echilibru si fericire in mijlocul unei familii.
Cerinte suplimentare, sugestii adaugate de voi.
Andisimom : analize minime (plamani, exudat faringian) |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Superbune sfaturile astea. Cand o sa vina momentul alegerii unei bone, cred ca o sa imi iau cu mine sfaturile astea. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Si mie mi se pare foarte importanta alegerea bonei. poate fi uneori dificil sa gasesti persoana potrivita. sa fie curata, sanatoasa (eu ma gandeam sa cer niste analize medicale minime unei astfel de persoane - de genul o analiza la plamani, un exudat faringian etc.), culta (bine, acuma nu vreau un doctor in stiinte insa e important sa stie sa vorbeasca corect gramatical pt ca bebele sa nu invete sa vorbeasca cu dezacorduri si regionalisme sau vorbe de "cartier") si echilibrata psihic. asta pe langa cele descrise de MNiko mai sus. adica sa iubeasca copiii, sa aiba experienta in cresterea lor, sa fie ordonata, serioasa, punctuala.
pe mine ma infioara gandul de a-mi lasa copilul cu o bona... si asta poate pentru ca avand experienta in recrutare de personal stiu cat de greu este sa gasesti pe cineva care sa corespunda tuturor criteriilor pe care o mama le doreste a fi satisfacute pt puiul ei. ma gandeam ca poate ar fi o solutie mai buna sa il duc la gradi de la 2 ani. am gasit o astfel de gradi in Bv, cu program prelungit, unde se preda in germana si primesc si copilasi de 2 ani care fac la pampers si nu mananca singurei. si mi se pare super. este particulara si printre cele mai bune. o sa vad eu cum va fi.
o alta solutie pentru gasirea unei bone adecvate si de care sa raspunda cineva ar fi apelarea la o firma de recrutare specializata pe asa ceva. si in Bv exista asemenea agentii, chiar un prieten de-al meu are. acolo sunt evaluate psihologic si pregatite pt asta in asa fel incat sa fie persoana potrivita la locul potrivit. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Andismom wrote: ma gandeam ca poate ar fi o solutie mai buna sa il duc la gradi de la 2 ani. am gasit o astfel de gradi in Bv, cu program prelungit, unde se preda in germana si primesc si copilasi de 2 ani care fac la pampers si nu mananca singurei. si mi se pare super. este particulara si printre cele mai bune. o sa vad eu cum va fi.
Imi spui si mie te rog care e gradinita respectiva? |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Andismom wrote:Si mie mi se pare foarte importanta alegerea bonei. poate fi uneori dificil sa gasesti persoana potrivita. sa fie curata, sanatoasa (eu ma gandeam sa cer niste analize medicale minime unei astfel de persoane - de genul o analiza la plamani, un exudat faringian etc.), culta (bine, acuma nu vreau un doctor in stiinte insa e important sa stie sa vorbeasca corect gramatical pt ca bebele sa nu invete sa vorbeasca cu dezacorduri si regionalisme sau vorbe de "cartier") si echilibrata psihic. asta pe langa cele descrise de MNiko mai sus. adica sa iubeasca copiii, sa aiba experienta in cresterea lor, sa fie ordonata, serioasa, punctuala.
Am adaugat inca o rubrica in care sa trecem si cerintele voastre, sugestiile voastre pentru interviu. Haide-ti sa le trecem ca poate nu toate ne gandim la ele si totusi sunt importante, cum sunt analizele sugerate de Andismom |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Eu am ales bona in locul creselor care mi se par mult prea aglomerate si cam fara personal cu experienta in educare si nu in ingrijire. Noi am ales aceasta doamna de cand Alex avea un an dar atunci nu a mers. Adica Alex plangea de o auzeam de la intrare in bloc si nu ma induram sa o las cu inima rupta. Acum cand intra in casa femeii ma abandoneaza si pleaca sa se joace cu papagalii. Sincer cred ca daca nu avea acele 2 pasari ar fi functionat mai greu relatia lor. Apoi mi-a placut la ea ca ma incurajeaza mult cu abandonul pampersului, o pune mereu la olita. Cand iau fetita de la ea manutele mereu miros a sapun, niciodata nu o gasesc uda sau murdara la guritza iar copila este relaxata. Este primul copil "strain" de care are grija si de aceea are o teama teribila " sa nu i se intample ceva" dar am asigurat-o ca daca Alex face o vanataie la genunchi nu-i un capat de tara atata timp cat se raneste in conditii normale de joaca.
