Ingrijirea gingiilor
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, April 5, 2006 5:17 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Dintii este clar ca trebuie sa fie ingrijiti ca nimeni nu vrea sa zambeasca stirb. ras

Dar ce facem cu gingiile ? Cum le ingrijim ?
taki
Scris: Tuesday, April 11, 2006 5:05 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Gingivita, nu chiar atat de inofensiva


Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita. Ceea ce se cunoaste prea putin este ca, intr-un stadiu al ei mult mai grav, poate provoca boala parodontala, al carei risc este piederea dintilor.

Parodontoza este o degenerare a parodontiului – tesut prin care sunt fixati dintii in osul maxilarelor – constand in retractia gingiilor, descoperirea pronuntata a dintilor si caderea lor.
Se confunda adesea cu gingivita, pentru ca, de fapt, primul stadiu al bolii poarta numele de gingivita – sangerarea gingiilor.

Primul semn il reprezinta inrosirea si umflarea marginilor gingivale, care sangereaza frecvent la periaj. Boala afecteaza toate structurile care inconjoara dintele si este determinata de acumularea placii bacteriene. Produsele toxice eliminate de bacterii irita gingiile, care devin rosii, umflate si sangereaza la atingere, din cauza inflamatiei.

Daca placa nu este indepartata, ea se combina cu substante din saliva si se calcifica, devine dura si nu mai poate fi indepartata prin periaj. Straturile urmatoare de placa adera la aceste depozite dure, numite tartru sau piatra, acumulandu-se astfel mai multe bacterii si agravand inflamatia gingiilor.

Netratata, gingivita conduce la afectiuni dentare care afecteaza tesutul gingival, maxilarul, mandibula si parodontiul (tesutul care sustine dintii) si, in final, la pierderea dintilor.

Semne alarmante:

• gust neplacut in gura;
• respiratie urat mirositoare;
• gingii rosii;
• gingii sensibile;
• gingii care sangereaza;
• pierderea dintilor;
• dinti sensibili;
• durere la masticatie;
• puroi in jurul dintilor si gingiilor;
• tartru (depuneri de culoare galben-bruna) pe suprafata dintilor.

Stadiile afectiunii parodontale

Gingivita este stadiul incipient al unei afectiuni parodontale, caracterizat prin sangerare, moliciune, inflamarea si inrosirea gingiilor.

Parodontita marginala este un stadiu mai avansat al unei afectiuni gingivale in care sunt afectate osul maxilar si ligamentele corespunzatoare. Din cauza ca gingia se departeaza de dinte, sunt afectate osul maxilar si tesuturile din jur.

Parodontita avansata reprezinta evolutia parodontitei marginale, care are ca rezultat afectarea grava a osului maxilar. Gingia se retrage mult si se formeaza puroi. Consecintele sunt mult mai serioase: deteriorarea masiva a osului maxilar, slabirea si pierderea dintilor.

Cativa pasi simpli pentru prevenire

Medicii stomatologi recomanda un periaj dentar corect si eficient, o pasta de dinti cu actiune buna, precum si prezentarea pentru control periodic stomatologic. Toate acestea conduc la prevenirea aparitiei placii bacteriene si, implicit, la prevenirea afectiunilor parodontale.

In cazul in care dintii nu sunt curatati si gingivita se mentine, inflamatia se extinde, poate evolua si de-a lungul radacinii dintelui, distrugand fibrele parodontale care mentin dintele. Se formeaza o punga adanca intre suprafata dintelui si gingie, unde se pot aduna si mai multe bacterii. In acest caz, este aproape imposibil de indepartat toata placa si boala se agraveaza. Eventual, dintele devine mobil si trebuie extras.

Efecte negative

S-a demonstrat stiintific ca afectiunea parodontala poate avea efecte negative care se pot manifesta la distanta, cu consecinte grave sistemice. Artrita, boala parodontala si ateroscleroza constituie factori de risc care interactioneaza o perioada indelungata de timp si creeaza, impreuna, conditii favorizante bolii sistemice.

Boala parodontala afecteaza in special populatia cu varste intre 25 si 75 ani. Este cauza principala pentru durere, disconfort si, in final, pierderea dintilor la adulti. Aceasta afectiune, alaturi de celelalte doua amintite, mareste riscul pentru afectiuni sistemice, cum ar fi cele cardiace, diabetul zaharat, nasterea prematura sau greutatea mica la nastere. Fumatul marcheaza negativ evolutia bolii. Bolile parodontale pot agrava afectiuni sistemice, precum boala cardiovasculara, diabetul sau sarcina, in aceeasi masura in care boala sistemica, de genul osteoporozei, poate agrava afectiunea parodontala.

Daca aveti unul sau mai multe simptome de mai jos trebuie sa va adresati medicului:

• sangerari ale gingiilor;
• gingii rosii, tumefiate;
• mobilitate a dintilor;
• halena fetida;
• retractii ale gingiilor.
taki
Scris: Saturday, May 13, 2006 6:13 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
GINGIVITA, INCEPUTUL PARADONTOZEI

Gingiile sensibile, rosii, care sangereaza la periere, respiratia urat mirositoare si gustul neplacut in gura sunt doar cateva semne ca aveti gingivita. Practic gingivita semnaleaza inceputul paradontozei. Trebuie mentionat ca paradondita afecteaza osul maxilar si in timp duce la pierderea dintilor. Bacteriile sunt principala cauza a aparitiei gingivitelor. Daca aveti rude cu gingivita sau daca fumati, cresc sansele sa aveti probleme. Totodata, persoanele care traiesc intr-un mediu stresant, precum si femeile care iau anticonceptionale sunt predispuse gingivitei. Pentru a preveni imbolnavirea, periati-va bine dintii dupa fiecare masa. Este important sa folositi o apa de gura antiseptica sau antiplaca si, cel putin o data pe zi, utilizati ata dentara!
taki
Scris: Thursday, September 14, 2006 12:45 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Hreanul vindeca gingiile bolnave

Cateva linguri de hrean ras fin, in timpul meselor principale, actioneaza asemenea unui stimulator al aciditatii sucului gastric, grabind digestia. Daca nu aveti probleme cu stomacul ,dar va necajeste o raceala, picantul condiment va ajuta sa scapati de nasul infundat. Reumatismul poate fi vindecat daca intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean ras. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 2 ori pe zi. Un tratament dureaza trei saptamani. Hreanul este recomandat si persoanelor care sufera de parodontoza. Se mesteca indelung hrean crud dat prin razatoare. La nivelul gingiilor bolnave, hreanul are efecte de stimulare puternica a circulatiei si a proceselor trofice. Nu doar sanatatea are de castigat de pe urma iutelii hreanului. Putem arata mai bine daca aplicam pe tenul descuamat comprese cu sirop de hrean.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.