Inmultirea papagalilor
Subiectul anterior · Subiectul urmator
stele_pe_cer
Scris: Thursday, January 18, 2007 10:05 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Imperecherea papagalilor Agapornis

Papagalii Agapornis sunt cunoscuti ca papagali inseparabili, monogami - odata gasita o pereche, vor trai impreuna toata viata; in literatura de specialitate apar multe cazuri in care, in momentul diparitiei unuia dintre parteneri nici perechea sa nu a mai trait mult timp.

Pentru ca o pereche de papagali Agapornis sa aiba pui sanatosi, trebuie luate o serie de masuri speciale in ceea ce priveste cuibul, mediul inconjurator, alimentatia etc.


Cuibul

Masuri recomandate: 18X18X30 cm

Deschizatura intrarii trebuie sa aiba aproximativ 5 cm.

Este de preferat sa se poata intra prin partea de sus a cuibului decat prin lateral, astfel puii nu au cum sa cada accidental din cuib. Pe fundul cuibarului puneti un grilaj, sau orice alta structura plana care sa nu se deformeze, evitand astfel deformarea picioarelor puilor.

In comert se gasesc diferite forme de cuiburi, in marea majoritate pentru perusi, construite din plastic, acestea nu sunt recomandate pentru papagalii Agapornis pentru ca sunt prea mici. Inainte de a folosi cuibul, acesta trebuie dezinfectat si deparazitat, puii sunt foarte sensibili si se pot imbolnavi repede.


Lumina

In timpul reproducerii cuplul are nevoie de lumina aproximativ 14 ore pe zi, cum lumina naturala nu poate lumina cuibul o perioada atat de lunga zilnic, este nevoie de un sistem de iluminat artificial. Lumina permanenta pe o lunga perioada de timp declanseaza procesul de clocire al oualelor si permite apoi parintilor sa-si hraneasca si ingrijeasca puii cum trebuie. Primele zile de viata ale puilor sunt o etapa definitorie atat pentru parinti cat si pentru pui.


Alimentatia


Inca dinaintea nasterii puilor, alimentatia parintilor trebuie luata in considerare, intregul proces de clocire depinde si de cat de bine sunt hraniti parintii. Un cuplu obosit si infometat, privat de necesarul de proteine, va avea probleme in a duce la bun sfarsit procesul de clocire.

Apa este un alt produs ce trebuie luat in considerare, nu uitati sa schimbati apa zilnic si de asemenea sa curatati cuibul. Femelele isi curata de obicei singure cuibul dar nu strica sa le dati o mana de ajutor. Ca «material» de pus in cuib alegeti bucatelele de hartie, sunt usor de curatat insa, in nici un caz, nu folositi hartie de ziar.


Controlul fiecarui ou


Femela depune cate un ou la fiecare 2 zile; daca doriti sa aiba pui, nu este necesar sa ii lasati oul si apoi la fiecare doua zile sa o «deranjati». Adunati in jur de 4-7 oua pe care le tineti intr-un loc calduros si luminos, apoi, dupa ce cuibul este gata puneti ouale si femela in cuib.

Inainte de a lua in mana un ou, spalati-va bine pe maini pentru a nu contamina ouale.

Pentru a vedea daca un ou este steril sau nu (adica daca este un ou din care va iesi sau nu un pui) puteti sa-l tineti in dreptul unui fascicul luminos; daca textura oului este clara iar culoarea pare galbena, este posibil ca oul sa nu fie fecundat, asadar din oul respectiv nu iese pui; daca textura este opaca si apar mici vinisoare de sange, atunci oul este fecundat si probabilitatea ca din el sa iasa un pui este mare.

Perioada de incubatie dureaza de la 21 la 23 de zile de la momentul in care femela a depus cel de-al treilea ou – tineti minte aceasta data si veti sti cu aproximatie momentul in care familia se va largi. In cazul in care la acesata data puii nu ies din ou, calculati data la care a depus ultimul ou si adunati media de 22 de zile de incubatie plus inca 6 zile. Astfel evitati sa aruncati oua in care puii traiesc; nu este obligatoriu ca din toate ouale sa iasa cate un pui, unii nu se pot dezvolta suficient, poate fi si o problema de umiditate sau de infestare a cuibului cu microbi.

Daca doriti ca dupa ce puii ies din ou sa formati inca un cuib nu este nici o problema, dar dupa doua cuiburi succesive dati-le celor doi papagali o perioada lunga de relaxare - 8-10 luni – poate nu vi se pare, dar pentru ei clocitul este un efort mare, atat fizic cat si psihic.


Varsta propice pentru reproducere in cazul papagalilor Agapornis este de:

*

10-12 luni pentru Agapornis Roseicollis
*

15-18 luni pentru Agapornis Personata


Cand doriti sa cumparati un cuplu de astfel de papagali, luati-l de la crescatori specializati si aveti grija ca cuplurile sa nu fie frate si sora - puii pot avea mutatii genetice din aceasta cauza si pot iesi malformati sau cu o constitutie fragila.


Sursa:animalutze.com
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.