Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17850
| Acte necesare: - certificatul medical constatator al nasterii copilului
Depunerea actelor se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea.
Termenul legal de declarare a copilului este de 14 zile, dupa care intarzierea este sanctionata cu o amenda.
Obtinerea certificatului de nastere al copilului: 1. Daca mama este casatorita sunt necesare urmatoarele acte: - actele de identitate ale parintilor - certificatul de casatorie in original - certificatul medical constatator al nasterii copilului.
2. Daca mama este necasatorita si singura sunt necesare urmatoarele acte: - actul de identitate al mamei copilului - certificatul medical constatator al nasterii copilului
3. Daca mama este necasatorita, iar copilul este rezultatul unei relatii de concubinaj, tatal copilului dorind sa-si recunoasca paternitatea, sunt necesare urmatoarele acte: - actele de identitate ale parintilor - certificatul medical constatator al nasterii copilului - o declaratie de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti in prezenta ofiterului de stare civila.
Daca tatal copilului refuza sa-si recunoasca paternitatea si mama doreste sa declanseze un proces pentru stabilirea paternitatii, trebuie sa ia legatura cu un avocat; demararea procedurilor se face pana cand copilul implineste varsta de un an.
Daca copilul este cu paternitate nerecunoscuta, iar tatal acestuia doreste sa-si recunoasca paternitatea, acest lucru se poate face pana cand copilul implineste varsta de un an.
Actele necesare sunt: - actele de identitate ale parintilor - vechiul certificat de nastere al copilului impreuna cu declaratia de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti in prezenta ofiterului de stare civila (numele tatalui apare trecut in dreptul rubricii TATA, dar numele de familie ramane al mamei).
Daca copilul a implinit un an si nu a fost declarat, pentru obtinerea certificatului de nastere se incepe actiunea de inregistrare tardiva a nasterii care se face numai pe cale judecatoreasca. Pentru rezolvarea acestei probleme se recomanda ca mama sa ia legatura cu un asistent social. |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/19/2010 Mesaje: 60
| Avem doar 13 saptamani ( mai e mult pana ne vom naste ). Vroiam sa intreb cum trebuie sa procedez in cazul in care C.I. este in cu totul alt judet decat cel in care lucrez, urmeaza sa nasc. Am inteles ca nasterea copilului pot s-o fac in localitatea unde a fost nascut. Actele pentru concediu de ingrijire a copilului le pot depune in judetul unde locuiesc, chiar daca in C.I. am cu totul alt domiciliu? |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Tianapet, ti-as raspunde cu drag dar nu prea te inteleg. Cei C.I?
Un lucru important de luat in seama la inregistrarea nou nascutului este scrisul ofiterului de stare civila. Noi cand am vrut sa o inscriem pe Alexandra am mers initial la biroul de la maternitate unde o doamna facea niste mazgaleli pe cinste. Asa ca sotul a retras imediat dosarul de la ea din timp ce-i completa nu stiu ce hartie si am mers la starea civila. Acolo le-a spus din prima ca vrea certificatul de nastere scris ingrijit si clar. Asa l-au si facut!
|
|
| Carte de identitate. Nu stiu unde sa merg sa primesc raspuns la aceasta intebare, asadar am tot navigat pe net sa vad pe cine pot intreba incat sa primesc raspuns.Nu sunt casatorita in prezent si nu tin neaparat sa fiu, doar ca tatal isi va recunoste copilul pana in 2011. Cu toate astea buletinul si eu si el le avem pe alt judet, insa lucram in cu totul altul. Nu am vazut niciodata un certificat de nastere scris urat. Doamne fereste. Cred ca e unul singurul act de identitate ce are valoare datorita scrisului de mana. |
|

| Aha, am priceput acum dar nu te pot ajuta prea mult. Din cate stiu orice banut vine la adresa din buletin mai putin cei care intra direct pe cardurile bancare. Asa ca te-as sfatui sa ai de la banca o foaie cu codul Iban al contului personal ca sa nu-ti trimita banii la adresa din C.I. sau eu cel putin asa as face. Am primit banii pentru fetita mea tot timpul pe card si de aceea cred ca m-as putea muta lunar cu domiciliul dar banii tot mi-ar veni pe card.
|
|
| Multumesc pentru raspuns. Ma temeam ca sunt adusi doar de postas. |
|

| TIANAPET wrote:Multumesc pentru raspuns. Ma temeam ca sunt adusi doar de postas.
Nope, se primesc prin card fara nici o problema. Cauta o banca care sa nu te jumuleasca la retragere, comision de intretinere si interogare sold. Ti-am dat de lucru |
|

Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Ma gandeam ca daca tot am aflat , sa pun aici, poate o sa fie de folos cuiva aflat in aceeasi situatie. Teo are certificat de nastere local dar vreau sa ii fac si romanesc, dar nu aici la consulat ca dureaza prea mult si iau taxele de legalizare cat nu face. Asa ca am pus-o pe mama sa intrebe la Starea civila si iata ce mi-a spus ca trebuie pentru certificat facut acolo, pentru cand ma duc acasa: - certificat de nastere strain supralegalizat de ministerul de aici, plus traducerea - buletine de identitate parinti (parca spunea ceva de copii legalizate dar nu sunt sigura) - copie certificat casatorie - cerere tip (cred ca asta daca vreau sa fie in regim de urgenta) |
|

Inregistrat: 3/25/2008 Mesaje: 2187
| Praslea, eu am nascut in Tenerife si am facut certificatul de nastere al lui Matei la consulatul din Madrid. Dureaza si costa mai putin daca il faci la un consulat sau ambasada Romaniei decat daca vii cu acte acasa. Din cate am vorbit eu atunci(2007) in Romania dura cam 6 luni, in Tenerife a durat vreo luna. Si asta ca romanii tot romani. Am depus actele la inceputul lui decembrie, dar ne-au chemat sa ridicam certificatul abia la sfarsitul lui ianuarie, daca nu chiar inceputul lui februarie. iar cand ne-am uitat pe certificat, acesta era completat in decembrie...
Bineinteles ca taxele au fost destul de mari, traducerea a costat numai vreo 60 de euro... |
|

| Zaza, adica e mai bine sa il fac aici decat acasa? Aici cand l-am facut pe al lui Alex am asteptat vreo 3 luni si alea stranse cu usa ca era Alex in Romania deja...Dar numai gandul sa ma duc la consulat in centru si statul pe la usi cu orele ma face sa aplic acasa cand merg....si daca mai stii si pe cineva e si mai bine...Cele de la starea civila i-au spus ca se face pe plan local... |
|
 Nivel: SMARALD
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| Praslea,eu tot in tara o sa fac certificatul de nastere.vreau sa botez bebica de Craciun,daca e sa stau dupa ambasada pot astepta mai bine de 3 luni
deja m-am interesat ce e de facut:inregistrez copilul aici,la primarie,apoi duc actul la apostilat,la tradus si legalizat,cu el merg la ambasada sa-mi dea un titlu de calatorie si apoi in tara,la starea civila,pentru certificatul de nastere.dupa ce e gata certificatul merg la pasapoarte,o sa-i fac in regim de urgenta pentru ca nu pot sta in Ro mai mult de 2 saptamani. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Aaaaa,mi-ati adus aminte si de asta.Pai astia de la ambasada de la noi daca ma vad dau in balbaiala . Am avut ceva comflicte cu ei si le merita sa vezi pe urma ce servicii am primit. Amandoi copii au certificate de nastere romanesti facute aici la ambasada,eu neavand buletin romanesc si deci nici domiciliul in Romania. -fiindca avem certificat de casatorie israeliam am trebuit sa-l traduc legalizat,apostilat la ministerul de externe -certificatul de nastere a copiilor la fel tradus,legalizat,apostilat -taza de vreo mai putin de 100 de euro credca si gata dupa doua saptamani am avut certificatul in mana. |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| zaza asa era cu ceva vreme in urma.la darius i-am facut aici,la consulat,la karina in tara,si intr-adevar dura mult,doar ca cu ceva "pile" noi l-am primit destul de repede.insa acum e altfel,sotul i-a facut la lukas acum cand a fost in tara si fara nici o taxa de urgenta,fara pile intr-o saptamana a avut certificatul
praslea,parerea mea... mai bine in tara.acum vorbesc ca o mamica ce a facut certificate si pe la consulat si in romania |
|

| Fetelor, multumesc! Oricum nu am alta solutiei dat fiind timpul scurt care mai este Sper sa reusesc sa supralegalizez certificatul pana plec acasa. Va pup si o zi placuta! |
|
|