Inghetata
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Friday, June 30, 2006 12:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Evolutia inghetatei

Originile inghetatei merg inapoi in timp pana in secolul al 2-lea i.e.n., desi nu a fost creditata o anumita data sigura de "nastere" sau un anumit inventator al sau. Stim ca Alexandru cel Mare savura adesea zapada si gheata aromate cu miere si nectar. De asemenea, referinte biblice arata ca Regele Solomon era un impatimit al bauturilor cu gheata in timpul recoltelor. In timpul Imperiului Roman, Nero Claudius Caesar (54-86 e.n) consuma zapada adusa din munti, aromatizata ulterior cu fructe si sucuri.

Italia


Mai bine de 1000 de ani mai tarziu, Marco Polo s-a intors din Orientul Indepartat cu o reteta care seamana indeaproape cu ceea ce azi numim serbet. Istoricii estimeaza ca aceasta reteta a evoluat in inghetata undeva in preajma secolului al 16-lea.

Anglia

Se pare ca Anglia a descoperit inghetata in acelasi timp, sau poate chiar mai devreme decat Italienii. In sec. Al 17-lea, Cream Ice (Crema de gheata) - cum era numita, aparea constant la masa lui Charles I.

Franta

Acest gen de deserturi inghetate a fost introdus in Franta de catre Ecaterina de Medici (apartinand marii familii italiene de Medici) cand aceasta a devenit sotia lui Henry al 2-lea al Frantei. Inghetata a devenit disponibila publicului larg, de abia in 1660, cand Sicilianul Procopio a introdus o reteta (o combinatie de lapte, frisca, unt si oua) la Cafe Procope - prima cafenea din Paris.

America

Prima mentionare "oficiala" a inghetatei este intr-o scrisoare din 1774 a unui oaspete al Guvernatorului din Maryland, William Bladen. Iar prima "reclama" pentru inghetata a aparut in New York Gazette, pe 12 Mai 1777, cand confectionerul Philip Lenzi a anuntat ca inghetata era disponibila "aproape in fiecare zi". Documente pastrate de catre un negustor din New York, arata ca presedintele George Washington a cheltuit aproximativ 200 de dolari pe inghetata in timpul verii lui 1790.

Despre presedintele Thomas Jefferson se spune ca avea o reteta favorita de inghetata in 18 pasi, o inghetata care seamana mai mult cu Baked Alaska din zilele noastre. Poti verifica reteta lui Jefferson aici .

Un alt document, atesta faptul ca in 1812, la al doilea banchet inaugural al Presedintelui Madison la Casa Alba, s-a servit "o magnifica inghetata de capsuni".
Pentru o perioada de timp, inghetata a ramas un desert rar si exotic de care se bucura in cea mai mare parte doar elita.

Iar situatia se schimba abia in jurul anului 1800, cand au fost inventate casele de gheata. Producerea inghetatei a devenit curand o industrie in America, primul pas in acest sens fiind facut in 1851 de catre un negustor de lapte din Baltimore pe nume Jacob Fussell. Ca si celelalte industrii americane, producerea de inghetata a crescut datorita inovatiilor tehnologice, cum ar fi: energia cu abur, racirea mecanica, omogenizatorul, energia electrica si motoarele, masinile de impachetat si noi echipamente si procese de inghetare.

Spre sfarsitul secolului 19, variatele tipuri de inghetate disponibile pe piata au dus la noi inventii. In 1874, a aparut pe piata americana ice cream soda- suc de inghetata. in 1890, ca raspuns la criticile religioase asupra obiceiului "pacatos" de a consuma acest tip de sucuri duminica, comerciantii de inghetata au inventat inghetata "Sunday", al acrei nume a fost schimbat mai tarziu in "Sundae".

In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, fiecare garnizoana de militari, incerca sa le depaseasca pe celelalte in a servi inghetata trupelor lor. Cand razboiul s-a sfarsit, si restrictia asupra lactatelor a fost ridicata, America a celebrat victoria sa cu inghetata. Americanii au consumat in 1946, peste 19 litri de inghetata de persoana.