Eu cred ca mai conteaza mult si compatibilitatea dintre copil si bona. Ele doua se inteleg si la temperatura din camera care nu trebuie sa fie prea mare, in jur de 20 g, nu prea multe haine pe copil, fara televizor sau telenovele neaparat de urmarit.
deci nu am avut un interviu cu ea pentru ca o cunosteam destul de bine dar am stat cateva zile cu ea si Alex ca sa le fac cunostinta
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| MNiko, am fost la Baby Expo vinerea trecuta si acolo am primit un pliant de la gradinita Heidi, este undeva pe Carierei (cam departe pt mine dar e ok ca am masina), tie ti-ar fi in drum din Rasnov spre Bv. daca vrei detalii legate de cum dai de ei, scrie-mi un pm si iti dau toate datele lor de contact.
acuma, legat de relatia dintre copil si bona, ce pot eu sa va spun este ca, dincolo de un interviu (care mi se pare normal sa aiba loc macar ca sa va cnoasteti mai bine) este necesar ca inainte de a lasa copilul in grija bonei sa stati si voi o perioada cu ea si cu odorul vostru. eu am o cunostinta care s-a intors la job cand baiatul ei avea 10 luni parca si cu o luna inainte a luat femeia in casa, i-a aratat ce face si cum face, i-a trasat reguli clare si apoi a urmarit o luna evolutia relatiei dintre copil si femeia respectiva si acum este foarte multumita, la fel si copilul.
legat de cresa, sa va povestesc ceva de rasu'-plansu'! m-am enervat asa de tare intr-o zi pe fi-miu ca era nervos nevoie mare de vreo saptamana si nimic nu ii era pe plac ca l-am sunat pe barbatu-meu plangand si i-am zis "gata, de saptamana viitoare il duc la o cresa si eu ma intorc la job". evident ca am renuntat la idee pt ca nu ma indur sa imi las copilul in nu stiu ce conditii si sa urle de nebun. asa, acasa, chiar daca ne enrvam reciproc, e casa lui, eu sunt mama lui si il linistesc, orice ar fi. am vorbit cu dr pediatru si ea mi-a spus ca nu imi recomanda decat o cresa particulara, foarte buna unde se respecta toate normele de igiena si ingrijire ale sugarului pt ca de regula in cele de stat copiii se imbolnavesc repede si de tot felul de magarii... o prietena de-a mea a fost internata cu baiatul ei in spital. acolo a cunoscut o mamica a unui baietel de aproape 2 ani pe care l-a dus la cresa si dupa numai 3 zile copilul s-a imbolnavit destul de urat. medicii nu i-au putut pune nici un diagnostic dupa mai bine de o luna si jumatate de spitalizare cu febra constanta, care nu ceda la nici un antibiotic. si respectiva mamica s-a jurat ca nu isi mai lasa copilul atat de mic la cresa. in concluzie, ca vorba lunga - saracia omului, daca ne putem permite, este de preferat o bona decat o cresa sau o gradinita unde copilul sa fie mereu bolnav. mai usor poti controla starea de sanatate a unei astfel de persoane care iti ingrijeste copilul decat sanatatea unui intreg colectiv de copii, ingrijitoare etc. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| vad ca multe mame opteaza pentru bone care sa vina acasa. Noua ne este mult mai comod cu Alex dusa la bona acasa, macar asa nu ma mai intreb unde si-a lasat sotul sosetele |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Si eu am optat sa duc copilul acasa la bona. Prefer sa ii duc si mancarea si schimburi si jucarii si medicamente si sa stiu ca daca are un accidente ceva, imediat bona poate sa gaseasca ce ii trebuie pentru a bandaja o julitura de exemplu. Sper sa nu fie necesar (la zvapaiata de fii-mea se poate intampla oricand), dar fiind in casa ei stie orice lucru unde il are si il poate gasi. Asa la mine, pt aceeasi situatie, ar trebui sa cotrobaie pe cine stie unde(poate uit sa ii arat unde tin anumite lucruri).
Am gasit articolul de mai sus si l-am postat pentru cele care dau anunturi de genul "Caut bona" sau merg pe mana unor firme de plasare a bonelor. Pentru toata lumea am mai deschis si un topic Bonele de care trebuie sa va feriti unde am inceput o lista cu acestea si motivele pt care trebuie sa le ocolim(acolo unde am aflat si motivele) |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| MNiko wrote:Cerinte suplimentare, sugestii adaugate de voi. Andisimom : analize minime (plamani, exudat faringian)
1.Este de acord sa ia imunostimulatoare 100% naturale in concordanta cu medicul recomandat de mine?
2.Ce varsta are bona?Sa nu fie nici sub 35-40 ca..."paza buna trece primejdia rea" si oricum nu ar avea experienta suficienta, dar nci sa fie trecuta de 55 de ani, ca deja nu mai este in putere sa alerge dupa copkil.
