Info utila pentru sanatate

Options Info utila pentru sanatate
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Postat: Wednesday, March 22, 2006 7:57 AM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36610
Locatia: In casuta cu pitici
Am primit azi pe mail

Mezelurile Aldis, pericol pentru populatie
Familia Naghi a adunat o avere imensa periclitand sanatatea unui procent de 18% din populatia Romaniei

Fabrica de mezeluri Aldis, aflata in judetul Calarasi, pe malul bratului Borcea, este "inima" imperiului financiar construit de George si Constanta Naghi in domeniul productiei si desfacerii de mezeluri. In prezent, SC Aldis SRL detine peste 30 de depozite si mai multe magazine in toate orasele mari din tara - peste 18% din piata autohtona a mezelurilor. Prin aceasta retea sunt desfacute produse de carmangerie de o calitate indoielnica, fiind obtinute din ingrediente cum ar fi: sorici, piele de curcan, foarte multe E-uri si, ocazional, piulite, suruburi, hartie. In doar cativa ani, folosind astfel de retete, patronii de la Aldis au ajuns sa detina o avere impresionanta.
UE refuza "calitatea romaneasca"
Ilustrativ pentru lipsa de scrupule a producatorilor de mezeluri de la Aldis este preluarea unei mari cantitati de carne de pui de la Avicola Calarasi, care tocmai fusese respinsa recent de la export in Uniunea Europeana. Asa cum afirma surse din Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Calarasi, motivul respingerii se pare ca ar fi fost depistarea de Salmonella in respectivul lot de carne. Mai grav, conform acelorasi surse din DSV Calarasi, SC Aldis SRL ar mai fi introdus pe piata si carne infestata cu Listeria. Pentru cei mai putin avizati, acest parazit genereaza listerioza, o boala transmisibila de la animal la om si care poate determina meningoencefalita sau septicemia, fiind incadrata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in categoria de "boli periculoase".
DSV acopera mizeria
Acuzatiile extrem de grave sunt dificil de investigat din cauza faptului ca patronii de la Aldis au fost ajutati in comercializarea carnii infestate chiar de catre Vasile Nedelcu, directorul Directiei SanitarVeterinare Calarasi. Acesta, in loc sa propuna respectiva cantitate de carne pentru distrugere, a acordat cu usurinta avizele care au permis ca materia prima sa fie procesata si comercializata, o parte chiar in stare refrigerata, pentru a lichida mai repede stocul si a sterge urmele afacerii. De altfel, Vasile Nedelcu este cunoscut ca "om de casa" al sotilor Naghi, el desemnand intotdeauna numai anumiti medici veterinari pentru supravegherea activitatii de productie de la Aldis. In aceste conditii, produsele de la Aldis ajung sa fie prezentate ca fiind de calitate, desi sunt fabricate din MDM (carne dezosata mecanic), cozi de porc, piele de curcan, adjuvanti (texturat de soia modificat genetic) si aditivi (acele E-uri care, pe termen lung, genereaza afectiuni cancerigene). In 2004, SC Aldis SRL a infestat zilnic piata autohtona cu 70 de tone de astfel de produse. Nu a contat sanatatea populatiei, ci numai cifra de afaceri realizata, de 50-60 milioane de euro.
Carnea e inlocuita cu gel
Asa cum au declarat unii dintre angajatii de la Aldis, din dispozitia patronilor, directorii de productie modifica retetele originale ale mezelurilor, inlocuind carnea cu gel, texturat de soia sau MDM, pentru micsorarea costurilor de productie si obtinerea unui profit mai mare. Intrunul dintre numerele viitoare vom reveni asupra acestor aspecte, precum si asupra motivelor care stau la baza tacerii mai mult decat suspecte a Oficiului pentru Protect ia Consumatorului (OPC) si a DSV. Poate pana atunci va raspunde cineva si la numerele de telefon ale firmei Aldis.

Nimic nu se arunca, totul se transforma
O alta reteta Aldis are la baza recuperarea produselor expirate. Unii sefi de magazine, "stimulati" corespunza tor, spala cu apa si otet batoanele de salam invechit si le reasaza in vitrine, pe post de marfa proaspa ta. Daca stadiul de degradare a mezelurilor face imposibila spalarea acestora, produsele alterate sunt tocate, ajustate cu ceva mai multe condimente, reafumate si reintroduse in circuitul comercial. Din cauza compozitiei ce se schimba de la o zi la alta, aceleasi mezeluri Aldis expuse la Metro, Cora sau Selgros au etichete identice, dar culori diferite. De exemplu, la inceputul lunii aprilie, cumpa ratorii de la Metro au constatat ca in salamul "Mistret" carnea de mistret a fost inlocuita cu cea de cal, desi pe etichete nu era specificat acest lucru.

STEFAN BUCUR
Sursa: www.atac-online.ro
g_nicoleta2000
Postat: Wednesday, March 22, 2006 2:59 PM


Nivel: Avansat

Intrat: 2/14/2006
Postari: 3898
Locatia: Bacau
Kiki wrote:
Nimic nu se arunca, totul se transforma
O alta reteta Aldis are la baza recuperarea produselor expirate. Unii sefi de magazine, "stimulati" corespunza tor, spala cu apa si otet batoanele de salam invechit si le reasaza in vitrine, pe post de marfa proaspa ta. Daca stadiul de degradare a mezelurilor face imposibila spalarea acestora, produsele alterate sunt tocate, ajustate cu ceva mai multe condimente, reafumate si reintroduse in circuitul comercial.


Off Kiki, daca am sti cat de multe magazine "spala" si cosmetizeaza produsele plans . Am o prietena care lucreaza in alimentatie publica si mereu se plangea ca sunt puse sa spele salamurile, carnatii si sa-i dea cu boia ca sa arate bine.
Cu Aldisul eu sunt patita, de fapt sotul meu. Este mare amator de pastrama de oaie si a cumparat de la ei o bucata de juma de kg. Acasa cand am taiat-o era un fel de grasime cu o suvita subtire de carne.uff Tot atunci mi-a cumparat si mie rulada de pui (este unul din putinele semipreparate care le cumpar dar de obicei o fac de la Agricola international). Avea un soi de gelatina prin ea, bizara.
Nu le-am mancat pe niciuna, le-am dat la pisicile comunitare care vin sub geamul meu. Ele nu au avut nimic de obiectat. Probabil ca astia sunt consumatorii carora se adreseaza.oare
Kiki
Postat: Wednesday, March 22, 2006 3:51 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36610
Locatia: In casuta cu pitici
Si eu consumam de la ei un fel de salam uscat, care incerca sa imite salamul de Sibiu....Dar, de mult timp nu am mai luat. Nu am mai luat de cand mi-au aparut niste bubite dupa ce am mancat...puker
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed