Insomnia
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Tuesday, April 25, 2006 5:31 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Insomnia

Insomnia sau imposibilitatea de a dormi este o afectiune de care sufera multe persoane. Se spune ca media timpului în care trebuie sa dormim este de opt ore, dar ea variaza de la persoana la persoana: unora le sint suficiente sase ore de somn, altora nu le ajung nici noua.

Insomnia poate fi declansata de un incident izolat, de un eveniment traumatizant sau de stilul de viata al unei persoane. Citeodata, somnul întrerupt poate fi un efect secundar al unui medicament sau al unei alte afectiuni de care sufera o persoana.

Insomnia este clasificata în functie de efectele pe care le are, în acest mod putindu-se gasi cauza si tratamentul potrivit.

Cauze ale insomniei

Deseori, stresul si anxietatea pot duce la dereglari ale somnului. Iregularitatile somnului pot fi asociate si cu depresia. Alte cauze ar fi:
- astmul sau dereglarile respiratorii
- in al treilea trimestru al sarcinii apar probleme legate de somn
- consumul de cofeina sau nicotina
- unele medicamente utilizate pentru alte afectiuni
- unele pilule contraceptive
- analgezicele

Stresul, problemele fizice, factorii de mediu si stilul de viata sint alti factori importanti care trebuie luati în calcul cind vine vorba de insomnie.

Stresul poate fi cauzat de grija produsa de vestile proaste primite în timpul zilei sau sarcinile dificile primite la serviciu. Stresul este o cauza din ce în ce mai întilnita în viata nostra de zi cu zi datorita evenimentelor precum divortul, somajul, probleme financiare si familiale. Grija pentru siguranta locului de munca, întilnirile importante sau schimbarea slujbei pot fi alte cauze ale stresului.

Problemele fizice pot produce disconfort sau durere si împiedica somnul normal.

Factorii de mediu cum ar fi un pat incomod, o perna prea moale, zgomotul, lumina afecteaza serios somnul linistit si odihnitor.

Stilul de viata este un factor important care trebuie luat în calcul. Faptul ca bem cafea, alcool sau ceai negru seara poate deteriora calitatea somnului. Lucratul în ture de noapte poate produce dificultati de acomodare la alte ore de somn. Calatoriile la distante mari sau perioadele de examene fac parte din stilul nostru de viata.

Primele semne care arata ca nu dormiti suficient sint legate de nevoia de cafeina pentru a sta treaz pe parcursul zilei si de necesitatea unui ceas desteptator pentru a va trezi.

Cele trei tipuri de insomnie

1. tranzitorie - care tine între o noapte si citeva saptamini

2. intermitenta - care se manifesta pe perioade scurte, dar repetitive

3. cronica - se manifesta aproape în fiecare noapte pe perioade mai lungi de o lunaCe putem face pentru a ne îmbunatati calitatea somnului

Somnul de dupa-amiaza trebuie evitat deoarece acesta reduce perioada de somn de noapte si creeaza disconfort. Corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate de somn. Somnul de dupa-amiza este indicat numai daca nu poti sa dormi suficient noaptea din motive cum ar fi o slujba de noapte sau îngrijirea unor copii mici.

Somnul regulat ajuta corpul sa învete sa adoarma la aceasi ora în fiecare noapte. Acest lucru poate întari organismul, stabilind un anumit ritm al corpului.

Evitarea stimulentelor (alcoolul, cafeina, nicotina) care te tin treaz mai mult timp. Chiar si unele bauturi racoritoare care contin cafeina pot avea aceleasi efecte negative asupra somnului. Este indicat ca dormitorul sa fie bine aerisit si oxigenat.

Cantitatea de fluide consumate înainte de culcare trebuie sa fie redusa pentru a evita trezirea în timpul noptii pentru a folosi toaleta. Daca trebuie sa luati diuretice, faceti-o în prima parte a zilei.

Exercitiile fizice sint foarte sanatoase, dar nu trebuie facute înainte de culcare. 20 de minute de miscare, de trei ori pe saptamina, elibereaza anumite substante în creier care ajuta somnul.

Relaxarea prin citirea unei carti, ascultarea unei muzici lente, poate ajuta la pregatirea organismului pentru somn. Sa nu învatati pina seara tirziu deoarece creierul, va fi prea stimulat pentru somn.

Evitati supararile, atit cit este posibil, si ginditi-va la lucruri frumoase înainte de culcare.

Asigurati-va ca patul pe care îl aveti este confortabil. Paturile care au mai mult de zece ani nu sint recomandate, iar atunci cind va luati unul nou încercati mai multe înainte si nu alegeti în functie de culoare sau pret.

Daca zgomotul exterior este o problema folositi dopurile pentru urechi pentru a-l atenua si asigurati-va ca ferestrele se închid ermetic.

Daca tot nu puteti sa dormiti, cu toate ca respectati aceste reguli enuntate mai sus, nu stati în pat îngrijorindu-va ca nu puteti adormi. Mai bine cititi o carte sau ascultati muzica si încercati mai tirziu sa va culcati. Daca reusiti sa rezistati tentatiei de a dormi ziua pentru a recupera, pina la urma veti reusi sa adormiti mai usor noaptea. Oricum, înainte de a se întimpla asta, trebuie sa va asteptati sa fiti din ce în ce mai obosit ziua. Pentru studenti este foarte important sa nu aiba un somn neregulat deoarece dureaza mult pina sa revina la un somn odihnitor.

Ce sa facem pentru a dormi mai bine
- ne trezim zilnic la aceeasi ora
- intram în pat doar daca ne este într-adevar somn
- facem exercitii fizice în mod regulat
- nu bem sau mincam nimic ce contine cafeina cu sase ore înainte de culcare
- nu bem alcool
- nu fumam
- avem o dieta echilibrata care sa mentina o greutate normala a corpului

Daca sinteti obisnuit sa trageti un un pui de somn dupa-amiaza trebuie sa aveti grija sa fie la aceeasi ora.

Daca aceste sugestii nu sint suficiente pentru a va îmbunatati calitatea somnului, atunci puteti apela la citeva terapii pentru a scapa de asemenea probleme:
- terapia de relaxare utilizeaza tehnici de relaxare a muschilor, scade tensiunea si anxietatea din corp
- terapia de diminuare a somnului consta în reducerea timpului de stat în pat strict la orele în care dormi
- terapia de controlare a presiunii restrictioneaza folosirea dormitorului pentru alte activitati (mincat, citit, privit la televizor)
- terapia cognitiva consta în identificarea falselor atitudini si convingeri privind somnul si transformarea lor informatii reale

Exista o varietate mare de medicamente care trateaza problemele legate de somn. Dar nu trebuie sa apelati la ele decit la stricta recomandare a medicului dumneavoastra.

Care sint efectele insomniei

Problemele cu adormitul, cu trezitul devreme sau în timpul noptii pot afecta întreaga activitate a unei persoane. Unele efecte pot include:
- scaderea nivelului de concentrare
- lipsa de energie
- dificultati în memorare

Daca nu dormiti suficient puteti avea un randament scazut, va îmbolnaviti mai usor si puteti avea chiar probleme psihice si emotionale. Întinderea pe o perioada mai lunga a problemelor legate de somn poate fi semnul unei afectiuni mai grave, cea mai frecventa fiind insomnia.

Terapii prosomn

Puteti încerca doua terapii naturiste pentru a dormi mai bine.

Terapia cu ceai

Puneti trei lingurite de tarite de griu într-un tifon si stringeti-l formind astfel un saculet de ceai. Puneti-l apoi într-un ibric cu apa pe care o aduceti la fierbere.

Terapia cu ceapa

Puneti o ceapa taiata într-un borcan si acoperiti-l cu un capac în care dati citeva gauri. Inhalati din cind în cind si puneti puneti borcanul linga pat. Va va ajuta sa adormiti în 15-30 de minute.

Kiki
Scris: Tuesday, April 25, 2006 6:27 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Ceaiul de tei mai ajuta pentru somn. Tin minte ca atunci cand eram insarcinata, spre sfarsitul sarcinii nu mai puteam sa dorm...Asa ca beam inainte de culcare niste ceai de tei si reuseam sa adorm.
sousourel
Scris: Tuesday, April 25, 2006 10:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Ziceati de dopuri de urechi???? Unde, unde??? Si eu vreau asa ceva!!!
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, April 25, 2006 11:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, April 25, 2006 11:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
sousourel wrote:
Ziceati de dopuri de urechi???? Unde, unde??? Si eu vreau asa ceva!!!


La marmacieras !
AdrianaC
Scris: Wednesday, April 26, 2006 8:30 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
stele_pe_cer wrote:
Un subiect similar AICI :Mercik !

Il inchid pe asta si pun postarea mea acolo.
O sa mut apoi subiectul deschis de tine la forumul Sanatate, ca tine mai mult de asta zic eu, la Boli si afectiuni. pupici
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.