Intre anii 1940 si1970, producerea de inghetata a fost relativ constanta. Deoarece a fost vanduta mai multa inghetata in supermarketuri, saloanele cu inghetata traditionala si racoritoare au inceput sa dispara. Acum, magazinele si restaurantele specializate pe inghetata au crescut brusc in popularitate. Acestea sunt populare atat printre cei care isi "retraiesc" amintirile legate de magazinele de racoritoare din zilele trecute, cat si printre noile generatii de fani ai inghetatei.

Cum este facuta inghetata


Toata lumea are o aroma sau un brand preferat pentru inghetata, iar discutia despre care inghetata e mai buna se schimba de la an la an. In timp ce producatorul dezvolta propriile retete speciale, elementele de baza ale productiei inghetatei sunt - in esenta - aceleasi peste tot.

Cele mai importante ingrediente ale inghetatei provin din lapte. Lactatele sunt cruciale in determinarea caracteristicilor produsului final inghetat. In Statele Unite, de exemplu, legislatia prevede ca inghetata trebuie sa aiba cel putin 10% grasime din lapte. Folosirea diferitelor procentaje de grasime afecteaza gustul, finetea, culoarea, textura si valoarea nutritiva a produsului finit. Inghetatele gurmet sau superpremium contin cel putin 12% grasime de lapte, dar de obicei chiar mai mult.

Indulcitorii folositi la inghetata variaza de la zaharul de trestie sau de sfecla pana la miere. Stabilizatorii, precum derivatele din plante, sunt de obicei folositi in cantitati mici pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheata si pentru a face inghetata mai fina. Emulsificatorii - precum lecitina, mono-gliceridele si digliceridele - sunt folosite de asemenea in cantitati mici. Ei ofera o inghetare uniforma a inghetatei, precum si un corp si o textura mai fina si uscata in forma finala.

Aceste ingrediente de baza sunt amestecate si mixate intr-o cisterna speciala. Compozitia este apoi pompata intr-un pasteurizator, unde este incalzita si tinuta la o temperatura dinainte determinata.

Compozitia fierbinte este apoi "impuscata" intr-un aparat de omogenizare, unde grasimea din lapte este dispersata in particule mai mici, oferind astfel mixurei posibilitatea de a ramane neteda si cremoasa.

Compozitia este apoi racita rapid prin intermediul unei metode de "racire continua", folosind un flux regulat de mixare care ingheata o anumita cantitate de inghetata in anumite intervale de timp.

In timpul procesului de inghetare, mixarea este aerata de un dispozitiv special. Bulele mici de aer sunt incorporate de aceasta actiune de invartire continua, prevenind astfel ca inghetata sa devina o masa solida de ingrediente inghetate. Cantitatea de aer este limitata prin standarde.

Urmatorul pas este adaugarea aromelor cum ar fi: fructele, alunele, ciocolata. Aceste ingrediente sunt adaugate in inghetata semi-solida dupa ce aceasta paraseste racitorul.
Apoi, inghetata este impachetata in diverse recipiente, cupe, forme si este transferata rapid intr-o camera speciala, unde temperaturi sub 0 grade ingheata produsul pana la depozitarea si distribuirea lui finala.

Kiki
Scris: Friday, June 30, 2006 12:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Retete


Inghetata de punci (rom)

Ingrediente
3 oua, 160 g zahar pudra, 400 ml lapte nefiert, 3 linguri rom, 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare
Galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat se freaca bine cu lingura de lemn, timp de 5 minute. Se adauga laptele rece. Se pune vasul la bain-marie, amestecind in continuare, pina cind compozitia s-a ingrosat. Se ia de pe foc, se toarna intr-un castron de portelan, amestecind pina se raceste crema. Dupa ce s-a racit, se incorporeaza albusurile batute tare si romul. Se toarna apoi in caseta si se da la frigider.

Inghetata de alune cu ciocolata

Ingrediente
150 g zahar tos, 3 oua, 1/2 l lapte, 100 g alune, 2 batoane (sau o jumatate dintr-o bucata) ciocolata rasa

Mod de preparare
Ouale intregi, zaharul si laptele, puse intr-un vas, se bat cu telul 3 minute, dupa care se pune vasul la bain-marie, amestecind pina cind se ingroasa crema. Se ia de pe foc, se adauga alunele, ciocolata rasa si se amesteca pina cind se raceste. Se toarna in caseta si se da la frigider.
Se serveste simplu sau cu frisca

Inghetata de capsuni
Timp de preparare:
20 min (complexitate redusa)

Ingrediente
½ kg capsuni, 250 g zahar pudra, 3 oua, 3 linguri de lapte praf

Mod de preparare
Albusurile se bat spuma bine. Fructele, zaharul si albusurile se amesteca apoi, se desface laptele cu putina apa, apoi se adauga galbenusurile. Se amesteca totul si se da la rece.
Kiki
Scris: Friday, June 30, 2006 12:18 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Inghetata spumoasa

Ingrediente
1 cescuta cu smintina, 1/3 pahar de cafea foarte tare, 4 linguri de zahar

Mod de preparare
Se bate smintina (care trebuie sa fie foarte proaspata), se adauga zaharul, apoi cafeaua si se amesteca inca putin. Se varsa in forme si se pune la congelator.

Inghetata cu ness

Ingrediente
4 oua, 4 linguri de zahar tos, 1,5 linguri ness, 400 gr. frisca (se poate obtine din 2 pachete de praf de frisca cu 300 ml lapte)

Mod de preparare
Se bat albusurile spuma, se bate frisca (daca este cazul), se freaca galbenusurile cu zaharul, pina cind se topeste zaharul. Se amesteca cele 3 compozitii impreuna cu ness-ul. Daca ness-ul este granulat, trebuie dizolvat in laptele cu care se face frisca. Se toarna in forme si se pune la congelator.
Kiki
Scris: Friday, June 30, 2006 12:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Inghetata de zahar ars

Ingrediente
1 litru lapte, ½ kg zahar, 8 galbenusuri

Mod de preparare
Se toarna laptele cald peste galbenusurile amestecate cu 350 gr. zahar. Se pune cratita pe baia de apa ca sa se lege compozitia. Restul de zahar se arde intr-o craticioara si se desface cu 2 linguri de apa calda. Se lasa sa dea un clocot si se toarna incet in cratita asezata pe baia de apa, amestecind mereu compozitia. Se lasa sa se raceasca si se pune la inghetat.

Inghetata de portocale

Ingrediente
¼ litru suc de portocale, 6 linguri zahar pudra, zeama de la 3 lamii, 20 ml apa, 1 albus, ½ kg frisca

Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele si albusul batut spuma si cu frisca. Se pune in forme si se da la congelat.
leut
Scris: Friday, June 30, 2006 12:48 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 6678
Kiki, ma omori! Cura de inghetata exista? Mananci una, dai un kilogram!
EU mananc doua - trei pe zi de la o firma de pe la noi...Galacta la cornet! E nemaipomenita! Dar stii cum e, dupa una parca mai merge una si tot asa!plans
Am sa incerc una dintre retete. Nu ma pot hotari acum, trebuie sa vedem ce-i place si lui Iuli...ras
Kiki
Scris: Friday, June 30, 2006 12:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
leut wrote:
Kiki, ma omori! Cura de inghetata exista? Mananci una, dai un kilogram!


Si pe mine m-ar interesa ras Chiar, nu exista cura de slabire cu inghetata? uff
taki
Scris: Tuesday, September 19, 2006 3:33 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Inghetata de cafea cu whisky

Ingrediente:

- un kilogram de inghetata de cafea
- 60 de grame de nuci caramelizate
- 100 de grame de ciocolata neagra
- 100 ml de whisky.



Mod de preparare:

Se scoate inghetata din congelator si se lasa la topit. In acest timp se rade ciocolata pe razatoarea mare si se zdrobesc nucile. Peste inghetata topita se toarna cei 100 ml de whisky. Se adauga trei patrimi din nucile tocate si doua treimi din ciocolata rasa. Intreg amestecul se aseaza in patru cupe, si se ornamenteaza cu restul nucilor ai al ciocolatei. Inghetata se serveste imediat.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.