3.Sa nu aiba probleme cu coloana vertebrala (la propriu).Daca copilul ramane incotzopenit undeva sa poata sa il ridice in brate, sa il ia de undeva de unde nu mai poate cobori.
4.Sa nu aiba rau de sange la vedere, sa nu se piarda cu firea in caz de accidentare a ei sau a copilului.
5.Sa aiba la indemana, undeva la vedere o listutza cu numere de taxi si numere de spitale de copii, de urgente de tot felul ca in caz de ....sa stie incotro sa apuce.Sa aiba numarul medicului pediatru al copilului alaturi de numerele parintilor, ca in caz de urgenta sa sune intai la medic, apoi sa mi se lalaie mie la telefon.
6.Sa nu faca dezacorduri verbale .
7.Sa aiba un repertoriu cat de cat rezonabil pt.a delecta copilul si pt.a-i oferi un minimum de cunostinte de baza.
8.Sa fi crescut propriul copil (minim unul).Nu am nevoie de "fete mari" pensionare pline de frustrare si neimplinire care dintr-un exces de zel sa isi dea corijentele vietii pe copilul meu.
9.Sa aiba dorinta de autodepasire.Asta inseamna ca grisul de acum 25 de ani azi se numeste "brei cu cacao cu mac" si trebuie administrat cum scrie pe cutie, nu cum se face terciul la porci.Asta inseamna ca leganatul pe picoare este de domeniul hilarului si prostului gust si trebuie uitat daca EU spun asta.Pe scurt, tot ce EU consider veki si perimat trebuie dat uitarii.
10.Test: cum intentioneaza sa imi determine copilul sa faca la olita?Ce tertipuri ar sta la baza:inisitenta, obligatie, vorba buna repetata la nesfarsit, tipat, batut copilul, lasat ud, pus des....ma rog...
11.Sa stie sa citeasca cursiv, cu intonatie (optional, de dorit pt.mine).
12.Sa aiba o prezenta agreabila (adica sa nu mi se faca frica sa o privesc, sa nu aiba okii Cruelei sau sa nu fie fara dinti, sa nu arate infricosator, ca asa ii cumpar lui Matei desene animate horror si i le pun 10 ore pe zi si nu ma costa nimic in plus decat dvd-ul !
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/22/2006 Mesaje: 4839
| stele_pe_cer wrote:6.Sa nu faca dezacorduri verbale .
Sau sa nu fie balbaita Pana am dat-o la gradi Diana mi-a fost balbaita din cauza bonei |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| mihaela75 wrote:Sau sa nu fie balbaita Pana am dat-o la gradi Diana mi-a fost balbaita din cauza bonei
Rectific:
1.Sa fie un om normal, sa vorbeasca calm, cald, dar si ferm cand e cazul, sa nu aiba oki de vipera, sa nu fie sasaita, sa nu aiba ticuri verbale, sa nu fie Raraita, ete nah, sa vorbeasca normal, sa nu aiba tuse seaca timp de cateva luni (eu am avut si stiu cum e, ca cei din jurul tau ajung sa te imite - cei mici - sau cei mari sa rada de tine ca behai), sa-si stearga nasul la timp, sa nu inghita ...nah....daca tot e sa o dam in sf-uri!Dar sf-urile astea, ma rog, unele din ele fac parte ori din nativ, ori din bun-simt.Cu primul te nasti, cu al doilea traiesti daca ajungi sa il cunosti.
2.Sa nu poarte okelari sau daca ii poarta si ii spatge fi-miu, sa si-i faca din propriul buzunar, cum am facut si eu saptamana trecuta !Pe semnatura !
3.Sa nu emita pretentii, ci sa sugereze.Daca ma prind sau daca VREAU sa ma prind, bine, daca nu, s-o lase asa!Adica nu din senin, cand vede copilul ca o iubeste, de la 4 mil vrea 8 ca altfel pleaca.Du-te, ca pramatii mai gasesc care sa ma tapeze de bani!Vreau mobil, vreau aia, aia, aia...pai ce, o cresc si pe ea?Daca merita ii iau eu ce cred de cuviinta ca are nevoie si daca imi permit! Nu o sa ii ofer o batranete plina de liniste si traita in imbelsugare! |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 11/13/2013 Mesaje: 16
| :))) asa e, toate detaliile astea pot parea multe dar exact aastea iti denota profilul de om si apoi de bona pentru copilul tau. Vrei ca copilul sa imite sau sa invete nou, mai bun, mai bine si nu sa regreseze din cauza greselilor ei de exprimare sau de educare. |
|
|